Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Ikeas gateway gör inte mycket väsen av sig

Test: Hur bra fungerar IKEAS gateway TRÅDFRI?

Äntligen har Ikea släppt en egen kontroller för att styra belysningen ”TRÅDFRI”!

Vi har just nyligen publicerat ett längre inlägg (2019-08) om hur du löser många av dom vanliga problemen som kan uppkomma med trådfri, allt från räckvidd till stabilitet. Du kan läsa hela inlägget här ( https://www.automatiserar.se/stabilaretradfri/ )

I dagsläget är det enbart via mobilen det är möjligt att hantera kontrollern. Det är möjligt via Iphone och Android telefoner, allt som behövs är appen ”Trådfri”. För tillfället går det inte att hantera den på annat sätt än via Ikeas app. Antagligen är det bara en tidsfråga innan andra system lyckats integrera sig mot kontrollern.

Som Niklas tidigare skrivit har det varit möjligt att styra lamporna ”Trådfri” via Veras kontroller Vera Plus, alla funktioner har dock inte fungerar.  Bland annat har det inte varit möjligt att byta färg på lamporna via Veran.

Mitt första intryck av kontrollern är relativt bra, appen fungerar parallellt med fjärrkontrollerna. Jag saknar möjlighet att integrera mot den från andra system! Men som sagt, den släpptes igår ( 2017-03-31 ) och det kanske kommer möjlighet till det i framtiden.

Följande ingick i startkittet.

Redan den 2017-03-31 fick vi tag på några startkit med Ikeas kontroller Trådfri. Det första intrycket är relativt bra (När man väl fått ut allt ur plasten!). Priset för startkittet var då 749:- (länk till Kittet på IKEA).

Startkit från Ikea priset vid inköp var 749:-

Som sagt, när man väl fått loss alla komponenter ur plasten och börjat leta vad som ingick insåg jag att information om den inte kommer att vara ett problem. Det var fler manualer än enheter i lådan! Kontrollern för sig själv kostar 249:- (länk till kontrollern på Ikea), vilket är billigt för en uppkopplad kontroller tycker jag. Det ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan någon lyckas flasha in en egen mjukvara i den. Vilket säkert kommer att leda till att Zigbee får ett uppsving!

I startkittet ingick 2 lampor, 1 fjärrkontroll, 1 strömadapter och kontrollern.

Kontrollern har ett plastlock som demonteras genom att vrida locket motsols. Under locket finns sedan följande (se bild nedan). Kontrollern har tre vita lampor och kontakt för USB ström och Ethernet, så innehållet är inte mycket vad man kan se. Den har även en inkluderings knapp, har själv inte behövt använda inkluderingsknappen alls under mina tester.

Ikeas gateway öppnad

Genom att plugga in kontrollern börjar lamporna lysa och efter en liten stund är enheten uppkopplad och redo för att hanteras via mobilen. Lamporna lyser väldigt svagt, det gör att man inte stör sig på dom.

Ikeas kontroller öppen och med usb ström och nätverkskabel

Räckvidden på kontrollern verkar vara helt ok, har testat att placerat den i källaren och styrt belysning på våningen ovanför utan problem. Har dock haft lite problem att flera lampor i samma grupp inte alltid styrs lika. Ibland ”missar” kontrollern och det krävs flera kommandon för att få lamporna i sync igen. Detta kanske beror på min miljö alternativt löser sig i en nyare firmware.

Hantera kontrollern via mobilen

Manualen uppmanar att man laddade hem appen ”TRÅDFRI” för din telefonmodell, i dagsläget fungerar det för Android och Iphone. Jag valde att testa detta på en Android telefon. Själva appens ikon var relativt anonym på startskärmen.

Vid första uppstart av appen möts man av följande information (se nedan). Att följa stegen och lägga till sin gateway / kontroller  i appen gick smidigt. Det fanns till och med stöd för att läsa in all information som behövdes under kontrollern med hjälp av kameran och en QR kod!

Själva inkluderingen gick helt smärtfritt och var inte alls svårt. Nästa steg blev att inkludera de nya enheterna, lampor och fjärrkontroller. Jag valde att började med fjärrkontrollen, att följa deras rekommendationen att först trycka 4 ggr på knappen för att ”nollställa”, samt verifiera att den röda lampan på fjärrkontrollen blinkar till rött verkade behövligt!

När väl detta var gjort verkar det även som att rekommendationen att vänta MINST 10 sekunder även stämde. När väl detta var gjort kunde jag hålla fjärrkontrollen mot gatway:en / kontroller:en och inkludera den utan problem.

 

Nu fortsatte jag att inkludera en av lamporna, detta görs genom att koppla in lampan till 230V och vänta på att den ska tändas. Sedan används fjärrkontrollen på motsvarande sätt som tidigare, dvs genom att hålla in ”include” knappen i 10 sekunder i närheten av lampan. Om allt fungerar kommer lampan att börja blinka under tiden inkluderingen görs samt sedan fortsätta lysa i fast sken. I appen får man även en kvittens om att lampan hittats.

   

Nu upprepade jag ovan steg några gånger för de enheter jag tidigare hade i serien ”TRÅDFRI”.  Till och med min egna ”Arduino kontroller” gick att inkludera i Ikeas Gateway, på köpet fick den även nyare firmware uppdaterad! Mer info om mitt projektet finns här.

Min Arduino Gateway som fram tills nu skött mina Trådfri lampor
Min Arduino Gateway som fram tills nu skött mina Trådfri lampor

Funktioner i appen

Själva appen har inte överdrivet mycket funktionalitet i dagsläget, den tillåter till exempel inte att man styr belysningen om du befinner dig utanför ditt wifi. Man kan skapa grupper dit enheter samlas, vilket är smidigt och underlättar en hel del. Fram tills nyss har det bara varit möjligt att styra alla lampor i en grupp med en fjärrkontroll (vilket fortfarande är samma). Men med hjälp av kontrollern kan man styra lamporna individuellt i samma grupp med, detta är ganska smidigt och gör att man kan minska på antalet fjärrkontroller!

När jag inkluderat mina lampor och valt att behålla default namnen möts jag av följande i appen (se bild nedan), grupp 2 har två lampor ”Lampa tv Höger” och ”Lampa Tv Vänster”. Genom att trycka på ”bollen” kan jag ange vilken färg båda lampor ska ha. Strecket med en blå boll anger hur pass starkt lamporna ska lysa. Genom att tycka på ikonen för en sol  tänds eller släcks lamporna helt. När jag ändrar något i appen reagerar lamporna direkt. Genom att trycka på någon av de två enskilda boxarna med lampor nedan kan jag styra varje lampa för sig själv.

Bilden till vänster är utan namnbyte på grupper och den till höger min ”färdiga” konfiguration.

  
Utöver att få möjligheten att styra enheter via appen ser jag även vilken batteristatus fjärrkontrollen har.

Stämning

Med funktionen stämning (vilket nås via färgvalet) är det möjligt att konfigurera flera olika ljuskällor i samma grupp.  Jag har valt att skapa två extra stämningar ”Film test” och ”Dag test”, dessa aktiveras precis som en vanlig färg sedan. Fördelen är i en större grupp går det att sätta olika färger och styrkor på belysningen med en enda knapptryckning. I en kommentar nedan fick vi även se att detta är begränsat till samma grupp. Dvs det går inte att nyttja samma ”Stämning” på mer än en grupp.

menyn stämning i ikeas gateway

Tidstyrning av belysning

Appen ger möjlighet att tända och släcka belysning, detta görs med hjälp av schemaläggaren.  Det ges tre möjligheter

 • Godmorgon: Vilket gör att lampor sakta tänds för att ge ett behagligt morgonljus. 30 minuter innan angiven tid börjar den sakta dimma upp.
 • Inte hemma: Tänder och släcker belysning som om man vore hemma.
 • På eller av: Tänder och släcker belysning utifrån tid som anges.

I appen är det möjligt att styra belysningen med hjälp av tid

Har tyvärr inte hunnit testa detta allt för mycket ännu eftersom jag just köpt kontrollern.

Uppdateringar

Kontrollern hanterar uppdatering av firmware i både lampor och fjärrkontroller själv. Min kontroller har tyvärr stått och uppdaterat i snart 24 timmar, vilket är lite konstigt… Men som den skriver ska allt fungera under tiden, vilket verkar stämma.

Mitt system har i skrivande stund följande firmwares

 • Kontroller – 1.0.0004
 • Fjärrkontroller
  • 0.9.8.1-5.7.0.0
  • 1.1.1.1-5.7.2.0 (Har haft status ”väntar på uppdatering” i snart en hel dag)
 • Lamor
  • 0.9.8.0-5.7.0.0
  • 1.1.1.1-5.7.2.0

Uppdatering 2017-04-01 – 20:25

Om du får samma problem som jag att en enhet låst sig i ”väntande uppdatering”, ta bort enheten och nollställ den genom att trycka 4 ggr på inkluderingsknappen i dosan. Efter det inkluderar du fjärrkontrollen igen. Det går sedan att flytta lamporna till den nya gruppen från den gamla utan att inkludera om dom.

Detta löste mitt problem och enheten slutade varna för uppdateringar, fjärrkontrollen fick inte någon nyare version av firmware ändå.

Under kvällen har jag även råkat ut några gånger för ”Hoppsan! vi kan inte ansluta till din gateway”, detta kan dock bero på alla mina försök att lyckas kommunicera direkt med kontrollern från datorn.

vi kan inte ansluta till din gateway

Uppdaterat: 2017-04-06: Försök att få nyare firmware.

Efter att att nästan ha väntat en vecka på att få uppdatera från version 1.0.0004 bestämde jag mig för att ta bort enheter i kontrollern som den klagade över att den inte sett på länge (2st fjärrkontroller).

Detta verkade dock inte göra någon skillnad, bestämde mig då för att starta om den genom att dra strömmen.  NU HÄNDE DET NÅTT!

Men just nu verkar det som att den fortfarande inte vill ge med sig… Uppdatering kommer när jag sett vad som orsakar felet.

2017-04-08  Tyvärr visade det sig att den fortfarande vägrar uppgradera firmware till nyare än 0004.

Testade därför att ta bort alla enheter och enbart inkludera en fjärrkontroll. Återställa den även enligt IKEA:s egna instruktion (filmen nedan), tyvärr så blev det inte någon skillnad min gateway står fortfarande kvar på version 1.0.0004!

Under mitt letande så insåg jag att IKEA har gjort video instruktioner på allt man kan göra med ”TRÅDFRI”.

Länk till alla IKEAS instruktioner

2017-04-09 – 22:10

Äntligen har min kontroller uppdaterats till version 1.1.0015!

När appen startade ikväll fick jag en notis om att det fanns en uppdatering tillgänglig. Valde att installera den, fick då följande fel: Hoppsan! Något gick fel säkert 8 – 10 ggr, väntade mellan gångerna jag testade.. Men det verkade bli skillnad när jag testade att uppdatera igen och direkt stänga appen och starta den. Då fick jag Gatewayen Omstartas det tar bara ca en minut… och nu tillgång till den nya firmwaren 1.1.0015!

ÄNTLIGEN kunde jag köra ett kommando med coap direkt för att kommunicera med gatewayen (PRECIS samma som jag försökte med i version 004, vilket jag kan bekräfta inte fungerar alls!)

 • coap-client -u ”Client_identity” -k DenHemligaIKEANyckeln ”coaps://10.20.30.40:5684/.well-known/core”

Vilket gav svaret:

v:1 t:CON c:GET i:f2ca {} [ ]
decrypt_verify(): found 24 bytes cleartext
decrypt_verify(): found 484 bytes cleartext

samt all info ur min kontroller ( vet inte vad som är relevant eller inte där ännu därför delar jag inte det resultatet)

 • DenHemligaIKEANyckeln = den som står under din gateway
 • 10.20.30.40 = det ip din gateway har på ditt nätverk

För att installera coap-client på en rpi ( Kunde lägga till COAP på samma Raspberry pi som min guiden bygger på)

Allt jag behövde köra för att få till Coap klienten var:

apt-get install libtool

git clone --recursive https://github.com/obgm/libcoap.git
cd libcoap
git checkout dtls
git submodule update --init --recursive
./autogen.sh
./configure --disable-documentation --disable-shared
make
sudo make install
(( Källa: https://community.home-assistant.io/t/ikea-tradfri-gateway-zigbee-very-basic-working-implementation/14788/18 ))

Nu när jag äntligen fått igång min Gateway med korrekt version kommer det inom kort att komma mer info om hur man direkt integrerar mot den!

Protokoll

Uppdaterat: 2017-04-04

Enligt tips nedan från Mattias73 är det protokollet ”The Constrained Application Protocol (CoAP)” som används, efter lite läsande på länkarna han nämnde så verkar det stämma bra! Följande länk förklarar mer om detta:  https://bitsex.net – Info om coap och Trådfri

Passade på att kolla lite mer på protokollet, källan är RFC för hur det ska fungera.

The Constrained Application Protocol (CoAP) is a specialized webtransfer protocol for use with constrained nodes and constrained
(e.g., low-power, lossy) networks.  The nodes often have 8-bit microcontrollers with small amounts of ROM and RAM, while constrained
networks such as IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks (6LoWPANs) often have high packet error rates and a typical
throughput of 10s of kbit/s.  The protocol is designed for machine-to-machine (M2M) applications such as smart energy and building
automation.
Källa: https://tools.ietf.org/html/rfc7252

Som hastigast testade jag med ett plugin i firefox ( Copper ), och ser då att den pratar på port 5683, mycket mer än så har jag tyvärr inte hunnit.

2017-04-04 – 22:00: Tyvärr så stödde inte Copper DTLS, vilket gjorde att man inte kan logga in på Trådlös via det plugin:et

Mer information och exempel på hur man loggar in kommer säkert inom kort.

Tips och exempel mottages gärna!

Sammanfattning

Så nu har jag kommit igång och är riktigt nöjd än så länge. Kommer att försöka behandla den som en fristående kontroller för att styra belysning till en början. Integrationen har jag ju redan via min Arduino fjärr 😉

När jag börjar leta efter möjligheter att komma in på den via nätverket har jag inte kommit allt för långt ännu tyvärr… Den registrerar sig i DNS med följande namnstandard: GW-XXXXXXXXXX ( Där XXXX är din kontrollers mac adress, det som står under). Håller på för fullt att leta efter något vettigt sätt att komma in i kontrollern. Tips mottages gärna! Kör för fullt en port scanning för att leta efter öppna portar.

Mitt betyg för att att använda den enbart för att i realtid styra ”smart belysning” är just nu relativt bra, hoppas på att andra system i framtiden ska ges möjlighet att koppla upp sig mot den och därigenom styra den via andra system.

Vi kommer säkert att inom en snar framtid skriva ett mer ingående test och jämföra den med Philips HUE system för att styra belysning.

Gilla och dela gärna sidan Automatiserar.se, vi uppskattar den typen av feedback och det ger oss motivation att fortsätta driva sidan 🙂

// Ispep

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

86 svar till ”Test: Hur bra fungerar IKEAS gateway TRÅDFRI?”

 1. Jag köpte ett gäng lampor och en gateway igår.. Tycker som dig, bra första intryck, förutom plastförpackningen från helvetet.. ; )

  Jag har samma ”ständiga” uppdatering.. 1.1.1.1.-5.7.2.0

  Jag lyckas inte skapa några ”stämningar”. .jag kan skapa stämningen och ställa in hur jag vill ha det samt namnge den.. men när jag väljer stämningen så händer inget..

  Sen har jag inte lyckats skapa en stämning för flera olika enheter.
  Idag är 3 lampor kopplade till 1 fjärr, sen är 3 nya lampor kopplade till en annan… har du hittat någon möjlighet för att skapa en stämning för 2 olika grupper ?

  Bra sida annars !!

  1. Ja den inplastningen hade dom verkligen lyckats med! Om den där uppdateringen kvarstår imorgon kommer jag nog testa att ta bort fjärren och lägga till den på nytt igen.

   Testade nyss att skapa stämning för en av lamporna, dessa kom upp som valbara ”stämning” för lampan sedan. Testade även att göra detta för en grupp, vilket fungerade utan problem med. Men att skapa en som fungerar mellan grupper verkar som du säger inte fungera. Uppdaterade sidan med den infon, tack för att du uppmärksammade det.

   Tackar för feedbacken med vi uppskattar den 🙂

   // Ispep

 2. Profilbild för Niklas Grundel
  Niklas Grundel

  Intressant och kul läsning!

  Om du använder t ex wireshark och sniffar trafiken borde du väl få ett hum om vad som skickas/tas emot på mobilen och kontrollern?!

  1. Håller på att portscanna den nu, men det verkar trögt att hitta nått vettigt… Skulle nog behöva köra mirror på porten den fysiskt är kopplad. Men risken är att den kommunicerar via https, alternativt då blir att sätta upp en ”man in the middle” och wireshark för att få ut nått vettigt (och bara hoppas att dom inte verifierar sitt certifikat).

   Men hur svårt kan de vara 😉
   // Ispep

 3. Profilbild för Mattias
  Mattias

  Kollat på kom. mellan app och gw och kommit fram till att kom. baseras på DTLS v1.2 och TLS_PSK_WITH_AES_128__CCM_8 som krypto. Undra vilken ”pre-shared-key” det är? Provat med ”säkerhetsnyckeln” stämplad på gw:n och gjort om den till hex men ”fail:at”. MD5 på kod + MAC som nyckel? Kör vidare med ”trial-and-error”. Förslag på nyckel mottages tacksamt

 4. Intressant, det var verkligen riv-och-slit efter dessa på ikea igår. Kommer att följa detta för att se hur man lyckas få in det i Veran.

 5. Profilbild för Peter H
  Peter H

  Inte bara jag som haft problem med evighets uppdateringar då.
  Har fått samma problem med att nå Gateway också som du Ispep, löste du det? Fick det igår på min iPhone och idag på min Android men verkar funka efter ett tag igen men aningens instabilt just nu.

  Vet inte om det bara är jag, men jag har skapat lite olika stämningar, ex kväll där 3x lampor​ ska vara 20% varmvitt och en annan stämning ”dag” som ska ha 2x lampor tända 60% vitt ljus och den sista lampan släckt.
  När jag klickar mellan dem så funkar det första gången sen när jag klickar på ”dag” igen och går till ”kväll” så är alla inställningar samma som de var inställda för ”dag”? :/

  Tack för bra info och hoppas du håller artikeln uppdaterad med mer matnyttigt!

  1. Upplever samma problem som dig Peter , pratade med Ikea så dom vet om problemet. Dom jobbar på en lösning !

   Jag kan dessutom bara klicka på en stämning om lampan är tänd, det funkar inte att klicks på dem om lampan är av, detta skall gå sa Ikea.. hoppas på fix snart !

   // hörde att det blir ett större produktsläpp till hösten med stor uppdatering !

   1. Hej svarar alla här.
    Jag försöker uppdatera de här inlägget löpande, så följ det via den där e-post funktionen så ser ni när jag hittat nått nytt, och för all del när läsare ger tips via kommentarerna här, det uppskattas!

    Har jag tur kommer jag att få testa Ikeas beta API mot kontrollern (Får hoppas att jag inte bara blev lovad det för att det var första april igår)

    Jag fick bort problemet med den eviga uppdateringen genom att helt ta bort enheten som väntade på uppdatering. Kontrollerade sedan i kontrollern om det finns nya uppdateringar igen, då blev den nöjd och sa att jag hade den senaste.
    Inkluderade fjärren igen och flyttade lampan till den nya gruppen som skapades. Kontrollerade om det fanns uppdateringar igen, vilket den nu inte längre tyckte. Så det problemet är löst för mig.

    Har dock hört flera som har version 1.0.0008 på sin gateway (så vida inte det med var första april)…

    // Ispep

    1. Profilbild för Peter H
     Peter H

     Ispep det låter ju oerhört intressant! Hoppas du får lite mer info om det snart. Men det jobbas alltså på något form av öppet API från Ikea då?

     Björn, fick en uppdatering av Gateway nu ikväll tydligen. V.1.1.0015 och det verkar ha löst problemet med att lamporna tappade sina inställningar mellan olika stämningar!

     1. Ja släpper dom det där öppna API:et som man pratat om, då tror jag deras belysning kommer att bli en typ av standard när det gäller smarta lampor! Det kommer säkert att ge en boost för Zigbee med som bärare av data med.
      Avvaktar svar för att se om jag får tillgång till beta API:et eller om man måste fortsätta den hårda vägen 😉

      Intressant, ska se om min gateway har några uppdateringar så fort jag hinner med! Bra att ni delar info när det händer något 🙂

      // Ispep

     2. Intressant, den uppdateringen har inte nått mig ?! :s

      Däremot så testade jag att inte koppla ur något trots 2 dagars uppdatering . 3e dygnet så försvann uppgraderingarna och nu är alla färdiga, dock inte den versionen du har ..

 6. Profilbild för Mattias73
  Mattias73

  Full fart där ute vad gäller IKEA trådfri

  PSK = enligt nedan

  https://bitsex.net/

  Nu är det bara att hitta lämpligt CoAP och DTLS-bibliotek i valfritt språk

  1. Intressant, kollade lite mer på sidan du skickade!

   https://bitsex.net/software/2017/coap-endpoints-on-ikea-tradfri/

   Saxat från länken ovan:
   So, I’m talking to the Trådfri GW. It turns out that my initial research was correct. It is talking coaps. I used californium.tools/ to talk to it, requesting coaps://10.0.3.25/.well-known/core. It actually seems to implement the standard rather well I had to use -psk and enter the security key, printed on a label under the gw itself.
   ——————-

   Hittade även RFC 7252 där det står i detalj om protokollet: https://tools.ietf.org/html/rfc7252

   Fanns ett plugin som heter Copper i Firefox:
   Copper (Cu) CoAP user-agent for Firefox. It installs a handler for the ’coap’ URI scheme and allows users to browse and interact with Internet of Things devices.

   Som sagt nu är det bara att börja bygga, Tack för länken!

   // Ispep

   1. I’ll write in english, as I believe it’ll create less misunderstanding than norwegians trying to speak swedish, and swedes trying to do norwegian…

    Copper does not support dTLS. In fact, very few of the tools I found for coap supports coaps – which is coap + dTLS.

    Californium, from the eclipse guys support it. Based on a disassembly of the ikea app, they use californium too.

    1. No problem and thanks for taking the time to provide this info.

     When I found you post last night I searched for a simple way to verify that my Trådfri worked with COAP. A quick Google search and I found that Copper could connect and it ”worked”, and then I went to bed ☹
     I noticed earlier tonight that this Copper lacks the DTLS support that required.. And as you say it´s few tools that supports DTLS.

     // Ispep

 7. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Intressant läsning. Hoppas själv att någon integrerar detta i ha-bridge mukvaran så den får stöd att prata med Ikea Trådfri Gateway:

  https://github.com/bwssytems/ha-bridge

  ha-bridge emulerar Philips Hue API så sådan integration skulle betyda att allt som kan prata med Philips Hue API skulle då kunna kontrollera Ikea Trådfri Gateway.

  Fördelen med en sådan lösning är att ha-bridge är redan kompatibel med Amazon Echo, Google Home, Harmony Hub, Samsung SmartThings Hub, Vera, Nest, MiLight bulbs, och mera.

 8. Ispep, har du testat att ansluta lampan till Vera´n igen efter att de uppdaterats? Är det någon som testat att ansluta dem till Hue Bridge efter att de uppdaterats?

  1. Hej
   En av mina grupper med ”trådfri” lampor fungerar fortfarande med Vera. MEN det är med hjälp av min egna gateway, saknar Zigbee på min Vera Lite och väntar på att dom ska släppa Vera Secure 🙁

   Kanske någon annan som läser detta som har testat och kan säga om det har fungerat?

   // Ispep

   1. From this feature request discussion about integrating Ikea Trådfri/Tradfri Gateway in ha-bridge open source software as a bridge to communicate and control connected Ikea’s ZLL based smart lights and sensors using ha-bridge emulated Philips Hue API

    https://github.com/bwssytems/ha-bridge/issues/570

    It does indeed look as if Ikea have choosen to base their implementation on OMA (Open Mobile Alliance) and Eclipse recommended standard of those three logical components; LwM2M (Lightweight M2M) protocol stack with CoAP and DTLS layers.

    ”Lightweight M2M (LWM2M) is a system standard in the Open Mobile Alliance. It includes DTLS, CoAP, Block, Observe, SenML and Resource Directory and weaves them into a device-server interface along with an Object structure.”

    http://openmobilealliance.org/data-models-for-the-internet-of-things/

    https://connect2.io/open-mobile-alliance-lightweightm2m-oma-lwm2m/

    http://openmobilealliance.org/constrained-application-protocol-coap-is-iots-modern-protocol/

    http://openmobilealliance.org/data-models-for-the-internet-of-things/

    https://connect2.io/open-mobile-alliance-lightweightm2m-oma-lwm2m/

    https://iot.eclipse.org/standards/

    https://eclipse.org/community/eclipse_newsletter/2014/february/article2.php

    https://www.eclipsecon.org/na2014/sites/default/files/slides/Eclipsecon%20NA14%20-%20One%20protocol%20to%20rule%20them%20all-%20(1).pdf

    The Wakaama project covers the LWM2M Protocol, CoAP, and DTLS layers of the LwM2M protocol stack for all three logical components. Wakaama is not a library but files to be built with an application. The Eclipse Wakaama project provides a C portable framework for building LWM2M clients and/or servers. The source code of Wakaama is available from the project webpage. It is written in C and designed to be portable on POSIX compliant systems.

    http://www.eclipse.org/wakaama/

    You can also build the ”dtls” branch of libcoap from:

    https://github.com/obgm/libcoap/tree/dtls

    Californium is another CoAP client from Eclipse (programmed in Java) which also supports DTLS

    https://eclipse.org/californium/
    https://github.com/cetic/6lbr/wiki/Example-:-Dtls-Coap-Server
    https://people.inf.ethz.ch/mkovatsc/resources/californium/cf-dtls-thesis.pdf

    And the Eclipse Leshan project provides a Java implementation of LwM2M, allowing to build LwM2M servers and clients. The source code of Leshan is available from the project webpage.

    http://www.eclipse.org/leshan/

    Note! CoAP (Constrained Application Protocol) is the protocol which the OCF (Open Connectivity Foundation) is promoting to become the standard for IoT. OCF (Open Connectivity Foundation) which is lead by all the indistry giants recently made a merger between IoTivity and AllJoyn happen as lead by the Linux Foundation.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Connectivity_Foundation

 9. Det finns ett plugin till Homebridge https://github.com/stenehall/homebridge-ikea

 10. Är det någon som har problem med att någon av lamporna kopplad till gatewayen håller på att växla mellan min och maxbelysning (typ var 15:e sekund)?

  I appen står det att lampan håller på att uppdatera sig. Jag provade att ta bort och lägga till samtliga enheter och då stod det att alla lampor var uppdaterade till 5.7.2.0. Efter ett tag stod det dock väntande uppdatering 1.1.1.0 – 5.7.2.0 och lampan ”blinkar” igen.

  Om jag drar ur sladden till gatewayen slutar lampan ”blinka”.

  1. Hej
   Har hört några andra som haft det problemet, dom tog bort enheten helt från gatewayen och kontrollerade om det finns uppdateringar. När den slutat varna på enheter kopplade dom in lampan igen och fick den ”uppdaterad” fast den redan hade samma version.

   Vilken version av firmware har du i din Gateway? Min vägrar att uppdatera till nyare än 0004 :/

   // Ispep

   1. Hej!

    Jag åkte till Ikea och bytte ut lampan mot en ny (kan tillägga att det är modellen med fast färgtemperatur). Dock blev det ingen skillnad. Dessutom köpte jag ytterligare en lampa med fast färgtemperatur som även den har samma problem. Nu har jag alltså två blinkande lampor :). Vet inte om det kan vara gatewayen som krånglar. Jag har även en lampa med varierbar färgtemperatur, den krånglar inte.

    Gatewayen har version 0015. Jag vet inte om det spelar någon roll men jag har dragit ur strömmen till gatewayen ganska många gånger, kanske det kan trigga en uppdatering.

    Ska se om jag kan köra en reset på gatewayen.

    /Karra

    1. Jag har inte testat den med fast färgtemperatur alls, har bara dom där som går att ställa mellan olika färgtemperaturer. Kanske är nått som är i osynk i din version av firmware. Vad jag förstår det som så uppdaterar dom löpande hela tiden firmware. Förhoppningsvis löser det sig i nästa version, men aningens drygt kan jag tänka mig.

     Då har du tur iaf att din gateway är uppdaterad min är kvar på 0004 , vad jag hört är det den senaste versionen av firmwaren du har på 0015 iaf.

     Ringde supporten idag för att kolla vad dom säger om min Gateway, verkar som att jag hade testat allt förutom att installera om appen på telefonen (vilket inte gjorde någon skillnad)
     Om det inte löser sig på måndag kan det bli så att jag får byta min gateway mot en ny för att få nyare firmware 🙁
     För övrigt var supporten jag pratade med väldigt kunnig och trevlig! Dom skulle återkoppla på måndag.

     Passade på att fråga om det inte fanns någon publik sida där dom beskriver vad varje firmware ska lösa, men svaret var för tillfället nej men det kommer att komma i framtiden. Men det låter som att IKEA kommer att gå all in på det här protokollet och ZigBee! 🙂

     // Ispep

     1. Tror du att supporten även kan sitt protokoll och/eller att man via dem skulle kunna få tillgång till någon som kan det? Har ett par frågor kring deras API.

      Jag har slängt ihop https://github.com/stenehall/homebridge-ikea men kört in i väggen på ett par saker.

 11. Hej

  Tack för uppdateringen! Hoppas att det löser sig med gatewayen. 🙂

  Trevlig kväll!

 12. Svar till Johan :
  Snyggt!
  Har man tur kanske supporten har mer info än det dom gått ut med, men det kändes inte som att dom vill göra den offentlig ännu. Men de kanske är värt ett försök, man kan inte få mer än ett nej 🙂

  Mitt problem är att COAP kommandon inte alls verkar vilja fungera med min gatway och firmware version 0004 ( ANINGEN frustrerande ). Om jag byter till en ny på måndag kanske man kommer igång igen med och kan hjälpa till 🙂

  // Ispep

 13. Hej,

  Ni som har problem med lampor som blinkar kan göra det här:

  1) starta om GW
  2) ta bort lampan från systemet genom att gå in i appen och ta bort den (alternativt gör en factory reset på lampan)
  3) para in lampa igen

  Efter det här ska den sluta blinka. Steg #2 är viktigt.

  1. Tackar för tipset!
   Verkar vara en del som råkat ut för just det här felet med de enfärgade lamporna från Ikea.

   // Ispep

 14. Hi Guys

  I had the same issues with flashing bulbs and I found your blog and comments under this entry and used google translate to look for a solution.
  I also did contact IKEA support but no luck. I’m a software developer and I was looking for some patterns between issues I found online people were having and mine.
  I have finally found a solution and all it was it was unpair everything and pair it again … BUT before I had my phone’s language and IKEA app language set to english all I did different this time was change a language to Polish as Im in Poland and I bought my bulbs in polish IKEA. So far 2+ days and it’s still working fine. I’m not sure if this will apply to you guys but it’s worth trying I guess.

 15. Verkar vara integrerad mot HA nu som en component, dock inte testat själv.
  https://home-assistant.io/components/tradfri/

 16. Hej! Jag har installerat ett gäng trådfri-lampor hemma och på det stora hela funkar det bra. Jag har 5 st ytterbelysningsarmaturer (entré, groventre samt altan). Dessa har jag satt tidsstyrning på så att de ska tändas på kvällen och släckas på morgonen. Det intressanta är att tändningen ALLTID fungerar på samtliga lampor medan det framförallt är EN och ibland två lampor som inte släcks på morgonen. Jag använder då appen och får då tända (även fast lampan redan lyser) och sedan släcka den igen. Det är lamporna längst från gateway som strular. Kan det vara räckviddsproblem? Det verkar konstigt med tanke på att tändning alltid fungerar. Sker kommunikationen på olika sätt beroende på om det är kommandot tänd eller släck som skickas? Hur sker kommunikationen generellt? Skickas det inga ”ackar” eller liknande tillbaka till gateway om att tänd respektive släck-kommandot gått fram? Är dåligt insatt i Zigbee men förstår att det inte är TCP/IP som snackas.

  1. Låter som ett räckviddsproblem, fler lampor utökar räckvidden på ditt Zigbee nätverk.
   Jag har själv 3 lampor i en grupp och min gateway rätt så långt ifrån, ”ibland” missas nån av de tre lamporna fast övriga i samma grupp tänds / släcks.. Kan tänka mig att detta kommer att bli bättre allt eftersom dom uppdaterar firmware i både lampor och kontroller. Man får tänka på att detta är absoluta starten för IKEA när det gäller smart belysning 🙂

   Läste för inte så länge sedan att Ikea eventuellt ska få stöd att styra Hue med i framtiden

   // Ispep

   1. Rolig läsning! Funderar själv på att införskaffa ett gäng lampor men är lite frågande till räckvidden. Är det så att IKEAs gateway måste nå alla, eller routern/wifit den är kopplad mot, eller skickar lamporna vidare likt zwave?

    //David

    1. Samma som Z-Wave och ZigBee om du använder en gateway/hub, de skapar ett ”mesh” där varje lampa skickar vidrare, så har du fler enheter emellan för du bättre räckvid. Detta är bara om du använder en gateway/hub som då blir typ en master controller och har hand om säkerheten.

     1. Perfekt! Tack för svaret, blir en tur till Ikea

 17. Hej! Tack för en i intressant och omfattande genomgång! Jag har en fråga som jag dock ej fått svar på, varken här eller någon annanstans. Som jag förstår det kräver Ikeas gateway ett eget ethernet-uttag på ens router? Kan det verkligen vara möjligt?! Alla uttag på min router är sedan länge upptagna, och att köpa en switch bara för att Ikea valt en otroligt konstig design låter ju inte direkt aktuell – eller har jag missat något här? Gatewayen lär ju förbruka ett minimum av bandbredd, så att ge den ett eget ethernet-uttag på routern låter otroligt konstigt??

  Tack för en fin och trevlig sida!

  1. Hej
   Tack för feedbacken och ursäkta sent svar, lite mycket nu så varken jag eller Luvan har hunnit med oss på ett tag.

   Yes det krävs en nätverkskabel till Trådfri. Om jag får gissa så är det för att underlätta så att allt som behövs är att plugga in en kabel för att få funktionaliteten. Antar att dom vill undvika att behöva ge support för olika wifi implementationer och hålla det så ”säkert” och enkelt som möjligt genom detta steget.

   // Ispep

 18. Profilbild för Peter H
  Peter H

  http://m3.idg.se/2.1022/1.683148/ikea-tradfri-homekit
  Antar att stödet för Philips Hue Bridge innebär att det borde gå att rätt lätt att få in lamporna i Veran sen då? 🙂 Håller tummarna.

 19. IKEA öppnar upp Trådfri för Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa.
  Funktionerna kommer igång sommar/höst.

  http://www.mobil.se/nyheter/ikeas-smarta-hem-f-r-apple-och-googlest-d#.WSvUPm-LRaQ

 20. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Inga nyheter om kompabilitet med Vera?

  1. Vi får nog vänta på att de blir kompatibla med Hue Bridge, sedan fungerar de i Veran :/

   1. Fick svar bara för ett par dagar sedan när de tänkte implementera stöd för IKEA likt de har för Philips:

    Thank you for contacting Vera Control customer care.

    The IKEA products are not currently under priority for us since we are under higher demand from customers for other brands and models. In case we receive enough requests in the future, we will integrate those devices for sure.

    Kontentan är att ju fler som mailar support@getvera.com och frågar om att integrera IKEAs brygga, desto mer sannolikt.

    1. Jag fick ett liknande svart ifrån Samsung angående SmartThings hub support.

     ”Thank you for contacting SmartThings, I certainly appreciate your feedback! I’m happy to hear you’re interested in SmartThings as well as the Ikea Trådfri Gateway. We are partnering with new companies all the time and will certainly take your feedback into consideration!”

     Alltså om fler kontaktar Samsung på support@smartthings.com och specifikt ber om support för Ikea Trådfri Gateway så kanske de även kommer lägga till stöd för det där med.

     ’As you already have support for Philips Hue Hub can you please work with Ikea to also add support for Ikea Trådfri Gateway (Ikea’s new Tradfri smart lightning hub)?’

 21. Tack för bra och utförlig artikel!

  Jag har köpt ett gäng lampor och fjärrkontroller. När jag anslutit alla märker jag till min fasa att en grupp lampor bara kan styras av en enda fjärrkontroll! Jag vill ju kunna styra belysningen från flera kontroller. Typ trappbrytare.

  Går detta att komma runt? Kan jag lösa det genom att köpa ytterligare en brygga?

  1. Köp en till fjärrkontroll tomas så kan du gruppera dem i olika kategorier o på så sätt styra olika lampor via telefonens app.

   1. Jag har flera fjärrkontroller men vill att alla lampor ska vara i en grupp. Denna grupp vill jag dock kunna hantera med flera fjärrkontroller samt gärna med rörelsedetektor för att tända gruppen när någon kommer in.

    Ska fungera för fler än mig så app löser inte problemet.

 22. Okej, dålig koll på det Tomas tyvärr.!

  Läste att Apple nu sänker kraven för HomeKit!
  Vilket möjliggör äldre enheter och att dessa kan bli HomeKit kompatibla i efterhand !

  På samma sätt som Ikeas trådfri!

 23. Med nya versionen av firmvara (1.2.217) som lamporna automatiskt uppdaterades om de är kopplade mot Trådfri Gateway med skall även Philips Hue gateway klara av att styra Ikea Trådfri lampor

  1. Gäller detta rakt till HomeKit också?
   Eller är det bara hue?
   Tänker eftersom hue är HomeKit kompatibelt också?

  2. Profilbild för Peter H
   Peter H

   Någon som testat att få in Ikeas Lampor via Philips Hue? Antar då att om man har Zigbee stödet i Vera och en Philips Hue brygga så kan man styra lamporna via Veran?

   1. Profilbild för Peter H
    Peter H

    Ang min kommentar ovan så läste jag detta idag viket gjorde jag började fundera på detta:
    http://www.99mac.se/artikel/10654-ikea-slapper-farglampor-till-tradfri-serien

 24. Chattade med kundservice idag,
  Tydligen skall det nu fungera! Någon som kan bekräfta?

  De har höjt priset på gateway samt satt en ”nytt” tagg på den.

 25. Hej!

  Tack för en grym sammanställning kring TRÅDFRI.

  Jag har två frågor
  1) Fungerar lampornas tidstyrning även om TRÅDFRI gateway stängs av?
  2) Finns det möjlighet att tidstyra lamporna med hänsyn till solnedgång?

  1. Tackar, det kommer snart en uppdatering på den!

   Tror tyvärr inte tidsstyrningen fungerar om gatewayen stängs. Tror inte det går att styra den via sol upp / sol ned i trådfri. Men använder du Home Assistant på en dator i samma nätverk kan du enkelt lägga till den funktionen

   // Ispep

 26. Fk: I oktober har Ikea lovat att man även ska börja sälja Trådfri lampor med olika färg.

  Alltås ifrån 1:a Oktober 2017 bör man kunna köpa Ikea Trådfri RGB LED lampor.

  De säger att lamporna ska då också vara kompatibla med Philips Hue hub och tvärtom.

  Ikea och Philips säger att de ska bli bättre på att fälja ZigBee Light Link standard.

  Bättre kompabilitet emellan olika tillverkare/märken skulle vore toppen för användare.

  Detta kommer väl säkert kräva en ytterligare firmware uppgradering.

  PS: Har själv köpt ett par Google Home högtalare ifrån England och de funkar bra.

  1. Redan nu kan man faktiskt köpa de färgade lamporna på Ikea… Det gjorde jag häromdagen.

   1. Låter bra! Hörde något om att de äldre fjärrkontrollerna inte fungerade med de nya lamporna, är det något du hunnit testa?
    Hörde även att det skiljde sig på vilket IKEA man befann sig på med tyvärr 🙁

    // Ispep

    1. De nya RGB-lampoorna finns bara i kit med vanliga 5-knappars fjärr. Samma fjärr som tidigare men knapp höger/vänster bläddrar mellan några olika färger. Fjärren kan parkopplas med äldre lampor och får de tidigare funktionerna med vittemp

     Förmodligen kommer en framtida ny version av appen att ge möjlighet att bestämma dessa fasta olika färger som kan bläddras mellan med knapparna.

     Som nämnt i andra sammanhang har IKEA Barkarby haft detta nya RGB kit på hyllan i några veckor

 27. Profilbild för iMikael Lundgren
  iMikael Lundgren

  Idag får Ikea Trådfri stöd för Homekit – till slut
  Efter flera ryktessvängar står det nu klart att Ikeas belysningssystem Trådfri äntligen begåvas med Homekit-stöd.

  https://macworld.idg.se/2.1038/1.691756/homekit-tradfri

  1. Och även Amazon Alexa…

   1. Inser att det är dags att uppdatera den här med alla nya ikea komponenter man införskaffat 🙂

    // Ispep

 28. Profilbild för Sten Söderberg
  Sten Söderberg

  Sju månader senare så tycks IKEA fortfarande ha problem med att uppdateringen av fjärrkontrollen (1.1.1.1-5.7.2.0). Köpte grejerna igår i Kungens Kurva med RGB-lampa och trots återställningar, byte av port etc – inte en chans att få kontroll på lamporna via appen. Väntande Uppdatering! Tror att IKEA har tagit sig vatten över huvudet – IT fungerar lite annorlunda än att hyvla till ett par plankor till en Billy-bokhylla som man sedan säljer i 20 år!

  1. Hej
   Förstår att man blir irriterad när det strular, antar att du kör Home Assistant mot den?
   Har haft en del problem med just uppdateringar av enheter, men det har löst sig med nedstängning av Home Assistant och omstart av kontroller, samt (hur sjukt det nu låter) avinstallation / installation av appen på telefonen, just appen kan iofs ha varit en slump.. Men jag har inte haft några problem med min kontroller (Så länge HASS inte har haft allt för mycket jobb mot den), när jag gjorde som mest funktioner i Home Assistant så blev den lite instabil dock, men det skyller jag inte på IKEA:S kontroller eftersom den inte uttalat har sagt att dom supportar Home Assistant.

   // Ispep

 29. Har haft stora problem med Gatewayen. Den hänger sig efter ca ett dygns drift, även efter senaste uppdateringen 1.2.42. Eftersom funktionaliteten på systemet i övrigt (App och fjärrkontroller) är rätt så begränsande så är ju Gatewayen en nyckelkomponent om man vill styra ljuset lite intelligentare från andra system.
  Är den någon som haft liknande Gatewayproblem och hittat någon lösning (utom add dra strömmen till Gatewayen en gång / dygn)?
  Jag har f.ö. beskrivit mer om detta på min blogg. http://myconnectedthings.blogspot.se/2017/10/ikea-had-20-off-for-tradfri-products.html

 30. Jag har efter lite strul lyckats intergrera med Apple Homekit, fick fabriksnollställa allt och se till att senaste firmware var nedladdat, men sen fick jag ihop det.
  Funkade perfekt några dagar och jag tyckte Homekit appen var mycket bättre och mer lättarbetad än IKEAs app. Men sen slutade det att fungera då Homekit inte fick kontakt med Gateway’n. IKEAs app funkar fortfarande så Gateway’n verkar OK.
  Vill ogärna fabriksnollställa igen, någon som har några tips eller likande erfarenheter?

  1. lider av samma problem, har någon en lösning utan att åter igen behöva reseta systemet.

 31. […] är nu så speciellt med VeraSecure? Är det att VeraSecure har Zigbee, vilket även Ikeas gateway Trådfi kör. Eller är det att den har inbyggd UPS dvs batteribackup. Det kanske är nyheten om att den har […]

 32. Profilbild för iMikael Lundgren
  iMikael Lundgren

  När det blev vintertid så ändrade sig mina timerinställningar i Trådfri. först trodde jag att den hade kvar sommartid men testade efter någon dag att lägga in en ny timer och den stämde med klockan. Då upptäckte jag att alla mina timers hade backat en timma. Tex timern 6:00-7:20 var nu 5:00-6:20 !!!
  Så Trådfri har inte bara vridit tillbaka tiden den hade backat alla mina timers så nu stämmer ingenting. Har era timers ändrat sig? Kan även hänt vid uppdateringen.

  Angående Vera firmware som skall komma med stöd för Ikea Trådfri så tolkar jag det som att man kommer att kunna lägga till hela Ikea gateway till Vera Secure. (Eftersom man idag kan lägga till Hue centralenhet.)

  1. Kör tyvärr inte några timers i Trådfri själv, men kanske någon annan som läser detta kan verifiera om dom haft samma problem.
   Hoppas den kopplingen till Trådfri snart kommer… Jag har som börjat koppla min VeraSecure till Node-Red via MQTT, kanske precis tända och släcka mina trådfri:a lampor via virtual on / off knappar i VeraSecure.
   VeraSecure och Trådfri med Node-Red

   // Ispep

 33. Profilbild för iMikael Lundgren
  iMikael Lundgren

  Frågade Vera igen om Ikea Trådfri då någon annan tydligen fått till svar att de avvaktar tills tillräckligt många önskat att Vera skall få stöd för Trådfri. Så tryck på dessa att ni vill att Vera skall få stöd att lägga till Ikea Trådfri precis som för Philips Hue har idag.
  supportATmios.com
  supportATgetvera.com
  infoATgetvera.com
  https://www.facebook.com/veracontrol/
  https://m.facebook.com/ikeasverige/

  DEC 04, 2017 | 08:51PM PST
  Sebastian replied:
  Hi Mikael

  Thank you for contacting Vera Customer Care

  We have checked the tracking number for this integration and it is still going on , as the development team is still working on it and do it some test on, we asked them about an ETA but we do not have one yet.
  However we would like you to keep an eye on our release notes as once we integrate it , we will let the customers know over it.

  http://support.getvera.com/customer/en/portal/topics/666697-release-notes/articles
  Thank you for your patience and understanding
  Regards

  Regards,

  Sebastian ▾ Customer Care Advocate
  Vera Control, Ltd. ▾ Smarter Home Control

  1. Profilbild för Tobias A
   Tobias A

   Hej

   Har också varit på om Ikeas Trådfri. Bra om fler skriver och är på dem.

   Hello Tobias,

   We do not have any integration with the Ikea devices at the moment. However, there is a feature request added in our internal bug tracking system for analyzing the possibility of a future integration.

   Please know that the device integrations will be first analyzed and then prioritized by our product management team, based on the number of requests. Thus, at this point, I cannot tell for sure when this device will be supported by our Vera controllers.

   I would recommend you to keep an eye on our release notes, for all the new features, improvements or device integrations that are added in each software update:

   http://support.getvera.com/customer/portal/topics/666697-release-notes/articles

 34. […] släpper sin egna strömplugg (Enligt rykten oktober 2018). Att IKEA släpper strömpluggarna till serien Trådfri innebär att det blir lätt att styra uttagen oavsett vilken nivå man befinner sig i när det […]

 35. […] Google Home assistenten även finns i telefoner möjliggör ny funktionalitet på ikeas Gateway, vilket även tillåter fjärrstyrning av belysningen från internet. detta har inte gått tidigare […]

 36. […] under lång tid använt mig av IKEAS Trådfri Gateway. Med den styrs stora delar av belysningen hemma. Detta för att slippa stora fysiska väggkontakter […]

 37. […] integrera mot Homey:n med. Skulle det visa sig att det är omöjligt att ersätta min VeraSecure, Trådfri mm så kommer det framgå varför jag eventuellt väljer att […]

 38. […] färdig konfiguration till enheter. Men det kan även vara kommunikation till olika gateways, som Trådfri eller Philips Hue. Jag kommer inte lägga allt för stort fokus på appar här, det kommer att […]

 39. […] har sedan släppet av IKEAS trådfri gateway använt den för all IKEA belysning. Jag är mycket nöjd med den som styrenhet för trådfri […]

 40. […] sensorn använder sig av Zigbee, vilket är samma som teknik som Ikea Trådfri och Philip hue använder sig av. Detta gör att Xiaomi aqara sensorer som inkluderas i […]

 41. […] Zigbee så betyder det inte att det fungerar. För dom som är intresserade och idag använder IKEAS Trådfri kan jag säga att det är på gång ett samarbete mellan Xiaomi och IKEA. Men i dagsläget så […]

 42. […] Vilket gör att det går att övervaka delar av ett rum med bra noggrannhet. I och med Aqara och Trådfri har jag mer och mer börjat gå mot Zigbee och minskat på Z-Wave […]

 43. […] till en annan del av huset blev för dålig. Att flic hub klarar att koppla upp sig direkt mot Ikeas Gateway Trådfri gör att någon knapp hamnat vid tv:n, funktionen toggle gör att en knapp kan styra 3 scenarion […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *