Kommer nu testa Homie och se om den ersätter min VeraSecure

Kan Homey ersätta VeraSecure?

Kommer nu påbörja en serie om hur bytet av hjärtat i ett smart hem kan gå till. Under tiden jag gör förflyttningen från lite blandade system till Homey, så kommer det skrivas kortare inlägg om erfarenheter och eventuella problem som kan uppkomma.

[poll id=”25″]

Som bilden ovan visar står min Homey fortfarande på bordet, så jag tar gärna emot tips och trix på vad jag bör börja med, speciellt nu när jag ska börja om med HELA mitt smarta hem! Självklart kommer det byggas några sensorer som jag har för avsikt att integrera mot Homey:n med. Skulle det visa sig att det är omöjligt att ersätta min VeraSecure, Trådfri mm så kommer det framgå varför jag eventuellt väljer att backa.

Inlägg kommer publiceras löpande framöver. Följ Automatisear.se på facebook för att inte missa kommande inlägg. Har du tips eller vill diskutera något? Gå med i vår hemautomationsgrupp på Facebook

För att jag ska se hur pass stort intresse det finns uppskattar jag om du kan rösta på pollen ovan och ge ett stjärnbetyg nedan, då ser jag hur pass mycket fokus Homey:n ska få på bloggen en tid framöver.

// Ispep (Markus)

10 reaktioner på ”Kan Homey ersätta VeraSecure?”

 1. Vad jag tycker är viktigt att börja med är att lägga upp en strategi för hur du ska strukturera, framförallt dina flows. Enheterna faller sig naturligt iom att man använder zoner. Men just flöden kan fort bli stökigt, framförallt om du kör 2.0 som bara har stöd för mobilapp.
  Det kan lätt bli ett irritationsmoment när man får sitta och leta flöden om man har många.
  Jag har försökt dela upp mina i zoner men även huruvida de triggas av; tid, action eller logic. Även detta kan bli lite snurrigt om ett flöde kanske är och nafsar i två eller fler av dessa ”kriterier”.

 2. Jag gick från veta till Homey pga att Vera känns som ett dött projekt. Det har varit ok, men väldigt mycket buggar. Nu har dom släppt firmware 2.0 som bl.a innebär att man måste göra alla inställningar via en mobil app.
  Dessutom har flera appar slutat fungera och trots att den var beta jättelänge verkar problemen komma som en överraskning för utvecklarna. Ingen kan svara på när saker ska fungera igen. Det jag saknar mest från Vera är SMS-notiser och Alternate UI workflows.
  När det blir dags för mig att migrera funderar jag på att bygga något och köra openluup med Alternate UI.

 3. Jag har idag Vera plus men har också övervägt att byta så det ska bli väldigt intressant att följa ditt byte.

 4. Jag har haft en homey nu i en bit över ett år och varit hyfsat nöjd.
  Körde demoticz (eller hur det nu stavas) innan och det var extremt jobbigt med mycket handpåläggning och manuell hantering.

  Allt detta försvann med Homey och jag var väldans nöjd.
  Homey har dock en hel del problem även den (men i jämförelse är det i-lands problem).
  Man märker efter ett tag att fundamentala saker saknas, t.ex. saknas (fram tills nyligen) stöd för heal, zigbee stödet är ganska dåligt även det och en del enheter stöds därmed inte av Homey (dvs. det går inte att bygga en app för dem).
  Sen är deras zigbee implementation väldigt skakig och mycket saker händer ”ibland” (inte riktigt ”ibland” som med 433 men inte långt där ifrån). Detta kan man lösa genom att köpa hue och ikea etc bryggor och inte använda det inbyggda homey zigbee stödet (men då kan man ju ifrågasätta nyttan med Homey).
  Sen saknas saker som backup och annat vilket gör det fruktansvärt jobbigt om något går sönder och man får (ringa elektrikern?) öppna upp alla dosor och börja lägga till alla devicer igen.

  Sen finns det en hel del skakiga ”appar” dom funkar men saknar ofta det som inte behövde t.ex. har många appar inte stöd för att visa batter förbrukning. Så ofta får man ladda ner koden på github och hacka lite själv om man vill få saker att fungera.

  Deras UI:n har varit hemskt dåliga och buggiga vilket gör att det varit en utmaning att lära sig alla quirks (att dom har två övergivna mobilappar är kanske en hint).
  Dock har detta ändrats med 2.0 då man valt att fokusera på endast ett mobil UI (har inte provat den så kan inte uttala mig om utfallet).
  Sen för dom som kör google-home har Homey valt en väldigt lustig väg som gör det i princip omöjligt att använda den kombon på något vettigt sätt.

  Anledningen till att jag nu jagar en ny kontroller är mest att jag har 100 flöden och det kommer bli oändligt drygt att underhålla dem på mobilen (och iom. 2,0 så har dom droppat web stödet).

 5. Kör Home Assistant på RPI idag och ja, har väl inte lagt ned den tid som behövs så den har liksom hamnat i limbo men har RFX och zwave controller till den. Tar emot att ”slänga” dom prylarna men om Homeyn ”just works” så skulle det iaf få mig att överväga ett byte.

  Ser hur som helst fram emot denna serie

 6. Införskaffade nyligen en Homey pro och håller nu på att skapa ”Flow”
  Tyvärr så hittar jag ingen backup funktion!
  Känner någon till detta problem?

  1. Tror tyvärr inte jag sett något bra sätt att göra smart backup av flöden tyvärr. Men jag ska kolla runt och se om jag hittar något.

  2. Michael Medin

   Finns nån tredjeparts app på apps.athom.com men använder den inte längre själv. Dock är det nog jobbigare att tappa alla devicer…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *