Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

IKEA lanserar Trådfri smart belysning – men går den att styra med Vera Plus?

Kategori:

– Taggar:

För någon vecka sedan läste jag en notis som berättade att IKEA är i färd med att lansera en serie med smart belysning med LED-teknik. Möbeltillverkaren från Småland ser det här som början på något stort och har valt att börja i lite mindre skala med att lansera i Sverige, Tjeckien, Italien och Belgien.  Nordamerika och övriga EU-länder kommer att kunna köpa dessa produkter i april 2017.

Uppdatering: 2017-11-14: Nu när VeraSecure är släppt finns det ett sätt att styra Trådfri med hjälp av MQTT och Node-Red, läs allt om hur du gör här: https://www.automatiserar.se/allt-om-vera-och-verasecure/#Tradfri

img_0123

Pressmeddelande från IKEA

Tillgängliga produkter som finns att köpa idag

Undertecknad började genast att reda ut vilken bakomliggande teknik man valt för detta system och ganska snart stod det klart att man valt Zigbee. Perfekt! Jag har ju en Vera Plus som stödjer just Zigbee HA1.2, vad kan gå fel!? Att ansvariga produktutvecklare hos IKEA i olika tidningsreportage uttryckligen sagt att man valt en teknik/system som enkelt ska gå att koppla ihop med andra hemautomationslösningar, och att man hoppas på det folk runt om i världen ska göra det, gav mig en lätt euforisk känsla.

-Tänk vad skönt att slippa alla 433mhz-dosor som sitter runt om i huset och få byta ut dessa till lampor med inbyggd sändare/mottagare, dimmer och möjlighet att justera ljuset mellan varm och -kallvit.

En resa till närmaste IKEA varuhus planerades in och någon dag senare stod jag där med ett startpaket i min hand.

img_0122

Från varuhuset fick ’Trådfri LED’ följa med hem. 299kr för en lampa och fjärrkontroll. Perfekt paket för att initiera en POC(Proof-of-concept)!

img_0123

Väl hemma öppnade jag lådan och packade upp sakerna. Förutom lampan, fjärrkontrollen och ett batteri(CR2032) följde det med några olika manualer samt ett väggfäste för fjärren. Känslan i fjärrkontrollen är väldigt bra, den andas kvalité och jag tycker att lampan reagerar snabbt och responsivt på knapptryckningar, toppen! Övergången mellan varm och -kallvit är snyggt gjord och den tonar svepande mellan det två alternativen. So far – so good!

img_0125 img_0127

Efter att ha lekt lite med lampan och fjärrkontrollen plockar jag fram datorn och hoppas i min naivitet att de båda ska ha dykt upp automatiskt i gränssnittet på min Vera Plus med UI7(på samma sätt som mina RfxTrx och Z wave-enheter), men tji fick jag! Inget hade hänt så jag gick till ’Devices’ och och ’Add device’. Väl i det menyalternativet finns ’Zigbee generic device’.

zigbee_device

Perfekt tänker jag, det är så man lägger till Zigbee-enheter!

Nu tänker ni kanske: – Men varför läser han inte manualen för Veran, eller manualen för Trådfri? Han bara och chansar och provar ju sig fram!

Svaret är ja, jag gillar att chansa och testa hur intuitiva produkter är. Jag har en åsikt att vissa saker ska gå smärtfritt och inte kräva tretti minuters läsning av bruksanvisning för att utföra en enkel åtgärd. 

Fungerade det då att lägga till IKEA Trådfri som en ’Zigbee generic device’ mitt första test? Nä, tyvärr det gjorde det ju inte. Men i mina efterföljande tester fick jag kontakt med lampan, efter att ha läst manualerna 🙂

Det man måste göra är följande:

 1. Skruva i lampan i passande armatur. Se till att armaturen och lampan går att ställa nära Veran, och jag menar väldigt nära, helst inom 0-50cm!(Lampan skall vara bredvid Veran ända till sista steget i denna guidé är avklarat!)
 2. Se till att du på ett enkelt sätt kan slå av och på armaturen med IKEA Trådfri, dvs med hjälp av en strömbrytare
 3. Gå till Veran och välj att du vill lägga: ’Zigbee generic device’.
  zigbee_device
 4. Stega igenom guiden och när timern börjar räkna ner från 60 sekunder strömcyklar du lampan 6ggr i snabb följd, 0,5-1sek intervaller,  inom ovan nämnda radie. I den sista sjätte cykeln skall lampan vara på, dvs lysande. Vänta några sekunder och följande kommer att visas.
  zigbee_add_device_1
  Välj namn på ditt enhet och klicka på ”Finish”.
 5. Vänta på att Veran gör sitt jobb och luta dig tillbaka.
  zigbee_add_device_waiting_2
 6. Efter en stund kan du gå tillbaka till menyalternativet ”enheter/deviecs” och då skall den enhet du lagt ditt vara synbar. Under enheten kommer det att stå ’Configuring…’ vilket är helt normalt. Låt den tänka en stund och slutföra konfigureringen.
 7. Nu går lampan att tända och släcka som vilken enhet som helst!

Vad har jag lärt mig under denna ”proof-of-concept”?

 • Zigbee är väldigt känsligt och kräver att den enhet man vill lägga till befinner sig när Veran. Det medför att man bör ha en ”mobil” installationsrigg med E14, E27 och GU10 -sockel bara för att lägga till enheter.
 • Tålamod, tålamod och tålamod. Jag har lagt till lampan flertalet gånger och de tillfällen det inte har fungerar tror jag har berott på att jag varit för snabb med att försöka tända/släcka ELLER flytta lampan bort från Veran.
 • Jag har provat att laborera med olika Zigbeekanaler, allt från 11-25. I mitt sista test vilket är det som visas på Youtubevideon har Veran själv valt kanal(26). Jag har fått det att fungera på samtliga kanaler.vera_plus_zigbee_settings_1
 • Går du helt in i väggen och inte kan koppla ihop Veran och Trådfri, prova att återställ Zigbeeinställningarna och börja om. Obs, detta görs på egen risk! Har du Zigbee-enheter sedan tidigare kommer dessa att behöva läggas till igen.
  vera_plus_zigbee_settings_2zigbee_protocol_change

Fördelar med IKEA Trådfri i kombination med Vera Plus

 • Priset
 • Ljuskvalité/ljustonen
 • Möjlighet att i framtiden, när/om det blir möjligt, att dimmra och ändra färgton

Nackdelar med IKEA Trådfri i kombination med Vera Plus för tillfället

 • IKEA har meddelat att de inte kommer att vara behjälplig i utvecklingen att styra deras lampor från andra kontrollers, t ex Vera.
 • Därmed går det bara att tända/släcka lamporna
 • Det går inte att kombinera Vera Plus och IKEA Trådfri fjärrkontroll mot samma lampa(jag har inte lyckats med det i mina tester).

Teknisk information

 • Vera Plus stödjer Zigbee Home Automation 1.2. ”HA1.2” stödjer i sin tur Zigbee Light Link,
 • IKEA Trådfri bygger på tekniken Zigbee Light Link(Philips HUE använder också Zigbee Light Link)
 • Jag har följande Firmware version på min Vera Plus:  You are running the latest version: 1.7.2138

Övrigt

 • Jag har inlett en dialog med tillverkaren till Vera om att de bör bygga in utökat stöd för dessa enheter i Veran. När jag fått mer information uppdaterar jag inlägget.

//Niklas

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

47 svar till ”IKEA lanserar Trådfri smart belysning – men går den att styra med Vera Plus?”

 1. Tack för en mycket tydlig genomgång. Det enda jag blev lite osäker på var det där med sex cykler. Menar du att man ska göra så här: Släck – tänd – Släck – tänd – Släck – tänd i just den ordningen? Hur lång tid (minst / högst) får det ta ifrån första ”Släck” till sista ”Tänd” enligt dina erfarenheter? Förtydliga gärna detta i den annars mycket intressanta bloggposten!

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Tack för feedback! Börja cykeln i avstängt läge och sluta i påslaget. Jag skulle säga att varje cykel bör vara mellan 0,5-1 sekund. Skall uppdatera bloggposten också. /Niklas

 2. Profilbild för WodzuSE
  WodzuSE

  Fungerar Ikeas lamporna med z-wave nätverket?

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Hej, nä det är jag ganska säker på att det inte gör. z-wave och zigbee är två helt olika protokoll/tekniker.

   /Niklas

 3. Bra artikel!
  En sak jag tänkte på när jag läste här : är det möjligt att köpa lampan exklusive fjärrkontroll (köper man 5 lampor och inte ska använda fjärrkontroll så känns det ganska meningslöst att de följer med)?

  1. Alla fyra olika lampor säljs löst. Vidare finns det fjärrkontroller löst.
   Dessa behöver man då parkoppla om de skall fungera
   Startpaketet som beskrivs är en E27 lampa med fjärr som redan är parkopplade från fabrik och fungerar direkt. Perfekt för den enklast användaren som bara vill dimma en lampa och det fungerar utmärkt.
   Köpte själv startpaketet för att testa och kommer nu lägga till ytterligare lampor för att styras i synk med den första.

  2. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Tack för feedback!

   Jadå, det är fullt möjligt. E27 kostar 199kr/st, E14 och GU10 149kr/st. Kolla här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/living_room/36813/

 4. Är det möjligt att ansluta lamporna till Vera utan den medföljande fjärrkontrollen?

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Ja, fjärrkontrollen används inte alls i processen jag beskrivit ovan.

 5. Någon som har smarthings s vet om det går att paira Ikeas lampa med det?

  1. Kollade runt lite och det verkar som att det ska gå att få dom att fungera med lite konfiguration.
   https://community.smartthings.com/t/ikea-tradfri/59229/7
   // Ispep

 6. Suveränt, jag var på väg att köpa dessa själv för att prova. Jag har också meddelat Vera att de skall lägga till stöd för dessa 🙂

 7. Försöker enligt manualen. Har satt lampan ca 60cm från min Vera Plus. Lägger till Generic ZibBee device, går igenom buiden och fastnar på steg 2: Pair your device.
  Det snurrar, men någon nedräkning startar aldrig?
  Jag har inte några ZigBee enheter sedan tidigare.
  Jag har även testat att ändra Network Channel till 25.

  Angående 6 strömcyklar: jag tolkar att 1 strömcykel är ”På – Av”

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Hej,

   Om inte nedräkningen startar borde hänga ihop med Veran och inte lampan. Har du provat att starta om Veran? Om inte det fungerar skulle jag prova att resetta Zigbee.

   har du samma fw-version som mig på Veran?

   Ja, precis angående strömcykeln men börja i avslaget läge, dvs Av-på.

 8. Jag använder samma firmware, efter en del felsökande så verkar det som att min Vera inte går in i pairing mode för Zigbee (känt fel som det inte finns någon bra lösning på…).

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Aha, det var ett fel jag inte kände till sedan tidigare. Du tror inte att den totalbackup av Veran följt av en factory reset och återskapning av backup kan vara en lösning då? Om vi har samma FW känns det ju som ett mjukvarurelaterat problem(vi kan ju i och för sig ha olika HW i våra Veror)…

   1. Jag vågar mig inte på att göra återställning. Har fått konstigheter med enheter (de tappar sync/kontakt) vid de 2 senaste återstälkningarna så jag vågar mig i inte på detta mer.

 9. Hej,

  Fungerar det bra att tända/släcka lampan för dig? I videon ser det ut så…

  Jag har testat med lite olika ikea-lampor till min vera plus, veran hittar alla men det är lite olika hur väl det fungerar.

  Den ena hittas och konfigureras helt korrekt (står till och med IKEA TRADFRI i veran), men det går bara stänga av/starta lampan ungefär var tionde gång.
  Den andra är helt fast på ”konfiguring” och helt omöjligt att få liv i från veran…

  1. Jag har samma erfarenhet. Fungerar dåligt, fastnar på configuring. Lyckas man är det otroligt segt och helt plötsligt är den borta. Försökt med flera lampor med samma resultat. Hoppas att de fixar stödet snart

  2. Jag har två st som jag har fått att fungera utan problem nu. Den första funkade från första början, den andra fick jag ominstallera ett par gånger. Kan vara lite lynniga första tiden(timmar) men nu går de klockrent. Går dock bara tända/släcka, inte dimmra .
   Toppennöjd så långt!

 10. Svar från Vera Supporten:
  Please know that Ikea lights are on the ZigBee Light Link protocol while Vera is on the ZigBee Home Automation protocol. The different protocols are not inter-compatible. Nevertheless you may let Ikea know of your desire to user their product with controller that will allow you to integrate them with other devices in your home so they can work together.
  Svar från Ikea support:
  IKEA trådfri är endast kompatibelt med IKEAs produkter.
  Tobias Stenberg
  11:37:38Okej så det finns ingen möjlighet att få hjälp ?
  Hannah
  11:39:02Nej eftersom vi inte har testat det så har vi ingen möjlighet att hjälpa till med det. Det är en egen lösning.

 11. Det gick helt fint att para philips hue lampor med ikeas fjärr för trådfri. Andra vägen går tyvärr inte.
  Det borde iaf enligt mig indikera att dessa pratar fint med varandra.
  Hoppas philips lägger in stöd för att para ihop 3e part zll med philips så vi kan få in detta i sin tur på veran.

 12. Ikea verkar ha gjort så deras lampor signalerar att de kör på ZHA istället för ZLL, och det är det som gör att Philips Hue etc inte kan styra lamporna. Men vi kan hoppas de löser problemet, men det kommer krävas nya lampor för det..

  https://developers.meethue.com/comment/2686#comment-2686

 13. Jag köpte en lampa och försökte para ihop med min Vera Plus. Den hittar enheten utan problem men fastnar sedan på ”Waiting for wakeup to configure device” och kommer aldrig därifrån. Tips på den?

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Johan: Har du försökt att döpa om lampan? Jag har i vissa lägen märkt att konfigurationen kan ”frysa” om man försöker med det i den initiala konfigurationen.

   1. För mig är namnet tomt när enheten hittas. Möjligen var det inte så från början. Ser nu att jag inte längre heller får in data om tillverkare och dylikt under advanced.

 14. Profilbild för Niklas Grundel
  Niklas Grundel

  UPDATE: Har fått svar efter ett antal mejl fram-och-tillbaka med IKEA att dom inte kommer att att supporta och vara behjälplig i att styra deras lampor via andra system. Trist, det lät och såg ju så lovande ut! =(

 15. Profilbild för Joergen
  Joergen

  Hej – Jeg kan ikke få det til ar fungere. Har nyeste firmware og har set, at Vera finder IKEA lampetype m.m. men så fryser det. Første gang fandt Vera straks lampen. Efterfølgende har den meget ”svært” ved at finde lampen. Gode råd ?

  1. Profilbild för Niklas Grundel (Trådskapare)
   Niklas Grundel (Trådskapare)

   Hej Joergen,

   Jag ska prova att para om min Trådfri, återkommer när jag har testat 🙂

   1. Profilbild för Joergen
    Joergen

    Hej Niklas

    Noget nyt? Jeg kan få Vera til at registrere trådfri lampen, men det kommer ikke længere end det. Jeg har ventet i timer, men Vera bliver ikke ”færdig” med at koble det op!

    1. Profilbild för Niklas Grundel (Trådskapare)
     Niklas Grundel (Trådskapare)

     Hej Joergen,

     Har provat nu att koppla ihop min Trådfri, tyvärr fungerar det inte lika bra som tidigare. Kör Firmware 1.7.2414 i min Vera nu som ska vara den senaste, har alltså uppgraderat sedan blogginlägget skapades.

     Det som händer för mig är att Veran hittar lampan, jag kan döpa den och den visas under Devices som enhet. Dock så står den som ”Configuring” och har gjort så i snart 20min.

     Har provat att återställa alla Zigbee-inställningar som finns men det har inte heller hjälpt.

     Ska låta den stå så här nu till imorgon, börjar den fungera uppdaterar jag inlägget.

 16. […] ni kanske har läst i mitt tidigare inlägg gällande Vera och IKEAs produkt Trådfri kom jag i min research delvis kontakt med HUE-systemet […]

 17. Bump! Någon som hittat en lösning?

  1. Profilbild för Niklas Grundel (Trådskapare)
   Niklas Grundel (Trådskapare)

   Hej Mats,

   Nä, jag har inte hittat något lösning. Har inte provat fler gånger sedan mitt första test heller. Jag känner mig lite halvuppgiven faktiskt och sätter mitt hopp just nu att det ska gå att koppla ihop Veran och IKEA´s kommande brygga på samma sätt som Veran och HUE-bryggan.

   Har du kollat in Markus(Ispeps) lösning? https://www.automatiserar.se/ikeas-tradlos-med-arduino/

   /Niklas

 18. […] Niklas tidigare har skrivit går det att tända / släcka ”Trådfri” med Vera Plus, det går dock inte att dimra […]

 19. Kass att de inte går på Z-WAVE som är nästan är standard för dubbelriktad kommunikation idag…

 20. Nu börjar det närma sig tills vi kan ha Trådfri gateway, motion sensor och appar – http://www.ikea.com/gb/en/doc/gb-link-category/ikea-download-pdf-18.6mb__1364344589234.pdf

 21. […] Niklas tidigare skrivit har det varit möjligt att styra lamporna ”Trådfri” via Veras kontroller Vera Plus, […]

 22. Jag lyckades para en Ikea trådfri idag (den för 99kr, alltså bara dimmbar). Tog massor av parningsförsök innan den hoppa igång korrekt.

  Sedan ändrade jag till följande under avanced:
  device_type: urn:schemas-upnp-org:device:DimmableLight:1
  device_file: D_DimmableLight1.xml
  device_json: D_DimmableLight1.json
  category_num: 2

  Och efter någon minut så kunde jag förutom att tända och släcka även dimmra lampan!

  1. Profilbild för Niklas Grundel
   Niklas Grundel

   Kul att du fick till det! Hur upplever du att tillförlitligheten blev efter att du ändrat konfigurationen?

 23. Profilbild för Mikael Lundgren
  Mikael Lundgren

  Hej! Jag har också tjatat på Vera om Ikea Trådfri (som inte är helt Felfri 😉
  Fick positivt svar idag!

  SEP 19, 2017 | 09:13AM PDT
  Sebastian replied:
  Hi
  We have gotten news about this device , it is already reported to be integrated but we do not have an ETA , Please keep an eye on our release notes as once it is integrated, we will post on it. http://support.getvera.com/customer/en/portal/topics/666697-release-notes/articles
  Regards

  1. Låter toppen att dom jobbar för att få till integrationen mot Trådfri, och som du säger har TRÅDFRI problem om det blir allt för många kommandon i snabb följd mot den!

   Stort tack för att du delar med dig av infon med! Vi har som svårt att hinna med allt som kommer och händer 🙂

   ((( Vi har mycket spännande på G på bloggen inom kort )))
   // Ispep

 24. Profilbild för Hennning
  Hennning

  Hei,

  Jeg har nå prøvd å legge til en IKEA Trådfri til min Vera Plus (med siste FW 1.7.3232) mange ganger uten suksess. Lampen legges til uten problemer, men ”configuring” blir aldri ferdig. Men jeg ser nå at Trådfri lamper kan legges til Philips Hue gateway hvis de oppdateres med nyeste FW (Se link under). Er det noen som har prøvd å legge til en trådfri lampe med siste FW til Vera? Man må ha Trådfri gateway for å oppdatere FW på lampene.

  https://www.smarthomegeeks.co.uk/how-to/add-ikea-tradfri-philips-hue/

 25. […] VeraPlus släpptes fick även den stöd för Zigbee, vilket gjorde att Niklas kunde koppla den mot sina Ikea lampor “Trådfri”, detta verkade helt perfekt! Men tyvärr varade inte den glädjen eftersom detta slutade fungera […]

 26. Profilbild för Sigmund
  Sigmund

  Kontaktade Vera igen (2017-11-30) för att höra hur det ligger till med stöd för IKEA Trådfri. Svaret var:

  ”As of today, the IKEA Trådfri products are not in our roadmap but if we receive enough requests from several customers we may explore the convenince of getting them integrated. Thanks for your understanding.”

  Om det är många som hör av sig till dem så kanske vi kan väcka deras uppmärksamhet för att implementera stöd för Trådfri i Vera. Bra om så många som möjligt hör av sig till Vera i denna fråga….

  //Sigmund

 27. Profilbild för Sigmund
  Sigmund

  Var i kontakt med Vera (2017-11-30) och frågade hur det ligger till med stöd för IKEA Trådfri. Svaret var:

  ”As of today, the IKEA Trådfri products are not in our roadmap but if we receive enough requests from several customers we may explore the convenince of getting them integrated. Thanks for your understanding”

  Var lite blåögd och köpte precis en Vera Secure (hos LOH Electronics) och trodde att det var på gång i ”nästa firmware uppgradering”, men icke…

  Därför vore det bra om alla med Vera och intresse för att få Trådfri att fungera med Vera kontaktar deras support så de kan få in stöd för detta i sin utvecklingsplan.

 28. Hej

  Har också ställt frågan till Vera, hoppas de tar tag i detta.

  Jag har provat att koppla in TRÅDFRI lampor till Philips Hue vilket fungerar bra att styra från Hue direkt och känns stabilt endast 2v test.

  Provade även att läggs in app HUE v2 i Vera Ui7 men där kommer endast Philips lamporna upp. (3dje parts block troligen)

  Är det någon som har idé eller tips på hur man kan skapa kopplingen till Trådfri lamporna till HUE bridge med REST API så även att de kan styras från UI7 också?

  /Niklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.