Test: Brandvarnaren FGSS-101 från Fibaro

Det här är en snygg och smidig brandvarnare från Fibaro som fungerar med Vera firmware 1.5.672 eller högre. Det smidiga med att koppla en brandvarnare till din Z-wave controller är att du kan själv bestämma vad som ska hända när brandvarnaren larmar. Du kanske vill tända alla ljus i huset, förstärka varningsljudet med en siren, öppna dörrlåsen, skicka iväg mail eller sms innehållande bilder från alla kameror du har i huset. Möjligheterna är många.

Det jag uppskattar med en brandvarnare är att inte behöva byta batterier i dem så ofta. Min brandvarnare har varit i drift i runt 3 månader och har en batteristatus på 100% fortfarande, vilket är lovande. Fibaro skriver upp till 3 års batteritid för denna enhet. Det går även att driva denna med en 12 eller 24 VDC adapter.

brandvarnare

I UI5 visas denna tyvärr som en rörelsesensor, den triggas och blir röd om larmet går precis som en rörelsesensor. Kosmetiskt skulle det vara trevligt att den visade sig som en brandvarnare, men i UI5 får man nöja sig med detta.

446x387xsmoke_image_10.png.pagespeed.ic.ADlexgbK_0[1]
Fibaro utlovar en temperaturtålighet på 200 grader och en annan bra funktion är att om temperaturen snabbt ökar till 54 grader så kommer larmet triggas.

På denna brandvarnare finns även NC (Normally Closed) anslutningar både för röklarm och för sabotageskyddet. Sabotageskyddet triggas när man vrider på baksidan av brandvarnaren som öppnar upp den.

När det gäller monteringen i taket så hade jag förväntat mig någon smart lösning som ett litet fäste i taket för den lilla brandvarnaren. Men om man vill skruva fast den i taket som jag ville så var man tvungen till att göra hål i bakstycket.

Brandvarnaren har även andra smarta funktioner som inbyggd RGB diod som visar olika status, räckviddstest och självtest.

Dessvärre går inte denna brandvarnare att använda för ”larmar en så larmar alla” eftersom det inte går att påverka brandvarnarens utlösning från Veran. Lite tråkigt, men en variant av det är att komplettera med en vanlig Z-wave siren.

500xNxsmoke_image_02.png.pagespeed.ic.WSp2H9Y4jK[1]

Jag har funktionstestat min genom att blåsa ut ett par tändstickor under den och den larmade precis som den skulle. Men det är dock ingen bra metod för att testa en brandvarnare, röken som utvecklas kan kladda ner optiska brandvarnare som gör att de inte detekterar rök lika bra i framtiden. Så om du vill testa din brandvarnare på ett annat sätt än bara genom testknappen så finns det speciell rök / gas att köpa för att testa brandvarnare med.

  • Prisvärd: 4 av 5, just nu tar m.nu 550 kr för den.
  • Funktion: 4.5 av 5, Den har alla funktioner jag vill ha av en brandvarnare förutom att jag inte själv kan trigga sirenen i själva brandvarnaren.
  • Design: 5 av 5, jag tycker den ser snyggare ut än alla andra brandvarnare jag har och är liten (65 x 28 mm) och diskret.

// Markus

3 reaktioner på ”Test: Brandvarnaren FGSS-101 från Fibaro”

  1. Pingback: Falsklarm från Fibaro brandvarnare | Vi Automatiserar.se

  2. Pingback: Guide: Läs temperatur från Fibaro brandvarnare |

  3. Mina har (3 st) har börjat tjuta av okänd anledning vid olika tidpunkter inom 1 års tid. Jag rekommenderar de ej..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *