Home Assistant till Raspberry pi och Orange Pi Zero

Guide – Home Assistant

I mer än 6 år har vi byggt och uppdaterat just den här guiden du läser om Home Assistant. Vi har ständigt delat med oss av erfarenheter och nyheter om Home Assistant, och mer än 100.000 läsare har hittat tips om Home assistant på bra den här sidan.

Du hitta det mesta relaterat till Home Assistant förklarat på Svenska här. Det är tips som både nybörjare och expert kan ha nytta av. Saknar du något eller hittar något fel så hör av dig till oss så vi får lägga till det. Vi kommer nu gå igenom allt från grunderna i hur du installerar Home Assistant till de riktig tekniska och komplicerade sakerna.

Allt finns sorterat i menyn lite längre ner. Är du nybörjare och ivrig att börja installera direkt så kan du hoppa till kom igång serien om Home Assistant. Annars så kan du scrolla igenom sidan och se om några av alla de sensorer vi skrivit om kanske passar dig med.

När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
Många av de sensorer du ser på bilden kan med rätt automationer skapa stora värden i hemmet med Home Assistant.

Det här inlägget håller vi aktuellt och länkar ut till relevant information kopplat till Home Assistant.

Sidan om Home Assistant uppdaterades: 2023-05-15Skapade ett inlägg om hur du använder Node-Red och Grafana i Home Assistant för att analysera och förbättra Zigbee nätverket i Zigbee2MQTT

Meny

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Möjligheterna med olika sensorer i Home Assistanant är nästan obegränsade, mycket tack vare det stora stöd som projektet har.

Vi länkar nu ut till flera platser inom bloggen och försöker här hålla en röd tråd för att du ska komma vidare med din Home Assistant resa. Och du kan vara helt lugn för dessa länkar. Alla länkar är interna på sidan om inte så står det så står det (extern länk) bakom länken.

När det kommer till att välja rätt saker till din Home Assistant så vill vi börja nämna det som vi skriver på vår huvudsida i citatet nedan. Men vi vill här ger dig saker att fundera på inför dina val.:

Det är sällan det nämns att varje varje hems behov är helt unikt. Behoven och önskemål på automationer är därav precis lika unika. Vi försöker därför inte säga vilken teknik som är rätt för just dig eller någon annan. Vi förmedlar istället vad tekniken tillför och vilka värden den kan ge i olika sammanhang. Utifrån det så har många av våra läsare bildat sig en bra uppfattning och gjort val som matchade behoven.

Citat från vår startsida 🙂
Vi upplever att Raspberry Pi 4 blir lite för klen över tid, så vi använder själva en äldre Intel Nuc med 16GB ram.
Den lösning vi själva valt att använda för Zigbee är Zigbee2Mqtt med Sonoff Zigbee USB 3.0
Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Till Home Assistant använder vi en mängd olika protokoll och tekniker. I listan nedan finns många av sensorerna beskrivna.
Att optimera Zigbee-nätverket är inte helt enkelt, men med hjälp av grafana så går det att se vilka sensorer som över tid mår dåligt i Zigbee-nätet.
Kom igång med Home Assistant på Raberry Pi 4
Känner du att det vi beskrivit tills nu verkar komplext eller att du just tänkte börja med Home Assistant. Då kan du vara lugn, guiden nedan har vi steg för steg i både film och text beskrivit allt som behövs för att kunna göra det ovan.

Kom igång guiden för nybörjare på Home Assistant

Här kommer du steg för steg få all information du behöver för att kunna göra allt vi beskriver på bloggen om Home Assistant. Vi hoppas du kommer igång och uppskattar den tid vi lägger för att hjälpa läsare att komma igång.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Guiden du läser innefattar bland annat dessa komponenter ovan.
Är du nybörjare eller redan riktigt duktig? Men kanske skulle vilja veta några detaljer till för att komma i mål? Kolla då igenom vår nya serie med just det målet- Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey

Hittar du intressanta saker men känner att det är svårt att veta när något nytt kommer? Börja prenumerera på vår blogg i så fall. Då skickar vi vid varje publicering ut hela blogginlägget som mail. Då behöver du inte gå in på sidan för att ta del av våra senaste inlägg.

När vi byggde om hela strukturen på den här sidan 2023-03-11 så skapade vi en del nya rubriker och kategorier som vi ännu inte hunnit fylla på med text, så ha överseende med att vissa huvudrubriker länkar ner till ett block som ännu inte fått sin text. Du kanske har en bra text vi borde ha där eller förslag? Huvudpunkten i listan länkar ner till en text på sidan, och underpunkter till olika destinationer på bloggen om annat inte skrivs.

Automatiserar.SE stöttar aktivt Home Assistant projektet genom att både betala för deras tjänst & skriva om projektet så fler kommer igång 🙂

Vad är Home Assistant

Home Assistant hass
Loggan för Open Source projektet Home Assistant.

Home assistant är en mjukvara som tillåts installera gratis på valfri hårdvara. Home Assistant har fått ett otroligt stort gehör inom smarta hem och är ett projekt som vem som helst kan bidra med integrationer och uppdateringar till. Det finns några hårdvaror som rekommenderas mer än andra. Men här är det ditt engagemang och vad du har tillgång till som oftast är styrande.

Vi kan säga att Home Assistant verkligen har blivit en lösning som värnar om den personliga integriteten och gör det möjligt att kombinera alla de olika lösningarna på marknaden. Vi har nu under flera års tid kört en mängd kontrollers, men under de senaste åren så beslutade vi att Home Assistant är den lösning som passar oss på Automatiserar.se bäst, mycket beror på den stora floran sensorer vi använder oss av.

Hur säkert är ditt smarta hem.
Känner du dig osäker för smarta hem och vill veta mer om konceptet med smarta hem? Läs då våra grunder i smarta hem och när du kan det så spana in Komma Igång Med Smarta Hem, då har du alla förutsättningar för att välja den teknik och lösning som passar dig bäst.

Du har troligen hört ordet Hass, HA, Home Assistant i flera sammanhang. Speciellt när det kommer till prat inom hemautomation och smarta hem. Historiskt har Home Assistant varit något som ställt stora krav på teknisk kunskap på dig som användare. Vi har därför behållit längre ner i det här inlägget hur det såg ut 2017. Så ta en paus och scrolla förbi allt det innan du fortsätter att läsa om hur enkelt det är att använda Home Assistant 2023.

Bilden kommer från Home Assistants hemsida är Home Assistant Yellow finns (extern länk)

Nu finns det till och med färdiga paketeringar med hårdvara från teamet bakom Home Assistant i form av Home Assistant Yellow (extern länk). Detta innebär att du kan köpa en helt färdig så du slipper bygga något från grunden om du känner att det inte något du vill fördjupa dig inom.

Vad är då Home Assistant och varför är det så många som säger att det är den ultimata och perfekta lösningen? Vi kan bara gissa men troligen så är det många som hittar saker som skapar ett stort värde hemma. För ska vi lyfta något så är det just att det är ett enormt stort community (extern länk till forumet) runt Home Assistant. Vilket gör att det ofta finns svar på funderingar och att du sällan är föst med att vilja göra något.

Styrkan med Home Assistant är just att någon annan troligen haft ett snarlikt behov och med hjälp av Home Assistant och något forum beskrivit hur dom löst det. Något som gör att det går snabbare att få igång lösningen och skapa värde.

Vilken hårdvara ska du välja till din Home Assistant?

När du är på väg att börja med Home Assistant så kan en Raspberry Pi 3 eller 4 vara mer än tillräckligt. Men över tid så kan det vara så att du växer ur den och går vidare till tex en Intel NUC.

Med den vetskapen så vill vi här ge dig tips och funderingar som kan hjälpa dig välja rätt hårdvara utifrån dina behov. Vi kommer beskriva hur vi resonerade när vi valde att installera Home Assistant på både Raspberry Pi 4, virtuell och på Intel NUC.

Vilken hårdvara använder vi till Home Assistant?

Intel Nuc & HASS.IO
Den primära installationen kör vi idag på en Intel NUC.

Att vi valt att köra en dedikerad Intel nuc har till stor del berott på att vi vill ha en liten strömsnål dator dedikerad till vårt smarta hem. Att då välja en gammal intel NUC innebar att vi hamnade på en relativt hög peng, men jämfört med att köra en fullstor dator så skulle kostanden för el bli mycket högre totalt, nu ligger den här hårdvaran på 20-50w beroende på vad den får jobba med.

Vårat behov och krav var följande

Om vi skulle motivera kraven vi har på hårdvara till en kort lista så skulle det nog vara följande orsaker som vägde högst.

 • Energisnål ”dator” med så bra stöd som möjligt från Home Assistant.
 • Installation på lokal SSD disk.
 • Minst 16GB ramminne för att rätt obegränsat kunna installera tillägg utan att påverka negativt.
 • En rätt bra Processor (vi har en äldre Intel I5:a)
 • Flera USB portar
 • Möjlighet att koppla till fler trådlösa tekniker.
 • Hålla nere onödig komplexitet (dvs vi väljer att inte Virtualisera även om vi har möjlighet via tex proxmox (extern länk)

Den guide vi nu skriver för alla som vill komma igång med Home Assistant bygger dock på en Raspberry Pi 4, och även där så uppfylls alla krav utom två, dvs mängden ramminne, Raspberry pi har bara 8GB). Den här konfigurationen är mer än tillräckligt för att få en bra lösning. Och Raspberry PI är något som sitter i många andra färdiga lösningar du köper. Tex i Homey Pro där det sitter en Raspberry pi Compute Model 4.

Vi har dedikerat en Raspberry Pi 4 och en Sonoff Zigbee usb 3.0 till bloggen för att skriva guiderna du läser.

En annan bidragande faktor till att vi inte väljer att köra något virtuellt är att det adderar ett lager till mellan hårdvaran och Home Assistant. Även om det fungerar felfritt så väljer vi att undvika det extra lagret eftersom vi inte nyttjar hårdvaran till annat än just Home Assistant.

Home Assistant hass
Här finns en bra lista från Home Assistant om stödda hårdvaror och olika sätt att installera Home Assistant på deras hemsida (extern länk)

Vi lägger mycket fokus med att berätta hur du maximerar värdet av den tid du lägger på Home Assistant. Allt från hur du får ett stabilt Zigbee nät, till vilka sensorer som lyfter ditt hem och vart dom passar. Sedan starten 2023 så skriver vi en lång serie om Home Assistant och Homey just för att bygga på steg för steg med våra experttips.

Skapa ett snyggt gränssnitt till din Home Assistant installation

2023-03-11 – Meny skapad text på gång.

Lär dig olika sätt att hantera konfiguration i Home Assistant

2023 så börjar behoven att editera YAML och JSON filer minska även om det finns kvar.

När det gäller att just hantera konfiguration i Home Assistant så har det skett mycket sedan vi började 2017. Idag är det mer sällan du behöver gå in i filer och editera YAML ( formatet för data, mer information om det här). Gränssnitten i Home Assistant hjälper dig ofta att fylla på med rätt information.

Så är du nervös att behöva bli en programmerare för att kunna använda Home Assistant så kan vi minska den rädslan. Det räcker att du hittar bra guider med tillförlitliga källor. Sedan är mycket av det du behöver göra att klippa och klistra in inställningarna.

Vi hoppas att vår sida Automatiserar.se kan vara det stöd som gör att du kommer igång och får ut värde av Home Assistant, dvs utan att behöva fördjupa dig i alla områden runtomkring Home Assistant.

Vi har nyligen börjat lägga till mer guider för Home Assistant som filmer med. Så vill du både stötta oss och samtidigt få guider så kan du prenumerera på vår Youtube kanal – https://www.youtube.com/@automatiserarse (extern länk). Där publicera vi steg för steg hur du får till en stabil grund av Home Assistant, samtidigt som målet är att du kommer kunna använda avancerade funktioner som bildanalys och liknande längre fram.

Med lösningar som Doods och Frigate så kommer vi senare visa hur du kan använda Google Coral och avancerad bildanalys för att skapa händelser att automatisera med från kameror.

Skapa smarta automationer med Home Assistant

2023-03-11 – Meny skapad text under uppbyggnad

När det gäller att just skapa smarta automationer så bör du alltid ställa dig några frågor innan. Frågor som kanske gör att du får en automation som blir robust och klarar faktorer i omgivningen. VI har flera gånger själv kört i diket när vi gjort automationer.

Ett bra exempel som många börjar med och som skapar en stor frustration i hushållet är belysning. Scenariot brukar vara att en rörelse sensor ska tända och efter 10 minuter, en person går in i rummet och lampan tänds och nedräkningen börjar.. Nu går personen sedan ut ur rummet och kommer efter 9 minuter kanske på att något mer skulle göras i rummet. 1 minut senare så släcks lampan om du inte tänkt till i din automation nu.

 • Är det någon fara förknippat med det jag vill automatisera, brand, säkerhet?
 • Vad händer om automationen slutar fungera, kan något frysa sönder?
 • Om jag automatiserar något som är väldigt långt bort, har jag något sätt att säkerställa att det fungerar?
 • Är det något som ska ha en fördröjning som behöver förlängas om villkoret uppfylls på nytt igen.
 • Behöver jag någon extra teknik för att lyckas med automationen, installation av el som kräver elektriker?
Känner du att du vill ha lite mer koll på grunderna och saker att tänka på mer när det gäller att automatisera så kan du läsa vår grundläggande guide – Komma Igång Med Smarta Hem

Så installerar och konfigurerar du följande tillägg och enheter och tjänster

2023-03-11 – Meny skapad text på gång.

Tips på tillbehör till Home Assistant

Ett hett tips 2023 är att börja kolla på möjligheterna med Bluetooth i kombination med Home Assistant och ESPHome. Där har du stora möjligheter att få tag på billiga sensorer utan att behöva tulla på räckvidden. Detta genom de nya projektet med Bluetooth Proxies. Sensorn på bilden nedan är en Bluetooth display för ~60kr. Länk till mer info om sensorn LYWSD03MMC.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC från Xiaomi Mi kan eventuellt bli en ny favorit, den i kombination med ESPHome och Bluetooth Proxys verkar lovande.
ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openmqttgateway
ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openMQTTGateway – Länk till blogginlägget hittar du här
Med Xiaomi Mi Flora så kan du hålla koll på dina plantor.
Bluetooth Sensorn Mi Flora är en mycket bra sensor att kombinera med Home Assistant om du har tillgång till Bluetooth. Den kräver inte någon speciell konfiguration utan hittas och tolkas automatiskt som korrekt enhet – Ett längre inlägg om hur den kan användas för bevattning hittar du här

Följande enheter har fungerat mycket bra tillsammans med Home Assistant och Zigbee2mqtt.

Nyligen hittade vi ett sätt att konfigurera Tibber Pulse P1 att gå direkt mot en Lokal MQTT istället för till molnet.
Vi hittade nyligen ett sätt att konfigurera om så att Tibber Pulse P1 skickar sin data direkt till en lokal Mosquitto Mqtt. Kräver inte någon ny firmware i Tibber Pulse P1. Här kan du läsa vilka steg du behöver göra
Enheten detekteras som en Nous SZ-T04 i Zigbee2mqtt men är en
Nu är den här sensorn kanske inte något revolutionerande i sig, men vi upplever den som väldigt bra integrerad och med stora möjligheter att justera larm och rapporterings intervall via gränssnittet i Home Assistant. Läs hela vårt inlägg om den här: Zigbee display med klocka, temperatur och luftfuktighet
Den detekteras som Nous SZ-T04 ( extern länk ) i Zigbee2mqtt men är en TH01Z.
Med Xiaomi Mi Flora så kan du enkelt hålla koll på dina växters status. Allt som behövs är Bluetooth i Home Assistant, alternativt en ESPHome enhet som hjälper till att ta in sensorn. Här hittar du all information om hur du kommer vidare med Mi Flora

Tips på addons till Home Assistant

När det gäller tillägg så finns det nästan oändligt många, så pass många att det är svårt att avgöra vilka som är relevanta eller inte. Vi har därför samlat de vanligaste tilläggen vi själva valt att köra här.

Filmer om Home Assistant

I dessa filmer har vi grunderna för att få en stabil och tillförlitlig installation av Zigbee2mqtt. Vi berättar där om olika teknikval och varför du bör kontrollera så att ditt wifi riskerar påverka ditt Zigbee nät.

Här är den första delen i vår serie guider för att installera home Assistant på Raspberry PI

Här kommer du lära dig mer om hur du integrerar med Mosquitto Zigbee2mqtt

Här har du en mängd tips på hur du får ett stabilt zigbee nät till din Home Assistant.
Del 4 i vår guide om Home Assistant för nybörjare. Du får i filmen se hur du kommer igång med Node-Red tillsammans med Home Assistant. Det praktiska exemplet i filmen visar hur du tolkar data som Tibber Pulse P1 skickar på en lokal MQTT kö, Detta skickas sedan vidare till Influxdb och presenteras i Grafana.
2023 beslutade vi oss för att även börja dela material på Youtube utifrån önskemål från läsare. Så du hittar nu en serie om bland annat Home Assistant – https://www.youtube.com/@automatiserarse
Och när vi uppdaterade idag så såg vi att mer än 400 personer valt att prenumerera och supporta oss (TACK!)

Vilket värde har hemautomation med Home Assistant gett oss?

Vi pratar ofta om hur coolt och fränt något är med hemautomation. Men däremot så pratas det mer sällan om hur investeringar i smarta hem och hemautomation har resulterat i ett värde. Ett värde för oss kan vara att det sparar tid, vi får en trygghet, det förenklar vardagen eller att det gett en konkret kostnadsbesparing.

Och med de elpriser som varit de senaste åren så har verkligen smart styrning av tex uppvärmning resulterat i stora besparingar! Vi nämnde i vårt inlägg om s

Hittar du intressanta saker men känner att det är svårt att veta när något nytt kommer? Börja prenumerera på vår blogg i så fall. Då skickar vi vid varje publicering ut hela blogginlägget som mail. Då behöver du inte gå in på sidan för att ta del av våra senaste inlägg.

Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.

2023-01- Vi har nu börjat med den 3:e generationen av vår guide för Home Assistant där vi tar med Homey på ett hörn. Orsaken till den nya serien är att vi har dedikerad hårdvara och kommer bygga innehållet över tid och låta utrustningen köras permanent. Detta för att du som läsare ska få en bild över vilka styrkor och svagheter olika typer av hemautomationsprojekt har.

Passa då även på att följa vår nya Youtube kanal, vi kommer dela motsvarande innehåll som på bloggen men med film: Automatiserar.se – YouTube (extern länk) utifrån alla önskemål vi fick på Instagram (följ oss gärna där med, vi är mycket aktiva och svarar på frågor där med).

Glöm inte att prenumerera på bloggen, då får du hela inlägg skickat automatiskt till din mail när vi publicerar något nytt.

Är du fundersam på vad något innebär så rekommenderar vi att du läser igenom vår guide om grunderna i smarta hem innan du sätter igång med Home Assistant.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Du har väll inte missat den nya serien med Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, där finn nu uppdaterade tips och trix för 2023!

Aktuella händelser i Home Assistant projektet

Här samlar vi matnyttig information som vi snappar upp om Home Assistant, nyligen (2023-03-11) så uppdaterade vi hela det här inlägget får grunden och skapade den här delen, därav har vi inte allt för mycket här ännu.

2023-03-08 – Allvarlig brist hittad i Home Assistant OS.

Källa: Disclosure: Supervisor security vulnerability – Home Assistant (home-assistant.io) (extern länk)

I veckan så upptäcktes en säkerhetsbrist i Home Assistant projektet kopplat till Home Assistant Supervisor och Home Assistant OS. Mest troligt så har du redan fått version 2023.3.1 eller senare installerat när du läser detta.

För projektet fick många installationer att automagiskt uppdatera sig. Och detta verkar vara ett förväntat beteende när det just gäller Supervisorn, något vi själva inte reflekterat över förens det hände. Nu är detta något som vi själva ställer oss lite tvekande till först utifrån aspekten att vår installation fick en väldig central komponent uppdaterad och omstartad. Samtidigt så var bristen som upptäcktes mycket allvarlig som du kan läsa i citatet nedan att vi tycker det var rätt lösning.

”The issue allowed an attacker to remotely bypass authentication and interact directly with the Supervisor API. This gives an attacker access to install Home Assistant updates and manage add-ons and backups. Our analysis shows that this issue has been in Home Assistant since the introduction of the Supervisor in 2017.”

Att extern kunna kringgå att logga för att nå gränssnitt till din Home Assistant skulle kunnat skapa stora problem om det nyttjats. Källa – Disclosure: Supervisor security vulnerability (extern länk)

Disclosure: Supervisor security vulnerability (extern länk)

Vanliga frågor och svar om Home Assistant

Vi får massor med bra och kluriga frågor på mail och våra sociala medier, men vi har svårt att hinna med oss jämt. Därför försöker vi alltid skriva både fråga och svar på bloggen så frågan och svaret blir öppet för alla, vi delar självklart inte några personliga frågor.

saknar du någon fråga eller tycker svaret är fel så säg till så får vi diskutera och förtydliga det för att undvika förvirring.

FrågaVårt svar, behöver inte vara rätt utifrån ditt behov. Men utifrån frågeställaren så var ok. Mer information
Vilken hårdvara behöver jag för att köra Home AssistantFundera över vad du vill göra, och hur mycket du vill kosta på din lösning. För Home Assistant går att installera på den mesta hårdvaran, vi har själv kört den på allt från Raspberry Pi, Intel Nuc och virtuell. Men ofta är valet av hårdvara gjort utifrån att du redan har någon gammal dator tillgänglig, eller att du vill testa genom att köpa en billig lösning som Raspberry PI. Om du väljer en gammal dator så kan en virtualisering med Proxmox vara ett sätt att kunna nyttja datorn till mer än bara Home Assistant.Installera Home Assistant På Raspberry PI 4

Installation på Intel NUC
Kan du köra Home Assistant på Windows?Med hjälp av tekniker som virtualisering kan du köra Home Assistant ”ovanpå” Windows, men kräver en del kunskap om ämnet och ibland en viss version av Windows, tex för att köra Hyper-V. En begränsning är dock att du inte kan koppla in USB enheter till just Hyper-V, utan då är Oracle Virtual box en bättre lösning.Här finns en äldre guide som visar just hyper-v
Hur får jag igång Home Assistant med Google home?För att kunna få igång Home Assistant med Google Home så behöver din Home Assistant var nåbar ”publikt”. vilket innebär att du måste kunna nå din installation från internet. Något som dessutom kräver ett SSL certifikat. Här finns det flera lösningar med tex Cloud Flare för att kunna exponera Home Assistant utan publik IP adress.
Vi har dock valt att stödja projektet genom att betala NabuCASA varje månad för att få ”hjälp” att exponera vår home assistant mot internet.
Men när detta är klart så kan du lägga till integrationen för Google home i home assistant.
NabuCasa (extern länk)
Hur fungerar Home Assistant och tibberDet finns en integration i Home Assistant för Tibber integrationen. Vi har dock upplevt integrationen lite skakig tillsammans med den tibber pulse p1 som vi använt. Men för den som snabbt vill få information från sin elmätare så behövs det inte några programmeringskunskaper.Dokumentation om tibber integrationen finns här (extern länk)
Hur får jag igång matter med Home AssistantI skrivande stund så har matter precis börjat rulas ut tillsammans med Thread. I samband med att vi fick frågan så var fortfarande matter i beta. Vi har själva inte kommit igång här heller. Så svaret vi kunde ge var att det mest troligt kommer ta tills Q3,Q4 2023 innan vi ser en större rörelse här (det är vår gissning)Info om matter på Home Assistants hemsida (extern länk)
Vad är thread och hur får jag igång det med Home Assistant?Nyligen i 2023.3.x så började thread dyka upp som en integration i Home Assistant. Det är en standard som kommer bli mer och mer vanlig framåt. Där krävs det dock stöd i hårdvara och det är något som både Home Assistant Yellow och Home Assistant SkyConnect kommer haMer info om Thread på Home Assistants hemsida (extern länk)
Vilken zigbee lösning bör jag köra med Home assistantHär är det delade läger, och vi ska försöka vara opartiska och lyfta fram hur vi har tänkt. Får både Zigbee home automation (ZHA), Deconz och Zigbee2mqtt är bra lösningar. Nu finns det fler än dessa, men just de två sistnämnda har vi kört själva. ZHA har vi ännu inte kört.
Mycket av valet av Zigbee lösning beror på vilken hårdvara du väljer. Vi har själv valt Sonoff zigbee 3.0 usb stick och är mycket nöjd med den i kombination med Zigbee2mqtt. MEN det är för att vi vill ha en stor mängd enheter och konstiga märken på zigbee enheter. Något som du kanske inte har behov av, har du dessutom en Conbee 2 sticka så är Deconz ett bra alternativ.
Och ska vi se långt framåt så är ZHA det projekt som Home Assistant själva bygger mot, så där kanske det blir bäst stöd långsiktigt. så frågan om det är Zigbee2mqtt VS ZHA vs Deconz, eller om det istället bör vara: Vad strävar du efter och hur dina behov ut.
zigbee home automation (extern länk),
Hur bra är Zigbee2mqtt med Home assistant?
Vad är Home Assistant SKyConnect?Som vi nämnde på frågan innan så finns det många olika sätt att koppla in zigbee enheter till Home Assistant. Home Assistant SkyConnect är den zigbee koordinator som projektet bakom Home Assistant tagit fram, vilket kommer få stöd för thread och matter.
Nu kommer troligen ZHA och SkyConnect vara den lösning som Home Assistant projektet kommer gå all in på. Så vill du vara framtidssäker med Home Assistant så kan det vara ett bra alternativ. Vi har dock inte kunnat testa den ännu.
mer info om SkyConnect (extern länk)
zigbee nätet fungerar dåligt med home AssistantHär är det mängder med faktorer som spelar in. Men de vanligaste orsakerna brukar vara Zigbee stickan sitter direkt i datorn utan usb förlängningskabel, wifi routern står väldigt nära din zigbee sticka. Enheter som sitter i ditt nät stängs på strömknappen, vilket sabbar för batteridrivna enheter.Vår film där vi pratar om olika sätt att maximera förutsättningen,
för ett stabilt Zigbee (externt på youtube)

Loggbok

Vi insåg att det skulle behövas en loggbok för att hålla koll på vad som sker hela tiden på sidan.

Våra historiska inlägg om Home Assistant

Orsaken att den här guiden fortsätter att finnas kvar är för att kunna visa en referens på hur Home Assistant såg ut 2017 när vi började. Så då kan du som läsare se vilket fantastiskt resa Open Soruce projektet Home Assistant gjort sedan det började.

Vi har i mer än 2 år haft den här guiden nedan som den primära guiden Home Assistant på Svenska. Men nu har det hänt så mycket med Home Assistant så vi behöver börja om med nya guider (översta menyn). Fortsätter du neråt i guiden så kan du se hur Home Assistant har utvecklats både i sätt att konfigurera och sätt att automatisera.

Länkarna nedan går till guider om Home Assistant som är lite äldre, men många av dessa steg är fortfarande fullt aktuella och ger ett värde att läsa.

2022-01-01 – *** Sedan version 2021-X så har vissa gränssnitten och menyer flyttats om , så de flesta guider på internet är tyvärr lite felande ( även våran än så länge), men letar du ”Devices and services” så har den flyttat in under Configuration menyn.

Är du redan van användare av Home Assistant och Hemautomation så kan du säkert ändå hitta några guldkorn eftersom vi testar vart gränsen går för Home Assistant, och än så verkar det inte finnas någon gräns! Och skulle det göra det så löser vi det med Node-Red integrationen 😉

Detta är alla dom aktiva addons vi använder för att lösa problem med Home Assistant.
Vi använder en mängd Addons för att få ut maximal nytta av vår Home Assistant Installation. vi gör vissa specialare med Node-Red

Bilden nedan är den gamla dashboarden vi började bygga guiden på, men i skrivande stund så har den helt ändrat både utseende och funktionalitet! Du kommer få en hel del exempel när du kommit en bit in i serien. Är du fundersam på hur Home Assistant kan se ut så finns det en kortare film strax under menyn.

Lovelace UI - Map
Vill du bygga en snygg och smart hemautomation passande 2021? gå då in på vår nya och uppdaterade guider om Home Assistant (https://automatiserar.se/hass-nyaguider/) där tar vi dig steg för steg igenom allt från installation till gränssnittet ovan. För att se hur du jobbar med LovelaceUI så kan du gå till följande inlägg: https://automatiserar.se/hass-lovelaceui/

MEN när det gäller att bygga något så kraftfullt så gäller det även att tänka till på säkerheten och designen, därav började vi under förutgående år att bygga om allt hemma. Vi samlade där alla tankar och produkter (vi kallade det vårt Smarta hem 7.0), vi väljer med omsorg för att kunna återanvända sensorer och ändå få en stabil helhetslösning.

Den här guiden fungerar delvis ännu med, så tills vi helt har skrivit om de nya så kan du här se vad Home Asstainat är och vad du kan göra.

För att du själv kunna köra guiden behöver du tillgång till en dator (mac, linux eller Windows) med Python 3.5 som minimum. Men för att kunna testa alla funktioner i guiden behöver du nog utgå från mina guider på Raspberry Pi eller Orange Pi Zero. Där har jag nämligen lagt till alla instruktioner för: Node Red, Grafana, InfluxDB och Telldus. Jag kommer länka till olika guider och tips vi tidigare har skrivit för göra den här guiden så effektiv och enkel som möjligt.

Guiden kommer att uppdateras löpande allt eftersom jag kopplar ihop Home Assistant med mina egna system hemma i skrivande stund. *** OBS nu uppdateras de övriga.

Exempel på ett enkelt gränssnitt i Home Assistant.

Alla nyheter om Home Assistant uppdateras i detta inlägget (https://automatiserar.se/hass-nyaguider/). Vi kommer där länka till alla nya delar om Home Assistant.

Guiden senast uppdaterad: 2017-02-04: Börjar gruppera bash kommandon för att underlätta kopiering av dom. Mer info om Nmap, input slider, input select (Guiden uppdateras löpande)

Med Home Assistant har jag nu en bra integration med Grafana med!

Meny:

Om jag ska svara direkt på varför jag valde att köra med Home Assistant parallellt med Vera så finns svaret på bilden nedan. Antalet supportade plugins övertygade mig relativt fort, insåg hur mycket tid jag skulle spara med de färdiga integrationer mellan olika system och hårdvaror. När jag började kolla fanns det nästan 500st plugins tillgängliga! Vad behöver jag göra för att få access till Chrome Cast via Home Assistant?!? INGET, vid första uppstart av Home Assistant (om värde ”discovery:” finns i konfigurationsfilen) så identifieras den efter en stund, samma med TV:n.

några av de 500 supportade lösningarna

Vid första uppstart möts man av en mycket spartansk sida (en stund), började själv fundera på vad alla pratade om när man sa att den här va så automagisk! Tyvärr blev jag tvungen att Googla en del för att förstå hur allt fungerade… Men det slipper kanske du om du läser den här guiden 🙂

Förkortningen ”HA” i guiden står för ”Home Assistant”

Hur fungerar Home Assistant

Home Assistant körs med Python 3.5 i skrivande stund, det är ”motorn”. Med kommandot ”python hass” så startar du ”servern”, kräver dock att du gjort installationen innan! Default börjar den lyssna på http kommandon inom några minuter. Default lyssnar servern på http via port 8123. Surfar du in med en telefon till ”http://DinIpAdress:8123″möts du av nått liknande som nedan (när systemet är uppstartat OCH konfigurerat med enheter).

Den kräver inte någon speciell app utan hanteras helt i webbläsaren. Vilket är en fördel då man i regel har många olika enhetstyper med olika förutsättningar.

test av home assistant
Exempel på det äldre Home Assistant gränssnittet.

För att göra Home Assistant säkrare rekommenderar dom certifikat och lösenord, dessa konfigureras i konfigurationsfilen ”configuration.yaml”. Den filen är hjärtat i systemet och bestämmer vad som ska laddas in vid uppstart.

För att lägga till stöd för fler funktioner behövs i regel bara några få rader. För att lägga till min Telldus DUO adderade jag följande rad:

 • tellstick:

Startade sedan om Home Assistnat tjänsten via webbgränssnittet och fick genast upp mina två Nexa enheter i webbgränssnittet. Blev nu riktigt imponerad över hur texten ”tellstick:” direkt mappar mot min underliggande configuration i ”/etc/tellstick.conf.

Eftersom jag håller på att skriva guiden nu så fördjupar jag mig inte allt för mycket mer i det här ämnet utan fortsätter vidare med de roliga!

Hur Ser Home Assistant ut?

Home Assistant första uppstarten

De här är vad du kommer att mötas av första gången du surfar till webbadressen http://dittIP:8123. Man blir tyvärr lite avskräckt över hur lite saker som finns i gränssnittet… Men jag tror att det är riktigt bra om man bara tar sig förbi de där första konfigurationerna.

Jag har under någon veckas tid testat Home Assistant  på både Raspberry Pi och Orange Pi Zero och är mycket nöjd. Till dessa har jag testat Bluetooth, Tellstick Classic, Telldus DUO, båda Home Assistants har även haft integration mot min Vera Lite under tiden.

Orange Pi Zero med Z-wave och Bluetooth

Som ni ser finns det mer som ska kopplas in och testats till detta! Bland annat Z-Stick och Razberry (utöver Tellstick Classic, Tellstick DUO och Bluetooth).

Jag väljer även att göra installationen av Home Assistant med en funktion i Python kallat Virtual enviroment. För att göra en egen installationen av Home Assistant i Virtualenv kan du följa den den här RPI Installations guiden jag tidigare skrivit.  Fördelen med den typen av installation är att alla beroenden Home Assistant har i Python samlas till samma mapp, övriga förändringar som sker på RPI:en inte riskerar att störa i framtiden.

Hur konfigurerar du Home Assistant?

Som jag tidigare nämn sker all konfiguration i en fil med namnet ”configuration.yaml” i HA (Home Assistant) skapas vid Installation. Den kommer vi i huvudsak att editera för att få saker att hända i själva webbgränssnittet. Om du har följt guiden för Installationen av HA på RPI så bör du ha filen under sökvägen:  ”/home/homeassistant/.homeassistant/configuration.yaml”

# Konfigurations filen innehåller default detta. 

homeassistant:
 # Name of the location where Home Assistant is running
 name: Home
 # Location required to calculate the time the sun rises and sets
 latitude: 62.3833
 longitude: 17.3
 # Impacts weather/sunrise data (altitude above sea level in meters)
 elevation: 49
 # metric for Metric, imperial for Imperial
 unit_system: metric
 # Pick yours from here: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tz_database_time_zones
 time_zone: Europe/Stockholm

# Show links to resources in log and frontend
introduction:

# Enables the frontend
frontend:

http:
 # Uncomment this to add a password (recommended!)
 # api_password: PASSWORD
 # Uncomment this if you are using SSL or running in Docker etc
 # base_url: example.duckdns.org:8123

# Checks for available updates
updater:

# Discover some devices automatically
discovery:

# Allows you to issue voice commands from the frontend in enabled browsers
conversation:

# Enables support for tracking state changes over time.
history:

# View all events in a logbook
logbook:

# Track the sun
sun:

# Weather Prediction

När du editerat filen och lagt med en ny funktion behöver ”servern” startas om, detta görs lättast i webbgränssnittet under följande meny:

Avancerad konfiguration av ”configuration.yaml”

(2017-02-01) – Efter att ha testat och byggt upp min HA enligt mina önskemål inser jag att man behöver tänka till en hel del när man konfigurerar filen ”configuration.yaml”. All konfiguration hör inte hemma i filen, utan bör istället annropas av ”configuration.yaml” via ”!include”. Detta för att enklare se vart fel härleder från och vart en viss konfiguration återfinns.

Lite tips jag kan ge efter att själv ha lärt mig den hårda vägen när jag editerat filen:

 • Börja ALLTID med att göra en backup filen ”configuration.yaml”, vet du inte hur, kör detta:
  • cd /home/homeassistant/.homeassistant
  • sudo cp configuration.yaml oldconfiguration.yaml 
 • # – Tecknet innebär att raden kommer att hanteras som en kommentar, skriv gärna när du införde förändringen för att få lite spårbarhet.
 • ”  ” – Två mellanslag är standard indentering, dvs för att visa att en konfiguration hör hemma under en viss nood används dubbla mellanslag.
 • ”-”  – Minus tecken används där det finns multipla värden av samma typ. Nedan är ett urklipp ur konfigurationen för att ha flera grupper.  Observera att det är entities: nästa rad har sedan två mellanslag och sedan ett ”-” tecken.
  • entities: # Jag har valt att ha följande menyer i min HA – group.basement – group.tvrummet
 • Alla funktioner klarar inte att inkluderas med ”!include”.
 • Öppna två SSH sessioner till din Home Assistant RPI / Orange Pi. kör där följande kommando för att se vad som händer:  sudo journalctl -f -u homeassistant
 • Startar inte systemet, kolla vad loggen säger:
  • sudo cat /home/homeassistant/.homeassistant/home-assistant.log
 • Våga testa att köra i diket (tro mig har förstört min konfiguration så många gånger att jag slutat räkna), med backupen backar man tillbaka lika fort och är på banan igen. För att återställa och starta om tjänsten kör du följande rader:
  • cd /home/homeassistant/.homeassistant
  • sudo cp oldconfiguration.yaml configuration.yaml
  • sudo systemctl restart homeassistant.service

Du kanske har fler tips? dela dom gärna med fler så lägger jag med dom i guiden 🙂

Min konfiguration:

Så här ser min konfiguration ut i grova drag 2017-02-01, jag har aktiverat och testat en del saker. Jag har även valt att bryta ut funktioner ur configuration.yaml och istället skapat en fil med namnet för funktionen i pluralis ( binary_sensor ) blir får filnamnet (binary_sensors.yaml)