Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Har nu startat min Homey och lagt till några Aqara sensorer.

Del 2 – Lägga till enheter till Homey

Kategori:

– Taggar:

Nu har jag kört Homey någon dag och börjar sakta men säkert acceptera att all konfiguration ska göras via mobilen.

Jag kommer i det här inlägget skriva om hur jag adderade fler medlemmar i familjen till Homey. Hur jag inkluderade Zigbee enheterna Aqara från Xaiomi och Trådfri lampor från IKEA. Hittade även en sida där grafer från din Homey presenteras snyggt på en PC.

Vi ser att du hittat in till ett äldre inlägg om Homey, om det inte är något specifikt du söker om just den här versionen så rekommenderar vi att du spanar in dom senaste guiderna om Homey här – Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey.

Aqara sensorerna är de små sensorerna du ser på bilden ovan.

För dom som väntar på att det ska byggas några sensorer på bloggen så kan jag säga att det är på gång det med. Hittade nämligen HomeyDuino, kommer bygga egna sensorer med hjälp av det framöver.

Missa inte vårt nya genomgående test av Homey, här visar vi många bra automationer Homey kan utföra för att underlätta vardagen.

https://www.automatiserar.se/alltomhomey/

Hoppas du hittar något som hjälper dig igång med din Homey.

Lägga till en ny enhet

Igår började jag lägga till några av de Xiaomi/Aqara enheter jag köpt för en lång tid sedan. När dessa köptes hade jag en förhoppning om att dessa skulle fungera med min Vera Secure. Men tyvärr har Vera valt att gå en lite trubbig väg när det gäller Zigbee till sin kontroller, inte ens IKEA:s trådfri lampor stöds.

Här finner du första delen i serien om Homey: https://www.automatiserar.se/del-1-installera-homey/

För att lägga till en ny enhet till Homey går man till devices längst ner på menyn och sedan på pluset längst upp till höger. När jag testade att lägga till temperatursensorn första gången blev det fel. Jag hade inte någon App installerad för att få korrekta inställningar, vilket gjorde att jag fick en ”unknown zigbee device”.

När jag öppnat menyn för att lägga till en ny enhet så visas inte mer än detta i Homeys gränssnitt.
När jag öppnat menyn för att lägga till en ny enhet så visas inte mer än detta i Homeys gränssnitt.

Välj sensortyp Homey
Väljer sensortyp Zigbee i Homey:n
Installera Zigbee
Installera Zigbee och lägger till en enhet genom att trycka på knappen för inkludering på sensorn.
Felaktig enhet i Homey
När enheten kopplats in får jag den som en okänd enhet i Homey. Jag tar bort den och lägger till den på nytt igen med hjälp av korrekt app.

Installera en App

Jag kollade nu i menyn ”more” längst ner till höger och sedan under ”Apps”, genom att trycka på plus längst upp till höger på sidan och söka efter ”aqara” och välja den som Ted Toldboom skrivit. Jag väljer att installera den och åter igenom lägga till en ny enhet.

För att få rätt inställningar till mina Aqara enheter behöver jag installera en app
För att få rätt inställningar till mina Aqara enheter behöver jag installera en app

Jag kan nu välja Xiaomi / Aqara Zigbee istället för Homey när jag vill lägga till en enhet.
Jag kan nu välja Xiaomi / Aqara Zigbee istället för Homey när jag vill lägga till en enhet. Principen för att lägga till enheten är samma som tidigare.
Nu kunde jag välja precis den sensortypen jag vill inkludera och få en guide på hur enheten läggs till i Homey
Nu kunde jag välja precis den sensortypen jag vill inkludera och få en guide på hur enheten läggs till i Homey

Jag kunde nu se sensorerna korrekt i gränssnittet och få ut information från dessa. För att lägga till IKEA:s enheter installerade jag appen för Ikea och inkluderade några lampor enligt den guide man får i inkluderingsguiden för IKEA:s trådfri.

Nu kunde jag se de korrekta Aqara sensorerna i Homey
Nu kunde jag se de korrekta Aqara sensorerna i Homey

Z-Wave

Jag har nu börjat flytta enheter från min Vera Secure till min Homey 2.0, hade stora problem att få upp sensorerna att inkluderas korrekt. Fick sedan tips från en läsare (Tackar!) att börja köra Remove – More / Settings / Z-Wave och ”remove a Z-Wave device” även om enheten jag ska lägga till var helt ny. Efter jag tillämpade tekniken på både nya och gamla sensorer blev det mycket lättare. Enheterna inkluderades korrekt hela tiden utan problem.

Har du problem att inkludera en Z-Wave enhet? börja med att köra en "remove a Z-Wave device" innan du börjar med inkluderingen.
Har du problem att inkludera en Z-Wave enhet? börja med att köra en ”remove a Z-Wave device” innan du börjar med inkluderingen.

Installera Spotify

Jag passade på att installera appen för Spotify och länka mitt konto, tyvärr visade det sig att jag behöver tillgång till en Sonos eller liknande för att nyttja den funktionaliteten…
Kommer dock testa detta med min Google Home Mini inom kort.

Grafer

Jag har alltid använt mig av grafer för att se hur olika sensorer mår och vilken information dom skickat in. Normalt använder jag mig av Grafana tillsammans med Node-Red. Nu hittade jag att det fanns automatiskt och att jag inte behövde lägga någon tid initialt för att se hur sensorer presterar. På adressen https://insights.athom.com/ behöver man bara logga in med sitt personliga konto för att få tillgång till grafer som nedan. Jag kommer i framtiden skicka alla information från min Homey till Grafana ändå.

Hittade idag en sida som visar grafer från mina temperatursensorer
Hittade idag en sida som visar grafer från mina temperatursensorer

Lägga till fler familjemedlemmar

För att ge resten av familjen tillgång till Homey behövdes appen installeras på fler telefoner, det behöver även registreras fler konto hos Homey. För att bjuda in fler till din registrerade Homey går du till ”Settings”, den finns långt ner till vänster på mobilappen. Där öppnar du ”Family”, dvs efter att appen finns installerad och kontot är registrerad på den andra telefonen.

Tryck plus längst upp till höger och tryck på ”Create sharable link”, kopiera den till urklippet och skicka till andra telefonen via något media. När detta är gjort så har du adderat ännu en familjemedlem till din kontroller.

Inlägg kommer publiceras löpande framöver. Följ Automatisear.se på facebook för att inte missa kommande inlägg. Har du tips eller vill diskutera något? Gå med i vår hemautomationsgrupp på Facebook.

Dela gärna inlägget för att hjälpa mig få in mer tips och läsare till bloggen. 

// Markus (Ispep)

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Ett svar till ”Del 2 – Lägga till enheter till Homey”

  1. Profilbild för Tommy Nyström
    Tommy Nyström

    Jag har lagt in familjemedlemmar i min 1:a homey. Men nu när jag har den andra och skall installera familj så säger den att den är redan installerad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.