Test av rörelsesensorn VALLHORN från IKEA

Vi har nu testa rörelsesensorn Vallhorn från IKEA. I det första testerna vi gjort så har vi kontrollerat vilken funktionalitet sensorn erbjuder och vilka egenskaper den stöder. Inom kort så kommer vi testa den med fler kontrollers med. Men vår spontana upplevelse av sensorn är att den är gedigen och ger de förmågor vi söker hos en rörelsesensor.

Vi har precis fått tag på VALLHORN från IKEA och börjat testa den tillsammans med Zigbee2mqtt. Inom kort så kommer vi testa den med andra kontrollers med.

Sidan senast uppdaterad: 2024-01-09 – Uppdaterat med mer information om uppladdningsbara batterier

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Eftersom rörelsesensorn VALLHORN är så pass ny så är det få kontroller som klarar den ännu.

Vi har precis börjat testa den här sensorn så vi har ännu inte någon sammanfattning, men det kommer.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Funktioner

När det Gäller funktioner i sensorn så finns det utöver rörelse även en LUX mätare. Den visade sig dock inte default i Zigbee2mqtt ännu.

När det gäller rörelsesensorn VALLHORN så har IKEA gett den stöd för rörelse och LUX mätning. Vi har dock inte hunnit testa om den uppdaterar ljus utan att rörelse detekteras, men vi återkommer om detta så fort vi börjat få lite data från sensorn.

Tekniker

På baksidan av sensorn så hittar du en lucka, under den kan du sedan montera två stycken AAA batterier.
 • Sensorn har modellnummer hos IKEA: 905.043.41
 • Sensorn drivs av två AAA batterier som ej medföljer.
 • Inkludering av sensorn behöver mer än att bara koppla in batterierna.
 • Frekvens: 2400-2483.5 MHz och signalstyrka på 3dbm
 • Sensorn kan kopplas till 10st ljuskällor direkt och alla kommer styras enhetligt från den. Nu är detta en funktion vi gissar att många istället väljer att nyttja zigbee koordinatorn till och inte koppla direkt mot ljuskällan.

Rörelsesensorn har en räckvidd på 10 ca meter, dvs när den inte blockeras av väggar. För att trigga på rörelse så är räckvidden maximalt 5 meter och 120° vinkel enligt IKEA själva.

För att inkludera Vallhorn i ditt system så ska du hålla in inkluderingsknappen ca 10 sekunder. Vi såg att när man påbörjar den fasen så kan du se om framsidan på sensorn blinkar till i rött under tiden.

OBS – Om du vill lägga till den till en annan kontroller så bör nog snabbklicka 4 ggr inom 5 sekunder göra så den inkluderar sig i ett nätverk. Det fungerade i alla fall så för PARASOLL i det testet.

När vi skulle joina den vid skrivbordet så tog den vår taklampa ut ur vårt Zigbee2mqtt… Använder du Ikeas egna dirigera så ska det nog inte vara någon fara. Så tänk på att hålla sensorn riktigt nära din koordinator om du inte vill att den ska ta över en lampa i närheten… Nu är det inte värre än att du tänder / släcker lampan 6 ggr för att återfå den till din kontroller.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Positivt

Vi har än så länge inte reagerat på mer än att det här fästet är genomtänkt och tillåter dig montera sensorn i stort sett hur som helst.

Vi upplever att den här sensorn kommer gå att montera perfekt utifrån behov.
 • 2023-12-29 – Vi har nu testat den mer ingående och kan verifiera att den uppdaterar uppmätt ljus även om det inte sker någon rörelse. I vårt test så uppdaterades det inom ~10 sekunder efter vi tände / släckte lampan även utan rörelse.
Vad vi kan se så går ljussensorn minst upp till ~9300. Grafen ovan visar ljus som den gröna linjen, varje punkt är en rapportering. Det gula strecket är varje gång en rörelse detekterats.

Negativt

Inga batterier följde med. Något som är olika mellan tillverkare, så både VALLHORN och PARASOLL leveradades utan batterier.

Betyg

Veckans nyheter

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Vi kommer ge den en 3:a precis som PARASOLL, och det är på grund av att det är en mycket ny sensor och vi har ännu inte hunnit få in så mycket data från den. Men som en rörelsesensorn verkar den göra det den ska.

Betyg: 3 av 5.

Värt att veta

Montering av rörelsesensorn gick mycket enkelt, men tänk på att inte montera den för nära upptill eller nertill, då kan det vara problematiskt att ta loss den i framtiden.

Som vi nämnde så är den här sensorn genomtänkt och vi hoppas att LUX sensorn i den uppdateras utan att någon rörelse behöver aktivera den.

Vad vi kan se så rapporterar den rörelse väldigt frekvent, vi jämför den just nu med en Philips Hue sensor i vårt kontor. Nu ska vi säga att den är helt default i Zigbee2mqtt, går säkerligen att trimma den.

I Grafana så jämför vi VALLHORN mot en Philips Hue sensor, vad vi kan se så default så reagerar den ofta på rörelse (graferna överst är VALLHORN)

I Zigbee2mqtt och integrationen till Home Assistant så verkar den inte default ta med värdet för ljus, det går dock att fixa. Så kolla här om du är intresserad av just det

Problem med Falsklarmande VALLHORN?

Problem med falsklarmande Vallhorn? Testa ett annat märke på ditt batteri.

Vi fick feedback från vår Facebook grupp om smarta hem om att några haft stora problem med att rörelsesensorn Vallhorn falsklarmande. Det visade sig att detta berodde på batteriet. Nu är detta något som vi inte kunnat bekräfta eller dementera själva. Men har du problem med att din sensor falsklarmar så testa att byta till ett nyare batteri.

2023-01-09 – Det visar sig att batterispänningen inte får vara för hög, utan batteriet rekommenderas ha 1.2v spänning, dvs den spänning som ett uppladdningsbart batteri har. Nu låter det som att IKEA håller på att sluta sälja sina gula batterier och kommer övergå till att köra just uppladdningsbara batterier.

Ett problem är att den rapport vi får är i % 0-100, så svårt att avgöra vilken batterispänning dessa nivåer motsvarar.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttJA (Stöds direkt i version 1.34.0-1)2023-12-27
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Zigbee2mqtt

Med version 1.33.2-1 som vi körde fungerade det inte, så vi kommer uppgradera till 1.34.0-1.

Med version 1.33.2-1 så gick den inte automatiskt in i vår Zigbee2mqtt, så vi kör en uppgradering för att verifiera att den automatiskt kan dyka upp i Zigbee2mqtt.

IKEA E2134 control via MQTT | Zigbee2MQTT – När vi kollade där så uppdaterades det senast: 2023-12-26 20:41:03

Det skulle säkert gå att få in den via: Support new devices | Zigbee2MQTT men vi väljer att uppgradera vår Zigbee2mqtt till senaste versionen.

Så vi väljer att uppgradera vår koordinator…

Vi väljer att uppgradera vår Zigbee2mqtt till 1.34.0-1 för att verifiera att den automatiskt kan dyka upp i Zigbee2mqtt.
Efter att ha uppgraderat till version 1.34.0-1 så hoppade den automatiskt igång, så har du problem att den dyker upp som en okänd enhet så kan det vara en uppgradering av din Zigbee2mqtt som behövs.
Väl inne i MQTT så verkar den inte ha dykt upp helt korrekt, den döljer text ljus. Den visar ”Tom” pga namnbytet vi gjorde. Om du är observant på bilden så ser du även att det står ”+1 dold entitet” under sensor, där finns en sensor för ljus med. Längre ner visar vi hur du aktiverar den om det saknas för dig.

Kontrollerar vi meddelandet inne i Zigbee2mqtt så ser vi att den visar ljus där korrekt.

{
  "battery": 100,
  "illuminance": 7781,
  "illuminance_lux": 6,
  "last_seen": "2023-12-27T22:14:18+01:00",
  "linkquality": 83,
  "occupancy": true
}

Dold entitet för ljus i Home Assistant

En funktion vi ofta söker i en rörelsesensor är en ljussensor, detta för att kunna avgöra om tex en lampa ska tändas eller om det är nog ljust redan innan. Nu visade det sig att integrationen för vår Home Assistant inte exponerade den default, kan vara vårat fel eftersom vi testar en hel del med våra installationer. Men skulle du ha samma problem så kan du aktivera den under: Inställningar \ enheter och tjänster \ MQTT \ öppna sedan Entiteter \

Nu ska du välja ”entiteter” och inte enheter, detta är viktigt för att komma vidare.

När du sedan är i den här vyn så är det lättast att söka efter din sensors namn, där bockar du sedan i ILLUMINANCE och sedan ”Aktivera valda”, efter det så ska du få tillgång till den här sensorn med i Home Assistants gränssnitt.

Default verkade det inte som att illuminance var aktiverat, så vi valde att manuellt aktivera det under entiteter. I samband med att vi gjorde det så slutade den dock visa rörelse… Skulle du råka ut för det så testa att starta om zigbee2mqtt och se om det hjälper.

Fick efter att vi aktiverade den här inställningen inte längre någon information om rörelse längre från sensorn… så testade att starta om zigbee2mqtt för att se om detta skulle göra någon skillnad.

Efter omstart av Zigbee2mqtt så fick åter rörelse att detekteras, samt ljus.

Vad vi nu kunde se var att rörelsesensorn VALLHORN uppdaterar sitt värde för ljus även om det inte är någon som rör sig i rummet.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
IKEA:s huvudsida för den här sensornVALLHORN Trådlös rörelsesensor, smart/vit – IKEA (extern länk)
Länk till IKEA:s detaljerade guide om sensorn, där står en hel del om hur den ska monteras optimalt.Assembly Instruction (ikea.com) (extern länk)
Länk till vår genomgång av IKEA:S egna kontroller DirigeraSå här fungerar IKEAs Dirigera: Allt du behöver veta
Vill du veta mer om Zigbee2mqtt och hur du där kan använda VALLHORN? läs då vår genomgånghttps://automatiserar.se/hur-bra-ar-zigbee2mqtt-med-home-assistant/
Vill du se om Homey eller Home Assistant kan vara relevant för dig? Kolla då in vår kom igång guide härhttps://automatiserar.se/guide-for-nyborjare-med-fokus-pa-home-assistant-och-homey/

Loggbok

Senast ändrad:

 • 2023-01-09 – Uppdaterat med information från tips, det är viktigt att använda ett batteri med 1.2V och inte 1.5V.
 • 2023-12-29 – Vi har nu testat både ljus och rörelse i kombination med Home Assistant & Zigbee2mqtt.
 • 2023-12-27 – Skapat inlägget och börjat fylla på med relevant information.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.