Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Kom igång med Homey

Del 1 – Installation av Homey

Kategori:

– Taggar:

Det här är det andra inlägget i vår serie ”kom igång med Homey och Home Assistant”. Just det här inlägget är den första delen om Homey. Vi skriver och visar här alla steg som behövs för att köra igång en ny Homey.

Innehåll

I det här inlägget kommer du hitta de absoluta grunderna för Homey. Samt en del tips när du gör grundkonfiguration. Så är du erfaren av Homey och redan har en stabil installation, då kanske du bara ska spana in listan med tips.

Under den veckan blev det mycket fokus på att lära oss skapa innehåll i till Youtube utifrån önskemål på våra sociala medier. Vi har kommit igång med ett program vi gillar för redigering av film. Spana gärna in filmen och kom med feedback om kvalitén är ”good enough” för serien framöver. Detta blir den tredje delen i serien totalt.

Nu har vi kommit igång med Homey igen. Den är nu installerad och i filmen vi länkar till i guiden en bit ner ser du vilka steg som behövs för att komma igång.

Men åter till Homey nu. Vi har nu fabriksåterställt den Homey Pro vi kört under två år. I samband med det så insåg vi att vi hade gjort massor med flöden som vi borde ha gjort backup av innan vi installerade om den, den tidigare serien finns här, dock lite utdaterad. Därav så kommer den här guiden med allt nytt från grunden.

Men något positivt med det är väll att vi nu ser nyttan med att ha backup i framtiden, alternativt dokumentera det vi gör.

Kom igång med Homey 2023

I samband med att vi skriver den uppdaterade guiden så väljer vi att primärt använda hårdvaran till bloggen. Detta betyder att vi väldigt snabbt kommer kunna addera olika tester eller testa olika förslag från dig som läsare.

Det vi kan konstatera är att det är väldigt simpelt att komma igång med Homey. Vi uppskattar att det tog 10-15 minuter innan vi hade den första sensorn i Homey.

Vi väljer att inte skriva så mycket om själva installationen och återställningen av Homey i text här, utan är du intresserad av det så spela upp filmen nedan, där finns alla detaljer från start till mål. Den innehåller dock inte så mycket mer än grunden, men detta är något vi kommer jobba vidare med i den serie vi skriver om Kom igång med Homey och Home Assistant.

Den film vi länkar till är ALLT från första uppstart, till att en Zigbee sensor finns inkluderad. Den är dock mycket basic och var primärt till för att vi skulle få feedback på formatet och innehållet. För utifrån den feedback vi får från dig så kommer vi anpassa oss, precis som vi gjorde från det första avsnittet vi publicerade. Glöm inte att följa vår Youtube kanal med om du uppskattar formatet och vill se mer innehåll i det formatet.

Nivån på den här filmen är ”Basic”, dvs det är grunderna och visar vilka steg som behövs för att komma igång från start och lägga in en Xiaomi Aqara sensor. Tänk på att det viktiga i just den här filmen är om formatet är bra, och att du upplever kvalitén som bra.

Lägga till Xiaomi Aqara i Homey

Och som första sensor så blev det en Xiaomi Aqara temperatursensor. Att vi gjorde i den ordningen är helt fel, och vi fick flera varningar om detta. För du SKA alltid börja med de enheter som går på vanlig ström. Detta för att ditt Zigbee nät ska få så bra uppbyggnad som möjligt från grunden. Just Aqara sensorerna använder sig av protokollet Zigbee.

Det som behövde göras för att kunna lägga till en Aqara sensor i Homey är att installera appen för ”Aqara” (finns i filmen), sedan under enheter väljer du att lägga till en ny enhet och där ser du en lista med Aqara sensorer. Där väljer du sedan rätt modell av sensor och trycker på lägg till, detta kommer ge dig en mycket bra instruktion på hur du lägger till sensorn.

Än så länge så har vi bara lagt till temperatursensorn på bilden, men vi kommer lägga till de andra sensorerna med inom kort.
Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Listan med enheter vi kommer testa är rätt stor, nu är dock några av alla dessa enheter till Home Assistant.

Tips för en stabilare Homey

Vi har som vi nämnde tidigare kört Homey i mer än två år utan problem. Vi tänkte nu dela några av de erfarenheter vi själva fått. Har du tips för att få ut mer värde av Homey så lämna gärna en kommentar så fler får veta det.

  • Placera din Homey väldigt centralt i ditt hus, detta för att få bra 433mhz täckning och Bluetooth. Eftersom dessa inte meshar (hoppar via andra enheter)
  • Håll koll på hur mycket minne din Homey har ledigt, upptäcker du att minnet sakta tar slut över tid så kan du ha en app som är mindre bra. Alternativet är då att schemalägga en omstart innan din Homey närmar sig slut på minne. Alternativt kolla vilken app som drar minne över tid.
  • Undvik någon av de 2.4Ghz wifi kanalerna i din routers wifi, den kanal du frigör använder du sedan till Zigbee i Homey. ((( Länk till mer info )))
  • Kontrollera regelbundet om dina appar verkligen används, har du appar i Homey som du inte använder så sparar du både minne och utrymme.
  • Undvik att placera Homey nära någon annan wifi utrustning, även om det fungerar så kan dom störa varandra och skapa konstiga fel eller dålig täckning för Zigbee.

Om vi ska nämna en direkt brist med Homey så är det att den använder wifi primärt. Dvs du kan inte utan att köpa extra utrustning köra din Homey med nätverkskabel för att undvika problem som kan finnas med wifi hemma. Nu kanske detta är ett relativt litet problem, under den tid vi kört så har vårt wifi aldrig strulat. Värt att nämna är att vi har två accesspunkter som överlappar och täcker upp för varandra. Det kanske inte är en normal konfiguration i alla hem.

På undersidan av Homey så finns en ljudkontakt och en usb kontakt. Samt hål för ljudet från högtalaren.

Nu när vi har publicerat de första två grundläggande filmerna och inläggen för Homey och Home Assistant så kan vi äntligen börja skapa innehåll som ger mer värde för dig som redan kommit igång.

Just den medföljande strömadaptern på 2A och 5V är något som kan behöva bytas ibland, nu har vi klarat oss bra med original adaptern sedan vi började köra Homey.

Med grundförutsättningarna så kan vi gå vidare rätt så mycket utifrån önskemål från dig som läsare.

Du kanske är rätt nöjd med att få allt serverat i ett mail varje söndag? I så fall kan du prenumerera på vår blogg via det här formuläret, vi skickar hela inlägget på mail med vid varje publicering, då kan du i lugn och ro läsa mailet utan att behöva gå in på sidan.

Som vanligt så gör vi allt detta helt på fritiden för att lära oss själva mer om automation, samtidigt som vi delar med oss av erfarenheterna helt utan reklam på sidan 🙂 Vill du göra något för oss så stötta oss genom att bjuda på en kaffe via Swish kanske, gilla dela vår sida och prenumerera på våra medier. Det brukar göra att vi får in fler smarta tips att skriva om.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *