Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Enheten detekteras som en Nous SZ-T04 i Zigbee2mqtt men är en

Zigbee display med klocka, temperatur och luftfuktighet

Nu är det säker många som reagerar på att den här sensorn och tänker ännu ett inlägg om en display! På bilden nedan ser du två identiska TUYA sensor som funnits länge. Och kollar du på bilden nedan så är det enda som skiljer fysiskt färgen mellan dessa två, nu finns den vi skriver om även i vitt. Men för att hålla isär dom hemma så valde vi en svart.

Det som skiljer sensorerna nedan är hur dom kommunicerar vårt smarta hem, och där skiljer sig komplexiteten och komplexitet och beroendet enormt! Sensorn till höger skickar sin data till Tuya cloud via WIFI. Den svarta till vänster kommunicerar via Zigbee och via Zigbee2mqtt skickar den direkt till Home Assistant (länk till kom igång guide). Och den vänstra sensorn är det vi kommer skriva om i inlägget.

Tuya sensorn till vänster är den nya på zigbee och den till höger är motsvarande men på WIFI.
Tuya sensorn till vänster är den nya på Zigbee och den till höger är motsvarande men på WIFI. Så vi gissar att allt innehåll förutom kommunikationsdelen i sensorn är samma. Tidigare så testade vi en 3:e modell med. Den WIFI sensorn med USB ström kom vi fram till var mer anpassad för sommarstugor och skogen.

Jämför vi det med den vänstra sen sensorn som nyttjar Zigbee så är allt vi behöver göra att addera enheten i vår Zigbee Gateway Sonoff Zigbee usb 3.0 med Zigbee2mqtt (här kan du läsa mer om den). Detta gör att vi helt lokalt och utan beroende av internet får data lokalt. Nu anar vi att det ska gå att få till så att wifi sensorn skickar med ”Local Tuya”, men detta är inget vi testat ännu. Har du testat?

Nu har vi ställt sensorn att skicka var 15:e minut och upplever det som lagomt
Nu har vi ställt sensorn att skicka var 15:e minut och upplever det som lagomt

Du kommer i det här inlägget hitta tekniskt fakta om sensorn. Hur vi valt att integrera den med vårt smarta hem, och jämförelser med andra sensorer. Det vi tyckte var mest imponerade och något som vi ännu inte sett var att klockan ställdes via Zigbee. Vi hittar dock inte något ställe att kunna ändra tiden sen.

Så vad vill vi säga med det här inlägget? Jo att det börjar dyka upp sensorer på Zigbee som kan ta emot data och visa på en skärm! Något som tekniskt sett gör att vi BORDE kunna skicka annan data till en display via Zigbee, dvs presentera en utesensors data på en annan display. Dessutom så kan vi ställa in så att sensorn själv håller koll på när ett temperaturlarm ska skickas, vilket förenklar automationerna i våra lösningar.

2023-11-13 – Är du intresserad av en bluetooth sensor som nu verkar gå att konvertera till zigbee? Då kan du kolla in vårt inlägg om den här

Meny

Teknisk fakta om Tuya sensorn

När det gäller tekniken i sensorn så har vi ännu inte skruvat upp den och kollat vilka komponenter som sitter i den. Men det lär nog hända i framtiden, och då kommer vi veta vilka sensorer som sitter i och vilken tolerans dom har.

Från AliExpress där vi köpte sensorn så hittade vi följande fakta, nu får man som vanligt ta allt text som står på AliExpress med en skopa salt.

FaktaDataVår reflektion / information
Appens namnTuya Smart or Smart LifeEj testat den själva
Begränsningar”Fungerar endast med gatewayen”Osäker vad dom menar där, men vi kör den med Zigbee2mqtt
BatteriAAA 1.5v * 3 – Följer ej medVanliga AAA batterier gör nog att vi får en bra batteritid!
EnerginyttjandeMindre än 30 uABatteritiden bör vara relativt god om detta stämmer.
Funktionerpåminnelse om lågt batteriOsäker på hur detta uppträder, vi håller koll på detta i Zigbee2mqtt / Home Assistant
Minsta spänning2.7VUnder den nivån så larmar sensorn, vi vet dock inte hur.
TeknikZigbee 2.4Vi kunde utan problem inkludera den till vår Sonoff Zigbee 3.0 usb sticka (länk till vår installations guide)
övrigtSupport all Tuya smart product Linkage control
Arbeststemperaturer-10 – 55 graderAtt den bara ska klarar ner till -10 antar jag beror på att det är en display. Temperatursensorn rapporterar säkert längre än så.
Luftfuktighet10%~90%RH
UppdateringsfrekvensStällbar uppdateringsfrekvensAtt vi nu via gränssnittet kan ange vilken uppdateringsfrekvens vi vill ha är väldigt uppskattat. Något som vi dock inte behöver göra med Aqara sensorer eftersom dom uppdaterar utifrån förändring & intervall, vilket är mer effektivt.
Formfaktor60*65*25mmStorleken är helt ok, och det finns en öppning på baksidan så den går att hänga upp på en skruv vid behov.
Tidsformat12/24
Display/Tid/Temperatur/Luftfuktighet/BatteriDen här sensorn får tid via Zigbee, men vi har inte hittat något sätt att påverka den. Så det verkar som att den tar den tid som zigbee2mqtt har satt, lär vara samma på andra zigbee gatewayes med bara den här sensorn stöds.
Tabellens infoformation kommer från AliExpress länken nedan.

Inköp och orsak till val av sensorn

Vi köpte den här sensorn på en tillfällig drive på AliExpress för under 100kr med frakt. När använder de donationer vi får på bloggen till att chansa och köpa in sensorer att skriva om. Så när du bjuder på en swish kaffe eller stöttar bloggen på 0705470065 så köper vi in saker för dessa.

Vi fick tag på den här TH01Z-Black sensorn på en tillfällig rea
Vi fick tag på den här TH01Z-Black sensorn på en tillfällig rea, såg att den nu kostar närmare 200kr. Tuya Zigbee Smart Temperature and Humidity Sensor with LCD Screen Digital Display Wireless Thermometer Work with Alexa Google.

Vi har inte något samarbete med någon på AliExpress eller några incitament att rekommendera dom, men vi ser att många av de nya sensorerna dyker upp på dom sidorna först. Om du köper något från den sidan tänk på att kolla så den affär du väljer har bra betyg och att den enhet du köper verkligen finns på riktigt. Sen handlar man alltid där på egen risk.

Den vi skriver om i det här inlägget är från följande ställe: https://a.aliexpress.com/_mPDIsa8 ( extern länk till AliExpress store), Söker du efter ”TH01Z” så hittar du säkert fler ställen som säljer den här sensorn billigare. När vi publicerade inlägget såg vi att den kostade 175.81kr och att det då var ”50%” rea.. Så sök på AliExpress så hittar du den säkert mycket billigare.

Tuya display med Zigbee2mqtt

Nu är den här sensorn kanske inte något revolutionerande i sig, men vi upplever den som väldigt bra integrerad och med stora möjligheter att justera larm och rapporterings intervall via gränssnittet i Home Assistant.

Enheten detekteras som följande tillverkare i Zigbee2MQTT (Extern länk). Och modellen som den detekteras som Nous SZ-T04 ( extern länk )

Bilden kommer från gränssnittet Zigbee2mqtt, det är den lösning vi primärt använder för Zigbee på bloggen just nu. Många väljer ZHA som Home Assistant projektet stöttar, men vi upplever ännu att den här lösningen är mer flexibel och frikopplad. Där inkluderas sensorn som _TZE200_locansqn och inte TH01Z som anges hos Tuya.
Bilden kommer från gränssnittet Zigbee2mqtt, det är den lösning vi primärt använder för Zigbee på bloggen just nu. Många väljer ZHA som Home Assistant projektet stöttar, men vi upplever ännu att den här lösningen är mer flexibel och frikopplad. Där inkluderas sensorn som _TZE200_locansqn och inte TH01Z som anges hos Tuya.

Men vi blev mycket imponerad och lite förvånad över att den visade nämligen klockan korrekt så fort vi inkluderade den i vårt Zigbee nät! Något som för övrigt den andra sensorn som går på wifi också gjorde, dock inte lika imponerande av den funktionen där.

Enheten detekteras som en Nous SZ-T04 i Zigbee2mqtt men är en

Att en Zigbee enhet presenterar information från en Zigbee gateway är något som när vi inte själva sett tidigare. Allt vi behövde göra var att inkludera den i Zigbee2mqtt. Som för övrigt är det stabilaste Zigbee projektet vi än så länge kört (peppar peppar). Men den här tekniken borde det vara fler tillverkare som hoppar på.

I framtiden kanske det går att enkelt välja vilken data du vill skicka till en display. Dvs vi skulle kunna skicka ett namn och en temperatur på en sensor och få en central enhet display att visa ute temperaturer mm på! Något som vi aktivt söker en lösning på, har du några tips så hör gärna av dig!

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Om du skulle vilja komma igång med Home Assistant och få upp de möjligheter vi skriver om så kan du följa vår guide för Home Assistant och Homey.

Inne i Zigbee2Mqtt så får vi en mängd möjligheter, vi kan ställa in olika tröskelvärden och få sensorn att själv agera larm! Något som vi delvis sett men inte så här snyggt. Den här tekniken gör att vi kan ställa in så att displayen hanterar och söker efter tröskelvärden, och när dessa passeras skickar en händelse separat. En händelse som vi då kan agera på utan att ha någon automation för att analysera tröskelvärden för temperaturer och luftfuktighet.

Möjligheten att kunna ställa tröskelvärden och låta sensorn sköta detta förenklar en hel del. Nu kan vi justera larmnivåerna i sensorn och sedan bara fokusera på larm eventet i Home Assistant.

Vi har möjlighet att kalibrera sensorn med, i skrivande stund har vi inte gjort detta ännu. Men vi kommer i framtiden att testa att justera den mot Xiaomi Aqara sensorerna vi kör. För där vet vi att dom är väldigt exakta.

För att kalibrera sensorn så kommer vi placera båda dessa sensorer i en burk under en veckas tid (Där aqara:n redan innan är korretk). Då kan vi med hjälp av InfluxDB och Grafana (länk till guide) skapa ett snitt över veckan för dessa två sensorer och använda det som kalibreringsvärden.

När vi sedan öppnar upp Home Assistant så hittar vi enheten under MQTT med följande möjligheter och information. Där får vi info att enheten är en SZ-T04 och Nous. Men nu bryr vi oss inte allt för mycket om det, utan vi är ute efter möjligheterna alla inställningar ger oss.

För som du ser på bilden nedan så kan vi här ställa in tröskelvärden för vår Zigbee sensor. Vilket innebär att vi inte behöver skapa någon automation i Home Assistant för att avgöra när ett larm ska triggas. Utan vi kan direkt skapa en automation som triggar på ”humidity alarm” och ”temperature alarm”.

Med integrationen i MQTT från Zigbee2MQTT så får vi allt detta automatiskt. Dvs vi har inte behövt göra något mer än att hålla in inkluderingsknappen på Zigbee displayen från Tuya, resten är helt automatiskt.
Med integrationen i MQTT från Zigbee2MQTT så får vi allt detta automatiskt. Dvs vi har inte behövt göra något mer än att hålla in inkluderingsknappen på Zigbee displayen från Tuya, resten är helt automatiskt.

När det gäller intervallen för att skicka data, så har vi ofta saknat möjligheten att justera vad ett tröskelvärde för att rapportera ska vara. Samma med intervallen med hur ofta sensorn ska rapportera även om all information är densamma. Nu har vi möjlighet till detta direkt från gränssnittet med, något som gör att vi själva kan välja hur viktig data:t är och hur viktigt batteritiden är.

När det gäller intervallen för att skicka data, så har vi ofta saknat möjligheten att justera vad ett tröskelvärde för att rapportera ska vara. Samma med intervallen med hur ofta sensorn ska rapportera även om all information är densamma. Nu har vi möjlighet till detta direkt från gränssnittet med, något som gör att vi själva kan välja hur viktig data:t är och hur viktigt batteritiden är.

Den integration vi använder mellan Zigbee2Mqtt och Home Assistat bygger på en köhanterare med namnet Mosquitto MQTT. Den tillåter oss att frikoppla Home Assistant och Zigbee enheterna. Den lösningen gör att vi kan slussa ut Zigbee enheter till flera olika Home Assistants.

Så vill vi tolka informationen på andra ställen som i tex Node-Red (guide) så kan vi direkt läsa följande JSON meddelande där och få det översatt till ett objekt att jobba vidare med. Vi väljer ofta att hantera automationer i just Node-Red och inte inne i Home Assistant. Men vi på grund av enkelheten i Home Assistant så har vi på senare tid även börjat lägga vissa automationer där med.

{
  "battery": 100,
  "humidity": 33,
  "humidity_report_interval": 120,
  "humidity_sensitivity": 6,
  "last_seen": "2023-04-16T09:08:35+02:00",
  "linkquality": 87,
  "max_humidity": 60,
  "max_temperature": 39,
  "min_humidity": 20,
  "min_temperature": 0,
  "temperature": 20.2,
  "temperature_alarm": "canceled",
  "temperature_report_interval": 15,
  "temperature_sensitivity": 0.6,
  "temperature_unit_convert": "celsius"
}

Varför söker vi nu sensorer med display?

Så vad vill vi säga med det här inlägget? Jo att det börjar dyka upp sensorer på Zigbee som kan ta emot data och visa på en skärm…. Något som tekniskt sett gör att vi BORDE kunna skicka annan data till en display via Zigbee. När vi tog det här kortet så började vi fundera på vilka enheter har vi med display som är uppkopplade… och ja det var en hel del tror vi räknade till 6st olika bara i kontoret, och alla dessa finns inte på bloggen ännu.

Desto längre vi hållit på med smarta hem desto mer ser vi nyttan med att kunna se information på en display. Något som uppskattas mycket mer av resten av familjen med. MEN ofta placeras en display inte optimalt när det gäller att övervaka temperaturer.

När vi skrev det långa inlägget om hur vi optimerade luftvärmepumpen så insåg vi det ännu mer. Med data så kunde vi göra smartare investeringar och minskade elförbrukning markant, besluten om investeringar berodde till stor del på sensordata och grafer över tid.

Men vi tycker att bara placera ut en dum display tillför inte så mycket till det smarta hemmet. Därav jagar vi lösningar som både direkt visuellt information utan behov att ta fram telefon, men samtidigt skickar dom data till vårt smarta hem. Med uppkopplade displayer så kan vi placera ut dom visuellt i våra ”digitala” dashboards. Bilden nedan genererades med hjälp av Neato D8 och är basen för en av våra dashboards. Vi vågar dock inte visa upp den på bloggen än, men det kommer.

Laser scanning med Neato D8 gav följande resutat
Med robot dammsugaren Neato D8 så fick vi en planskiss automatiskt! Den använder vi i Hass gränssnittet med temperatursensorer mm.

Vi saknar en display som kan visa temperaturen från tex våra utomhussensorer Philips hue outdoor sensorer, Aqara sensorerna, och dom nya smidiga Bluetooth sensorerna LYWSD03MMC med display. Något som vi på 433 MHz tiden var vana vid, dvs att ha en display inne som både visar ute och inne temperaturen.

För dom som letar alternativ till 433Mhz enheter så kan vi rekommendera att ni spanar in OpenMQTTGateway projektet vi skrev om för någon vecka sedan. Där visar vi hur du med hjälp av hårdvara för ~250kr kan ta emot och logga 433mhz enheter direkt i Home Assistant. Nu har vi inte kvar Viking sensorn med displayerna så vi kan testa hur dom fungerar tyvärr.

Under våren så kommer vi skriva om hur vi med hjälp av sensorer automatiserar bevattning. Där har vi valt att börja använda Bluetooth sensorn LYWSD03MMC, mycket på grund av priset och behovet att kunna se vad temperaturen är på plats

Vi kommer under året fortsätta att skriva om bevattning i trädgården och uterummet, där kommer vi använda en större mängd sensorer för att börja styra bevattningen automatiskt. Så vill du veta vilka förutsättningar vi har där idag så kan du kolla in förra årets inlägg om Gardenas Citygardening.

Med Gardenas CigyGardening så kommer vi styra mängden vatten som odlingarna i uterummet kommer få. Dessutom så kommer vi med hjälp av tre Bluetooth displayer försöka hantera styrningen av temperaturen i rummet.

Bra funktion framöver?

Vi tänkte nu testa något nytt till alla dom nya som följer bloggen via Epost. Vi lägger till 10 historiska inlägg att fördjupa sig inom i en tabell längst ner, många med relevans till det inlägg vi publicerade idag. Är det något vi ska fortsätta med så skriv gärna nån kommentar på bloggen om det.

Följer du inte bloggen via Epost? Passa då på att börja följa oss där eller på något av våra sociala medier (där vi är mest aktiva på Instagram, extern länk). Då behöver du inte gå in på vår sida för att få inlägget. Vi skickar hela inlägget som mail, då kan du själv välja hur och när du läser det.

Länk inom bloggenVad hittar du på inlägget
https://automatiserar.se/guide-home-assistant/Här hittar du en samling med allt vi har på bloggen om Home Assistant
https://automatiserar.se/guide-for-nyborjare-med-fokus-pa-home-assistant-och-homey/Här har vi en aktuell steg för steg guide för att komma igång med både Home Assistant och Homey. Där finns all info som behövs för att sätta upp de förutsättningar som behövs för att följa det vi skriver om på bloggen.
https://automatiserar.se/hur-bra-ar-zigbee2mqtt-med-home-assistant/Vil du veta mer om Zigbee2MQTT och hur det fungerar, då har vi summerat projektet och skrivit om hur det fungerar.
https://automatiserar.se/optimera-din-luftvarmepump-med-hemautomation/Tycker du det verkar intressant med att använda sensordata för att se vart du skulle tjäna på att investera. Det här inlägget berättar om hur vi optimerade vår luftvärmepump utifrån elpriser, värme och andra faktorer. Något som sparar oss pengar automatiskt nu.
https://automatiserar.se/automatisera-tradgarden-och-bevattningen/Är du ute efter att automatisera nya saker? då kanske bevattning kan vara något att fördjupa dig inom.
https://automatiserar.se/test-uppvarmning-med-sensibo-air/Är du intresserad av att kunna styra din luftvärmepump automatiskt med hjälp av sensordata. Då kan den här genomgången av Sensibo Air vara intressant.
https://automatiserar.se/fa-koll-pa-fuktighet-och-temperatur-med-lywsd03mmc/Letar du en riktigt prisvärd display så kan det här genomgången av LYWSD03MMC vara en bra start. vi köpte 5st för ~250 kr tidigare. Nu är detta en Bluetooth sensor, men vi ser att det protokollet börjar få stora framgångar inom flera projekt.
https://automatiserar.se/guide-home-assistant-och-esphome/Och börjar du leta efter projekt med Bluetooth, då bör du spana in ESPHome. Där lägger Home Assistant projektet stort fokus. och vi använder det för att ta in våra Bluetooth sensorer längre bak på gården nu med.
https://automatiserar.se/test-tibber-pulse-p1-en-bra-investering/När det gäller att se elförbrukning så har vi sett många som kör Tibber Pulse P1, och även vi har gjort det. Men på grund allt strul så letade vi en annan lösning. Och vi hittade där en lösning för att köra den mot en lokal MQTT!
https://automatiserar.se/vad-ar-athom-homey-bridge/Tycker du det verkar jobbigt och dyrt att komma igång med smarta hem? Då kan inlägget om Homey Bridge vara något att läsa på om. Den lösningen kräver mycket mindre av dig som användare än tex Home Assistant. Den har däremot begränsningar och en månadskostnad.
Här har du 10 bra länkar att fördjupa dig på inför nästa inlägg.

Stort tack till alla er som följer och stöttar vår blogg på sociala medier, och tack till er som bjuder på Swish kaffe på 0705470065. Vi lägger mycket tid på att skapa innehåll och köpa tekniker att skriva om som tack tillbaka 🙂

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *