Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Lidl:s LED Outdoor Floodlight

Test av Lidl LED Outdoor Floodlight

I samband med att Lidl släppte fler smarta hem enheter så bestämde vi oss för att testa Lidl:s LED Outdoor Floodlight för ~350kr, vi insåg att vi skulle få fördelar med den. En dimbar belysningen, bättre täckningen för vårt Zigbee nät och möjlighet till flera färger och toner.

Som bakgrund till valet av en 30W:s stark strålkastare så kan vi nämna att vi tidigare hade ett inbrottsförsök i en bod på gården (Fick det på film och polisanmälde). Vi nämnde det på vår Instagram tidigare. I samband med det så började vi förbättra belysningen på gården, just för att verkligen avskräcka tjuvar och underlätta för Frigate.

Samtidigt ville vi även förbättra Zigbee nätet och ljuset för barnen som vill leka på gården under hösten / vintern. Vilket gör att den här enheten passade perfekt utifrån ändamålet! Nu kommer vi kunna justera styrkan och effektförbrukningen utifrån Philips Hue:s outdoor sensorn & Frigate i Home Assistant.

Vi investerade nu i Lidl:s Led Outdoor Floodlight för att effektivare belysa gården med rätt styrka.

Den första och snabbaste lösningen vi kom på tidigare var att montera en 50W ledpanel och styra den med Deltaco:s WIFI smartplugg via Tuya integrationen i Home Assistant. Men med dessa elpriser så försöker vi nu spara in på förbrukningen i vårt hushåll ännu mer. Därav så bestämde vi oss för att ersätta den 50W ledpanel vi idag kör på boden. Ljuset från 50W:s panelen är dessutom för starkt tycker vi.

Nuvarande 50W ledpanel som styrs med en WIFI deltaco ersätts nu av Lidl:s 30W:s Zigbee 3.0 enhet.
Den befintliga 50W:s spotlighten ersätts nu av Lidl:s 30W panel.

Hur är kvalitén på LED outdoor FloodLight?

När vi började packa upp belysningen så insåg vi att det snålats på dumma saker… Enheten kommer utan någon kontakt och dessutom med en kabel som är så kort att det är svårt att göra något vettigt. Vilket gjorde att vi behövde köpa en stickpropp extra utöver lampan..

Nu fick vi köpa en egen stickpropp med rätt ip klassning och montera dit den.

Så vi blev någon dag försenad med installationen. I övrigt så känns enheten gedigen och vi kan inte se några direkta hinder för att ersätta den befintliga strålkastaren från Jula. Vi ska testa att köra den med maximal styrka och se hur pass varm armaturen blir inom kort.

Inkluderingen av Outdoor Floodlight gick utan problem i Zigbee2mqtt (tänd / släck enheten 3ggr). Men tänk på att kolla upp så din kontroller stödjer enheten om du väljer en annan lösning. Har hört att Homey hade vissa problem i starten, inte verifierat om detta är löst ännu.

Mer info om integrationen i Zigbee2Mqtt finns här: Lidl HG08010 control via MQTT | Zigbee2MQTT (extern länk)

Vi väljer att inte använda Lidl:s egna gateway, utan vi kör den tillsammans med Sonoff Zigbee 3.0 USB stickan och Zigbee2mqtt, vilket är den lösning vi idag kör över 100st zigbee enheter med. Detta för att få fullt stöd i Home Assistant utan externa gateways. Detta maximerar vårt Zigbee nät och ger mycket bra förutsättningar för Zigbee sensorer.

Kvalitén på färgerna?

När vi började testa hur pass bra de 16 miljoner påstådda färgerna fungerade så kan vi inte klaga. Så länge det är under en viss effekt dvs, för ökar vi effekten till max så blir röd mer rosa än röd. Men nu är färgerna inte något vi hade ett behov av, utan det är en rolig extra funktion. Så vi kan inte säga att det är superbra kvalité på färgerna om du vill leverera 30W i en viss färg.

LED outdoor FloodLight med låg effekt i röd färg.
Vid längre effekt så fungerar RGB färgerna bra, men maximerar vi styrkan så blir röd tex rosa.

Monterat och klart, vi får nu en belysning som vi kan kombinera och dimmra utifrån behoven. Detta gör att vi kommer minska effektförbrukningen från 50w ner till någon stans mellan 1-30W beroende på omständigheterna. Detta är ett steg i att spara pengar med hjälp av hemautomation som vi gjort en djupdykning i.

Monterad och klar, vi väljer nu att styra den med Philips Hue:s outdoor sensor & Frigate. Dubbla hänglås för ökad säkerhet 😉

Tekniks fakta om LED outdoor FloodLight

Vi skummade igenom information om enheten och tog fram det som såg intressant ut. LED lampans chassi är byggt i aluminium och vi hoppas den leder bort värmen på ett bra sätt.

EgenskaperErfarenheter
16 miljoner färgerVid hög ljusstyrka så blir röd exempelvis rosa, men vid lägre effekt så blir färgerna ok
varm vit till kalla färgerVid de högsta effekterna så är det bara dom här färgarna vi upplever som korrekta.
Kraftfull strålkastareVad vi kan se så ger den bra ljus, dom 30W den ska klara att leverera verkar dock bara vara vid vita toner.
Strålvattenskyddad (IP65)
Effektförbrukning totalt: 30WVi har inte hunnit mäta effekten av den ännu.
Led:s livslängd: 30.000 timmar
Ej dimbar utan appDen måste dimras via mjukvara.
Mått 15,8 X 19,8 X 4,6 cm (B,H,D)
Antal LED:s: 80stVad vi kunde läsa oss till så bygger den här på 80st led:s
Zigbee 3.0Bra att den bygger på senaste standarden.
Tillverkaren är Livarno Smart HomeKunde dock inte hitta produkterna på Lidl:s hemsida (extern länk)

En av sakerna vi ändrat från och med nu är att hela inlägget ska komma på mailen. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa och ta till dig om tipset, du kan i lugn och ro lösa inlägget från din mail. Skulle du sedan vilja diskutera eller veta mer så finns det länkar i mailen till inlägget. Genom att prenumerera så skickas ett mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

Saknas det något?

Saknar du någon information eller vill att vi ska testa mer saker på den? Skriv en kommentar eller kontakta oss så ser vi om det är möjligt. Annars hoppa vi att du fick nytta av inlägget 🙂

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.