Guide: Home Assistant på svenska

I mer än 6 år har vi byggt och uppdaterat just den här guiden du läser om Home Assistant. Vi har ständigt delat med oss av erfarenheter och nyheter om Home Assistant, och mer än 100.000 läsare har hittat tips om Home assistant på bra den här sidan.

2024-03-30Vi har nu uppdaterat till en Raspberry Pi 5 med NVME disk för Home Assistant. Guiderna är på gång att uppdateras.

Raspberry Pi 5 med box
Vi kommer nu uppdatera guiden för att även fungera med Rapsberry Pi 5 och NVME disk istället för en extern SSD via USB.

Du kan nu steg för steg bygga din installation från grunden upp, så har du redan börjat så hoppla längre fram i Guiden för nybörjare och experter med fokus på Home Assistant. Det går att se den guiden som både en introduktion till Home Assistant, samtidigt som du bygger på dina kunskaper om du redan är en bra bit på vägen. Är du osäker på vad du letar så kan du först läsa igenom det här inlägget och sedan fördjupa dig inom Home Assistant via länken.

Du hitta det mesta relaterat till Home Assistant förklarat på Svenska här. Det är tips som både nybörjare och expert kan ha nytta av. Saknar du något eller hittar något fel så hör av dig till oss så vi får lägga till det. Vi kommer nu gå igenom allt från grunderna i hur du installerar Home Assistant till de riktig tekniska och komplicerade sakerna.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
HÄR hittar du den absolut senaste guiden för Home Assistant – Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant

Allt finns sorterat i menyn lite längre ner. Är du nybörjare och ivrig att börja installera direkt så kan du hoppa till kom igång serien om Home Assistant. Annars så kan du scrolla igenom sidan och se om några av alla de sensorer vi skrivit om kanske passar dig med.

När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
Många av de sensorer du ser på bilden kan med rätt automationer skapa stora värden i hemmet med Home Assistant.

Det här inlägget håller vi aktuellt och länkar ut till relevant information kopplat till Home Assistant.

Sidan om Home Assistant uppdaterades: 2023-11-04 – Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC, vi tror den här sensorn kommer bli en av de populäraste sensorerna 2023, dels på grund av priset på ~50kr/st, plus att du själv kan byta mjukvara i den för att gå från Bluetooth till Zigbee via webbläsaren.

LYWSD03MMC med zigbee
LYWSD03MMC med zigbee istället för bluetooth.

2023-05-15Skapade ett inlägg om hur du använder Node-Red och Grafana i Home Assistant för att analysera och förbättra Zigbee nätverket i Zigbee2MQTT

Meny

Vi håller på att uppdatera från en Rapsberry Pi 4 med extern SSD till en Rapsberry Pi 5 med NVME disk.

Vi länkar nu ut till flera platser inom bloggen och försöker här hålla en röd tråd för att du ska komma vidare med din Home Assistant resa. Och du kan vara helt lugn för dessa länkar. Alla länkar är interna på sidan om inte så står det så står det (extern länk) bakom länken.

När det kommer till att välja rätt saker till din Home Assistant så vill vi börja nämna det som vi skriver på vår huvudsida i citatet nedan. Men vi vill här ger dig saker att fundera på inför dina val.:

Det är sällan det nämns att varje varje hems behov är helt unikt. Behoven och önskemål på automationer är därav precis lika unika. Vi försöker därför inte säga vilken teknik som är rätt för just dig eller någon annan. Vi förmedlar istället vad tekniken tillför och vilka värden den kan ge i olika sammanhang. Utifrån det så har många av våra läsare bildat sig en bra uppfattning och gjort val som matchade behoven.

Citat från vår startsida.

Kom igång guiden för nybörjare på Home Assistant

Här kommer du steg för steg få all information du behöver för att kunna göra allt vi beskriver på bloggen om Home Assistant. Vi hoppas du kommer igång och uppskattar den tid vi lägger för att hjälpa läsare att komma igång.

Hittar du intressanta saker men känner att det är svårt att veta när något nytt kommer? Börja prenumerera på vår blogg i så fall. Då skickar vi vid varje publicering ut hela blogginlägget som mail. Då behöver du inte gå in på sidan för att ta del av våra senaste inlägg.

När vi byggde om hela strukturen på den här sidan 2023-03-11 så skapade vi en del nya rubriker och kategorier som vi ännu inte hunnit fylla på med text, så ha överseende med att vissa huvudrubriker länkar ner till ett block som ännu inte fått sin text. Du kanske har en bra text vi borde ha där eller förslag? Huvudpunkten i listan länkar ner till en text på sidan, och underpunkter till olika destinationer på bloggen om annat inte skrivs.

Automatiserar.SE stöttar aktivt Home Assistant projektet genom att både betala för deras tjänst & skriva om projektet så fler kommer igång 🙂

Vad är Home Assistant

Home Assistant hass
Loggan för Open Source projektet Home Assistant.

Home assistant är en mjukvara som tillåts installera gratis på valfri hårdvara. Home Assistant har fått ett otroligt stort gehör inom smarta hem och är ett projekt som vem som helst kan bidra med integrationer och uppdateringar till. Det finns några hårdvaror som rekommenderas mer än andra. Men här är det ditt engagemang och vad du har tillgång till som oftast är styrande.

Vi kan säga att Home Assistant verkligen har blivit en lösning som värnar om den personliga integriteten och gör det möjligt att kombinera alla de olika lösningarna på marknaden. Vi har nu under flera års tid kört en mängd kontrollers, men under de senaste åren så beslutade vi att Home Assistant är den lösning som passar oss på Automatiserar.se bäst, mycket beror på den stora floran sensorer vi använder oss av.

Hur säkert är ditt smarta hem.
Känner du dig osäker för smarta hem och vill veta mer om konceptet med smarta hem? Läs då våra grunder i smarta hem och när du kan det så spana in Komma Igång Med Smarta Hem, då har du alla förutsättningar för att välja den teknik och lösning som passar dig bäst.

Du har troligen hört ordet Hass, HA, Home Assistant i flera sammanhang. Speciellt när det kommer till prat inom hemautomation och smarta hem. Historiskt har Home Assistant varit något som ställt stora krav på teknisk kunskap på dig som användare. Vi har därför behållit längre ner i det här inlägget hur det såg ut 2017. Så ta en paus och scrolla förbi allt det innan du fortsätter att läsa om hur enkelt det är att använda Home Assistant 2023.

Bilden kommer från Home Assistants hemsida är Home Assistant Yellow finns (extern länk)

Nu finns det till och med färdiga paketeringar med hårdvara från teamet bakom Home Assistant i form av Home Assistant Yellow (extern länk). Detta innebär att du kan köpa en helt färdig så du slipper bygga något från grunden om du känner att det inte något du vill fördjupa dig inom.

Vad är då Home Assistant och varför är det så många som säger att det är den ultimata och perfekta lösningen? Vi kan bara gissa men troligen så är det många som hittar saker som skapar ett stort värde hemma. För ska vi lyfta något så är det just att det är ett enormt stort community (extern länk till forumet) runt Home Assistant. Vilket gör att det ofta finns svar på funderingar och att du sällan är föst med att vilja göra något.

Styrkan med Home Assistant är just att någon annan troligen haft ett snarlikt behov och med hjälp av Home Assistant och något forum beskrivit hur dom löst det. Något som gör att det går snabbare att få igång lösningen och skapa värde.

Vilken hårdvara ska du välja till din Home Assistant?

När du är på väg att börja med Home Assistant så kan en Raspberry Pi 3 eller 4 vara mer än tillräckligt. Men över tid så kan det vara så att du växer ur den och går vidare till tex en Intel NUC.

Med den vetskapen så vill vi här ge dig tips och funderingar som kan hjälpa dig välja rätt hårdvara utifrån dina behov. Vi kommer beskriva hur vi resonerade när vi valde att installera Home Assistant på både Raspberry Pi 4, virtuell och på Intel NUC.

Vilken hårdvara använder vi till Home Assistant?

Intel Nuc & HASS.IO
Den primära installationen kör vi idag på en Intel NUC.

Att vi valt att köra en dedikerad Intel nuc har till stor del berott på att vi vill ha en liten strömsnål dator dedikerad till vårt smarta hem. Att då välja en gammal intel NUC innebar att vi hamnade på en relativt hög peng, men jämfört med att köra en fullstor dator så skulle kostanden för el bli mycket högre totalt, nu ligger den här hårdvaran på 20-50w beroende på vad den får jobba med.

Vårat behov och krav var följande

Om vi skulle motivera kraven vi har på hårdvara till en kort lista så skulle det nog vara följande orsaker som vägde högst.

 • Energisnål ”dator” med så bra stöd som möjligt från Home Assistant.
 • Installation på lokal SSD disk.
 • Minst 16GB ramminne för att rätt obegränsat kunna installera tillägg utan att påverka negativt.
 • En rätt bra Processor (vi har en äldre Intel I5:a)
 • Flera USB portar
 • Möjlighet att koppla till fler trådlösa tekniker.
 • Hålla nere onödig komplexitet (dvs vi väljer att inte Virtualisera även om vi har möjlighet via tex proxmox (extern länk)

Den guide vi nu skriver för alla som vill komma igång med Home Assistant bygger dock på en Raspberry Pi 4, och även där så uppfylls alla krav utom två, dvs mängden ramminne, Raspberry pi har bara 8GB). Den här konfigurationen är mer än tillräckligt för att få en bra lösning. Och Raspberry PI är något som sitter i många andra färdiga lösningar du köper. Tex i Homey Pro där det sitter en Raspberry pi Compute Model 4.

Vi har dedikerat en Raspberry Pi 4 och en Sonoff Zigbee usb 3.0 till bloggen för att skriva guiderna du läser.

En annan bidragande faktor till att vi inte väljer att köra något virtuellt är att det adderar ett lager till mellan hårdvaran och Home Assistant. Även om det fungerar felfritt så väljer vi att undvika det extra lagret eftersom vi inte nyttjar hårdvaran till annat än just Home Assistant.

Home Assistant hass
Här finns en bra lista från Home Assistant om stödda hårdvaror och olika sätt att installera Home Assistant på deras hemsida (extern länk)

Vi lägger mycket fokus med att berätta hur du maximerar värdet av den tid du lägger på Home Assistant. Allt från hur du får ett stabilt Zigbee nät, till vilka sensorer som lyfter ditt hem och vart dom passar. Sedan starten 2023 så skriver vi en lång serie om Home Assistant och Homey just för att bygga på steg för steg med våra experttips.

Skapa ett snyggt gränssnitt till din Home Assistant installation

2023-03-11 – Meny skapad text på gång.

Lär dig olika sätt att hantera konfiguration i Home Assistant

2023 så börjar behoven att editera YAML och JSON filer minska även om det finns kvar.

När det gäller att just hantera konfiguration i Home Assistant så har det skett mycket sedan vi började 2017. Idag är det mer sällan du behöver gå in i filer och editera YAML ( formatet för data, mer information om det här). Gränssnitten i Home Assistant hjälper dig ofta att fylla på med rätt information.

Så är du nervös att behöva bli en programmerare för att kunna använda Home Assistant så kan vi minska den rädslan. Det räcker att du hittar bra guider med tillförlitliga källor. Sedan är mycket av det du behöver göra att klippa och klistra in inställningarna.

Vi hoppas att vår sida Automatiserar.se kan vara det stöd som gör att du kommer igång och får ut värde av Home Assistant, dvs utan att behöva fördjupa dig i alla områden runtomkring Home Assistant.

Vi har nyligen börjat lägga till mer guider för Home Assistant som filmer med. Så vill du både stötta oss och samtidigt få guider så kan du prenumerera på vår Youtube kanal – https://www.youtube.com/@automatiserarse (extern länk). Där publicera vi steg för steg hur du får till en stabil grund av Home Assistant, samtidigt som målet är att du kommer kunna använda avancerade funktioner som bildanalys och liknande längre fram.

Med lösningar som Doods och Frigate så kommer vi senare visa hur du kan använda Google Coral och avancerad bildanalys för att skapa händelser att automatisera med från kameror.

Skapa smarta automationer med Home Assistant

2023-03-11 – Meny skapad text under uppbyggnad

När det gäller att just skapa smarta automationer så bör du alltid ställa dig några frågor innan. Frågor som kanske gör att du får en automation som blir robust och klarar faktorer i omgivningen. VI har flera gånger själv kört i diket när vi gjort automationer.

Ett bra exempel som många börjar med och som skapar en stor frustration i hushållet är belysning. Scenariot brukar vara att en rörelse sensor ska tända och efter 10 minuter, en person går in i rummet och lampan tänds och nedräkningen börjar.. Nu går personen sedan ut ur rummet och kommer efter 9 minuter kanske på att något mer skulle göras i rummet. 1 minut senare så släcks lampan om du inte tänkt till i din automation nu.

 • Är det någon fara förknippat med det jag vill automatisera, brand, säkerhet?
 • Vad händer om automationen slutar fungera, kan något frysa sönder?
 • Om jag automatiserar något som är väldigt långt bort, har jag något sätt att säkerställa att det fungerar?
 • Är det något som ska ha en fördröjning som behöver förlängas om villkoret uppfylls på nytt igen.
 • Behöver jag någon extra teknik för att lyckas med automationen, installation av el som kräver elektriker?
Känner du att du vill ha lite mer koll på grunderna och saker att tänka på mer när det gäller att automatisera så kan du läsa vår grundläggande guide – Komma Igång Med Smarta Hem

Så installerar och konfigurerar du följande tillägg och enheter och tjänster

2023-03-11 – Meny skapad text på gång.

Tips på tillbehör till Home Assistant

Ett hett tips 2023 är att börja kolla på möjligheterna med Bluetooth i kombination med Home Assistant och ESPHome. Där har du stora möjligheter att få tag på billiga sensorer utan att behöva tulla på räckvidden. Detta genom de nya projektet med Bluetooth Proxies. Sensorn på bilden nedan är en Bluetooth display för ~60kr. Länk till mer info om sensorn LYWSD03MMC.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC från Xiaomi Mi kan eventuellt bli en ny favorit, den i kombination med ESPHome och Bluetooth Proxys verkar lovande.
ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openmqttgateway
ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openMQTTGateway – Länk till blogginlägget hittar du här
Med Xiaomi Mi Flora så kan du hålla koll på dina plantor.
Bluetooth Sensorn Mi Flora är en mycket bra sensor att kombinera med Home Assistant om du har tillgång till Bluetooth. Den kräver inte någon speciell konfiguration utan hittas och tolkas automatiskt som korrekt enhet – Ett längre inlägg om hur den kan användas för bevattning hittar du här

Följande enheter har fungerat mycket bra tillsammans med Home Assistant och Zigbee2mqtt.

Nyligen hittade vi ett sätt att konfigurera Tibber Pulse P1 att gå direkt mot en Lokal MQTT istället för till molnet.
Vi hittade nyligen ett sätt att konfigurera om så att Tibber Pulse P1 skickar sin data direkt till en lokal Mosquitto Mqtt. Kräver inte någon ny firmware i Tibber Pulse P1. Här kan du läsa vilka steg du behöver göra
Enheten detekteras som en Nous SZ-T04 i Zigbee2mqtt men är en
Nu är den här sensorn kanske inte något revolutionerande i sig, men vi upplever den som väldigt bra integrerad och med stora möjligheter att justera larm och rapporterings intervall via gränssnittet i Home Assistant. Läs hela vårt inlägg om den här: Zigbee display med klocka, temperatur och luftfuktighet
Den detekteras som Nous SZ-T04 ( extern länk ) i Zigbee2mqtt men är en TH01Z.
Med Xiaomi Mi Flora så kan du enkelt hålla koll på dina växters status. Allt som behövs är Bluetooth i Home Assistant, alternativt en ESPHome enhet som hjälper till att ta in sensorn. Här hittar du all information om hur du kommer vidare med Mi Flora

Tips på addons till Home Assistant

När det gäller tillägg så finns det nästan oändligt många, så pass många att det är svårt att avgöra vilka som är relevanta eller inte. Vi har därför samlat de vanligaste tilläggen vi själva valt att köra här.

Filmer om Home Assistant

I dessa filmer har vi grunderna för att få en stabil och tillförlitlig installation av Zigbee2mqtt. Vi berättar där om olika teknikval och varför du bör kontrollera så att ditt wifi riskerar påverka ditt Zigbee nät.

Här är den första delen i vår serie guider för att installera home Assistant på Raspberry PI

Här kommer du lära dig mer om hur du integrerar med Mosquitto Zigbee2mqtt

Här har du en mängd tips på hur du får ett stabilt zigbee nät till din Home Assistant.
Del 4 i vår guide om Home Assistant för nybörjare. Du får i filmen se hur du kommer igång med Node-Red tillsammans med Home Assistant. Det praktiska exemplet i filmen visar hur du tolkar data som Tibber Pulse P1 skickar på en lokal MQTT kö, Detta skickas sedan vidare till Influxdb och presenteras i Grafana.
2023 beslutade vi oss för att även börja dela material på Youtube utifrån önskemål från läsare. Så du hittar nu en serie om bland annat Home Assistant – https://www.youtube.com/@automatiserarse
Och när vi uppdaterade idag så såg vi att mer än 400 personer valt att prenumerera och supporta oss (TACK!)

Vilket värde har hemautomation med Home Assistant gett oss?

Vi pratar ofta om hur coolt och fränt något är med hemautomation. Men däremot så pratas det mer sällan om hur investeringar i smarta hem och hemautomation har resulterat i ett värde. Ett värde för oss kan vara att det sparar tid, vi får en trygghet, det förenklar vardagen eller att det gett en konkret kostnadsbesparing.

Och med de elpriser som varit de senaste åren så har verkligen smart styrning av tex uppvärmning resulterat i stora besparingar! Vi nämnde i vårt inlägg om s

Hittar du intressanta saker men känner att det är svårt att veta när något nytt kommer? Börja prenumerera på vår blogg i så fall. Då skickar vi vid varje publicering ut hela blogginlägget som mail. Då behöver du inte gå in på sidan för att ta del av våra senaste inlägg.

Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.

2023-01- Vi har nu börjat med den 3:e generationen av vår guide för Home Assistant där vi tar med Homey på ett hörn. Orsaken till den nya serien är att vi har dedikerad hårdvara och kommer bygga innehållet över tid och låta utrustningen köras permanent. Detta för att du som läsare ska få en bild över vilka styrkor och svagheter olika typer av hemautomationsprojekt har.

Passa då även på att följa vår nya Youtube kanal, vi kommer dela motsvarande innehåll som på bloggen men med film: Automatiserar.se – YouTube (extern länk) utifrån alla önskemål vi fick på Instagram (följ oss gärna där med, vi är mycket aktiva och svarar på frågor där med).

Glöm inte att prenumerera på bloggen, då får du hela inlägg skickat automatiskt till din mail när vi publicerar något nytt.

Är du fundersam på vad något innebär så rekommenderar vi att du läser igenom vår guide om grunderna i smarta hem innan du sätter igång med Home Assistant.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Du har väll inte missat den nya serien med Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, där finn nu uppdaterade tips och trix för 2023!

Aktuella händelser i Home Assistant projektet

Här samlar vi matnyttig information som vi snappar upp om Home Assistant, nyligen (2023-03-11) så uppdaterade vi hela det här inlägget får grunden och skapade den här delen, därav har vi inte allt för mycket här ännu.

2023-03-08 – Allvarlig brist hittad i Home Assistant OS.

Källa: Disclosure: Supervisor security vulnerability – Home Assistant (home-assistant.io) (extern länk)

I veckan så upptäcktes en säkerhetsbrist i Home Assistant projektet kopplat till Home Assistant Supervisor och Home Assistant OS. Mest troligt så har du redan fått version 2023.3.1 eller senare installerat när du läser detta.

För projektet fick många installationer att automagiskt uppdatera sig. Och detta verkar vara ett förväntat beteende när det just gäller Supervisorn, något vi själva inte reflekterat över förens det hände. Nu är detta något som vi själva ställer oss lite tvekande till först utifrån aspekten att vår installation fick en väldig central komponent uppdaterad och omstartad. Samtidigt så var bristen som upptäcktes mycket allvarlig som du kan läsa i citatet nedan att vi tycker det var rätt lösning.

”The issue allowed an attacker to remotely bypass authentication and interact directly with the Supervisor API. This gives an attacker access to install Home Assistant updates and manage add-ons and backups. Our analysis shows that this issue has been in Home Assistant since the introduction of the Supervisor in 2017.”

Att extern kunna kringgå att logga för att nå gränssnitt till din Home Assistant skulle kunnat skapa stora problem om det nyttjats. Källa – Disclosure: Supervisor security vulnerability (extern länk)

Disclosure: Supervisor security vulnerability (extern länk)

Vanliga frågor och svar om Home Assistant

Vi får massor med bra och kluriga frågor på mail och våra sociala medier, men vi har svårt att hinna med oss jämt. Därför försöker vi alltid skriva både fråga och svar på bloggen så frågan och svaret blir öppet för alla, vi delar självklart inte några personliga frågor.

saknar du någon fråga eller tycker svaret är fel så säg till så får vi diskutera och förtydliga det för att undvika förvirring.

FrågaVårt svar, behöver inte vara rätt utifrån ditt behov. Men utifrån frågeställaren så var ok. Mer information
Vilken hårdvara behöver jag för att köra Home AssistantFundera över vad du vill göra, och hur mycket du vill kosta på din lösning. För Home Assistant går att installera på den mesta hårdvaran, vi har själv kört den på allt från Raspberry Pi, Intel Nuc och virtuell. Men ofta är valet av hårdvara gjort utifrån att du redan har någon gammal dator tillgänglig, eller att du vill testa genom att köpa en billig lösning som Raspberry PI. Om du väljer en gammal dator så kan en virtualisering med Proxmox vara ett sätt att kunna nyttja datorn till mer än bara Home Assistant.Installera Home Assistant På Raspberry PI 4

Installation på Intel NUC
Kan du köra Home Assistant på Windows?Med hjälp av tekniker som virtualisering kan du köra Home Assistant ”ovanpå” Windows, men kräver en del kunskap om ämnet och ibland en viss version av Windows, tex för att köra Hyper-V. En begränsning är dock att du inte kan koppla in USB enheter till just Hyper-V, utan då är Oracle Virtual box en bättre lösning.Här finns en äldre guide som visar just hyper-v
Hur får jag igång Home Assistant med Google home?För att kunna få igång Home Assistant med Google Home så behöver din Home Assistant var nåbar ”publikt”. vilket innebär att du måste kunna nå din installation från internet. Något som dessutom kräver ett SSL certifikat. Här finns det flera lösningar med tex Cloud Flare för att kunna exponera Home Assistant utan publik IP adress.
Vi har dock valt att stödja projektet genom att betala NabuCASA varje månad för att få ”hjälp” att exponera vår home assistant mot internet.
Men när detta är klart så kan du lägga till integrationen för Google home i home assistant.
NabuCasa (extern länk)
Hur fungerar Home Assistant och tibberDet finns en integration i Home Assistant för Tibber integrationen. Vi har dock upplevt integrationen lite skakig tillsammans med den tibber pulse p1 som vi använt. Men för den som snabbt vill få information från sin elmätare så behövs det inte några programmeringskunskaper.Dokumentation om tibber integrationen finns här (extern länk)
Hur får jag igång matter med Home AssistantI skrivande stund så har matter precis börjat rulas ut tillsammans med Thread. I samband med att vi fick frågan så var fortfarande matter i beta. Vi har själva inte kommit igång här heller. Så svaret vi kunde ge var att det mest troligt kommer ta tills Q3,Q4 2023 innan vi ser en större rörelse här (det är vår gissning)Info om matter på Home Assistants hemsida (extern länk)
Vad är thread och hur får jag igång det med Home Assistant?Nyligen i 2023.3.x så började thread dyka upp som en integration i Home Assistant. Det är en standard som kommer bli mer och mer vanlig framåt. Där krävs det dock stöd i hårdvara och det är något som både Home Assistant Yellow och Home Assistant SkyConnect kommer haMer info om Thread på Home Assistants hemsida (extern länk)
Vilken zigbee lösning bör jag köra med Home assistantHär är det delade läger, och vi ska försöka vara opartiska och lyfta fram hur vi har tänkt. Får både Zigbee home automation (ZHA), Deconz och Zigbee2mqtt är bra lösningar. Nu finns det fler än dessa, men just de två sistnämnda har vi kört själva. ZHA har vi ännu inte kört.
Mycket av valet av Zigbee lösning beror på vilken hårdvara du väljer. Vi har själv valt Sonoff zigbee 3.0 usb stick och är mycket nöjd med den i kombination med Zigbee2mqtt. MEN det är för att vi vill ha en stor mängd enheter och konstiga märken på zigbee enheter. Något som du kanske inte har behov av, har du dessutom en Conbee 2 sticka så är Deconz ett bra alternativ.
Och ska vi se långt framåt så är ZHA det projekt som Home Assistant själva bygger mot, så där kanske det blir bäst stöd långsiktigt. så frågan om det är Zigbee2mqtt VS ZHA vs Deconz, eller om det istället bör vara: Vad strävar du efter och hur dina behov ut.
zigbee home automation (extern länk),
Hur bra är Zigbee2mqtt med Home assistant?
Vad är Home Assistant SKyConnect?Som vi nämnde på frågan innan så finns det många olika sätt att koppla in zigbee enheter till Home Assistant. Home Assistant SkyConnect är den zigbee koordinator som projektet bakom Home Assistant tagit fram, vilket kommer få stöd för thread och matter.
Nu kommer troligen ZHA och SkyConnect vara den lösning som Home Assistant projektet kommer gå all in på. Så vill du vara framtidssäker med Home Assistant så kan det vara ett bra alternativ. Vi har dock inte kunnat testa den ännu.
mer info om SkyConnect (extern länk)
zigbee nätet fungerar dåligt med home AssistantHär är det mängder med faktorer som spelar in. Men de vanligaste orsakerna brukar vara Zigbee stickan sitter direkt i datorn utan usb förlängningskabel, wifi routern står väldigt nära din zigbee sticka. Enheter som sitter i ditt nät stängs på strömknappen, vilket sabbar för batteridrivna enheter.Vår film där vi pratar om olika sätt att maximera förutsättningen,
för ett stabilt Zigbee (externt på youtube)

Loggbok

Vi insåg att det skulle behövas en loggbok för att hålla koll på vad som sker hela tiden på sidan.

Våra historiska inlägg om Home Assistant

Orsaken att den här guiden fortsätter att finnas kvar är för att kunna visa en referens på hur Home Assistant såg ut 2017 när vi började. Så då kan du som läsare se vilket fantastiskt resa Open Soruce projektet Home Assistant gjort sedan det började.

Vi har i mer än 2 år haft den här guiden nedan som den primära guiden Home Assistant på Svenska. Men nu har det hänt så mycket med Home Assistant så vi behöver börja om med nya guider (översta menyn). Fortsätter du neråt i guiden så kan du se hur Home Assistant har utvecklats både i sätt att konfigurera och sätt att automatisera.

Länkarna nedan går till guider om Home Assistant som är lite äldre, men många av dessa steg är fortfarande fullt aktuella och ger ett värde att läsa.

2022-01-01 – *** Sedan version 2021-X så har vissa gränssnitten och menyer flyttats om , så de flesta guider på internet är tyvärr lite felande ( även våran än så länge), men letar du ”Devices and services” så har den flyttat in under Configuration menyn.

Är du redan van användare av Home Assistant och Hemautomation så kan du säkert ändå hitta några guldkorn eftersom vi testar vart gränsen går för Home Assistant, och än så verkar det inte finnas någon gräns! Och skulle det göra det så löser vi det med Node-Red integrationen 😉

Detta är alla dom aktiva addons vi använder för att lösa problem med Home Assistant.
Vi använder en mängd Addons för att få ut maximal nytta av vår Home Assistant Installation. vi gör vissa specialare med Node-Red

Bilden nedan är den gamla dashboarden vi började bygga guiden på, men i skrivande stund så har den helt ändrat både utseende och funktionalitet! Du kommer få en hel del exempel när du kommit en bit in i serien. Är du fundersam på hur Home Assistant kan se ut så finns det en kortare film strax under menyn.

Lovelace UI - Map
Vill du bygga en snygg och smart hemautomation passande 2021? gå då in på vår nya och uppdaterade guider om Home Assistant (https://automatiserar.se/hass-nyaguider/) där tar vi dig steg för steg igenom allt från installation till gränssnittet ovan. För att se hur du jobbar med LovelaceUI så kan du gå till följande inlägg: https://automatiserar.se/hass-lovelaceui/

MEN när det gäller att bygga något så kraftfullt så gäller det även att tänka till på säkerheten och designen, därav började vi under förutgående år att bygga om allt hemma. Vi samlade där alla tankar och produkter (vi kallade det vårt Smarta hem 7.0), vi väljer med omsorg för att kunna återanvända sensorer och ändå få en stabil helhetslösning.

Den här guiden fungerar delvis ännu med, så tills vi helt har skrivit om de nya så kan du här se vad Home Asstainat är och vad du kan göra.

För att du själv kunna köra guiden behöver du tillgång till en dator (mac, linux eller Windows) med Python 3.5 som minimum. Men för att kunna testa alla funktioner i guiden behöver du nog utgå från mina guider på Raspberry Pi eller Orange Pi Zero. Där har jag nämligen lagt till alla instruktioner för: Node Red, Grafana, InfluxDB och Telldus. Jag kommer länka till olika guider och tips vi tidigare har skrivit för göra den här guiden så effektiv och enkel som möjligt.

Guiden kommer att uppdateras löpande allt eftersom jag kopplar ihop Home Assistant med mina egna system hemma i skrivande stund. *** OBS nu uppdateras de övriga.

Exempel på ett enkelt gränssnitt i Home Assistant.

Alla nyheter om Home Assistant uppdateras i detta inlägget (https://automatiserar.se/hass-nyaguider/). Vi kommer där länka till alla nya delar om Home Assistant.

Guiden senast uppdaterad: 2017-02-04: Börjar gruppera bash kommandon för att underlätta kopiering av dom. Mer info om Nmap, input slider, input select (Guiden uppdateras löpande)

Med Home Assistant har jag nu en bra integration med Grafana med!

Meny:

Om jag ska svara direkt på varför jag valde att köra med Home Assistant parallellt med Vera så finns svaret på bilden nedan. Antalet supportade plugins övertygade mig relativt fort, insåg hur mycket tid jag skulle spara med de färdiga integrationer mellan olika system och hårdvaror. När jag började kolla fanns det nästan 500st plugins tillgängliga! Vad behöver jag göra för att få access till Chrome Cast via Home Assistant?!? INGET, vid första uppstart av Home Assistant (om värde ”discovery:” finns i konfigurationsfilen) så identifieras den efter en stund, samma med TV:n.

några av de 500 supportade lösningarna

Vid första uppstart möts man av en mycket spartansk sida (en stund), började själv fundera på vad alla pratade om när man sa att den här va så automagisk! Tyvärr blev jag tvungen att Googla en del för att förstå hur allt fungerade… Men det slipper kanske du om du läser den här guiden 🙂

Förkortningen ”HA” i guiden står för ”Home Assistant”

Hur fungerar Home Assistant

Home Assistant körs med Python 3.5 i skrivande stund, det är ”motorn”. Med kommandot ”python hass” så startar du ”servern”, kräver dock att du gjort installationen innan! Default börjar den lyssna på http kommandon inom några minuter. Default lyssnar servern på http via port 8123. Surfar du in med en telefon till ”http://DinIpAdress:8123″möts du av nått liknande som nedan (när systemet är uppstartat OCH konfigurerat med enheter).

Den kräver inte någon speciell app utan hanteras helt i webbläsaren. Vilket är en fördel då man i regel har många olika enhetstyper med olika förutsättningar.

test av home assistant
Exempel på det äldre Home Assistant gränssnittet.

För att göra Home Assistant säkrare rekommenderar dom certifikat och lösenord, dessa konfigureras i konfigurationsfilen ”configuration.yaml”. Den filen är hjärtat i systemet och bestämmer vad som ska laddas in vid uppstart.

För att lägga till stöd för fler funktioner behövs i regel bara några få rader. För att lägga till min Telldus DUO adderade jag följande rad:

 • tellstick:

Startade sedan om Home Assistnat tjänsten via webbgränssnittet och fick genast upp mina två Nexa enheter i webbgränssnittet. Blev nu riktigt imponerad över hur texten ”tellstick:” direkt mappar mot min underliggande configuration i ”/etc/tellstick.conf.

Eftersom jag håller på att skriva guiden nu så fördjupar jag mig inte allt för mycket mer i det här ämnet utan fortsätter vidare med de roliga!

Hur Ser Home Assistant ut?

Home Assistant första uppstarten

De här är vad du kommer att mötas av första gången du surfar till webbadressen http://dittIP:8123. Man blir tyvärr lite avskräckt över hur lite saker som finns i gränssnittet… Men jag tror att det är riktigt bra om man bara tar sig förbi de där första konfigurationerna.

Jag har under någon veckas tid testat Home Assistant  på både Raspberry Pi och Orange Pi Zero och är mycket nöjd. Till dessa har jag testat Bluetooth, Tellstick Classic, Telldus DUO, båda Home Assistants har även haft integration mot min Vera Lite under tiden.

Orange Pi Zero med Z-wave och Bluetooth

Som ni ser finns det mer som ska kopplas in och testats till detta! Bland annat Z-Stick och Razberry (utöver Tellstick Classic, Tellstick DUO och Bluetooth).

Jag väljer även att göra installationen av Home Assistant med en funktion i Python kallat Virtual enviroment. För att göra en egen installationen av Home Assistant i Virtualenv kan du följa den den här RPI Installations guiden jag tidigare skrivit.  Fördelen med den typen av installation är att alla beroenden Home Assistant har i Python samlas till samma mapp, övriga förändringar som sker på RPI:en inte riskerar att störa i framtiden.

Hur konfigurerar du Home Assistant?

Som jag tidigare nämn sker all konfiguration i en fil med namnet ”configuration.yaml” i HA (Home Assistant) skapas vid Installation. Den kommer vi i huvudsak att editera för att få saker att hända i själva webbgränssnittet. Om du har följt guiden för Installationen av HA på RPI så bör du ha filen under sökvägen:  ”/home/homeassistant/.homeassistant/configuration.yaml”

# Konfigurations filen innehåller default detta. 

homeassistant:
 # Name of the location where Home Assistant is running
 name: Home
 # Location required to calculate the time the sun rises and sets
 latitude: 62.3833
 longitude: 17.3
 # Impacts weather/sunrise data (altitude above sea level in meters)
 elevation: 49
 # metric for Metric, imperial for Imperial
 unit_system: metric
 # Pick yours from here: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tz_database_time_zones
 time_zone: Europe/Stockholm

# Show links to resources in log and frontend
introduction:

# Enables the frontend
frontend:

http:
 # Uncomment this to add a password (recommended!)
 # api_password: PASSWORD
 # Uncomment this if you are using SSL or running in Docker etc
 # base_url: example.duckdns.org:8123

# Checks for available updates
updater:

# Discover some devices automatically
discovery:

# Allows you to issue voice commands from the frontend in enabled browsers
conversation:

# Enables support for tracking state changes over time.
history:

# View all events in a logbook
logbook:

# Track the sun
sun:

# Weather Prediction

När du editerat filen och lagt med en ny funktion behöver ”servern” startas om, detta görs lättast i webbgränssnittet under följande meny:

Avancerad konfiguration av ”configuration.yaml”

(2017-02-01) – Efter att ha testat och byggt upp min HA enligt mina önskemål inser jag att man behöver tänka till en hel del när man konfigurerar filen ”configuration.yaml”. All konfiguration hör inte hemma i filen, utan bör istället annropas av ”configuration.yaml” via ”!include”. Detta för att enklare se vart fel härleder från och vart en viss konfiguration återfinns.

Lite tips jag kan ge efter att själv ha lärt mig den hårda vägen när jag editerat filen:

 • Börja ALLTID med att göra en backup filen ”configuration.yaml”, vet du inte hur, kör detta:
  • cd /home/homeassistant/.homeassistant
  • sudo cp configuration.yaml oldconfiguration.yaml 
 • # – Tecknet innebär att raden kommer att hanteras som en kommentar, skriv gärna när du införde förändringen för att få lite spårbarhet.
 • ”  ” – Två mellanslag är standard indentering, dvs för att visa att en konfiguration hör hemma under en viss nood används dubbla mellanslag.
 • ”-”  – Minus tecken används där det finns multipla värden av samma typ. Nedan är ett urklipp ur konfigurationen för att ha flera grupper.  Observera att det är entities: nästa rad har sedan två mellanslag och sedan ett ”-” tecken.
  • entities: # Jag har valt att ha följande menyer i min HA – group.basement – group.tvrummet
 • Alla funktioner klarar inte att inkluderas med ”!include”.
 • Öppna två SSH sessioner till din Home Assistant RPI / Orange Pi. kör där följande kommando för att se vad som händer:  sudo journalctl -f -u homeassistant
 • Startar inte systemet, kolla vad loggen säger:
  • sudo cat /home/homeassistant/.homeassistant/home-assistant.log
 • Våga testa att köra i diket (tro mig har förstört min konfiguration så många gånger att jag slutat räkna), med backupen backar man tillbaka lika fort och är på banan igen. För att återställa och starta om tjänsten kör du följande rader:
  • cd /home/homeassistant/.homeassistant
  • sudo cp oldconfiguration.yaml configuration.yaml
  • sudo systemctl restart homeassistant.service

Du kanske har fler tips? dela dom gärna med fler så lägger jag med dom i guiden 🙂

Min konfiguration:

Så här ser min konfiguration ut i grova drag 2017-02-01, jag har aktiverat och testat en del saker. Jag har även valt att bryta ut funktioner ur configuration.yaml och istället skapat en fil med namnet för funktionen i pluralis ( binary_sensor ) blir får filnamnet (binary_sensors.yaml)

Med konfigurationen nedan får jag följande resultat i Home Assistant.

Jag lägger några bilder under så det går att se vad detta innebär i praktiken sedan.

homeassistant:
# config på Orange Pi Zero 2017-02-01
 name: hemma
 latitude: 62.xxxxxxxx
 longitude: 17.xxxxxxx

 # För att byta ikoner och namn på enheter använder jag följande fil 
 customize: !include customize.yaml

 temperature_unit: C
 elevation: 49
 unit_system: metric
 time_zone: Europe/Stockholm

# Enables the frontend
frontend:


# För att köra hemma / borta i framtiden använder jag följande rader för att identifiera jobbet
zone:
 name: Jobbet
 latitude: 62.xxxxxxxx
 longitude: 17.xxxxxxxxx
 radius: 250
 icon: mdi:worker

# Jag använder följande för att se vilka enheter som är aktiva i mitt nätverk.
device_tracker: !include device_tracker.yaml

# Här ska ha all min automation sedan in.Tyvärr inte hunnit flytta så mycket från veran ännu.
automation: !include automation.yaml

# För att skapa snygga grupper har jag valt att dela upp på följande sätt. Bilder efter all denna kod.
group:
 entities:      # Jag har valt att ha följande menyer i min HA
  - group.basement
  - group.tvrummet
  - group.automation
  - group.minaenheter
  - group.ute
  - group.sensorer
  - group.kameror
 tvrummet:      # jag säger att det är både en grupp och en vy
  name: TV rummet
  view: yes
  entities:     # jag väljer att följande 4 enheter ska finnas under den sidan
   - light.lampa_window   
   - light.tvsystem
   - media_player.samsung_xxxxxxx
   - media_player.chromexxxxxx
 basement:        
  name: källaren
  view: yes
  entities:            # Här väljer jag att länka in mina Nexa enheter (433Mhz)
   - switch.nexa_mixterbordet
   - switch.nexa_labbstation
   - switch.nexa_datorbordet
 automation:            # Standard test för att tända vid soluppgång :D 
  name: Automation
  view: yes
  entities:
   - automation.lampor_pa_30_min_fore_solnedgang
 minaenheter:
  name: mina enheter
  view: yes
  entities:           # Klart min Orange Pi ska ha koll på Raspberry Pi
   - device_tracker.rpi3uppe
   - device_tracker.rpigaraget
 ute:              # väljer att alla utesensorer i Vera ska visas i samma vy
  name: Ute
  view: yes
  entities:
   - sensor.east__temperature
   - sensor.inside__temperature
   - sensor.north__temperature
   - sensor.south__temperature
   - sensor.west__temperature
   - sensor.light__east
   - sensor.light__inne
   - sensor.light__north
   - sensor.light__south
   - sensor.light__west
 sensorer:         # Här kommer sedan alla mina sensorer att läggas till. 
  name: Sensorer
  view: yes
  entities:
   - sensor.east__temperature
   - sensor.inside__temperature
   - sensor.north__temperature
   - sensor.south__temperature
   - sensor.west__temperature
   - sensor.light__east
   - sensor.light__inne
   - sensor.light__north
   - sensor.light__south
   - sensor.light__west
 kameror:          # för att få en sida med enbart kameror använder jag följande rader. 
  name: Kameror
  view: yes
  entities:
   - camera.raspberry_pi_kameran_garaget
   - camera.pannan

# För att sedan säga vart kamerorna finns görs konfigurationen i följande fil: 
camera: !include cameras.yaml   

# Håller på att testa denna ännu, har inte riktigt kommit i mål här.
feedreader: !include feedreaders.yaml

# Här inkluderar jag några brytare. 
switch: !include switches.yaml

# Samma som ovan, men för att bryta isär de olika typerna blir de två filer.
binary_sensor: !include binary_sensors.yaml


# För att få min HA att läsa upp mina Nexa enheter lägger jag till följande rad.
tellstick:

# Mina ifram paneler som finns på vänster sida. Tyvärr fungerar det lite dåligt med dessa om du kör HTTPS
panel_iframe: !include panel_iframes.yaml


# Här har jag placerat länkar, bland annat mina två länkar till RPI guiden och HA guiden du just läser :) 
weblink: !include weblinks.yaml


# Integrationen mot min Vera, jag definierar att enheterna 80,99,110,105 är lampor och att jag inte vill se 
# enheten 196, det är min enhet som skickar info via MQTT till Mosquitto. 
vera:
 vera_controller_url: http://10.20.30.40:3480/
 lights: [ 80, 99, 110, 105 ]
 exclude: [ 196 ]

# testar här att göra några enheter som i framtiden kommer att bli styrningen av larmet i Vera. 
input_select:
 threat:
  name: Larm 
  # För att få samma val som i vera har jag gjort 4 val 0,1,2,3
  options:
   - 0
   - 1
   - 2
   - 3
  initial: 0# slider menyn, tanken är att dessa ska styra min belysning via Arduino och MQTT i framtiden.
input_slider: !include input_sliders.yaml


http:
 # OM DU KÖR HA EXTERNT TA ETT BRA LÖSENORD och sätt en begränsning på försök.
 api_password: taEttSäkertLösenordHär
 ssl_certificate: /srv/homeassistant/DittDomännamn.test/fullchain1.pem
 ssl_key: /srv/homeassistant/DittDomännamn.test/privkey1.pem
 base_url: DittDomännamn.test
 login_attempts_threshold: 5

# Gör så att du får information om att det finns nyare versioner. 
updater:

# Letar enheter i nätet automatiskt, hittade min tv och chromecast automatiskt
discovery:

# Allows you to issue voice commands from the frontend in enabled browsers
conversation:

# Ger en bra överblick under history på hur sensorer triggat.
history:

# View all events in a logbook
logbook:

# Jag använder den nu för att se när solen går ner och 30 minuter innan trigga en automation för belysning
sun:

# Weather Prediction
sensor:
 platform: yr

# För att kunna skicka irriterande uppläsningar på min ChromeCast använder jag följande funktion.
# Det fungerar över förväntan att läsa upp Svensk text på tv:n! 
tts:
 platform: google
 language: 'sv'

** kvar att göra är nu att bryta ner de annropade filerna med ***

Device_tracker

Filen du väljer att göra en ”!include” på behöver inte innehålla ”device_tracker:”, utan det återfinns i configuration.yaml

device_tracker: !include device_tracker.yaml – Det som behöver finns i ”configuration.yaml

Det som finns i filen ”device_tracker.yaml” (dvs koden nedan)  är allt som behövs för att aktivera scanning av nätverket och Bluetooth. Observera att det börjar direkt med ”-” tecken och ett mellanslag, i filerna som en !Include görs på behöver man inte ange ”device_tracker:”, resultaten hamnar sedan längst upp på sidan som röda bollar.

- platform: nmap_tracker
 hosts: 10.20.30.1/24
 track_new_devices: True
 interval_seconds: 30
 consider_home: 360

- platform: bluetooth_tracker
 track_new_devices: True
 interval_seconds: 360

Input_slider

Tre st "input sliders" som går att nyttja till avancerade events

Input slider ger dit en möjlighet att skapa ”virtuella” enheter i din HA. Själv har jag valt att testa detta tillsammans med MQTT och Arduino. Målet är att dimmra 12V belysning som Arduinon styr via PWM.  Jag har valt att dom alltid ska böra på 0 om HA startar om, min värdet är 0 och max är 1023 detta mappar mot min funktion i Arduinon.

För att få ovan resultat behöver du först inkludera följande rad i ”configuration.yaml

 • input_slider: !include input_sliders.yaml

Skapa filen ”input_sliders.yaml” under sökvägen ”/home/homeassistant/.homeassistant/”, innehållet i filen för att få resultatet som ovan är:

# En slider till tre olika Arduinos.
input_slider:
 slider1:
  name: Utebelysning Arduino 1
  initial: 0
  min: 0
  max: 1023
  step: 1
 slider2:
  name: Utebelysning Arduino 2
  initial: 0
  min: 0
  max: 1023
  step: 1
 slider3:
  name: Utebelysning Arduino 3
  initial: 0
  min: 0
  max: 1023
  step: 1

Input Select

För att i framtiden styra verans Larm med HA kommer jag nyttja en "input Select"

En input select ger dig en drop down lista med fördefinierade val. I mitt exempel heter den ”Saker” och kan ha 4 olika värden, tanken är att det ska mappa mot Verans ”home, Away, night, vacation” lägen. Har ännu inte kopplat ihop detta med något event ännu.

För att få resultatet ovan behöver du lägga till följnade i din konfiguration:

# lägg till raden nedan i "configuration.yaml"
input_select: !include input_selects.yaml

Skapa filen ”input_selects.yaml” under sökvägen ”/home/homeassistant/.homeassistant

# lägg till följande för att få en dropdown list med 5 val
threat:
  name: Saker
# Mina val
  options:
    - 0
    - 1
    - 2
    - 3
    - 4
  initial: 0


NMAP

Med NMAP får du en översikt på uppkopplade enheter på ditt nätverk.

För att enkelt se vilka enheter som är uppkopplade på ditt nätverk finns det en riktigt smidig nood kallad ”NMAP”, för att aktivera den lägger du till följande under ”device_tracker:”. Efter en stund får du upp enheter på följande sätt (mest troligt som MAC adresser).  Det enda som du behöver tänka på när du aktiverar funktionen är att ”hosts” ska vara samma ipnät som det du har på ditt hemnätverk.

# Om du har valt att köra !include så behöver du inte raden device_tracker:
device_tracker:
 - platform: nmap_tracker
  hosts: 192.168.1.1/24

När du gjort detta och startat om kommer du se nått liknande i loggen:

När du startar om HA kommer du se nått liknande med nmap_tracker i loggen.

När detta är klart kommer du att få filen ”known_devices.yaml”  under sökvägen ”/home/homeassistant/.homeassistant”. Där kan du namge dina enheter till ett mer vettig namn, jag har valt att byta namn på några av mina enhter till ”ispep” (för mobilen) och ”rpihome” för min RPI där jag kör den andra HA:n.

 • mac:” OBS ÄNDRA EJ! det är den som binder HA mot din enhet.
 • ispep:”  är det som man senare kopplar events mot.
 • name:” är det som visas i gränssnittet
 • picture:” där kan du ange en egen bild som ska visas
 • track:” sätts till false om du inte vill se enheten i gränssnittet.
# Där det står "ispep:" står det troligen en MAC adress, samma med "name:" dessa kan ändras till nått enklare.
ispep:
 hide_if_away: false
 mac: xx:xx:xx:xx:xx:xx
 name: ispep
 picture:
 track: false
 vendor: ett bra företag som gör telefoner :D

Konfiguration publik access Home Assistant

För att köra Home Assistant externt, dvs nåbart från internet måste man använda certifikat, risken är annars att någon ser informationen som skickas i klartext. Detta kan nu göras med publikt betrodda cert via Let´s encrypt GRATIS!. Tackar ”yocke” som kom med tipset som en kommentar.

Om du tänker köra HA externt så bör du aktivera bra lösenord
Aktivera lösenord innan du öppnar för access från internet!

För att kunna nå din enhet från internet behövs en publikt nåbar ip adress. Gå till adressen ”http://www.whatsmyip.org/”, har du en ip adress som inte är inom de privata spannen är den förhoppningsvis publikt. Orkar du inte fundera på om den är det eller inte kan du helt enkelt testa. (OBS OBS OBS GÖR BARA DETTA TEST OM DU HAR AKTIVERAT LÖSENORD FÖR  LOGIN I Home Assistant) Anteckna IP adressen du fick från länken ovan. Lägg till en NAT regel i din brandvägg (router), peka den till din Home Assistants interna IP och ange port 8123.  Koppla bort mobiltelefonen från wifi hemma och skriv ip:t och porten ”http://DittPublikaIP:8123”, får du inloggning så kan du sluta (LOGGA INTE IN! ditt lösenord skickas i så fall i klartext), du har ett publikt IP. Skulle det inte fungera kan du kolla med den du får internet från om du kan ha fast publikt IP.

Tyvärr kan jag inte ge några råd i hur du ska konfigurera din brandvägg eftersom det finns massor med modeller av brandväggar  🙁

Nu är nästa del att konfigurera ett DNS namn, finns massor med tjänster för gratis namn. Jag har ett extra domännamn för att koppla upp hem.

Tänker du inte använda ditt domännamn till mer än att bara fjärra hem så bry dig inte om det här steget med subdomän

Subdomän:

Jag vill nu behålla mitt primära ledigt och skapar därför en subdomän. De namnet är det jag kommer att koppla min Home Assistant mot.

Låt säga att du har domänen ”exempel.com”, jag valde då i Loopia att lägga till en underdomän: ”homeassistant”.  Tanken är att du då begär ett certifikat till domännamnet ”homeassistant.exempel.com”

Subdomän till ditt primära DNS namn

Lägg nu upp ett A record med DNS pekare

lägg till en DNS pekare med ett A records till ditt publika IP

Nu gäller det att du har statiskt IP eller använder en tjänst som uppdaterar med ditt publika ip. Nu bör det vara möjligt att testa

att köra cmd.exe, kör sedan:

 • nslookup homeassistant.exempel.com

Du borde nu se samma ip där som du angivit hos din dns leverantör.

Konfiguration av Let´s encrypt

Innan du böjar bör du fundera på om du enbart vill nå home assistant internt eller både externt och internet. Det blir nämligen lite problem med DNS namn och Iframes när du aktiverar DNS.

När konfigurationen är av HA och cerrtifikat är klart bör du ha https i grönt.

Som du ser på bilden ovan får man en grön fin adressrad när certifikatet fungerar! Men det ställer till problem med Iframes just nu (2017-01-23).. När du öppnar en iframe får du inte någon feedback alls, inget händer… Öppnar du sidan i Chrome går det att se en liten varning längst upp till höger webbläsaren, tillåter du osäkra script så fungerar det MEN ger varningar som bilden nedan:

du måste köra osäkra script för sidor internt som inte kör med https
om det inte händer nått när du trycker på en iframe med https aktiverat behöver du tillåta osäkra script
Osäkra script måste tillåtas för att sidor med http ska fungera med iframes om du kör https.

Källan för Let´s encrypt är bland annat: https://home-assistant.io/blog/2015/12/13/setup-encryption-using-lets-encrypt/

För kunna få ett certifikatet utfärdat från gratistjänsten Let´s encrypt (i 90 dagar / gång) måste du ha en publik ip adress hem. Kommunikation från port 80 på ditt publika IP och DNS namn ska via en NAT regel i brandväggen (routern) peka till Home Assistants IP och port 80 (dvs inte port 8123). Den regeln behövs för att verifiera att du äger det DNS namn du angivit i konfigurationen nedan. Om allt fungerar så kan du sedan stänga brandväggsregeln efter du fått certifikatet. För att verifiera att allt är klart med DNS gå igenom Konfiguration dns innan du fortsätter.

# För att installera certifikatet behöver du inte göra mer än så här:
cd /srv/
mkdir certbot
cd certbot/
wget https://dl.eff.org/certbot-auto
chmod a+x certbot-auto
# byt följande två rader innan du kör certbot-auto:
# --email "din epost adress"
# -d "ditt domännamn"
./certbot-auto certonly --standalone \
             --standalone-supported-challenges http-01 \
             --email Epost@DinEpostadress.se \
             -d homeassistant.exempel.com

# slut

Om allt gick vägen bör du nu ha följande filer under sökvägen:
/etc/letsencrypt/live/homeassistant.exempel.se/
cert.pem chain.pem fullchain.pem privkey.pem README

#

Nu hade jag lite problem att lägga till behörigheter till Homeassistant, därför körde jag en tillfällig lösning (tips mottages gärna!):

# Kopiera certifikaten till en annan mapp.
sudo cp -r /etc/letsencrypt/archive/* /srv/homeassistant/

# Gå in i mappen, där bör det nu finnas en mapp med ditt domännamn.
Cd /srv/homeassistant/

# Byt här till ditt domännamn, byt *dittdomännamn* till din DNS.		
chgrp -R homeAssistants *dittdomännamn*

# editera filen för din Home assistant. 
sudo nano /home/homeassistant/.homeassistant/configuration.yaml

# Lägg till följande rader under http: 
http:
 # Uncomment this to add a password (recommended!)
 api_password: SättEttStarktLösenordHär
 ssl_certificate: /srv/homeassistant/homeassistant.exempel.com/fullchain1.pem
 ssl_key: /srv/homeassistant/homeassistant.exempel.com/privkey1.pem
 base_url: homeassistant.exempel.com
 login_attempts_threshold: 5

# Nu ska det gå att starta om tjänsten och se vad som händer: 

sudo systemctl restart homeassistant.service && sudo journalctl -f -u homeassistan

# Om allt fungerar bör du nu kunna surfa till https://DinHomeAssistantsIP:8123, du bör få en certifikatvarning. Vilket är rätt.
# Fungerar allt detta kan du ändra din "NAT" regel på port 80 till port 8123.

Nu har du HTTPS med Home Assistant ( i 90 dagar!), förhoppningsvis har jag hunnit uppdatera guiden med en permanent lösning tills dess. 🙂

Här finns mer plugins:

För att hitta fler plugins och hur dom fungerar så går du in på https://home-assistant.io/components/

Där kommer du att mötas av en lista med över 500 plugins.

Telldus

jag valde att lägga till stöd för Telldus DUO.  Genom att leta i listan hittade jag: https://home-assistant.io/components/tellstick/

Du kommer då att se nått liknande på länken, dvs lägg till raden tellstick: i din konfigurationsfil och starta om (efter att du har gjort en korrekt installation av din Telldus enhet)!

Vera

På samma vis valde jag att lägga med stöd för min Vera Lite via URL:en https://home-assistant.io/components/vera/

Home Assistnat Vera

Angav IP till min vera och sparade konfigurationen

startade om tjänsten i webbgränssnittet och fick följande resultat: Dvs i samma gränssnitt kan jag nu styra mina 433Mhz lampor som ligger i Telldus och Z-Wave lamporna via Veran.

Home Assisstant vera och Telldus Duo

Egentligen hamnade alla enheter under ”Light” i ”Switch” default. Jag har korrigerat lite mer än det jag angivit ovan för den delen. Det jag har mer på veran är lights: [ xxx, xxx ] Men det kommer mer info om hur man gör det snart!

Läs mer om Vera: https://home-assistant.io/components/vera/

För att lättare komma igång och skriva den här guiden bestämde jag mig för att lägga till snabbknappar i gränssnittet, detta gjorde att jag kunde göra en mindre korrigering på sidan och sedan gå direkt till guiden från samma gränssnitt.

Med Weblinks i vera kan jag nu enkelt komma åt automatiserar.se

När jag bygger i Home Assistant eller på RPI guiden så kommer jag direkt dit utan att leta, Home Assistant börjar sakta men säkert samla alla tekniker hemma.

För att lägga till motsvarande ”Weblink” som ovan behöver du addera följande rad i konfigurationsfilen, om du håller på att komma igång rekommenderar jag att ha kvar dom två länkarna till Automatiserar.se. Det händer mycket på guiden just nu 🙂

# Example configuration.yaml entry
weblink:
 entities:
  - name: Firewall
   url: http://IpTillDinBrandvägg
  - name: Automatiserar.se Guide - Home Assistant
   url: https://automatiserar.se/guide-home-assistant/
  - name: Automatiserar.se Guide - Raspberry Pi
   url: https://automatiserar.se/guide-raspberry-pi/


Det är mycket viktigt med mellanslagen i configuration.yaml!  Ovan är det två mellanslag som indentering. Det är även viktigt att länken börjar med https:// eller https://

Läs mer om weblink: https://home-assistant.io/components/weblink/

Panel Iframe

Jag var först väldigt tveksam till att nyttja ”iframes” för att länka in sidor i själva sidan. Men i Home Assistant tillför det faktiskt något!Jag har en mängd sidor internt hemma som kräver specifika portar och ip adresser. Med ”panel_Iframes” kunde jag nu samla dessa och Home Assistant gör ett bra jobb med att inte ta allt för mycket utrymme i webbläsaren!

Med Iframes i Home Assistnat får jag ordning på sidorna internt

Jag markerade med en röd ring den menyn som jag får tack vare iframes i Home Assistant. Nu behöver jag inte längre komma ihåg vilket IP grafana, Node red, brandväggen och vera! När jag öppnar menyn ”grafana” öppnas en ”sida i sidan” som nedan, dvs jag behöver inte öppna en ny flik om jag är fundersam på hur temperaturerna rört sig den senaste dagen, eller hur mycket pellets det finns kvar.

Med Home Assistant har jag nu en bra integration med Grafana med!

För att få till graferna ovan adderade jag ”Influxdb:” i min konfigurationsfil. Det kräver att du följt RPI guiden för Influxdb innan!

Jag har även lagt till en direktlänk till min ”node red” som rapporterar processorns temperaturer till influx databasen, grafen längst upp till vänster på bilden ovan.

Med Home Assistant och Node Red får jag nu fram temperaturerna i grafana

För att samla allt i ett enda gränssnitt hemma börjar jag med att bygga upp en struktur behövs följande rader:

# Example configuration.yaml entry
panel_iframe:
 firewall:
  title: 'firewall'
  url: 'http://IpTillDinBrandvägg'
 grafana:
  title: 'grafana'
  url: 'http://DittIP:3000'
 nodered:
  title: 'nodered'
  url: 'http://DittIP:1880'
 vera:
  title: 'vera'
  url: 'http://IpTillVeran'

Läs mer om Panel_iframe : https://home-assistant.io/components/panel_iframe/

Influxdb

Influxdb är en sorts databas som är mycket flexibel när det gäller att ta emot data. Den tillsammans med Grafana och Home Assistant kommer att ge dig en otroligt bra överblick på vad som händer hemma. Jag har tidigare gjort ett flöde med Node red för att lagra det som händer i min Vera, detta levererades via en MQTT kö, flödet såg ut som nedan och tog TID att bygga! som du ser är det otroligt mycket konfiguration i Node red för att läsa ut flödet.

Följande flöde arbetar jag med för min hemautomation.

För att göra samma med Home Assistant behövde jag lägga till det som står nedan för att göra samma! Installationen av Influxdb på en Raspberry pi  min RPI guide måste vara gjorda för att raden under ska fungera med influxdb

# Example configuration.yaml entry
influxdb:
 host: DinRpisIP
 database: db_automatiserar
 username: admin
 password: admin
# klart

Om du inte vill ha en databas med det namnet kan du ta bort ”database: db_automatiserar”, du kommer då att behöva skapa en influxdatabas med namnet ”home_assistant” eftersom det är default.

Läs mer om influxdb: https://home-assistant.io/components/influxdb/

Discovery

Med den defaulta funktionen ”discoverery:” i konfigurationsfilen söker HA efter enheter enheter på nätverket. I mitt fall auto detekterades en Chrome Cast och Samsung TV. Detta gjorde det möjligt för mig att se vad dessa enheter gjorde och styra dom.

På följande sätt dök min Chrome Cast upp i HA, ser inte ut som mycket men ack så roligt man kan ha med den!!

Home Assistant med Chrome Cast

Genom att trycka på de tre prickarna får du tillgång till menyn nedan, förstå va roligt när tv:n automatiskt byter källa, startar mediaspelaren på Chrome Cast,  Berättar meddelandet ”DET ÄR DAGS ATT ÄTA, TV:n kommer strax att stängas!” (uppskattades inte av sonen…).

Home Assistant med Google ChromeCast

Och allt som behövs för att aktivera funktionen att hitta enheter automatiskt i nätverket är raden nedan:

# Discover some devices automatically
discovery:

# 

Listan nedan är vad Home Assistant klarar av att hitta Automagiskt!

 • Google Chromecast
 • Belkin WeMo switches
 • Philips Hue
 • Netgear routers
 • Plex media server
 • Panasonic Viera
 • Roku media player
 • Sonos Speakers
 • Yamaha media player
 • Logitech media server (Squeezebox)
 • DirecTV

Länk: https://home-assistant.io/components/discovery/

tts (Text to Speech)

Den här funktionen gör det möjligt att skicka meddelanden som uppläst ljud på enheter. Använder den själv tillsammans med Samsung TV:n och Chrome Cast för att skicka irriterande meddelanden 😀

# Text to speech
tts:
 platform: google
 language: 'sv'

Länk: https://home-assistant.io/components/tts.google/

Hur uppgraderar man säkrast?

Efter att ha kört HA ett tag fick jag nu en notifiering om en tillgänglig uppgradering. Av erfarenheter från andra uppgradering på andra system vet jag att en backup ALLTID är bra att ha! För att undvika problem om uppgraderingen ställde till med nått så valde jag att göra en säkerhetskopia innan jag uppgraderade till version 0.36.1.

När det finns en nyare version tillgänglig så får du följande meddelande

Uppgraderingen görs helt via SSH / terminalen, det enda jag gjorde via webbgränssnittet var att starta om tjänsten.

Så gör du:

(2017-02-01 – Uppdaterade just till Home Assistant 0.37.0 och 0.37.1 enligt guiden utan problem)

# Längre ner under "KLART" finns alla kommandon utan kommentarer, detta gör att du kan markera alla rader och klistra in dessa och trycka Enter för att spara tid // Ispep 

# Om du gjort installationen enligt guiden på länken under fungerar stegen jag beskriver för att göra backup: 
# https://automatiserar.se/guide-raspberry-pi/#IntsallationHomeAssistant

# Börja med att gå in i mappen där den Installationen är gjord.
cd /srv

# Med kommandot nedan kopierar du hela installationen till en ny mapp med namnet "homeassistantBackup"
cp -r homeassistant/ homeassistantBackup

# Nu är det dags att ta backup av konfigurationen 
cd /home/homeassistant/

# Med följande kopierar du all conf till backup.homeassistant	
cp -r .homeassistant/ backup.homeassistant
	
# Byt användare till den som kör Home Assistant 
sudo su -s /bin/bash homeassistant 
 	
# Växla källa till den virtuella python miljön. 
source /srv/homeassistant/homeassistant_venv/bin/activate
	
# nu kan du köra stegen som Home Assistant skriver. 	
pip3 install --upgrade homeassistant

# När det är klart skriv 
exit

# För att se vad som händer när du startar om tjänsten via HA gränssnittet skriver du:
sudo journalctl -f -u homeassistant

###
#### KLART! Steg för steg är nu klart :)
###

# 2017-02-04 - För att underlätta så lägger jag allt ovan utan kommentarer, det går nu att kopiera dessa rader och klistra in dom och trycka Enter direkt :)
# Uppdaterade just till version 0.37.1 med det nedan utan problem. 
sudo bash
cd /srv
cp -r homeassistant/ homeassistantBackup
cd /home/homeassistant/
cp -r .homeassistant/ backup.homeassistant
sudo su -s /bin/bash homeassistant
source /srv/homeassistant/homeassistant_venv/bin/activate
pip3 install --upgrade homeassistant
exit
sudo journalctl -f -u homeassistant

Förhoppningsvis gick allt igenom utan problem, du har nu en backup av hela din installation.  För att starta om tjänsten via gränssnittet gör du som bilden nedan.

I mitt fall tog det mellan 3 – 4 minuter innan det gick att nå webbsidan igen. Eftersom jag kunde följa allt via jurnalctl så såg jag att den arbetade.

Mer info om själva uppgradering finns här: https://home-assistant.io/getting-started/updating/

TIPS:

 • Innan du editerar ”configuration.yaml” gör en kopia på filen. Vet inte hur många gånger jag gjort bort mig i confen…

Debug:

Om tjänsten inte svarar och du väntat mer än 5 minuter har man nog gjort en miss i konfigurationsfilen. Detta kan vara lite svårt att identifiera om man kör HA som en tjänst. Jag brukar öppna en SSH session till min RPI / Orange PI där jag kör följande kommando för att få en debug på allt som min HA har gjort:

sudo journalctl -f -u homeassistant

Vad har hänt i guiden?

 • 2017-02-04 – Eftersom jag själv nyttjar min guide för att bland annat uppdatera så tänker jag göra det möjligt att kopiera kod enklare.
  • Uppdaterar så att kommandon för att uppgradera HA nu direkt går att kopiera och klistra in i en SSH session.
  • Lägger till förklaring och info på Nmap, input select, input slider.
 • 2017-02-01 – Visar hur min configuration.yaml ser ut idag samt en massa tips jag lärt mig när jag editerat den.
 • 2017-01-23 – Lägger till en guide för att koppla upp externt, mest fokuserad på Let´s encrypt.
  • Inställningar som ska finnas för att köra HTTPS
  • Hur du begär ett certifikat från Let´s encrypt.
 • 2017-01-21 – Uppdaterar guiden med mer exempel och skapar en meny.
  • integration med Influxdb och Vera
  • weblinks
  • influxdb
  • tts
  • discovery
  • Iframes
   • Grafer i Grafana med InfluxDB (data från bland annat vera och node red)
   • Länkar till Node Red, brandväggen och Grafana
  • Lägger till: Hur uppgraderar man säkrast.
 • 2017-01-19 – Skapar guiden och bygger upp ramverket för själva guide sidan, lägger med lite grundläggande info.

Vad saknar du i guiden?

På den här sidan kommer du hitta mer än 5 års samlad erfarenhet om Home Assistant och olika tekniker som hjälper dig att komma igång. Vi länkar bara inom vår blogg, skulle det vara en extern länk så står det (extern länk) efter länken. Så vi hoppas du hittar det du söker och kommer vidare med ditt smarta hem.

Jag skriver guiden både som en dokumentation för mig själv och utifrån de saker jag antar att du vill veta. Det finnas säkert brister eller saker som går att göra mycket bättre, istället för att irritera dig eller fundera på varför jag valt ett visst sätt, skriv gärna en fråga eller kom med tips och idéer på vad som kan bli bättre.

Jag är inte någon expert på Home Assistant, men jag lär mig allt eftersom och uppskattar tips och input till guiden.

38 reaktioner på ”Guide: Home Assistant på svenska”

 1. Pingback: Nu finns en guide för Home Assistant |

 2. Pingback: Test & utvärdering av Home Assistant |

 3. Hej!

  Tack för en grymt bra guide 🙂 Lyckas inte få till svenska genom google tts

  Behöver jag installera något extra? Funkar bra med ’en’ men inte ’sv’ 🙁

  17-02-07 22:38:10 ERROR (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Invalid config for [tts.google]: value is not allowed for dictionary value @ data[’language’]. Got ’se’. (See ?, line ?). Please check the docs at https://home-assistant.io/components/tts.google/

  Min config

  tts:
  – platform: google
  cache: true
  cache_dir: /tmp/tts
  time_memory: 300
  language: ’se’

  //Toni

  1. Hej
   Jag ser att jag skrivit fel i guiden där du läste skrev ’se’, det borde vara ’sv’
   # Text to speech
   tts:
   platform: google
   language: ’sv’

   Uppdaterar det nu, bra att du sa till 🙂
   // Ispep

 4. Ett tips för en i mitt tycke bättre lösning för Let’s encrypt är att använda detta projekt https://github.com/srvrco/getssl

  Det ger dig möjligheten att verifiera att du äger domänen genom DNS istället för via webserver. Detta gör att du kan ha en maskin som hanterar flera olika certifikat och distribuerar uppdaterade cert via t.ex ssh. Jag uppdaterar certifikat på drygt 20 servrar från en maskin med den.

  1. Tackar! Har bara gjort en SSL förfrågan för min egna HA än så länge, ska kolla på den där och se om jag kan få till den lösningen istället. Skulle va skönt att slippa nyttja port 80 som du nämner och köra med DNS verifiering 🙂

   Stort tack för tipset uppskattas!

   // Ispep

 5. Blev jätteglad när jag i går råkade på denna sida finns ej så många svenska guider om ”Home Assistant”.
  Kör Hassbian 1.1 sedan någon månad. Relativt lätt att komma igång med denna även om man är nybörjare.
  Mitt problem idag är en enkel beräkning (subtraktion) av min energiförbrukning.
  Efergy sensor minus PW out sensor
  har kollat på github men blir ej klok på hur man skapar ny beräknad sensor.
  Tacksam för hjälp
  ————-YAML code
  sensor:
  – platform: template
  sensors:
  El_inkop:
  value_template: ”{{ states.sensor.energy_usage.state – states.sensor.power_generation.state }}”
  friendly_name: ’Elförbrukning’
  ————————
  Bra tips om Influx DB detta får bli nästa utmaning.
  /Hasse

  1. Tackar
   Kan tyvärr inte säga att jag själv börjat med att göra den här typen av uträkning i HASS ännu. Använder själv Iframes, Influx och Grafana för att visa snarlik typ av information.
   Men jag ska se om jag hinner sätta mig och göra nån liknande regel i mitt system, tyvärr fick jag börja om med en del, detta pga korrupt SD kort. Gjorde backuper men exporterade dom inte ur RPI:n (Bra tips är att göra det!)

   // Ispep

   1. Efter lite ”trial and error” funkade denna beräkning.
    float,, round vad är skillnaden?? Svårt med logiken
    /Hasse
    —————-
    sensor:
    – platform: template
    sensors:
    energy:
    value_template: ’{{ float(states.sensor.energy_usage.state) – ((float(states.sensor.power_generation.state)) / 1000) }}’
    friendly_name: ’Effekt Inköp’
    unit_of_measurement: ’kW’
    ————-

    1. Snyggt!
     Att nyttja float ger dig nog ett mer exakt resultat med fler decimaler, att köra med round borde avrunda upp till nått utan decimal, det är min gissning iaf.

     När jag är ikapp med min Home Assistant implementation på Asus tinker board ska jag testa ”template” med.
     Ett tips är att flytta backupen av Hass ur RPI:n till ett annat fysiskt media 🙂

     // Ispep

     // Ispep

 6. Anders Heldestad

  Hej, känner mig lite rådlös här. Är van att mixtra med RPi men här går jag bet. Har fått igång HA (Hassbian) men när det kommer till att få in min Tellstick DUO (Tellstick HUB) via en rad i configuration.yaml (tellstick:) får jag bara felmeddelandet. Tacksam för tips.

  Invalid Config

  The following components and platforms could not be set up:
  tellstick
  Please check your config

  1. För mig funkade det med att gå in på
   https://api.telldus.com/documentation/live
   Följ instruktionen och hämta dina nycklar.
   Skriv sedan in dina nycklar i configuration.yaml enligt exempel nedan

   tellduslive:
   public_key: FEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
   private_key: ZUFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFE
   token: 71DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
   token_secret: ec44444444444444444444444444444444444

 7. Paul Malmqvist

  Hej!
  Tack för en mycket inspirerande sida. Har fått mycket ideer.
  Jag kör idag med NexaHome på en RPi, en Tellstick Duo och 19 brytare samt 1 rörelsesensor. Styr det mesta med hjälp av solens upp o nergång.
  Har installerat HA på en vitruell Linux-maskin, och vill ju då också kunna labba lite med Tellstick’en. Så till min fråga:
  Kan man komma åt min Tellstick Duo, som sitter ansluten till min Rpi, via det lokala näteverket? Antingen via tcp/udp eller om man kanske kan mappa mot något under /dev.

  //Paul

  1. Hej
   Allt går bara man är nog målmedveten, men frågan om hur mycket jobb det är att få till det.
   Jag har själv en HASS på en virtuell Debian, använder då Node Red för att skicka kommandon via MQTT (Mosquitto) för att minska det manuella jobbet. I mitt fall skickar jag SMS via ett 3g modem med ett python script, men principen bör du kunna använda för att exekvera ett script som tar emot variabler från din HASS.

   // Ispep

 8. Mycket intressant guide! Bra jobb och tack så mycket, har precis installerat upp min HA på en Raspberry och kommer pilla in lite utav din information!

  En fråga, hur är status mot Ikea Trådfri? Har du kört det ett tag och hur fungerar det, är i valet och kvalet att köpa deras kitt. Alternativt gå mot en Z wave sticka…

 9. Pingback: Väckarklocka som uppfyller kraven 2017! |

 10. Pingback: Guide: Hemautomation med Node-Red |

 11. Hej!

  Jag har precis installerat hass.io m.h.a dessa instruktioner:
  https://home-assistant.io/hassio/installation/

  Jag har laddat ner:
  https://github.com/home-assistant/hassio-build/releases/download/1.1/resinos-hassio-1.1-raspberrypi3.img.bz2
  för min Raspberry Pi 3 och installerat m.h.a Etcher.

  Efter rätt lång tid så lyckades jag till slut att få till Duck DNS med Let’s Encrypt (hittade lite utdaterade guider så det tog längre tid än det skulle behövt).

  Nu har jag kopplat in min Tellstick Duo – men jag har ingen aning om hur jag ska få den att fungera. Jag har precis öppnat den och sedan har jag bara pluggat in den i min RPi3.

  Jag la till
  tellstick:
  i min configuration.yaml och får nu ett felmeddelande när jag startar upp.

  Hur ska jag gå tillväga för att få igång min Tellstick Duo?

 12. Hej! Jag har installerat homeassistatant på en virtuell miljö utifrån er guide. Allt fungerade perfekt, men nu vill homeassistant att jag ska uppdatera python på en virtuella miljön för att allt ska fungera korrekt.

  Hur gör jag detta lättast (utan att förlora data) då jag installerat den virtuella miljö enligt er guide.

  1. Hej
   Har tyvärr själv inte hunnit med att uppdatera min miljö, håller på att testa och gå igenom nya VeraSecure. Så fort den är klar ska jag ge mig på att uppdatera Home assistant.

   // Ispep

 13. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

 14. Hej
  Jag skulle vilja styra en virtuell switch i Vera med HA men den kommer inte upp i HA. Någon som har en ide hur man ska göra?

  1. Jag märkte samma sak när jag kopplade min VeraLite mot HA tidigare med, tyvärr så verkar det som att man inte implementerat funktionen för virtuella switchar, troligen för att det är ett addon till Vera. Men det kanske är något man kan efterfråga 🙂

   // Ispep

   1. Hej
    Jag har provat att använda mig av Command line switch i cofiguration.yaml
    switch:
    platform: command_line
    switches:
    kitchen_light:
    command_on: http://192.168.1.2:3480/data_request?id=action&output_format=xml&DeviceNum=152&serviceId=urn:upnp-org:serviceId:SwitchPower1&action=SetTarget&newTargetValue=1
    command_off: http://192.168.1.2:3480/data_request?id=action&output_format=xml&DeviceNum=152&serviceId=urn:upnp-org:serviceId:SwitchPower1&action=SetTarget&newTargetValue=0

    Man den reagerar inte på det.
    Lägger jag in adressen i webläsaren så ändrar den status

    1. Låter nästan som att det är något encoding problem, har inte hunnit igång med att Uppgradera allt i HomeAssistant sedan jag fick VeraSecure, håller för fullt på att addera funktioner till den.. så fort det är klart ska jag revidera och dela med mig av allt det jag gjort med Home assistant 🙂

     // Ispep

    2. Jag svarar på en gammal fråga, men kanske hjälper det någon…

     Det fungerar inte för dig för att det specificerade kommandot körs lokalt med bash/sh eller vad du nu använder. Tänk att du ska kunna skriva in kommandot vid en kommandoprompt. Fungerar det då kan du lägga in det som kommando till command_line.
     Du skulle kanske kunna använda curl för ditt behov. Något i stil med:
     $>curl http://192.168.1.2:3480/data_request?id=action&output_format=xml&DeviceNum=152&serviceId=urn:upnp-org:serviceId:SwitchPower1&action=SetTarget&newTargetValue=1

 15. Hej, en bra guide. Sitter och kikar på dina grupper och försöker få till samma sak men ingenting händer. Kan det ha att göra med att jag använder tellduslive?

  #Tellduslive
  tellduslive:

  group:
  entities:
  – group.vardagsrum
  vardagsrum:
  name: vardagsrum
  view: yes
  entities:
  – switch.hornlampa
  – switch.papperslampa
  – switch.smalampor_vardagsrum

 16. Snygg guide, har tittat igenom lite snabbt och en sak som du har gjort riktigt bra är att förklara hur man få de snyggt på startsidan.
  Nu kommer visserligen lovelace men förstår man grunderna så ska det gå bra.
  Ska dock säga att jag är nu i just Hassio så det kommer bli intressant att se hur det går.
  Dock saknar jag en sak i guiden och det är hur switch fungerar och hur det ska a se ut. har x antal och använder denna info för att få de att starta och stänga av sig http://developer.telldus.com/wiki/TellStick_conf men får problem så jag själv har tyvärr inte löst problemet.
  En annan intressant sak kanske bra att påpeka längre fram om man har IR hur man får dom att fungera i systemet.

  Men gillar verkligen denna guide och kommer besöka ofta.

  1. Hej och tackar!
   Det var ett tag sedan jag gjorde guiden och den behöver nog en hel del uppdatering. Kommer troligen sätta mig senare i höst och uppdatera den och lägga till fler guider, kan försöka få med dom där delarna med.

   // Ispep

   1. Jag började med hemautomatisering i går när jag hittade en rasberry pi zero w i en låda när jag letade en tång för att koppla lite i min ”central”. a skickar med några länkar så får du se hur långt jag kommit.
    Meni alla fall jag har miljoner frågor men två som jag inte riktigt hittat nån information om. 1. hur får man igång filöverföring till pi’n hur jag än gör så vägrar sen lilla skiten att släppa in mig.
    2. kan man koppla nexa infällda dimer direkt mot HA? Ja tänkte se exakt hur långt jag kan ta det här utan att lägga ut pengar.
    https://ibb.co/6JgV8Vv
    https://ibb.co/10mRBpw
    https://ibb.co/hKKpFmq

 17. Pingback: Vad är skillnaden mellan alla smarta strömpluggar idag? |

 18. Pingback: Så gör du automatiskt morgonkaffe! |

 19. Skulle verkligen uppskata en bra guide med duck DSN.. sett några på nätet, men alla döljer sin text (vilket man kan förstå) men en test install så man kan se allt skulle uppskattas. Håller på att försöka installera de men inte lyckas ännu:(

  1. Hej, har planer på att göra en uppdaterad guide för hass eftersom den här är gammal nu. Jag ska i så fall försöka få med en bit för DNS med i så fall.
   // Markus

 20. Hejsan,

  Har ni någon guide för autologin till HA? Har en 7 tums touchdisplay som jag vill sätta upp på köksväggen, så familjen kan se förbrukning och produktion(solceller). Men tyvärr så måste man logga in hela tiden. Så det känns inte aktuellt just nu.

  Men jag googlar vidare, det var så jag hittade er 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *