Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Z-UNO – Hemautomationskort med Z-wave stöd!

Kategori:

, , , , ,

– Taggar:

M.nu har gett Automatiserar.Se möjligheten att testa ett mycket unikt kort kallat Z-UNO!

Detta är en Z-uno
Z-UNO är ett kort med Z-Wave stöd! Bilden ovan visar Z-UNO:s undersida

Z-UNO är ett DIY (gör det själv) kort med Z-Wave inbyggt. Kortet liknar en Arduino i enkelheten, den mest vitala och unika skillnaden är inbyggt Z-wave stöd. Detta gör det möjligt att bygga egna sensorer som klarar att kommunicera via Z-Wave protokollet.

Fördelar med just Z-UNO jämfört med ESP8266 eller Arduino är möjlighet att koppla hemmabyggda sensorer till kontrollers som enbart stödjer kommunikation via Z-Wave. Jag testar Z-UNO med en Vera Lite och UI7. I början hade jag lite bekymmer att få igång den (mest pga att jag gjorde fel så klart…) När jag väl konfigurerade Arduino IDE korrekt och inkluderade Z-UNO som en ”generisk” enhet i Veran fungerade det direkt.

Z-UNO har en maxgräns på 10 Z-Wave kanaler, dvs det går att skapa 10 olika sensortyper som dyker upp som egna enheter i Z-Wave kontrollers, vilket är mer än nog!

Idag finns det bara 80 Z-UNO enheter tillverkade (2016-05-30) enligt Z-UNOs egna hemsidan, det står dock att det ska komma igång med masstillverkning nu under början av året.

Zuno_Ovansida
Ovansidan på Z-Uno. Enheten går att driva med ett 3V CR2450 batteri.

Arduino IDE

En stor fördel med Z-Uno är att den kodas via Arduino IDE:n, dvs man behöver inte göra mer än att ladda hem rätt drivrutiner och konfigurera kommunikationen enligt bilden nedan. Versionen av IDE:n är för tillfället mycket viktig.

ArduinoIDE
Arduino IDE 1.6.5 konfigurerad för Z-Uno

 

I skrivande stund är Z-Uno inte Certifierad (2016-04-10), det pågår dock en certifiering. Enligt Z-wave alliace och Sigma Designs krävs det inte certifiering så länge den slutgiltiga ”sensorn” inte ska tillverkas och säljas i återförsäljarsyfte som färdig sensor. Dvs för hemmabruk ska det bara vara att köra 🙂

 

Z-UNO som relä i Vera

När enheten inkluderas i Veran skapas en underenhet för varje kanal man konfigurerat i koden. Namnsättningen på ”huvudsensorn” vid inkludering i Veran blir det namn man sätter när den inkluderas. Underenheter får ett namn med ”_Appliance Module”. Detta går sedan att byta till ett eget utan problem.

ZunoRelay11
Default enhet som skapats i Vera efter inkludering, jag valde ZunoV11 eftersom jag testat 11 gånger…

Reläet fungerar precis som vilken on / off enhet som helst i Veran. Inom nån sekund från det att kommandot skickats från Veran öppnas / stängs reläet via Z-Wave .

Relay
Mitt relä som nu kontrollerar via Z-Wave!

Utseende på Z-UNO

Enheten har en inbyggd liten vit led (markerat med en röd ring), den går att nyttja i koden som port 13 eller ”LED_BUILTIN”. I sketchen som nyttjar en rörelsesensor återspeglas rörelsesensorns nuvarande status med den dioden.

ZunoLed

Nedan är reläet som Veran styr över Z-Wave protokollet, detta bygger på följande sketch. För att köra just detta reläet strömmatade jag det med 5V istället för ~3.3V som Z-Uno körs på. Jag valde även att nyttja Pin 12 istället för Pin 13.

Zuno-RelayOff Zuno-RelayOn

För att se att kommunikationen och koden fungerar korrekt adderade jag extra debugging via Arduino IDE:n, dvs varje gång kommandot för att slå igång mottogs skrevs detta ut på skärmen.

ZunoDebug

 

Vad tycker jag?

Efter att ha packat upp enheten och kollat lite på den så måste jag medge att den känns gedigen. Tyvärr är den inte riktigt breadboard friendly för mindre breadbords, detta på grund av kortets bredd. För att ladda upp kod krävs en äldre version av Arduino IDE:n vilket inte är ett jätte problem. Det största problemet jag hade medan jag skrev detta var avsaknaden av information på internet! Det går nästan inte alls att Googla något om enheten ännu, 99% av all information finns på tillverkarens ZUNO:s hemsida.  Enheten klarar upp till 10 kanaler Z-Wave. Men som sagt när man väl kommer igång med den inser man vilka möjligheter enheten erbjuder!

Hårdvara:

 • 28 kB Flash memory for your sketches
 • 4 kB RAM available
 • Z-Wave RF transmitter at 9.6/40/100 kbps
 • 22 GPIO (overlaps with special hardware controllers)
 • 4 ADC
 • 5 PWM
 • 2 UART
 • 1 USB (serial port)
 • 64 kB EEPROM
 • 1 SPI (master or slave)
 • 4 IR controllers, 1 IR learn capability
 • 1 TRIAC/ZEROX to control dimmer
 • 1 Interrupt
 • 2 Timers 16 MHz or external source
 • I2C (software)
 • 1-wire (software)
 • 8×6 Keypad Scanner
 • 2 service LED, 1 service button
 • 1 user test LED

Möjliga sensorer att automatiskt skapa över Z-Wave

 • Binary Switch
 • Multilevel Switch
 • Color Switch
 • Binary Sensor
 • Multilevel Sensor
 • Meter

Strömmatning

 • USB 5 V, external 3 V, external 4-15 V or battery (CR2450 type)
 • always on, sleeping or FLiRS (Frequently Listening)

Jag kommer inte att lägga upp någon exakt guide på hur allt görs nu eftersom den som finns att tillgå på Zuno:s hemsida är mycket bra.

Guider skrivna av Z-UNO:

Pinout on Z-UNO
Z-UNO pinout (2016-04-10)

Stort tack till M.Nu som gav oss möjligheten att testa kortet!

Jag hoppas på att snart dela ett mer avancerat projekt baserat på denna enhet inom kort 🙂

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

7 svar till ”Z-UNO – Hemautomationskort med Z-wave stöd!”

 1. Finns det någon uppgift om kommande pris?

  1. Tyvärr har jag inte hittat något om priset :/
   Men det lär ligga hamna nån / några hundra kr över en Arduino.
   //Ispep

 2. […] nu på att koppla samman A6:an med en Z-UNO för att få till uppringare / SMS  enhet över Z-Wave. Vilket borde göra det mycket enkelt att […]

 3. Har du jobbat något mer med Z-Uno?
  Jag skulle vilja ha en enhet som kan skicka en digital signal när den får ett kommando via z-wave och vad jag hittat så är detta den enda enheten som klarar det.

  Stämmer det?

  1. Tyvärr är det ytterst få kort som klarar ”ren” z-wave, men det skulle gå att lösa via 433Mhz, wifi eller zigbee kanske? Tyvärr inte hållit på med Z-Uno på ett tag, nyttjade den till några mindre lampor.. Tyvärr så ligger den på sidan om mitt system. Detta för att avlasta min Vera Lite lite i väntan på Secure

   // Ispep

   1. Jag har en HC2. Har du någon lösning för att prata andra språk än z-wave med den så är jag ytterst tacksam 😉

    1. Hmmm, ja då är det lite värre… Kanske finns något rest API att kommunicera med? Har tyvärr aldrig testat HC2 så jag vet vad den kan eller inte :/

     // Ispep

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.