Ikeas gateway gör inte mycket väsen av sig

Test: Hur bra fungerar IKEAS gateway TRÅDFRI?

Äntligen har Ikea släppt en egen kontroller för att styra belysningen ”TRÅDFRI”!

Vi har just nyligen publicerat ett längre inlägg (2019-08) om hur du löser många av dom vanliga problemen som kan uppkomma med trådfri, allt från räckvidd till stabilitet. Du kan läsa hela inlägget här ( https://www.automatiserar.se/stabilaretradfri/ )

I dagsläget är det enbart via mobilen det är möjligt att hantera kontrollern. Det är möjligt via Iphone och Android telefoner, allt som behövs är appen ”Trådfri”. För tillfället går det inte att hantera den på annat sätt än via Ikeas app. Antagligen är det bara en tidsfråga innan andra system lyckats integrera sig mot kontrollern.

Som Niklas tidigare skrivit har det varit möjligt att styra lamporna ”Trådfri” via Veras kontroller Vera Plus, alla funktioner har dock inte fungerar.  Bland annat har det inte varit möjligt att byta färg på lamporna via Veran.

Mitt första intryck av kontrollern är relativt bra, appen fungerar parallellt med fjärrkontrollerna. Jag saknar möjlighet att integrera mot den från andra system! Men som sagt, den släpptes igår ( 2017-03-31 ) och det kanske kommer möjlighet till det i framtiden.

Följande ingick i startkittet.

Redan den 2017-03-31 fick vi tag på några startkit med Ikeas kontroller Trådfri. Det första intrycket är relativt bra (När man väl fått ut allt ur plasten!). Priset för startkittet var då 749:- (länk till Kittet på IKEA).

Startkit från Ikea priset vid inköp var 749:-

Som sagt, när man väl fått loss alla komponenter ur plasten och börjat leta vad som ingick insåg jag att information om den inte kommer att vara ett problem. Det var fler manualer än enheter i lådan! Kontrollern för sig själv kostar 249:- (länk till kontrollern på Ikea), vilket är billigt för en uppkopplad kontroller tycker jag. Det ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan någon lyckas flasha in en egen mjukvara i den. Vilket säkert kommer att leda till att Zigbee får ett uppsving!

I startkittet ingick 2 lampor, 1 fjärrkontroll, 1 strömadapter och kontrollern.

Kontrollern har ett plastlock som demonteras genom att vrida locket motsols. Under locket finns sedan följande (se bild nedan). Kontrollern har tre vita lampor och kontakt för USB ström och Ethernet, så innehållet är inte mycket vad man kan se. Den har även en inkluderings knapp, har själv inte behövt använda inkluderingsknappen alls under mina tester.

Ikeas gateway öppnad

Genom att plugga in kontrollern börjar lamporna lysa och efter en liten stund är enheten uppkopplad och redo för att hanteras via mobilen. Lamporna lyser väldigt svagt, det gör att man inte stör sig på dom.

Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel

Räckvidden på kontrollern verkar vara helt ok, har testat att placerat den i källaren och styrt belysning på våningen ovanför utan problem. Har dock haft lite problem att flera lampor i samma grupp inte alltid styrs lika. Ibland ”missar” kontrollern och det krävs flera kommandon för att få lamporna i sync igen. Detta kanske beror på min miljö alternativt löser sig i en nyare firmware.

Hantera kontrollern via mobilen

Manualen uppmanar att man laddade hem appen ”TRÅDFRI” för din telefonmodell, i dagsläget fungerar det för Android och Iphone. Jag valde att testa detta på en Android telefon. Själva appens ikon var relativt anonym på startskärmen.

Vid första uppstart av appen möts man av följande information (se nedan). Att följa stegen och lägga till sin gateway / kontroller  i appen gick smidigt. Det fanns till och med stöd för att läsa in all information som behövdes under kontrollern med hjälp av kameran och en QR kod!

Själva inkluderingen gick helt smärtfritt och var inte alls svårt. Nästa steg blev att inkludera de nya enheterna, lampor och fjärrkontroller. Jag valde att började med fjärrkontrollen, att följa deras rekommendationen att först trycka 4 ggr på knappen för att ”nollställa”, samt verifiera att den röda lampan på fjärrkontrollen blinkar till rött verkade behövligt!

När väl detta var gjort verkar det även som att rekommendationen att vänta MINST 10 sekunder även stämde. När väl detta var gjort kunde jag hålla fjärrkontrollen mot gatway:en / kontroller:en och inkludera den utan problem.

 

Nu fortsatte jag att inkludera en av lamporna, detta görs genom att koppla in lampan till 230V och vänta på att den ska tändas. Sedan används fjärrkontrollen på motsvarande sätt som tidigare, dvs genom att hålla in ”include” knappen i 10 sekunder i närheten av lampan. Om allt fungerar kommer lampan att börja blinka under tiden inkluderingen görs samt sedan fortsätta lysa i fast sken. I appen får man även en kvittens om att lampan hittats.

   

Nu upprepade jag ovan steg några gånger för de enheter jag tidigare hade i serien ”TRÅDFRI”.  Till och med min egna ”Arduino kontroller” gick att inkludera i Ikeas Gateway, på köpet fick den även nyare firmware uppdaterad! Mer info om mitt projektet finns här.

Min Arduino Gateway som fram tills nu skött mina Trådfri lampor
Min Arduino Gateway som fram tills nu skött mina Trådfri lampor

Funktioner i appen

Själva appen har inte överdrivet mycket funktionalitet i dagsläget, den tillåter till exempel inte att man styr belysningen om du befinner dig utanför ditt wifi. Man kan skapa grupper dit enheter samlas, vilket är smidigt och underlättar en hel del. Fram tills nyss har det bara varit möjligt att styra alla lampor i en grupp med en fjärrkontroll (vilket fortfarande är samma). Men med hjälp av kontrollern kan man styra lamporna individuellt i samma grupp med, detta är ganska smidigt och gör att man kan minska på antalet fjärrkontroller!

När jag inkluderat mina lampor och valt att behålla default namnen möts jag av följande i appen (se bild nedan), grupp 2 har två lampor ”Lampa tv Höger” och ”Lampa Tv Vänster”. Genom att trycka på ”bollen” kan jag ange vilken färg båda lampor ska ha. Strecket med en blå boll anger hur pass starkt lamporna ska lysa. Genom att tycka på ikonen för en sol  tänds eller släcks lamporna helt. När jag ändrar något i appen reagerar lamporna direkt. Genom att trycka på någon av de två enskilda boxarna med lampor nedan kan jag styra varje lampa för sig själv.

Bilden till vänster är utan namnbyte på grupper och den till höger min ”färdiga” konfiguration.

  
Utöver att få möjligheten att styra enheter via appen ser jag även vilken batteristatus fjärrkontrollen har.

Stämning

Med funktionen stämning (vilket nås via färgvalet) är det möjligt att konfigurera flera olika ljuskällor i samma grupp.  Jag har valt att skapa två extra stämningar ”Film test” och ”Dag test”, dessa aktiveras precis som en vanlig färg sedan. Fördelen är i en större grupp går det att sätta olika färger och styrkor på belysningen med en enda knapptryckning. I en kommentar nedan fick vi även se att detta är begränsat till samma grupp. Dvs det går inte att nyttja samma ”Stämning” på mer än en grupp.

menyn stämning i ikeas gateway

Tidstyrning av belysning

Appen ger möjlighet att tända och släcka belysning, detta görs med hjälp av schemaläggaren.  Det ges tre möjligheter

  • Godmorgon: Vilket gör att lampor sakta tänds för att ge ett behagligt morgonljus. 30 minuter innan angiven tid börjar den sakta dimma upp.
  • Inte hemma: Tänder och släcker belysning som om man vore hemma.
  • På eller av: Tänder och släcker belysning utifrån tid som anges.

I appen är det möjligt att styra belysningen med hjälp av tid

Har tyvärr inte hunnit testa detta allt för mycket ännu eftersom jag just köpt kontrollern.

Uppdateringar

Kontrollern hanterar uppdatering av firmware i både lampor och fjärrkontroller själv. Min kontroller har tyvärr stått och uppdaterat i snart 24 timmar, vilket är lite konstigt… Men som den skriver ska allt fungera under tiden, vilket verkar stämma.

Mitt system har i skrivande stund följande firmwares

  • Kontroller – 1.0.0004
  • Fjärrkontroller
    • 0.9.8.1-5.7.0.0
    • 1.1.1.1-5.7.2.0 (Har haft status ”väntar på uppdatering” i snart en hel dag)
  • Lamor
    • 0.9.8.0-5.7.0.0
    • 1.1.1.1-5.7.2.0

Uppdatering 2017-04-01 – 20:25

Om du får samma problem som jag att en enhet låst sig i ”väntande uppdatering”, ta bort enheten och nollställ den genom att trycka 4 ggr på inkluderingsknappen i dosan. Efter det inkluderar du fjärrkontrollen igen. Det går sedan att flytta lamporna till den nya gruppen från den gamla utan att inkludera om dom.

Detta löste mitt problem och enheten slutade varna för uppdateringar, fjärrkontrollen fick inte någon nyare version av firmware ändå.

Under kvällen har jag även råkat ut några gånger för ”Hoppsan! vi kan inte ansluta till din gateway”, detta kan dock bero på alla mina försök att lyckas kommunicera direkt med kontrollern från datorn.

vi kan inte ansluta till din gateway

Uppdaterat: 2017-04-06: Försök att få nyare firmware.

Efter att att nästan ha väntat en vecka på att få uppdatera från version 1.0.0004 bestämde jag mig för att ta bort enheter i kontrollern som den klagade över att den inte sett på länge (2st fjärrkontroller).

Detta verkade dock inte göra någon skillnad, bestämde mig då för att starta om den genom att dra strömmen.  NU HÄNDE DET NÅTT!

Men just nu verkar det som att den fortfarande inte vill ge med sig… Uppdatering kommer när jag sett vad som orsakar felet.

2017-04-08  Tyvärr visade det sig att den fortfarande vägrar uppgradera firmware till nyare än 0004.

Testade därför att ta bort alla enheter och enbart inkludera en fjärrkontroll. Återställa den även enligt IKEA:s egna instruktion (filmen nedan), tyvärr så blev det inte någon skillnad min gateway står fortfarande kvar på version 1.0.0004!

Under mitt letande så insåg jag att IKEA har gjort video instruktioner på allt man kan göra med ”TRÅDFRI”.

Länk till alla IKEAS instruktioner

2017-04-09 – 22:10

Äntligen har min kontroller uppdaterats till version 1.1.0015!

När appen startade ikväll fick jag en notis om att det fanns en uppdatering tillgänglig. Valde att installera den, fick då följande fel: Hoppsan! Något gick fel säkert 8 – 10 ggr, väntade mellan gångerna jag testade.. Men det verkade bli skillnad när jag testade att uppdatera igen och direkt stänga appen och starta den. Då fick jag Gatewayen Omstartas det tar bara ca en minut… och nu tillgång till den nya firmwaren 1.1.0015!

ÄNTLIGEN kunde jag köra ett kommando med coap direkt för att kommunicera med gatewayen (PRECIS samma som jag försökte med i version 004, vilket jag kan bekräfta inte fungerar alls!)

  • coap-client -u ”Client_identity” -k DenHemligaIKEANyckeln ”coaps://10.20.30.40:5684/.well-known/core”

Vilket gav svaret:

v:1 t:CON c:GET i:f2ca {} [ ]
decrypt_verify(): found 24 bytes cleartext
decrypt_verify(): found 484 bytes cleartext

samt all info ur min kontroller ( vet inte vad som är relevant eller inte där ännu därför delar jag inte det resultatet)

  • DenHemligaIKEANyckeln = den som står under din gateway
  • 10.20.30.40 = det ip din gateway har på ditt nätverk

För att installera coap-client på en rpi ( Kunde lägga till COAP på samma Raspberry pi som min guiden bygger på)

Allt jag behövde köra för att få till Coap klienten var:

apt-get install libtool

git clone --recursive https://github.com/obgm/libcoap.git
cd libcoap
git checkout dtls
git submodule update --init --recursive
./autogen.sh
./configure --disable-documentation --disable-shared
make
sudo make install
(( Källa: https://community.home-assistant.io/t/ikea-tradfri-gateway-zigbee-very-basic-working-implementation/14788/18 ))

Nu när jag äntligen fått igång min Gateway med korrekt version kommer det inom kort att komma mer info om hur man direkt integrerar mot den!

Protokoll

Uppdaterat: 2017-04-04

Enligt tips nedan från Mattias73 är det protokollet ”The Constrained Application Protocol (CoAP)” som används, efter lite läsande på länkarna han nämnde så verkar det stämma bra! Följande länk förklarar mer om detta:  https://bitsex.net – Info om coap och Trådfri

Passade på att kolla lite mer på protokollet, källan är RFC för hur det ska fungera.

The Constrained Application Protocol (CoAP) is a specialized webtransfer protocol for use with constrained nodes and constrained
(e.g., low-power, lossy) networks.  The nodes often have 8-bit microcontrollers with small amounts of ROM and RAM, while constrained
networks such as IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks (6LoWPANs) often have high packet error rates and a typical
throughput of 10s of kbit/s.  The protocol is designed for machine-to-machine (M2M) applications such as smart energy and building
automation.
Källa: https://tools.ietf.org/html/rfc7252

Som hastigast testade jag med ett plugin i firefox ( Copper ), och ser då att den pratar på port 5683, mycket mer än så har jag tyvärr inte hunnit.

2017-04-04 – 22:00: Tyvärr så stödde inte Copper DTLS, vilket gjorde att man inte kan logga in på Trådlös via det plugin:et

Mer information och exempel på hur man loggar in kommer säkert inom kort.

Tips och exempel mottages gärna!

Sammanfattning

Så nu har jag kommit igång och är riktigt nöjd än så länge. Kommer att försöka behandla den som en fristående kontroller för att styra belysning till en början. Integrationen har jag ju redan via min Arduino fjärr 😉

När jag börjar leta efter möjligheter att komma in på den via nätverket har jag inte kommit allt för långt ännu tyvärr… Den registrerar sig i DNS med följande namnstandard: GW-XXXXXXXXXX ( Där XXXX är din kontrollers mac adress, det som står under). Håller på för fullt att leta efter något vettigt sätt att komma in i kontrollern. Tips mottages gärna! Kör för fullt en port scanning för att leta efter öppna portar.

Mitt betyg för att att använda den enbart för att i realtid styra ”smart belysning” är just nu relativt bra, hoppas på att andra system i framtiden ska ges möjlighet att koppla upp sig mot den och därigenom styra den via andra system.

Vi kommer säkert att inom en snar framtid skriva ett mer ingående test och jämföra den med Philips HUE system för att styra belysning.

Gilla och dela gärna sidan Automatiserar.se, vi uppskattar den typen av feedback och det ger oss motivation att fortsätta driva sidan 🙂

// Ispep

86 reaktioner på ”Test: Hur bra fungerar IKEAS gateway TRÅDFRI?”

  1. Jag köpte ett gäng lampor och en gateway igår.. Tycker som dig, bra första intryck, förutom plastförpackningen från helvetet.. ; )

    Jag har samma ”ständiga” uppdatering.. 1.1.1.1.-5.7.2.0

    Jag lyckas inte skapa några ”stämningar”. .jag kan skapa stämningen och ställa in hur jag vill ha det samt namnge den.. men när jag väljer stämningen så händer inget..

    Sen har jag inte lyckats skapa en stämning för flera olika enheter.
    Idag är 3 lampor kopplade till 1 fjärr, sen är 3 nya lampor kopplade till en annan… har du hittat någon möjlighet för att skapa en stämning för 2 olika grupper ?

    Bra sida annars !!

    1. Ja den inplastningen hade dom verkligen lyckats med! Om den där uppdateringen kvarstår imorgon kommer jag nog testa att ta bort fjärren och lägga till den på nytt igen.

      Testade nyss att skapa stämning för en av lamporna, dessa kom upp som valbara ”stämning” för lampan sedan. Testade även att göra detta för en grupp, vilket fungerade utan problem med. Men att skapa en som fungerar mellan grupper verkar som du säger inte fungera. Uppdaterade sidan med den infon, tack för att du uppmärksammade det.

      Tackar för feedbacken med vi uppskattar den 🙂

      // Ispep

  2. Niklas Grundel

    Intressant och kul läsning!

    Om du använder t ex wireshark och sniffar trafiken borde du väl få ett hum om vad som skickas/tas emot på mobilen och kontrollern?!

    1. Håller på att portscanna den nu, men det verkar trögt att hitta nått vettigt… Skulle nog behöva köra mirror på porten den fysiskt är kopplad. Men risken är att den kommunicerar via https, alternativt då blir att sätta upp en ”man in the middle” och wireshark för att få ut nått vettigt (och bara hoppas att dom inte verifierar sitt certifikat).

      Men hur svårt kan de vara 😉
      // Ispep

  3. Kollat på kom. mellan app och gw och kommit fram till att kom. baseras på DTLS v1.2 och TLS_PSK_WITH_AES_128__CCM_8 som krypto. Undra vilken ”pre-shared-key” det är? Provat med ”säkerhetsnyckeln” stämplad på gw:n och gjort om den till hex men ”fail:at”. MD5 på kod + MAC som nyckel? Kör vidare med ”trial-and-error”. Förslag på nyckel mottages tacksamt

  4. Intressant, det var verkligen riv-och-slit efter dessa på ikea igår. Kommer att följa detta för att se hur man lyckas få in det i Veran.

  5. Inte bara jag som haft problem med evighets uppdateringar då.
    Har fått samma problem med att nå Gateway också som du Ispep, löste du det? Fick det igår på min iPhone och idag på min Android men verkar funka efter ett tag igen men aningens instabilt just nu.

    Vet inte om det bara är jag, men jag har skapat lite olika stämningar, ex kväll där 3x lampor​ ska vara 20% varmvitt och en annan stämning ”dag” som ska ha 2x lampor tända 60% vitt ljus och den sista lampan släckt.
    När jag klickar mellan dem så funkar det första gången sen när jag klickar på ”dag” igen och går till ”kväll” så är alla inställningar samma som de var inställda för ”dag”? :/

    Tack för bra info och hoppas du håller artikeln uppdaterad med mer matnyttigt!

    1. Upplever samma problem som dig Peter , pratade med Ikea så dom vet om problemet. Dom jobbar på en lösning !

      Jag kan dessutom bara klicka på en stämning om lampan är tänd, det funkar inte att klicks på dem om lampan är av, detta skall gå sa Ikea.. hoppas på fix snart !

      // hörde att det blir ett större produktsläpp till hösten med stor uppdatering !

      1. Hej svarar alla här.
        Jag försöker uppdatera de här inlägget löpande, så följ det via den där e-post funktionen så ser ni när jag hittat nått nytt, och för all del när läsare ger tips via kommentarerna här, det uppskattas!

        Har jag tur kommer jag att få testa Ikeas beta API mot kontrollern (Får hoppas att jag inte bara blev lovad det för att det var första april igår)

        Jag fick bort problemet med den eviga uppdateringen genom att helt ta bort enheten som väntade på uppdatering. Kontrollerade sedan i kontrollern om det finns nya uppdateringar igen, då blev den nöjd och sa att jag hade den senaste.
        Inkluderade fjärren igen och flyttade lampan till den nya gruppen som skapades. Kontrollerade om det fanns uppdateringar igen, vilket den nu inte längre tyckte. Så det problemet är löst för mig.

        Har dock hört flera som har version 1.0.0008 på sin gateway (så vida inte det med var första april)…

        // Ispep

        1. Ispep det låter ju oerhört intressant! Hoppas du får lite mer info om det snart. Men det jobbas alltså på något form av öppet API från Ikea då?

          Björn, fick en uppdatering av Gateway nu ikväll tydligen. V.1.1.0015 och det verkar ha löst problemet med att lamporna tappade sina inställningar mellan olika stämningar!

          1. Ja släpper dom det där öppna API:et som man pratat om, då tror jag deras belysning kommer att bli en typ av standard när det gäller smarta lampor! Det kommer säkert att ge en boost för Zigbee med som bärare av data med.
            Avvaktar svar för att se om jag får tillgång till beta API:et eller om man måste fortsätta den hårda vägen 😉

            Intressant, ska se om min gateway har några uppdateringar så fort jag hinner med! Bra att ni delar info när det händer något 🙂

            // Ispep

          2. Intressant, den uppdateringen har inte nått mig ?! :s

            Däremot så testade jag att inte koppla ur något trots 2 dagars uppdatering . 3e dygnet så försvann uppgraderingarna och nu är alla färdiga, dock inte den versionen du har ..

    1. Intressant, kollade lite mer på sidan du skickade!

      https://bitsex.net/software/2017/coap-endpoints-on-ikea-tradfri/

      Saxat från länken ovan:
      So, I’m talking to the Trådfri GW. It turns out that my initial research was correct. It is talking coaps. I used californium.tools/ to talk to it, requesting coaps://10.0.3.25/.well-known/core. It actually seems to implement the standard rather well I had to use -psk and enter the security key, printed on a label under the gw itself.
      ——————-

      Hittade även RFC 7252 där det står i detalj om protokollet: https://tools.ietf.org/html/rfc7252

      Fanns ett plugin som heter Copper i Firefox:
      Copper (Cu) CoAP user-agent for Firefox. It installs a handler for the ’coap’ URI scheme and allows users to browse and interact with Internet of Things devices.

      Som sagt nu är det bara att börja bygga, Tack för länken!

      // Ispep

      1. I’ll write in english, as I believe it’ll create less misunderstanding than norwegians trying to speak swedish, and swedes trying to do norwegian…

        Copper does not support dTLS. In fact, very few of the tools I found for coap supports coaps – which is coap + dTLS.

        Californium, from the eclipse guys support it. Based on a disassembly of the ikea app, they use californium too.

        1. No problem and thanks for taking the time to provide this info.

          When I found you post last night I searched for a simple way to verify that my Trådfri worked with COAP. A quick Google search and I found that Copper could connect and it ”worked”, and then I went to bed ☹
          I noticed earlier tonight that this Copper lacks the DTLS support that required.. And as you say it´s few tools that supports DTLS.

          // Ispep

  6. Intressant läsning. Hoppas själv att någon integrerar detta i ha-bridge mukvaran så den får stöd att prata med Ikea Trådfri Gateway:

    https://github.com/bwssytems/ha-bridge

    ha-bridge emulerar Philips Hue API så sådan integration skulle betyda att allt som kan prata med Philips Hue API skulle då kunna kontrollera Ikea Trådfri Gateway.

    Fördelen med en sådan lösning är att ha-bridge är redan kompatibel med Amazon Echo, Google Home, Harmony Hub, Samsung SmartThings Hub, Vera, Nest, MiLight bulbs, och mera.

  7. Ispep, har du testat att ansluta lampan till Vera´n igen efter att de uppdaterats? Är det någon som testat att ansluta dem till Hue Bridge efter att de uppdaterats?

    1. Hej
      En av mina grupper med ”trådfri” lampor fungerar fortfarande med Vera. MEN det är med hjälp av min egna gateway, saknar Zigbee på min Vera Lite och väntar på att dom ska släppa Vera Secure 🙁

      Kanske någon annan som läser detta som har testat och kan säga om det har fungerat?

      // Ispep

      1. From this feature request discussion about integrating Ikea Trådfri/Tradfri Gateway in ha-bridge open source software as a bridge to communicate and control connected Ikea’s ZLL based smart lights and sensors using ha-bridge emulated Philips Hue API

        https://github.com/bwssytems/ha-bridge/issues/570

        It does indeed look as if Ikea have choosen to base their implementation on OMA (Open Mobile Alliance) and Eclipse recommended standard of those three logical components; LwM2M (Lightweight M2M) protocol stack with CoAP and DTLS layers.

        ”Lightweight M2M (LWM2M) is a system standard in the Open Mobile Alliance. It includes DTLS, CoAP, Block, Observe, SenML and Resource Directory and weaves them into a device-server interface along with an Object structure.”

        http://openmobilealliance.org/data-models-for-the-internet-of-things/

        https://connect2.io/open-mobile-alliance-lightweightm2m-oma-lwm2m/

        http://openmobilealliance.org/constrained-application-protocol-coap-is-iots-modern-protocol/

        http://openmobilealliance.org/data-models-for-the-internet-of-things/

        https://connect2.io/open-mobile-alliance-lightweightm2m-oma-lwm2m/

        https://iot.eclipse.org/standards/

        https://eclipse.org/community/eclipse_newsletter/2014/february/article2.php

        https://www.eclipsecon.org/na2014/sites/default/files/slides/Eclipsecon%20NA14%20-%20One%20protocol%20to%20rule%20them%20all-%20(1).pdf

        The Wakaama project covers the LWM2M Protocol, CoAP, and DTLS layers of the LwM2M protocol stack for all three logical components. Wakaama is not a library but files to be built with an application. The Eclipse Wakaama project provides a C portable framework for building LWM2M clients and/or servers. The source code of Wakaama is available from the project webpage. It is written in C and designed to be portable on POSIX compliant systems.

        http://www.eclipse.org/wakaama/

        You can also build the ”dtls” branch of libcoap from:

        https://github.com/obgm/libcoap/tree/dtls

        Californium is another CoAP client from Eclipse (programmed in Java) which also supports DTLS

        https://eclipse.org/californium/
        https://github.com/cetic/6lbr/wiki/Example-:-Dtls-Coap-Server
        https://people.inf.ethz.ch/mkovatsc/resources/californium/cf-dtls-thesis.pdf

        And the Eclipse Leshan project provides a Java implementation of LwM2M, allowing to build LwM2M servers and clients. The source code of Leshan is available from the project webpage.

        http://www.eclipse.org/leshan/

        Note! CoAP (Constrained Application Protocol) is the protocol which the OCF (Open Connectivity Foundation) is promoting to become the standard for IoT. OCF (Open Connectivity Foundation) which is lead by all the indistry giants recently made a merger between IoTivity and AllJoyn happen as lead by the Linux Foundation.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Connectivity_Foundation

  8. Är det någon som har problem med att någon av lamporna kopplad till gatewayen håller på att växla mellan min och maxbelysning (typ var 15:e sekund)?

    I appen står det att lampan håller på att uppdatera sig. Jag provade att ta bort och lägga till samtliga enheter och då stod det att alla lampor var uppdaterade till 5.7.2.0. Efter ett tag stod det dock väntande uppdatering 1.1.1.0 – 5.7.2.0 och lampan ”blinkar” igen.

    Om jag drar ur sladden till gatewayen slutar lampan ”blinka”.

    1. Hej
      Har hört några andra som haft det problemet, dom tog bort enheten helt från gatewayen och kontrollerade om det finns uppdateringar. När den slutat varna på enheter kopplade dom in lampan igen och fick den ”uppdaterad” fast den redan hade samma version.

      Vilken version av firmware har du i din Gateway? Min vägrar att uppdatera till nyare än 0004 :/

      // Ispep