Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Då kör vi igång igen!

Sommaren börjar sakta gå mot sitt slut. Vi hoppas nu på att komma igång med bloggandet igen efter sommaruppehållet!

Även om vi haft semester så har vi hållit igång våra sociala medier (extern länk) och hunnit med några intervjuer. Några av dessa vart publicerade som nyhetsbrev hos Jämtkraft, Dalakraft och Enkla elbolaget. Nyligen så var vi även med på en intervju i ett projekt som Energimyndigheten driver om smarta hem.

Allt detta känns mycket roligt och bekräftar att vi kanske är någon på spåret med vår blogg.

Vad har hänt under sommaren i vår hemautomation då?

Vi har haft inbrott i en bod på gården… Detta upptäcktes med hjälp av en film från Dahua kamera. Tack vare Google Coral och Frigate så fick vi en 30 minuter lång instruktionsfilm på hur inbrottet gick till och hur man inte ska göra. Har nu kompletterat med lås och trallbelysning, dessutom några extra starka 50w led lampor på gården som startar med hjälp av Philips Hue rörelsesensorer & Frigate.

Uppdaterat säkerheten maximalt 😉

Bevattningen som vi planerade till trädgården i sommar blev inte av. Dock så fungerade bevattningen för tomater och gurka helt ok med Gardenas lösning, även om vi fått hållit koll och extra bevattnat vissa plantor manuellt ( Dessa har vi hållit koll på med Xiaomi Mi Flora ).

Första skörden av tomater blev över förväntan!

Vi har ordnat upp nu så arbetsbänken där vi bygger många av de sensorer vi gjort själva nu är redo för hösten. Där hoppas vi på att kunna fixa några sensorer som vi ännu inte hittat på marknaden. Troligen så kommer vi försöka basera det på ESPHome för att det ska gå att bygga själv sedan.

ÄNTLIGEN fått ordning så vi kan både fräsa och 3D printa under hösten. Flera av dom projekt vi har i åtanke finns inte som färdiga lösningar vad vi vet.

Neato D8:an fick en efterlängtad uppdatering för att tillåta zoon städning! Nu kör den ett varv i köket lite då och då för att städa efter barnen.

Home Assistant är uppdaterad till den senaste versionen och vi har nu börjat med höstens nya automationer för belysning. Mycket på grund av inbrottet… Det vi kan nämna där är att Frigate och Google Coral är en mycket träffsäker lösning. Utöver att avlasta processorn i Home Assistant så får vi 5 fps från kamerorna i realtid. Det med objektsdetektering! Vilket gör att vi nu kan agera extra mycket om det är en person som upptäcks under tiden vi är borta.

Vi valde även att supporta Home Assistant projektet mer, detta genom att prenumerera och hantera all vår externa access via deras NabuCasa tjänst.

Dahua kameran klarar nästan totalt mörker med färgbild. dvs ingen IR som lockar spindlar mm. Inte ens tjuven såg den 😉

Under kategorin larm så har vi gjort en kostnadsbesparande larmsättning, troligen har den sparat in större delen av kostnaden för alla automationer i år! Vi satte en Aqara dörrsensor på frysen, och genast fick vi ner glasskonsumtionen med 2000% till en rimlig nivå.

Vår Home Assistant installation passerade en bit över 100st Zigbee enheter, och än så länge verkar allt fungera stabilt!

Ännu så har vi inte hunnit inkludera alla sensorer i Zigbee2Mqtt, många har vi haft liggande på hyllan pga avsaknad av stöd i Deconz.

Vi kommer att uppdatera några befintliga inlägg

Redan nu har vi en mängd nya spännande saker som vi kommer skriva om.

  • Nollställa alla Google home enheter och byta till en Gmail adress istället för den Google apps domän vi tidigare kört. I samband med det så kommer vi göra om alla kopplingar och se om vi kommer på en bättre namnsättning mm (Har du tips?)
  • Vända vår Homey upp och ned för att även där börja om från början. Där har vi dessutom fått tillgång nu till Advanced flow från företaget bakom Homey (tackar!). Ska bli spännande att jämföra det mot Node-red.
  • Skriva om flera av de Home Assistant & Node-Red automationer vi skapat.
  • Visa vad vi gör med all data vi samlar på oss i Grafana.

Sen lär det i vanlig ordning bli något som dyker upp och förändrar planen, men så ser det ut just nu.

Du kanske har gjort något smart under sommaren som du vill dela med dig av? skriv gärna en kommentar så fler får se tipsen.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *