Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 4 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Den här veckan har vi lagt en hel del tid på att automatisera med hjälp av NFC taggar. Det är ett liknande sätt som när du använder ett betalkort och ”blippar”. Vi hopps på att publicera ett långt inlägget om det i mitten av kommande vecka.

Det blev även en del uppdateringar och uppgraderingar på innehåll på bloggen, vi försöker hålla tidigare publicerat material aktuellt med.

Du även få en kort inf om den Raspberry Pi 5 som vi nu börjat komma igång med.

Under förra året blev det mer än 100.000 ord skrivna på bloggen. Vi inser att det innehållet vi skrivit på bloggen vid det här laget skulle kunna fylla många böcker!

Vi vill även säga stort tack till alla er läsare som stöttar bloggen på ett eller annat sätt. Det kommer dessutom massor med bra tips på både innehåll och funderingar inom olika ämnen, vi gör så gott vi kan och försöker svara både här och på sociala medier.

Innehåll

NFC Taggar i Home Assistant

Vi har redan nu hittat en mängd roliga användningsområden för NFC Taggar, vi hoppas med inlägget som kommer till veckan ge inspiration till vad dom kan användas till. Redan nu visar vi några av alla de saker vi börjat använda dom till.

Som vi nämnde i början av inlägget så har vi börjat testa olika sätt att skapa roliga scenarion med hjälp av NFC taggar. Vi har börjat använda oss av två olika typer av NFC taggar. En sort som liknar ett klistermärke, den går att klistra fast på olika objekt. Den andra sorten som ser ut som små plast mynt. Vi kommer till veckan publicera ett längre inlägg om dessa om allt går vägen.

Till mitt försvar över texten så var det senast förra året jag använde en VANLIG penna. Men syftet med dessa taggar är nu att klistra dom på ställen runt om i huset där vi idag kanske haft en knapp eller inte alls information.

Har du funderingar på NFC taggar eller finns det något du skulle vilja veta mer om innan publicering? Skriv då en kommentar här eller kontakta oss på några av våra sociala medier. Är du intresserad att få tag på några taggar inför inlägget, i så fall har vi köpt extra: https://automatiserar.se/produkt-kategori/okategoriserad/

Tagarna som du ser på bilden ovanför triggar sedan ”helpers” i Home Assistant. Detta gör att vi nu får en tidslinje på när saker gjorts, samtidigt så får vi en räknare vi kan använda i olika syften. Nu går detta att lösa på 10.000 andra sätt med, men här är sätt 10.001. Ett exempel på detta är taggen ”Pellets”, den sitter på pelletsförrådet. Varje gång vi fyller på en säck pellets så kommer den räkna upp (när vi scannar taggen). Detta gör att det över tid går att få koll på hur ofta det fylls på och räkna på förbrukning utifrån det.

Nu har vi sedan skapat ett gränssnitt som räknar upp varje gång en tagg läses. Detta gör att vi kan använda insikterna till en mängd olika saker. Räknaren längst ner med antal gånger katten varit på lådan. Den ska sedan nollas med en tagg, sedan räknas upp med hjälp av en rörelsesensor.

Ett annat alternativ är att ha en räknare som visar hur många säckar pellets det finns totalt i förrådet, sedan varje gång en tagg läses så räknar den ner, möjligheterna är oändliga!

Använda tagg för att larma av?

Använda taggar istället för en larmpanel? Nu är detta kanske lite väl extremt eftersom taggarna vi använder inte är begränsade så de går att skriva över rätt enkelt. Men för att lycka med det så behöver personen i fråga komma in i huset och dessutom innan larmet går hinna skriva om taggen. Det enda som kommer hända då är att vår scanning inte kommer lyckas och vi får istället gå in i appen och larma av.

Under tiden vi testade olika lösningar för NFC taggar så kom vi på att detta skulle vara ett ”säkert” sätt att ersätta/komplettera den keypad från Zipato som vi använder via Z-Wave.
Vi klistrade nu upp dessa taggar på dörrkarmen och varje vi scannar taggen så ändras larmet i huset.
För att stänga eller starta larmen så behöver följande vara uppfyllt:
Telefonen är upplåst, Home Assistant appen installerad och giltig i vårt system.
Det är en giltigt användare med behörighet att larma av i Home Assistant.
Detta gör att alla i familjen dessutom kan använda sin egen telefon med biometrisk upplåsning för att enkelt larma av / på.

Nu är det viktiga att belysa med NFC taggarna att detta är ett komplement till alla andra möjliga lösningar. Dvs knappsatsen från Zipato fungerar även den parallellt, båda dessa styr mot samma ”helpers” i Home Assistant. Vilket gör att vi kan samla all logik och komplexitet bakom ett ”av / på” värde. Något som sedan alla automationer kontrollerar för att se om de ska gå vidare att starta sirener, trigga lampor, skicka notiser mm.

Taggarna triggar sedan en automation som styr en ”Helper” i Home Assistant som aktiverar eller inaktiverar en mängd olika automationer och sensorer.

Raspberry Pi 5 och användbara system

Vi har äntligen kommit igång med den Raspberry PI 5 som vi fick tag på i slutet av förra året. Målet med den är att visa olika smarta system som kan vara av värde i ett hem. Har du bra tips på system som kanske inte primärt har med Hemautomation att göra?

Vi får en hel del tips och funderingar på andra lösningar och system för ett modernt hem. Många har olika möjligheter och erfarenhet, något som vi på bloggen försöker lösa genom att vara väldigt grundläggande i våra guider.

Vi håller på att leta ett adapterkort så vi kan använda oss av en M2 disk via PCI Express porten på RPI 5:an istället för USB 3.0. Har du tips på några bra?

Några saker som ligger på vår lista är någon typ av lagringslösning och några olika sätt till att använda kameror, tex Doods. Sen finns det fler roliga projekt som kan underlätta hemma som passar bra på en RPI 5.

Vill du ha våra bloggposter som ett mail när dom publiceras? Då kan du prenumerera på dom via det här formuläret, det gör att du i lugn och ro kan läsa hela inlägget i mailen utan att besöka vår sida. Vi hoppas det underlättar för dig som läsare.

Stort tack för den här veckan

Stort tack till er som stöttat bloggen och bjuder/bjudit på Swish-kaffe på 0705470065. Det uppskattas och vi använder det för att köpa kaffe, driva bloggen och köpa enheter att skriva om.

Vill du stötta bloggen på andra sätt? Vi har designat egna hållare och 3D-printat till den här sensorn. Om någon köper hållare så går alla pengar uteslutande till att driva och köpa innehåll att skriva om på bloggen, så det gynnar dig igen

Du kan även följ oss på:

På de länkarna brukar vi dela vad som händer löpande och om vi hittar några erbjudanden på roliga tekniker. Sen har vi Facebook med där vi delar snarlik information som på Instagram – https://www.facebook.com/automatiserar/ (extern länk)

Hoppas du får en fortsatt trevlig söndag!

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *