Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Xiaomi Mi Gateway

Test: Xiaomi Mi ett prisvärt startpaket?

Vi antog att Xiaomi Mi skulle vara likvärdig Xiaomi Aqara gateway. Men där kan vi tyvärr säga att så är inte fallet. I alla fall när det gäller kompatibilitet med just Aqara sensorer

Vi fick för en tid sedan möjlighet att testa Xiaomi Mi sensorkit via m.nu (stort tack!), vid tidpunkten hade vi inte läst in oss allt för djupt om att det finns en vitala skillnader mellan Xiaomi Mi och Xiaomi Aqara gateway.

Vi försöker vara objektiva när vi skriver om kontrollers och enheter, istället för att såga och enbart leta efter svagheter så letar vi syftet och styrkan med enheten (om det går). I det här fallet är priset en av styrkorna, en annan styrka är möjligheten att nyttja sensorerna i andra kontrollers som klarar zigbee, vi har testat och verifierat att Homey klarar dessa sensorer.

Xiaomi Mi Startkit
Följande enheter ingår när du köper Xiaomi Mi Sensor Kit, vi hade en förhoppning om att dessa även skulle gå att få in i Homey, och ja det gick 😉

Xiaomi Mi kostar ~900 kr, i priset ingår 5 enheter utöver Gatewayen, vilket är mindre än dessa sensorer skulle kosta att köpa löst.

Här kommer du få en summering på vad vi gjort med Xiaomi Mi hub och länkar till filmer där Xaoimi själva presenterar enheten. Vi skriver även om hur vi får in Mi sensorerna i Homey.

Vad är Xiaomi Mi Hub?

Vi började skriva på en längre förklaring om vad Xiaomi Mi hub är, men valde istället att länka till en film som Xiaomi Mi har gjort. Där förklarars produktens funktionalitet väldigt överdrivet. Det dom visar i filmen klarar de flesta kontrollers på marknaden idag, men det är ändå intressant vad mycket funktionalitet man får för strax under 900:-. Det dom nämner om kameror ingår inte i startpaketet, men det ska gå att inkludera utöver de enheter som stöds direkt i hubben. Dom använder dessutom en Geofence funktion i telefonen för att se när du kommer hem.

Obs filmen är inte på något alls sätt gjord av oss på automatiserar .se. Vi varnar även för att detta verkligen är en säljare som presenterar deras lösning.

Xiaomi Mi Home – Gränssnittet på Mobilen

Xiaomi Mi kommer med alla enheter inkluderade och klar, dvs en riktig plug and play lösning. När du installerat appen Mi Home så görs en konfiguration för att koppla upp enheten på ditt WIFI. Även detta gick smärtfritt.

Startskärmen i Xaiomi Mi
När appen Mi Home startas möts du av följande gränssnitt. Vi har gjort lite namnbyten och exkluderat två enheter.

Som med de flesta kontrollers idag så skapas en automatisk koppling till en molntjänst, vilket gör att du utan någon öppning i brandväggar eller publik ipadress direkt kan nå den från internet via appen. Nu råder det delade meningar om hur pass säkert detta är eftersom Gatewayen nu tar emot kommandon från internet och har tillgång till ditt wifi. Men påbdet sättet fungerar de flesta kontrollers på marknaden idag med vissa undantag (animus heart, home assistant)

Antalet enheter som Xiaomi Mi stöjder direkt i gatewayen är begränsat till följande enheter, det går att inkludera fler men då inte direkt till den här gatewayen utan andra Xaiomi Mi IOT enheter krävs. Vi hade hoppats att xiami aqara temperatursensorn skulle gå att inkludera, men det kräver tyvärr Xiaomi Aqara gatewayen. Vad vi kan se så kan båda dessa gateways hanteras från samma app. Vilket kan möjliggöra en spännande lösning i framtiden.

Enhetstyper som stöds i Xiaomi Mi Gateway
Utbudet av enheter som stöds i Xiaomi Mi Hub är starkt begränsad enligt oss.

Vi har spelat in en skärmfilm från mobilen där vi navigerar runt i appen till vår Xiaomi Mi, detta ger en relativt god bild över vad som är möjligt att göra. Vi hade valt att inte koppla in alla sensorer när filmen spelades in, detta gör att gränssnittet presenterar varningar om att kommunikationen med enheter saknas, men detta är orsakat av oss. Filmen är inte gjord i någon speciell ordning, utan bara visar hur gränssnittet ser ut.

Filmen är inte något som är tänkt att se hela, utan skumma igenom den och se om du hittar något som är av intresse, vi visar den installation som körs för tillfället hos oss.

Inkludera Xiaomi Mi rörelsesensor

Vi valde att ta bort en rörelsesensor bara för att visa hur enkelt och smärtfritt den inkluderas i Xiaomi Mi Gateway (När vi gett upp efter att ha testat att inkludera sensorn i Homey 9 ggr och misslyckats).

Vi kan verkligen inte klaga på hur enkelt det gick att inkludera sensorn igen i Mi Home appen! Jämfört med hur många gånger vi behövde testa för att slutligen lyckas inkludera den i Homey (15ggr!)

Teknisk fakta Xiaomi Mi

Följande ingår i paketet när du köper Xiaomi Mi Smart Sensor Set (Modell ZHTZ02LM)

Xiaomi Mi Smart Sensor Set
Följande enheter ingår när du köper sensor kittet Xiaomi Mi
 • 1x – Mi Control Hub: DGNWG05LM
 • 2x – Mi Motion Sensor: MCCGQ01LM
 • 2x – Mi Windows and Door sensor: MCCGQ01LM
 • 1x – Mi Wireless Switch

Xiaomi mi kommunicerar med ditt wifi på 2.4Ghz b/g/n, tyvärr saknas stödet för 5Ghz Wifi.. Kommunikationen till sensorer sker via Zigbee. Även om den klarar zigbee så kan du inte inkludera philips hue eller trådfri.

Xiaomi Mi kollas direkt i ett eluttag
Runt enheten sitter en lampa som går att styra från appen, det går även att spela upp ljud i gatewayen. Så den kan agera dörrklocka och nattlampa.

Homey & Xiaomi Mi Home

Eftersom vi på Automatiserar.se har fattat tycke för Homey (Läs vår djupdykning i kontrollern Homey här) så testade vi att inkludera en rörelsesensor från Xiaomi Mi i Homey, tyvärr utan allt för stor framgång.. Den påbörjar inkluderingen men efter en stund dyker ett meddelande upp om att det inte gick.. Vi fick testa över 15ggr innan vi slutligen lyckades.

Xiaomi Mi i Homey
När vi kontrollerade Homey så fanns stödet för Xiaomi Mi!

började med att kontrollera vad Homey klarade av för enheter av typen Xiaomi Mi Home, och listan såg intressant ut!

Xiaomi Mi supported devices
Vi påbörjade inkluderingen av Xiaomi Mi Gateway, vilket såg ut att vara möjligt, vi behövde identifiera IP adressen till Gatewayen samt ett unikt ID, där gick vi tyvärr bet för tillfället.

Inkludera Xiaomi Mi Door sensor i Homey

Välj att inkludera en Xiaomi aqara dörrsensor
Välj att Inkludera en Xiaomi Mi Dörrsensor (enligt instruktionerna)

Xiaomi Mi Dörrsensor gick att inkludera i Homey, vi valde att försöka inkludera den som en Xiaomi Aqara dörrsensor, ett sätt att minska antalet gånger man behöver försöka inkludera en sensor är att hålla ner reset knappen i 3 sekunder, när enheten sedan påbörjar en inkludering så trycker du en gång på reset knappen var 3 sekund, när det inte blinkat på någon sekund på dörrsensorn. Med hjälp av den tekniken har vi nu direkt i Homey inkluderat dörrsensorn!

Xiaomi Mi Door Sensor with Homey

Xiaomi Mi motion sensor med Homey

Vi började med att testa rörelsesensorn från Xiaomi Mi till Homey. Efter att ha försökt inkludera den närmare 15 ggr till Homey så lyckades vi även inkludera den! precis som med Xiaomi Mi dörrsensor så behöver man nyttja ett gem eller liknande för att på sidan om sensorn påbörja en reset.

Xiaomi Mi Motion Sensor
Xiaomi Mi motion sensor levereras tyvärr utan fot!
Något som vi har på vår Xiaomi Aqara motion sensor
(länk till vårt test på aqara motion sensor)

Börja att leta fram Xiaomi Aqara rörelesensorn i Homey.

Välj Xiaomi Aqra motion sensor
Börja med att söka fram rörelsesensorn för Aqara i Homey.

När inkluderingen påbörjas så hålls knappen in i 3 sekunder för att starta inkludering från sensorn. När detta sedan är gjort måste upprepade tryckningar på reset knappen göras en gång var 3:e sekund (två serier med blinkningar, sedan ska man trycka reset igen). Den proceduren tar närmare en minut att slutföra och krävde tålamod! Vi fick försöka närmare 15 ggr…

Skillnaden mellan Xiaomi Mi och Xiaomi Aqara Motion sensor
När Xiaomi Mi inkluderats i Homey så döps den till ”Occupancy sensor” och saknar ljus (bilden till höger, dör box). Medan Xiaomi Aqara har både ljus och rörelse (Bilden till vänster, gröna boxar)

Skruva upp Xiaomi Mi gateway?

Vi tänkte testa att koppla Mi gateway direkt till Homey, men det visar sig att det krävs ett tooken ID som vi inte hittade när vi testade. Vi tänkte därför skruva upp den och se om det gick att hitta något id inne i enheten. Men vi lyckades tyvärr inte eftersom det är special skruvar som skyddar den. Du kanske vet vart det går att få tag på tooken ID till Xiaomi Mi hub?

Xiaomi Mi undersidan
Undersidan på Xiaomi Mi skyddas av tre skruvar (som sitter under skydd av gummi), när väl det är borta så är skruven av en lite annorlunda typ, tyvärr hade vi inte tillgång till en liknande mejsel (ännu…)

Vi kommer återkomma så fort vi fått tag på rätt bits för att kunna kontrollera vad som finns i enheten.

Summering Xiaomi Mi

Som relativt van av smarta hem och gateways så kan vi inte se att den passar någon med höga krav på flexibilitet och kompatibilitet, det krävs då mer enheter. Är du däremot ute efter att börja med hemautomation och inte alls är intresserad av konfiguration till en början så kan detta vara en smidig lösning att testa med.

Köpa Xiaomi Mi för sensorerna?

Till en början så har vi i och med möjligheten att nyttja sensorerna i Homey sett att detta kan blir billigare än att köpa Aqara sensorer löst. Nu har Aqara sensorerna mer funktionalitet, men för sensorns huvudsyfte är dom ok vad vi kan se.

 • 2X rörelsesensorer kostar ~250kr st
 • 2X dörrsensorer kostar ~200kr st
 • 1x dörrknapp kostar ~ 200kr

Vilket gör att totalt skulle det kosta närmare 1100:- att bara köpa dessa sensorer löst till normalpris i Sverige! Nu är det för tidigt att säga om dessa sensorer presterar lika bra som Aqara sensorerna som vi jämför priset på. Men i skrivande stund har vi nu möjlighet att använda sensorerna i Homey istället för i Xiaomi Mi Gateway. Detta får oss att tycka att även om den Xiaomi Mi är begränsad i stöd kan vara värt pengarna för någon som vill börja med Hemautomation. och i framtiden byta till en annan Zigbee kontroller.

Vi vill tacka M.nu för möjligheten att testa Xiaomi Mi Sensor kit (länk till kittet på m.nu). Vi hade troligen missat den här kontrollern omndet inte var för dom 🙂

För den som vill komma igång och börja med ett ”kit” där allt ingår kan Mi gateway vara en lämplig lösning. Med detta kommer du kunna övervaka 2 dörrar och två rum, samt få en knapp som kan kopplas till automationer. Det kräver dessutom inte någon konfiguration för att sedan nås från internet med din mobiltelefon. Du får dessutom push notiser och möjligheter att skapa automationer.

Tycker du vi har missat något om Xiaomi Mi? säg till i så fall så uppdaterar vi eller rättar beroende på din feedback.

Hjälpa Automatiserar.se

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instragram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (länk till automatiserar på facebook). Vi har även en Patreon sida (extern länk) för dom som vill supporta oss löpande, eller swisha en slant till en kaffe på 0705470065 medan vi skriver på nästa inlägg.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

2 svar till ”Test: Xiaomi Mi ett prisvärt startpaket?”

 1. Profilbild för MikaelJones
  MikaelJones

  Tack – äntligen någon som förklarade vad man rent tekniskt kan göra med detta kit jämfört med Aqara 🙂

 2. Det går faktislt att inkludera Aqara-sensorer som inte listas i appen för EU-gatewayen men som listas som kompatibla om man kör Kina-gateway via Kina-servers. Vad man får göra är att trippelklicka på knappen på gatewayen och därefter göra parningsproceduren på Aqarasensorn. Jag satt med det problemet just ikväll och stördes av att jag kunde få Aqara- och Mi-sensorer att enkelt koppla kors och tvärs mot Kinesiska versionerna av Aqara- och Mi-gateway samt aty EU-versionen av Aqara-gatewayen glatt svalde Mi-sensorer menninte vice versa. Lösningen var i alla fall det jag skrev ovan.

  Vad det gäller Token ID så var det något som kunde fås genom att sätta gatewayen i utvecklarläge, vilket var möjligt i vissa äldre versioner av appen. Numera verkar den möjligheten stängts. Jag har förgäves undersökt detta och den samlade expertisen på OpenHAB har inte lyckats komma runt det trots både försök med äldre mjukvaror och diverse hårdvaruingrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *