Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Google Coral TPU

Vecka 14 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Då var det söndag igen och dags för en summering av veckan.

Vi har den här veckan gjort ett längre test på IKEA:S läckagesensor BADRING. Det är en mycket genomtänkt och prisvärd sensorn för 99 kr.

IKEA Badring är en mycket prisvärd vattenläckagesensor

Igår passade vi på att uppdatera Home Assistant till 2024.4.1. Många nyheter där som underlättar taggning och ordning, något vi kommer lägga in i vår guide om Home Assistant.

Vi brukar avvakta med vår skarpa Home Assistant tills version XXXX.XX.3 släppts, dvs 2024.4.3. Men vi såg att taggning och de funktioner som kom i den här versionen verkligen gör skillnad så vi chansade och uppdaterade, länk till nyheten hos Home Assistant (extern länk).

Vår beställningen på en Google Coral och några andra enheter har nu kommit. Så den Raspberry Pi 5 vi har börjat köra bloggens Home Assistant guider från kommer få stöd för Frigate inom kort.

En enhet vi ännu inte hunnit packa upp och testa är den är smarta dimmern från Moes.

Kolla gärna på filmerna i inlägget och kom med feedback på vad som går att göra bättre. Vi är långt från experter där och fokuserar nu på att berätta om enheterna, själva klippandet och justering av innehåll är saker vi kommer förbättra allt eftersom. Ge gärna en tumme upp om det duger och fyller ett syfte.

Har du några tips på saker som hänt inom smarta hem under veckan i övrigt så kommentera gärna med det längst ner i inlägget.

Innehåll

Som vanligt på bloggen så går alla länkar inom sidan om vi inte skriver ”extern länk” efter länken.

LänkInfo
Sammanfattning av testet på IKEA:s vattenläckagesensor BADRINGSammanfattar det viktigaste i vårt test på BADRING, alla detaljer finns sedan i inlägget där testet gjordes.
Raspberry Pi 5 och Google CoralVi beskriver här vad som kommer hända i vår guide för Home Assistant och hur Google Coral blir en vital för att få Frigate att fungera optimalt.

Sammanfattning av testet på IKEA BADRING

Vattenläckagesensorn Badring är än så länge den mest prisvärda sensorn för att upptäcka läckage i tid vi än så länge testat. Vi har tidigare använt oss av en modell från Xiaomi Aqara, men den kräver att kommunikationen till vår gateway fungerar och vi måste därav hålla koll på att den fungerar som tänkt.

Formfaktorn på Badring är relativt liten och den kan placeras på ett underlaget och få några mm mellan kontakterna och golvet tack vare gummifötterna.

Nu har vi kört den mindre än en vecka så det är för tidigt att avgöra hur stabil den är.

Vi har gjort en minut lång film som visar hur sensorn ser ut och hur den låter när ett läckagelarm aktiveras.

Hela testet på IKEA:s BADRING kan du läsa här: https://automatiserar.se/test-ikea-badring/

Raspberry Pi 5 och Google Coral

Den fysiska skillnaden mellan en extern SSD via USB och den här NVME disken via adaptern blev stor.

Vi kommer nu bygga vidare på de guider vi tidigare publicerat om Home Assistant med nyheterna i 2024.4.x. Inom kort kommer vi skapa en guide för hur du kommer igång med Frigate med.

Google Coral och Frigate

För de som inte hört talas om Google Coral så är det en TPU (Tenserflow Processing Unit / USB Accelerator). Vilket i vårt fall kommer användas för att avlasta processorn i Raspberry Pi för objekts detektering på Kameror. Något som gör att du kan använda en klenare processor utan att den belastas allt för mycket från realtidsdetektering på kameror.

Google Coral TPU
Google Coral TPU gör det möjligt att men en klen hårdvara köra avancerad objektsdetektering i Frigate.

I Frigate så kan vi se att Google Coral jobbar en hel del med att detektera från våra kameror, den ligger konstant i 16% belastning. Men den avlastar vår primära Processer i Home Assistant och gör det möjligt att använda 7st kameror.

Nu kör vi 5fps från totalt 7 kameror i full HD till 4K upplösning och det belastar vår Google Coral till 16%. Nu är vi inte någon expert på Frigate utan vi har kört den ett tag och fått en konfiguration som fungerar, så det går säkert att optimera den mycket mer än vi gjort.

För de som redan nu är intresserade av Frigate och objektsdetektering så nämnde vi en del om det i vårt test på Reolink kameran tidigare. Det stora värdet vi ser med Frigate är att vi kan använda en mängd olika kameror och ändå få en mycket tillförlitlig objektsdetektering.

I vårt test av den billiga kameran RLC-520A från Reolink så använde vi oss av Frigate för att fånga upp en räv som rörde sig på gården. Där kommer du se hur Frigate hjälper oss att tagga upp när olika saker hittas av en kamera. Mer om kameran kan du läsa här: https://automatiserar.se/test-av-reolink-rlc-520a-som-billig-overvakningskamera/

Förra veckan visade vi början på installationen av vår Raspberry pi 5 med en kort film där NVME disken är monterad. Vi kommer inom kort montera den här i något skal så den blir mer skyddad.

Här ser du hur pass liten en RPI 5 blir med 1 TB lokal lagring via PCI-Express.

Läs det tidigare testet här: https://automatiserar.se/test-av-raspberry-pi-5/

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Prenumerera gärna på vårt innehåll, då får du hela inlägget som ett mail vid publicering.

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.