Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test av Everspring ST812 Vattensensor

För runt en månad sen så installerade jag denna Everspring ST812 vattensensor. Jag satt den vid inkommande vattnet i huset vid vattenmätaren. Efter vattenmätaren har jag en vattenfelsbrytare som ska stänga av vattnet om den upptäcker något läckage, så att ha denna vattensensor vid samma plats kändes logiskt.

Vattensensorn var enkel att lägga till i Veran, men den dyker bara upp som en rörelsesensor i UI5. Men funktionen fungerar, den larmar när vatten kommer i kontakt med den. Jag har kopplat den till Vera Alerts som ger ett pip på mobilen när den larmar.

vattensensor

Själva sensorn ser ok ut och känns välgjord, även prisvärd för att vara en Z-wave enhet. 309 kr kostar den när jag skriver detta.

ST812_l[1]

Så är det full pott för denna sensorn med andra ord? Nej tyvärr blir det inte det.

Nackdelen med den här sensorn är just själva delen som känner av vattnet, det är fasta metallpiggar, och fästet för den skruvas in i väggen. Vilket betyder att vattnet måste åka precis intill väggen och själva metallstiften måste ha i stort sett kontakt med golvet, vilket kan vara lite drygt med tanke på att t.ex. en tvättstuga ofta har lite fall på golvet.

Tidigare hade jag en DropStop 600 installerad vid samma ställe. Den tycker jag personligen inte är ett bra vattenlarm, dels är den rätt tyst när den larmar och sen måste någon vara hemma och höra den. Men en väldigt bra grej med DropStop 600 är själva delen som känner av att det är vatten i närheten. Det ser ut så här:

8873443098654[1]

Det är som tygbitar med nån form av metall trådar i, som gör att de går att linda runt rör samt att de går att lägga plant på golvet.

vattensensor1

Passande nog så passar Everspring vattensensorns metallpiggar rakt in i en vanlig kopplingslist. Så det enkelt går att bara klippa kabeln från DropStop sensorn och ansluta till kopplingslisten till Everspring vattensensorn utan att behöva göra åverkan på Everspring sensorn. Och det är ingen fara att parallellkoppla flera slingor eftersom den mäter resistansen, inget vatten = ingen kontakt.

vattensensor2

Men nu till själva betyget för själva Everspring vattensensorn, för det var ju den jag började prata om.

4 av 5 blir betyget, det är delen som ska känna av vattnet som drar ner betyget, för prisvärd tycker jag den är för en Z-wave enhet och jag har inget annat att klaga på.

KuggPoangSlut60x60

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

3 svar till ”Test av Everspring ST812 Vattensensor”

  1. […] Everspring vattensensor. Du kan läsa vårat test om denna enhet här. […]

  2. Hej
    Vet du var man kan hitta sensorer likt den som dropstop har?

    1. Hej,

      Nej tyvärr har jag inte hittat några andra. Om du eller någon annan hittar något liknande så skriv gärna en rad. Tycker de är väldigt behändiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *