Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Veran hjälper dig att komma ihåg att stänga dörren

Kategori:

– Taggar:

as3008[1]

Har även du varit med om att t.ex. garagedörren stått öppen hela natten? Eller händer det kanske att ”någon” råkar glömma att stänga altandörren när de springer iväg?

Kanske Veran kan hjälpa dig? Självklart kan det det! Klicka på Read More knappen så berättar vi hur.

Ett sätt att lösa det är genom att använda ett plugin som heter Countdown Timer. Det fungerar genom att du triggar en timer som börjar räkna ner de antal sekunder som du valt. När timern når noll kan du t.ex. Vera Alerts skicka dig info om vad som du eller någon annan har glömt.

Det finns även fler sätt att lösa detta på, du kan t.ex. göra en PLEG regel som kollar av att kl 21.00 på kvällen ska inte garagedörren vara öppen och notifierar dig om den är det. Men

Nog med teori, nu sätter vi igång!

Först börjar vi med att installera Countdown Timer. Klicka på Apps\Install apps och sök efter countdown för att få fram rätt plugin. Klicka på Install för att installera det. När din Vera är klar med installationen så kommer den synas under devices som vanligt. Ser du den inte så uppdatera din webbläsare (F5) så kommer den.

countdown

Klicka på skiftnyckeln för att komma åt enhetens egenskaper. Börja med att döpa din timer till nått vettigt. Jag döper min till Garagedörr timer. Ange sen antal sekunder du vill att timern ska ha. Jag anger här 3600 sekunder vilket betyder en timme, glöm inte att klicka på Set Duration knappen.

countdown2

Stäng och tryck på Save knappen. Nu kan du testa din enhet. Klicka på start knappen så ska du se att den börjar räkna ner. Klicka på Cancel för att avbryta den.

Nu ska vi skapa en scen så vi kan börja använda den timern.

Klicka på automation och skapa ny scen, jag döper min till Garagedörr Öppen. Under Triggers skapar jag en trigger på sensorn jag har på garagedörren.

trigger

Och den ska då utlösa min timer som finns under Devices, klicka på Start knappen så den blir markerad. Spara din Scen genom Confirm changes och Save knappen.

start timer

Det vi har gjort nu är att timer börjar räkna ner när sensorn blir utlöst. Toppen, men vad händer om jag redan har stängt garagedörren innan timern löpt ut? Jo vi skapar en scen för att inte få falsklarm.

Skapa en ny scen som du nyss gjorde, fast här ska du skapa en trigger när din sensorn inte är utlöst.

trigger not tripped

Och istället för att välja att din timer ska starta så ska du avbryta den via Cancel knappen.Spara din Scen genom Confirm changes och Save knappen.

cancel timer

Nu startar timern när garagedörren öppnas, och avbryts när den stängs. Nu ska vi skapa den sista scenen som faktiskt skickar iväg din påminnelse. Den här scenen döper jag bara till Garagedörr 60 min. Skapa en trigger som pekar mot din timer, och välj Timer Completes. Det betyder att triggern blir aktiv när timern har räknat ner färdigt till 0.

trigger timer

Hur du vill hantera påminnelsen är upp till dig. Du kanske vill tända en lampa i huset? Eller skicka ett mail eller sms via Verans inbyggda funktion? Men här väljer jag att skicka en påminnelse via Vera Alerts. Jag går in på fliken advanced, och väljer min Vera Alerts enhet. Jag skriver in mitt meddelande och sparar.

vera alerts

Klart!

Nu får jag en påminnelse via Vera Alerts när garagedörren varit öppen längre än 60 minuter. Och om du vill lägga till samma funktion för fler dörrar eller fönster så är det inga problem. Du kan skapa flera timers. Om du klickar på Apps och My Apps, så kan du gå in på Countdown timer. Och där hittar du knappen Create another. Om du inte ser din enhet efter du skapat en ny, så uppdatera din webbläsare så kommer enheten fram.

countdown timer

Nu blir det lite överkurs. Detta är inget som behövs, utan bara lite info om hur jag gör. Jag har även en egen loggserver där jag loggar alla events som händer med min enheter. Jag adderar lite LUA kod för denna under LUUP. Jag har även denna loggning när sensorn triggas när garagedörren stängs och öppnas.

luup

Vilker ger detta i min loggfil.

loggning

Jag använder min loggfil för att se vad systemet gör och och det underlättar mycket när det kommer till felsökning. Har man en handfull sensorer och enheter så har man rätt bra koll på vad som händer. Men om man har över ett 50 tal regler som arbetar tillsammans med över 100 enheter, så är det väldigt hjälpsamt att ha en loggfil där man t.ex. ser att samma sekund som den lampan tändes så triggades den sensorn.

Vad skulle jag göra utan min vera 🙂

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

5 svar till ”Veran hjälper dig att komma ihåg att stänga dörren”

 1. Profilbild för Adamski
  Adamski

  Grymt bra guide. Tack!
  …sedan att Vera Alert är inte världens minst komplicerade plugin är en annan sak 😉

  Glad Påsk!

  1. Tack själv för kommentaren 🙂
   Ja det är nog inte omöjligt att det dyker upp något ang Vera Alerts senare.
   Glad påsk!

 2. […] Vissa saker som en brödrost eller kaffebryggare kanske man vill även kombinera med en tid. T.ex. om kaffebryggaren har varit igång längre än 1 timme så ska den stängas av. Det går enkelt att åstadkomma med hjälp av en timer som vi tidigare har gått genom här. […]

 3. […] Vi har tidigare skrivit om hur du kan använda en timer för att t.ex. komma ihåg att stänga garagedörren. […]

 4. […] för att sedan få den att återgå till din standard skärm i ImperiHome, rekommenderar jag att du använder dig av en timer. Jag brukar klicka i både START och RESET knappen när den triggas. Det gör att man kan bläddra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *