Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Sensibo Pure

Renare luft med Sensibo Pure?

Luftrenare är något vi hör och ser mer och mer om i olika sammanhang, dessutom verkar det vara något som behövs på vissa platser för att få bra kvalitet på luften inne. Vi fick för ett bra tag sedan möjligheten att testa luftrenaren Sensibo Pure från Sensibo. Det har vi nu gjort under några månaders tid. Och det vi kan säga är att luftrenaren nästan glömdes bort efter grundkonfigurationen väl är gjord!

2022-04-04 – Vi kan säga att Sensibo Pure gör skillnad! Redan efter 6 månader så såg filtret ut så som bilden nedan. Kan då tillägga att vi kört robotdammsugaren Neato D8 några gånger i veckan som även den tar en massa damm. Så när det gäller att samla damm så gör den stor nytta.

Resultat av 6 månaders luftrenande

Den stora frågan för oss blev dock: Gör det någon skillnad med små luftrenare inomhus? Därav blev det här inlägget både en genomgång av Sensibo Pure och analys på hur luftkvalitet mäts. För de första vi fick veta efter konfigurationen av luftrenaren Sensibo Pure var: Vi har ”Bra luftkvalitet”, vilket kändes bra att veta. Men några sekunder senare funderade vi på vad är just en bra luftkvalitet! VI har därför samlat en mängd tips på saker vi hittat i jakten på vad ”bra luftkvalitet” innebär, dessa saker kan vara bra att kolla upp inför ett köp av en luftrenare med, eftersom det finnas massor med saker att tänka på.

Efter att ha inkluderat Sensibo Pure i appen så möts vi av bra luftkvalité
I appen får vi veta att vi har ”Bra luftkvalitet” efter installation

Vi kunde inte hitta någon sensorinformation från Sensibo Pure om vilken nivå sensorerna i den registrerat, så vi kunde inte veta vad det innebär i siffror… Vilket fick oss att beställa två luftkvalitetsmätare för att börja mäta. Den beställningen var möjligt tack vare donationer och de sensorhållare som ni supportat bloggen med.

Vi har testat att mäta partiklarna vid Sensibo Pure
Vi testade om Sensibo Pure gjorde någon skillnad för partiklarna i luften. De som är observanta ser att det är en blå lysande rand på Sensibo Pure, upplevs den som störande så går det att stänga den via appen eller på knapparna.

Efter att ha läst och letat olika sätt att avgöra vad just bra luft är så köpte vi in två mätare, en uppkopplad luftkvalitetsmätare från Millheat och en noname portabel CO2 mätare. I slutet av inlägget kommer vi berätta mer om resultaten som dessa gav oss.

Minska partiklar i luften med Sensibo Pure

När vi läste detaljerna om Sensibo Pure så utlovar dom att både säsongsallergi från pollen och även att virus ska filtreras bort. Vilket låter väldigt bra för pollenallergiker, nu är detta något som vi inte kunnat verifiera eller dementera eftersom vi ej är allergiska. Men någon som läser detta kanske kan skriva en kommentar om det hjälper till att minska pollenallergi med en luftrenare?

Något vi inte heller hittat information om är styrning utifrån ”outdoor air quality”. Något som låter bra, men vad innebär det i praktiken och vilken källa använder Sensibo Air? Detta är väldigt avgörande eftersom det kan finnas mer eller mindre mätstationer för luftkvalité beroende på vart vi bor.

Say goodbye to seasonal allergies
Sensibo Pure removes pollens and viruses from the air

Källa: Sensibo: Smart Air Sensing & Control (extern länk till Sensibo:s sida)

Sammanfattning av Sensibo Pure

Frisk luft är något som är bra för hälsan, och efter att ha gjort den djupdykning vi gjort i vilka skadliga partiklar och gaser som kan återfinnas i hem så inser vi värdet av en luftrenare. Beroende på vart vi bor och vilken kvalitet det är på luften runt om oss så kan det finnas stort behov av en luftrenare utan att vi vet om det.

Sensibo Pure

Vi saknar bra integrationer med andra system ännu. Varken Homey eller Home Assistant hade någon bra integration mot Sensibo Pure under vårt test. En tanke vi hade var att automatisera Sensibo Pure med hjälp av en pollenprognos, dessvärre så saknas pollenprognos för hela norra Sverige och det verkar vara begränsat hur bland annat Pollenrapporten tillåter dig att hämta data.

Sensibo Pure och luftfilter
De luftfilter som sitter i Sensibo pure kommer förpackat i plast, så första starten du gör så måste du se till att ta bort den.

Utifrån de mätningar vi gjort och allt vi lärt oss om ”frisk luft” så kommer vi fortsätta använda luftrenare, men det några långsiktiga saker som vi funderar på. Bland annat filter effekten på filtret och hur vi ska avgöra när det verkligen är dags för ett filterbyte, vad vi kan se så är det rekommenderat efter 2000 timmars körtid. Detta kanske är något som förväntas att göras en gång i halvåret. körs den 24/7 så innebär det ~83 dagar.

Sedan är frågan om det är värt kostnaden att faktiskt täcka fler rum än bara de rum vi idag testat i. För priset för Sensibo Pure är en bit under 2000kr, vilket gör det till en kostsam lösning om vi vill köra många, men samtidigt så är hälsan inget vi vill att kompromissa med.

Men sammantaget känns Sensibo Pure både genomtänkt och stabil, vi har inte haft några problem med kommunikationen till den under tiden vi testat den. Det vi kan tycka är att upptill på Sensibo Pure är gallret lite väl grovt, med små barn hemma så bör den inte placeras direkt på golvet eftersom det kan finnas en riska att det stoppas ner saker där som riskerar att förstöra den.

Sammantaget så gillar Sensibo Pure och kombination med Sensibo Air, detta låter oss starta igång luftvärmepumpen och cirkulera ännu mer luft om kvaliteten på vår inomhusluft registreras som dålig.

I resterande del av inlägget återfinnas nu allt vi testat och vad ”bra luftkvalitet” innebär i faktiska mätbara siffror 🙂

Sensibo Pure och Sensibo Air

För de som följt bloggen så vet ni att vi nyligen skrev en genomgång av ett sätt att automatisera luftvärmepumpen med Sensibo Air. Eftersom Sensibo Pure hanteras i samma app så går det att kombinera styrning av luftvärmepumpen och Sensibo Pure. Dvs när vi kvaliteten på luften är dålig kan den automatiskt bosta Sensibo Pure, och dessutom starta igång luftvärmepumpen på fläktläget. Vilket ökar rörelsen på luften luften hemma och delvis filtreras i luftvärmepumpen med.

Följande Inställningar är möjliga för sensibo Pure
I appen för Sensibo går det att justera en del inställningar, bland annat boost och belysning.

Boost för snabbare luftrening

I appen finns det en möjlighet att starta ett så kallat boost läge, detta gör att fläkten i Sensibo Pure går i maxfart. Vilket låter en hel del, så detta är inte ett läge som rekommenderas så länge du befinner dig i rummet. Men att aktivera det läget med hjälp av geofence och starta det när du inte befinner dig hemma, vilket gör att du får större rening av luften utan att störas av det.

Boost läget gör att luften rör sig i större delen av rummet när vi testade funktionen. Vi upplevde luften som friskare när vi gick in dit efter Sensibo Pure körts någon timme i boost läget.

Ljudnivån på Sensibo Pure

Vi har testat Sensibo Pure i sovrummet under en längre tid, dock så började vi med att stänga den på natten natten eftersom den hördes över de normala ljudnivån i sovrummet på natten. Men efter några dagar så glömdes den bort att stänga den (vi hade inte automatiserat det ännu!) och Sensibo Pure stod igång över några nätter med, detta utan att vi reflekterade alls eller störde oss över det.

I läget boost så låter den påtaglig. Därigenom vill du inte ha Sensibo Pure igång i boostläget om det är i ett mindre rum den står i. För att få en mer objektiv uppfattning så införskaffade vi även en DB mätare. Nu kunde vi mäta vilken nivå Sensibo Pure har i de två olika lägena.

Vi har under testet använt oss av en decibel mätare för att se vilken ljudnivå de low och boost genererar. Vi valde att mäta från 1 dm för att få den absolut värsta ljudnivån som går att mäta, samt samma mätning från två meters avstånd. Oc

Sensibo Pure och antal DB i rummet vid avstängt läge
Med Sensibo Pure avstängd hade vi ett bakgrundsnivå på 34.3 DB
Sensibo Pure och antal DB i läget Low
Vid Ljudmätning 1dm från Sensibo Pure uppmätte vi 41.9 DB

Vid mätning ~1 dm från luftrenaren registrerade vi 67,3 decibel och inte de 53db som står under teknisk specifikation. Men detta beror säkerligen på hur vilket avstånd db mätning i praktiken ska utföras. Därav gjorde vi även mätningar 2 meter från luftrenaren och fick helt andra resultat.

Sensibo Pure och antal DB i rummet vid boos läget
Med Sensibo Pure avstängd hade vi ett bakgrundsnivå på 67,3 DB

När vi mätte decibel två meter från Sensibo Pure så fick vi hett helt annat resultat, mycket närmare de som den tekniska specifikationen anger, även om det var 0.9 db höge. Men skillnaden i ljud mellan avstängd och i läget low var endast 1 db, medan ljudnivån vid en decimeters avstånd blev hela 7.6 db högre.

Från 2 meter mätte vi upp följande db från Sensibo pure
Från 2 meter mätte vi upp följande resultat: till vänster OFF, Mitten läget LOW, till höger Boost

Data från Sensibo Pure?

Som många vet så har vi ett överdrivet behov av att skapa grafer och analysera data. Nu kanske detta är bra eftersom vi brukar se mönster och se om tekniken vi testar verkligen håller det dom lovar. Men med Sensibo Pure blir vårt behov av sensordata inte uppfyllda, vi har nämligen inte hittat något sätt att få ut data från Sensibo Pure om luftkvalitén… Vilket gjorde att vi fick köpa in två andra sensorer för att kunna göra mätningar i rummen där vi testat Sensibo Pure.

Vi började att leta om det inte skulle återfinnas någon data för Sensibo Pure via webbgärssnittet ( https://home.sensibo.com/ extern länk). Som ni ser på bilden nedan har vi två enheter, till vänster Sensibo Air (länk till vårt genomgång av Sensibo Air) och till höger Sensibo Pure. Vilket tillåter att vi startar, stoppar och ändrar inställningarna. När vi då går till de tre punkterna längst ner till höger på kortet ”Sovrum” så får vi möjlighet att kolla grafer och historik!

Data från Sensibo Pure via API
Vi får tillgång till Senibo Pure även via webben.

Men när vi väl kommer in i gränssnittet för graferna så ser vi att detta är grafer anpassade för Sensibo Air. Dvs temperatur och luftfuktighet, något som Sensibo Pure inte har någon information om. Inte heller verkar det finnas någon information om vilken nivå ”bra luftkvalité” faktiskt motsvarar. Vi får hoppas att detta är något som Sensibo arbetar på och att det i framtiden ges åtkomst till även den här sensorinformationen.

Tyvärr får vi inte fram någon sensordata från webben
Tyvärr får vi inte fram någon information om luftkvalité heller via webben.

Teknisk fakta om Sensibo Pure

Den information som finns i tabellen nedan är den som tillhandahålls från Sensibo Pure. Och vad vi kan se stämmer många av punkterna bra, dock så hade vi annat resultat på uppmätt Decibel och vi kan tycka det är synd att den inte stödjer WIFI på 5Ghz bandet.

Produktinformation
LuftföroreningarVirus, Bakterier, Mögelsporer,PM1, PM2.5, PM10, Pollen, Rök & Odörer, damm och luftburna partiklar ner till 0.1um
Luftrenarens kapacitet~16 m²
Med Pure boostläget upp till 27 m².
CADRKan klara upp till 130 m³/h
Dimensioner (BxLxH) 195mm x 195mm x 388mm 
Ljudnivå53 dB
AppsiOS, Android, HTML5
Trådlös teknikWiFi 2.4GHz and Bluetooth Low Energy 4.0 (BLE 4.0)
Vikt1.94 Kg
Garanti1 års begränsad garanti
Fiter3 vägs filtrationssystem: för-Filter, HEPA Filter och aktivt kolfilter
Filtrets livstid6 månader med vanlig användning i normala förhållanden.
Strömmatning100-240V 50/60Hz
RöstassistenterAmazon Echo Alexa, Google Home/Assistant, Siri Shortcuts
Kabellängd183 cm
Källa: Sensibo: Smart Air Sensing & Control ( extern länk till Sensibo Pures egna sida )

När vi kontrollerade effektförbrukningen med en strömplugg och Homey så mätte vi upp 20.4w i läget High och sedan 4.5w i läget Low.

 • De filter som sitter i sensibo Pure är uppbyggda i tre lager.
  • Förfilter – Detta stoppar större dammpartiklar och pollen ner till 10 µm (PM10). 
  • Hepa-13 filtret tar hand om virus och bakterier, vilket känns passande nu med Covid19! Nu är detta något vi inte kommer kunna mäta eller påvisa om det verkligen gör skillnad. Men enligt det vi läst oss till så ska Hepa-13 filter klara av att filtrera virus och bakterier. Enligt en sida så ska det klara 99.7% av luftburna partiklar större än 0,3 mikrometer i diameter
  • Kolfilter – Med hjälp av kolfilter så ska dåliga lukter filtreras bort.

När det dyker upp ny information om Sensibo Pure så kommer vi försöka att hålla informationen i det här inlägget uppdaterat och relevant. Resterande del av inlägget innehåller nu allt vi lärt oss i jakten på vad ”Bra luft” innebar.

Vad är bra luftkvalité?

När vi väl hade börjat testa Sensibo Pure så funderade vi på vad bra luftkvalité innebär, vi kunde helt enkelt inte släppa det! Därav började vi försöka mäta vilken nivå vi har i ett rum både innan och efter vi kört Sensibo Pure. Nu gjorde vi ett fel, vi började att införskaffa två sensorer innan vi Google för att förstå komplexiteten att mäta luftkvalité… När vi väl fått sensorerna och började testa skillnaderna innan och efter vi kört Sensibo Pure. Vi såg att de blev skillnader, men blev då osäker på om vi mätte rätt saker.

Nu gjorde vi det vi borde gjort direkt, dvs en Googling för att veta vad vi borde mäta och hur, Den första träffen på google var från Folkhälsomyndigheten (extern länk). Så vi anser att det är en trovärdig källa att utgå ifrån. Efter att ha läst både den och några andra sidor började vi förstå vilket brett område luftkvalité är.

Vi har försökt summera det vi lärt oss så gott vi kan nedan, dessutom började få en någorlunda god bild över vad vi letade efter för att kunna säga om Sensibo Pure gjorde skillnad för vår luft.

Håll koll på om den luftrenaren du kollar på presenterar ett CADR värde eller om den visar luftflöde. För luftflöde betyder inte att all luft passerar filtret.

Viktiga faktorer som påverkar luftkvalité

När det gäller att få bra luftkvalité inomhus så är anpassad ventilation mycket viktig. Feldimensionerad eller otillräcklig ventilation gör att dålig luft blir kvar inomhus, vilket kan leta till hälsoproblem. Men för att veta om ventilation är dålig behöves det faktiskt teknisk data med (tycker vi), dvs vilken nivå är ”bra luft” i ett hem. Detta är något som vi helt snöade in på och försökte mäta oss till lite längre ner i inlägget. Men för att förstå vad vi mätte så behövde vi läsa in oss på både VOC och PM.

För att rena luft behöver luften gå igenom en luftrenare så många ggr som möjligt. Ett standardsätt att mäta hur mycket en luftrenare klarar att rena är med värdet ”CADR”, vilket är en förkortning av ”Clean Air Delivery Rate”. Det värdet berättar hur mycket luft en luftrenare klarar av att rena under en viss tid. Så när du kollar efter luftrenare så är ett högt CADR värde att föredra.

En annan faktor att hålla koll på hur stora rum luftrenaren är dimensionerad att klara, samt hur många ggr i timmen luften renas utifrån CADR värdet på den ytan.

Luftföroreningar i inomhusluften delas upp i olika typer

 1. VOC – Gaser ( eller som folkhälsomyndigheten skriver ”flyktiga gaser”, och Karolinska institutet nämner: Volatile Organic Compounds) och deras sammanfattning är: VOC är allmänna föroreningar i inomhusluft
 2. PM – Partiklar ( Fasta föremål från någon mm storlek till miljondels mm )
 3. TVOC – Total Volatile Organic Compounds ( Källa Karolinska Institutet (extern länk)) – Betecknar den sammanlagda VOC-koncentrationen
 4. HCHO – Formaldehyd, vilket är en färglös gas med stickande lukt. Används bland annat vid framställning av plast.

När vi kollar vad som kan orsaka partiklar så är det allt från utomhusluft till textiler inomhus. Rekommendationen är dock ”så låga värden som möjligt”. Åter så fick vi ett värde som inte är mätbart för partiklar!. Vad gäller VOC så kan allt från byggnadsmaterial till elektronik generera dessa gaser. Under kategorin gaser så beskrives även Radon.

När vi läst igenom vad Folkhälsomyndigheten anser behövs för att få bra luftkvalité så är det följande punkter vi fastnar för:

En koldioxidhalt över 1000 ppm (0,1 volymprocent) kan indikera att ventilationens funktion inte är tillräcklig för att ventilera ut föroreningar i luften och att ytterligare kontroller och åtgärder behövs.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/miljohalsa-och-halsoskydd/tillsynsvagledning-halsoskydd/kompletterande-vagledning-om-ventilation/
 • Bra ventilation (ett övertryck från ventilationen förhindrar att dålig luft kommer från otätheter i väggar, rör mm)
 • Korrekt luftfuktighet (Ej för hög luftfuktighet eftersom det kan orsaka mögel! Här har vi stenkoll tack vare Xiaom Aqaras temperatur & luftfuktighetssensor! )
 • Nivå av mikroorganismer
 • Halter av allergener (samlingsnamn för saker som kan orsaka allergier)
 • Kvalster (Vid för hög luftfuktighet så förökar sig kvalster, så luftfuktigheten bör hållas relativt låg)
 • Bra ventilation för att vädra bort radon. ( Vi inte kunnat mäta vårt hem ännu tyvärr, men det kommer!)

Vill du läsa mer detaljer om varje punkt vi listat ovan så rekommenderar vi verkligen att du kollar igenom Folkhälsomyndighetens lista på länken nedan. Det är den listan vi blad annat har summerat utifrån.

Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/miljohalsa-och-halsoskydd/tillsynsvagledning-halsoskydd/luftkvalitet/ (extern länk)

Vi började leta mer om Radon och hamnade då på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida (extern länk). När vi kollade hur detta mättes så inser vi att vi troligen inte kommer kunna mäta detta:

En radonmätning bör pågå i minst två månader under eldningssäsong, som normalt är mellan den 1 oktober och den 30 april. Ju längre tid, desto noggrannare blir radonmätningen.

Källa: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/radon/att-mata-radon/ (extern länk)

Till sist hittade vi Sveriges miljömål för frisk luft, där det fanns siffor att utgå utifrån!

 • PM2,5 under10 mikrogram per kubikmeter luft
 • PM10 bör vara över 15 mikrogram per kubikmeter luft.
 • Marknära ozon inte överstiger 70 mikrogram per kubikmeter luft
 • kvävedioxid inte överstiger 20 mikrogram per kubikmeter
 • Genomsnittsvärde för TVOC i svenska bostäder är ca 200-300 μg/m3. ( källa Karolinska Institutet )
 • HCHO bör ligga en bra bit under under 0.0123 mg/M3, för vid den nivån börjar allergiska reaktioner och lätt irritation.

Källa: https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/frisk-luft/preciseringar-av-frisk-luft/ (extern länk)

Utomhus brukar koldioxidhalten vara mellan 300-400 ppm. I väl ventilerade lokaler inomhus brukar nivån vara 600-800 ppm.

Vad gäller enskilda VOC i inomhusluft är det bara formaldehyd som har ett rekommenderat riktvärde. Det är ett 30-min medelvärde på 100 μg/m3, enligt WHOs Air quality guidelines for Europe (2000). För övriga VOC i inomhusluft finns inga riktvärden, men allmänt gäller att inomhusluft inte får innehålla föroreningar som medför negativa hälsoeffekter eller besvärande lukt

Källa: https://ki.se/imm/flyktiga-organiska-amnen-voc (extern länk)

Vi måste erkänna att desto mer vi läste och försökte förstå alla dess värden för vad ”Bra luft” är så inser vi att det kanske var smart att inte ange en siffra i Sensibo Pure utan bara skriva ”Bra luftkvalitet”!

Mäta skillnader i luftkvalité

Nu tycker vi att vi har någorlunda insikt på vad vi borde leta efter, frågan vi ställde oss sedan var om de sensorer vi köpte in för detta test mäter rätt och om de klarar att mäta det vi borde mäta. Vi kommer leta fler sensorer och återkomma till det här inlägget i framtiden eftersom vi inser att det finns fler saker att mäta!

Mäta luftkvalité med MillHeats luftkvalitetssensor

Som vi nämnde i början av inlägget så införskaffade vi två sensorer, vara en var den från millheat. Med den uppkopplade sensorn från Millheat tänkte vi att det skulle vara lätt att hämta ut datat på annat sätt än via appen, men tyvärr har vi haft flertalet problem. Allt från att vi inte fått inloggning till deras API sida till att det varit flertalet störningar. Som att detta inte var nog så har det gjorts en datamigrering i deras portal. Vilket gjort att vi slutat se trenderna den senaste veckan.. Vilket gjort att vi fått använda oss av äldre siffror.

Mätning av TVOC med Millheat
En månads mätning av TVOC med Millheats av luftkvalitétssensor
Mätning av ECO2 med Millheat
En månads mätning av eCO2 med Millheats av luftkvalitétssensor

Det vi kan säga efter att ha använt oss av Millheats luftkvalitétssensor är molntjänster i all ära… Åtkomsten till data och själv möjligheten att påverka vart och hur något sparas är styrt av någon annan. Och när de kommer störningar som vi ej kan påverka försvinner tålamodet snabbt…. Nu har vi väntat sedan den 13 April på att få tillbaka data som håller på att migreras. Varav vårt sammanfattning av den egna mätningen blev mindre lyckad tyvärr.. Nu går det att öppna appen och läsa vad för värden det är för tillfället. Vi har varit i kontakt med Millheat och påtalat några brister vi upptäckte i appen med, så förhoppningsvis kommer den bli bättre. Men vi väljer att inte skriva så mycket mer om den ännu, vi vill se vad som är möjligt att göra så fort vi får tillgång till resterande data och API:et.

Mätning av luftkvalitet med noname sensorn

Mätningarna vi gjorde med vår noname mätare visade relativt lika värden som Millheat gjorde, tyvärr är den här helt manuell och måste läsas av 100% manuellt. Vilket gjort att vi helt saknar vettiga grafer, men vi kan säga att även den reagerat på matlagning och andra händelser i hemmet. Därav har vi inte gjort någon snygg graf, utan vi har helt enkelt haft den igång och hållit koll på om några värden dragit iväg.

Luftkvalitétsmätare med noname mätare
Vi har testat att mäta med en noname mätare med, och fått snarlika värden som Millheat sensorn.

Den slutsats vi kan dra efter att ha gjort mätningar under långt tid med dessa två luftkvalitétssensorer är att vi har bra luft inomhus. Vi behöver inte vara allt för oroliga för tillfället för TVOC och eCO2 eller HCHO eftersom vi ligger en bra bit under gränsvärdena. Men självklart vill vi ha så lite smuts som möjligt i luften, så vi kommer troligen leta efter fler sätt att effektivt mäta vår luftkvalité.

Vad tycker du, var det ett intressant inlägg eller har vi missat något vitalt? Skriv gärna en kommentar i så fall så korrigerar vi.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

Ett svar till ”Renare luft med Sensibo Pure?”

 1. Profilbild för MikaelJones
  MikaelJones

  Som alltid – betydligt intressantare recension än andra bloggare på nätet! Det vore intressant och se Sensibo Pure med data om värden före/efter. Typ stäng av Pure en vecka eller fyra, mät värden och kicka igång den och se om/hur värden förändras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *