Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Lidl:s rörelsesensor monterad i garaget

Test av Lidl smart motion sensor

Nu har vi kommit till summeringen av den sista sensorn vi köpte på Lidl för några veckor sedan. Tidigare har vi skrivit en kort summering av Lidl:s flodlight och smart knapp. Nu kommer vi göra ett test av lidl smart motion sensor. Valet av placering för sensorn under testet blev i garaget tillsammans med en Philips hue motion sensor. För ett pris på 99 kr så kan vi dock inte klaga över hur den presterat än så länge.

Test av Lidl smart motion sensor
Lidl:s smart motion sensor har en funktion för ”tamper”. Scenariot den fångar är om sensor blir nedplockad, då går det att varna för det med.

Vilka funktioner stödjer Lidl smart motion sensor?

Nu måste vi säga att vi blev lite besvikna över vilka egenskaper sensorn stödjer. Den stödjer endast motion och ”tamper”, vilket innebär att den är inriktad bara mot övervakning av rörelse och skydd för nedtagning. Vilket förvisso vi sällan sett på Zigbee sensorer, på Z-wave har det däremot varit mycket vanligare med ett tamper skydd.

Med sensorn följde det med TRONIC batterier, vi är osäker på hur pass bra dessa är..
Med hjälp av bakstycket som används för att montera hållaren så aktiveras tamper skyddet när sensorn sitter på plats. Det medföljande batteriet får vi se hur pass bra de räcker.

Inkludering av Lidl smart motion sensor

Vi har valt att nyttja Zigbee2Mqtt med Sonoff 3.0 sticka som nav för all vår Zigbee. När vi skulle inkludera sensorn så fick vi leta fram något litet för att kunna återställa sensorn till inkludering. Vi insåg då att telefoner ofta kommer med en smidig metallbit för att få ut simkorts hållaren. Den passar perfekt för återställning av sensorer med en dold resetknapp.

Många telefoner levereras med en smidig liten metallbit för att få ut sim kortet. Dom passar perfekt till sensorer med.
På ena långsidan sitter ett litet hål där återställningsknappen är dolt, håll in den i 5 sekunder med hjälp av något liknande det på bilden.

När vi väl gjort inkluderingen så fick vi inte den att hoppa in direkt, utan vi fick trycka snabbt någon gång till på resetknappen för att väcka sensorn. Då hoppade motion sensorn igång i Zigbee2Mqtt. Står mer om detta på Zigbee2Mqtt:s samlingssida för sensorn (extern länk).

Teknisk data

ModellHG06335/HG07310 / TY0202
TillverkareLidl / _TZ1800_fcdjzz3s
BeskrivningSilvercrest smart motion sensor
Funktioneroccupancy, battery_low, tamper, battery, linkquality
Bild i Zigbee2mqtt (vilket är felande)Lidl HG06335/HG07310
Källa: Lidl HG06335/HG07310 control via MQTT | Zigbee2MQTT (extern länk)

Väl inkluderad så får vi fram följande egenskaper från sensorn i Zigbee2mqtt.

I Zigbee2Mqtt får vi följande information presenterad för lidl smart motion sensor.

När vi jämför Lidl:s sensor med en från Philips Hue så blir det tydligt vilken skillnad det är i funktionalitet. Men det är som sagt även en stor skillnad i pris på dessa sensorer med. Så bilden nedan över Philips Hue:s funktionalitet för att justera känsligheten är något vi saknar på Lidl:s sensor, för i nuläget är den lite väl okänslig.

Jämför vi funktionaliteten som en Philips Hue Motion sensor erbjuder så ser vi att det är en markant skillnad.

Montering av Lidl smart motion sensor

Montering av sensorn valde vi att göra med skruvar eftersom vi väljer att ha sensorn i ett kallare garage. Vi monterar den på ~2 meters höjd mot ett bord där vi brukar hålla på med 3D skrivare, CNC fräsning och lödning. Är du fundersam på vad vi gjort där så kolla in vår projekt om 3D skrivare.

Hållaren till motion sensorn kommer med M3 tejp samt skruvar.
Skruvarna till hållaren valde vi dock att byta till kortare, dom till höger på bilden är original..

När vi väl skruvade fast hållaren på väggen så var det bara att klicka fram sensorn, tänk dock på att ha ett litet utrymme ovanför sensorn ledigt, annars kommer det ej att gå att trycka fast sensorn i hållaren.

Lidl:s rörelsesensor monterad i garaget
Lidl Motion Sensor

Automation med Lidl smart motion sensor.

När väl sensorn är på plats så gör vi en automation i Home Assistant som håller garagebelysningen igång i 2400 sekunder (40 minuter) om ingen ny rörelse upptäcks. Detta har fungerat mycket smidigt och gör att vi sällan behöver fundera på om vi släckte i garaget.

Vi använder Blueprint för en rörelseaktiverad lampa, där rörelsesensorn är triggern och sedan startar en nedräkning så vida in en ny rörelse upptäcks.

Test av Lidl smart motion sensor gav följande resultat

Vi har nu kört sensorn under några veckors tid och rätt nöjd med sensorn. För 99kr kan man inte begära allt för mycket. Dock så går den inte att jämföra med designen och storleken på Philips Hues rörelsesensor för inomhus bruk. Där vi utöver rörelse även får temperatur och ljus. Men då får vi inte någon tamper varning, vilket kan vara bra om sensorn ska användas som en del i ett larm.

Det vi kan uppleva är att den har lite väl snävt fönster för att upptäcka rörelse, hittade inte hur många grader den ser, men vi upplever det som mindre än Hue Sensorn som satt där tidigare.

Nu har vi själv inte testat sensorn utomhus så vi har svårt att avgöra om det skulle vara ett alternativ till Philips Hues outdoor sensorn.

Betyg av Lidl motion sensor

Men summerat så är vi nöjd med köpet och har nu en smidig rörelsevakt för belysningen i garaget för 99kr. Vi ger den tre stjärnor utifrån att priset är bra, men att funktionaliteten den erbjuder är begränsat.. ( Är betyg något vi borde ta med i vår summering framöver med? )

Betyg: 3 av 5.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

3 svar till ”Test av Lidl smart motion sensor”

 1. Profilbild för Kaffebönor
  Kaffebönor

  Onödigt att ni sätter sifferbetyg eller dylikt. Ett sådant betyg ska ju vara jämförbart med annat.
  Skulle hellre se en kort sammanfattning om en produkts för och nackdelar, i olika användnings scenarion kan det ha olika betydelser. Finns samma vara om-brandade från gnats varumärken? (fått uppfattningen att just smarta hem grejer brandas om hejvilt)
  Samt en subjektiv bedömning om ni anser den som prisvärd.
  Sedan en sida som samlar era produkttester, med filter/sök så man enkelt kan hitta och läsa om tex vilja rörelse sensorer ni har testat igenom åren.

  Tack för en grymt bra sida

  1. Hej och tackar för den fina feedbacken!
   Ja en summering kanske är mer värd än att ge någon typ av skala i betyg. Försöker lyfta fram olika sätt vi hittat att nyttja produkter på, men kanske inte på ett så strukturerat sätt. Försöker även påvisa eventuella brister och begränsningar med produkter.

   // Markus

 2. Profilbild för Erik

  Med Lidls gateway verkar sensorn inte återaktivera vid nya rörelser inom en viss tid. Jag har programmerat att den skall aktivera en kontakt vid ”Rörelsen bekräftad” och vid ”Rörelsen inte bekräftad” slå ifrån efter 3 minuter. Det borde innebära att så länge man rör sig inom detektorområdet skickas nya signaler som håller kontakten slutan och när man lämnar området så kopplar kontakten ifrån efter 3 minuter, men icke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *