Zigbee direkt i Homey eller via Trådfri?

https://www.automatiserar.se/alltomhomey/Börjar nu få koll på vad som fungerar bra, och vad som kanske behöver mer tid på sig i min homey (early 2019 – 2.0). I inlägget kommer jag förklara varför jag väljer att inte använda Homey för att styra Zigbee belysningen från IKEA:s serie Trådfri direkt.

Styr nu belysningen i Trådfri med Fibaro Swipe

Jag har sedan släppet av IKEAS trådfri gateway använt den för all IKEA belysning. Jag är mycket nöjd med den som styrenhet för trådfri belysning och uttag. Genom att använda den gatewayen primärt kan jag styra belysningen från flertalet andra system, exempelvis genom open source systemet Node-Red från IBM, röststyrning via Google home, med Raspberry pi och som nu via Homey.

Missa inte vårt nya genomgående test av Homey, här visar vi många bra automationer Homey kan utföra för att underlätta vardagen. https://www.automatiserar.se/alltomhomey/

Inkludera Trådfri i Homey

Att inkludera Trådfri belysning direkt i Homey gick utan problem med hjälp av Homey appen IKEA i Homey.

Med hjälp av Homeys egna IKEA app för trådfri går det att inkludera Zigbee enheter direkt.

Med hjälp av Homeys egna IKEA app för trådfri går det att inkludera Zigbee enheter direkt i Homey utan Trådfri Gateway.

När jag länkat Trådfri lampor direkt till Homey så blev mottagningen / kommunikationen mycket sämre, jag kunde inte nå mina Trådfri enheter långt från Homeyn. Detta beror på att mesh nätverket för Zigbee ännu inte fullt ut fungerar via Homey. Det arbetas med att göra det möjligt i framtiden. Det som mer ställde till det var att jag tappade möjligheten att använda IKEA fjärrkontrollerna eller Google Home mini. Detta gör att mitt smarta hem blir mycket sårbar om Homey slutar svara eller går sönder.

Alternativ två – IKEA Gateway & Homey

Jag har på grund av täckningsproblemet och avsaknaden av fjärrkontroller valt att inte flytta fler enheter från Ikea Gatewayen, utan istället flytta tillbaka alla enheter till Trådfri igen. Genast blev täckningen på min Trådfri belysning mycket god igen, eftersom alla enheter nu mesh:ar och bygger bättre täckning i mitt Zigbee nätverk.

Jag vill ju självklart samla allt i Homey, men jag väljer att göra det via en annan app som kommunicerar med IKEAS Gateway Trådfri direkt.

Jag kommer nu använda IKEA Gateway:en för att styra belysningen, men styra det från Homey

Jag kommer nu använda IKEA Gateway:en för att styra belysningen.

Min IKEA gateway kommer nu styras från Homey, Node-red, raspberry Pi och Google Home utan vetskap om varandra. Jag måste tillägga att appen för att styra Trådfri gateway från Homey inte är släppt av Homey själva och ännu i beta. Men den fyller sin funktion för mig och ger mig i och med detta fortsatt möjlighet att styra belysning via parallella system tills dom löst de problemet med mesh och Google home.

Med min valda lösning kan jag fortfarande fullt ut styra min IKEA belysning med hjälp av Fibaro Swipe utan problem tillsammans med flera andra sensorer.

Vad tycker du? Är det rätt tillvägagångssätt att använda Trådfri gatewayen för att styra enheter eller bör man satsa på att ha allt i samma kontrollenhet bara för att det går?

Inlägg publiceras löpande på bloggen. Följ Automatisear.se på facebook för att inte missa kommande inlägg. Har du tips eller vill diskutera något från inlägget? Gå med i vår hemautomationsgrupp på Facebook, där diskuteras även vad mer man kan göra med en Homey och andra hemautomations system.

// Markus (Ispep)

10 reaktioner på ”Zigbee direkt i Homey eller via Trådfri?”

 1. Mikael Sehlstedt

  Väldigt intressant, jag själv köpte en verasecure för att den har ju allt.
  Inte riktigt så övertygad just nu, då den är sjukt tjurig med vilka prylar som stöds, och att vissa funktioner fortfarande är i prommised land.

  1. Hej
   Som du säger så är begränsningarna som VeraSecure har på Zigbee och 433 Mhz väldigt tråkiga, att det inte ens finns stöd för Ikeas gateway är ännu tråkigare.
   Jag kör fortfarande min VeraSecure som skalskydd hemma, tycker inte riktigt att Homey känns som en optimal larmlösningen ännu, men jag håller sakta på att flytta saker från den från Secure för att testa.
   Det ryktas som något nytt UI8 till Veran, men jag har inte hittat så mycket info om det tyvärr.
   // Markus

 2. Jag har själv noterat problem med att köra Ikea direkt mot Homey dock har jag absolut inga räckvidsproblem.
  Men det som hindrar mig från att köpa en Ikea gateway är att jag har en hel del annat än Ikea som pratar zigbee…
  Och jag antar att mesh:andet blir markant sämre om man har flera basstationer?
  Jag misstänker att i mitt fall som har både, Hue, xiaomi, Ikea och INNR så blir det en försämring av räckviden om man skulle ha olika gateways eftersom dom då inte pratar med varandra eller har jag missförstått?

  Sen hur blir det med delay?
  Antar att det blir ett ”hop över internet” om du går via en separat hub så kan man ha en tryckknapp då eller upplever man det som ”segt”?

  Sen kan man nämna att historiskt har en del klagat på räckvidden i Homey men dom som då bytt har ofta upplevt en förbättring så kolla att du inte fått en måndagsexemplar.
  Jag har en xiaomi sensor i plåt brevlådan som står en 5-6 meter utanför huset som funkar klockrent (förvisso via meshade enheter på vägen men ändå)…

  // Michael

 3. Körde själv med IKEAS gateway/Homey och tyckte inte det funkade alla gånger, detta oavsett om jag styrde via gateway eller Homey. Sedan ett par veckor kör jag Hue hub/Homey. Funkar klockrent både via Homey och Hues gränssnitt. Trådfri och Huelampor i en väl fungerande kombo. Kanske hade jag ett måndagsex av min IKEA gateway men täckningsskillnaden på Ikeas hub och Philips upplever jag som stor, eller är det Hues lampor som reläar signalen bättre. Kör även med både Ikeas och Hues fjärr och de funkar också.

 4. Har precis inhandlat en Homey 2.0, har tidigare avverkat både Home assistant (Raspberry), Smarthome,Ikea Tradfri gateway och Openhab. Kan säga efter någon vecka att Homeys direkta integration mot Ikea Trådfri har en del att önska. Täckningen är väldigt dålig och nej, jag har inga andra zigbee nät igång. Letade då fram min Tradfri gateway och installerade appen Ikea Trådfri gateway, efter det så blev täckningen betydligt bättre, lamporna reagerar snabbare, och appen har dessutom bättre kontroll på om lamporna är av eller på, kan ex ha stängts av på ”knappen”. Så Homey har nog en läxa att göra när det gäller sin Zigbee stack. Så appen trådfri gateway är helt grym och betydligt bättre än Homeys egen.

 5. Det är ett jäkla gissel det här med zigbee känns det som. En öppen standard med ”stängda” leverantörer.

  Jag hade tidigare Hue och TRÅDFRI på vardera motsvarande gateway, men då jag köpte ett par aqara magnetsensorer behövde jag skapa ett gemensamt zigbee-nätverk för att nå till alla dessa (med förhoppning om att få ett stabilare nätverk också). Generellt så fungerar de flesta lampor ok. Dock så hade det ju varit najs om man själv fick diktera nätverket istället för att lamporna själva ska komma på det.

  Är man nyfiken på hur nätverket ser ut kan man gå in på https://developer.athom.com/ och kolla under Tools -> zigbee och kolumnen längst ut, Route. Jag tror det tar ett tag innan kolumnen uppdateras, först kan det se ut som att inget meshar.

 6. Har ni koll på ifall Homeys hantering av Zigbee har blivit bättre?
  Jag kan inte testa själv, då jag inte har några zigbee enheter än.

  19 augusti släppte Athom en ny beta, har det löst problemet med zigbee och mesh?

  Homey v5.0.0-rc.26 experimental
  [Zigbee] Upgrade Homey’s Zigbee engine. Learn more »

  1. Thomas Andersson

   Vet inget om plattformen, men lightinthebox är en mycket tveksam inköpskälla.
   Räkna inte med någon hjälp ifall det strular.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *