Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

den uppkopplade bluetooth vågen Mi Smart Scale 2

Smart teknologi för ett smart hem: Uppkopplad våg i fokus

Nu är det här ett lite udda inlägg när det gäller hemautomation, men det blir ännu en typ av sensor i vårt smarta hem. Bakgrunden var ett behov att se vart vikten eventuellt kommer landa i sommar. Med en graf blir det lättare att motivera till förändring över tid. Sen så ser vi att den här lösningen skulle gå att nyttja till mer, som att hålla koll på vikten på en gasoltub sommartid vid grillen kanske. Men vi tror det kommer gå att hålla koll på vikten med en uppkopplad våg bättre över tid.

Som en motivator tänkte jag logga vikten varje dag och se trenderna i Grafana/Home Assistant. Då kan jag koppla på en mängd automationer för att motivera och påminna mig när det börjar fuskas med något.

Nu är manuell hantering av data något vi vet inte fungerar någonstans! Så vi blev tvungen att letade en uppkopplad våg såklart. Något som det finns en hel del av på marknaden, men vi är inte intresserade av någon dyr våg för tusentals kronor eller separata appar och konton i molnet! Vi vill se vår vikt och kunna läsa den i vår hemautomation.

Med Mi Smart Scale 2 för 200kr så fångar du snabbt upp vikten i Home Assistant.
Redan nu så ser jag hur välbehövligt det är med att börja jobba med att få ner vikten tills sommaren! Så få se om det blir någon uppdatering till sommaren här.. Nu är frågan om det här klassas som hälsodata enligt GDPR, men iom att jag själv driver allt så godkänner jag att det finns på internet.

Efter 10 minuters letande så föll valet på en Xiaomi Mi Smart Scale 2 för 200kr, perfekt lösning tänkte jag eftersom den har ”öppen” Bluetooth. Något som fungerar oavsett vad leverantörerna väljer att göra i framtiden eftersom den är öppen! Här finns en neutral länk till prisjakt om du blir sugen på en Xiaomi Mi Smart Scale 2 (extern länk). Vi har ingen koppling till prisjakt, men där fanns vågen på flera olika ställen.

Så efter en liten stund med ESPHome och Home Assistant så kunde vi nu utöver vår telefons batteristatus även se vår vikt. Nu återstod det bara att MINSKA vikten och skapa Grafana grafer. Sen kommer vi skapa automationer för att sortera bort felande vikter och göra det möjligt för flera användare att använda vågen.

Vi har köpt vågen själv för de stöd ni gett till bloggen i form av Swish0705470065 till kaffe. Stort tack för det stödet ni ger oss! Vi använder det uteslutande till innehåll på bloggen och kaffe 🙂

Meny

Nu kommer vi använda det här inlägget i den serie vi skriver ”Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey”, detta för att få igång en del med Node-Red & grafana. Samtidigt så har vi gjort en stor uppdatering på våran övergripande guide om Home Assistant med, gå gärna in där om du vill fördjupa dig inom alla möjligheter med Home Assistant.

Du hittar här allt som behövs för att komma igång med Mi Smart Scale 2, så du behöver inte läsa någon annan del för att komma vidare.

Den Xiaomi mi Smart Scale 2 som vi beställde verkar tyvärr ha varit en mi smart Scale V1, även om kartongen och beställningen sa att det är en 2:a... Kanske något som fixar till sig framöver.
Den Xiaomi mi Smart Scale 2 vi beställde har bara vikt, men det finns en modell som även har impedansmätning, den heter i så fall Mi Body Composition Scale 2.

Som vi nämnde så leta vi efter någon wifi eller Bluetooth våg, och den Mi Smart Scale 2 vi hittade kostade 200kr inklusive frakt! Nu blev vi lite besviken när ESPHome tolkar att det är version 1, men det spelar mindre roll.

Så för en totalsumma på ~200kr så fick vi nu in vår vikt digitalt i Home Assistant via Bluetooth. Nu kan du säkert använda vågen som den var tänkt med appen ”Mi Fit app”, men det är något vi inte kommer göra. Det som dock krävdes utöver vågen var just Home Assistant och en ESP32. Mer om det kommer.

Teknisk fakta om Mi Smart Scale 2

Nu har vi inte testat den app som ska användas med vågen och har inte längre behovet. Men har du någon annan kontroller än Home Assistant så kan du använda mobilen istället för att följa trender. När vi letade app för Home Bridge och Homey så hittade vi inte något, men det kanske kommer i framtiden även där.

Vågen drivs med 3st aaa batterier. Det finns dock inte några knappar eller sätt att påverka vågen när väl batterierna sitter i den. Och vad vi kan se så dyker den upp som en Bluetooth enhet med namnet MI SCALE2. Så batteritiden är något vi är osäker på framåt.

Efter lite letande så inser vi att det finns två modeller av Mi Smart Scale 2, den vi köpte och Xiaomi Mi Body Composition Scale 2. Där den senare har just impedansmätning… Så vi har fått de funktioner som vågen ska erbjuda, men i ESPHome så tolkas den som en Mi Smart Scale 1

ModellXMTZC04HM
Trådlös teknikBluetooth 5.0
Kompatibel med Android 4.4, IOS 10.0(Iphone 5S eller senare) & bluetooth 4.0
Max vikt150 kg
Namn på appen till vågenMi Fit app
Mått280x280x22mm
rekommenderad temperatur0-40 grader
Vågens vikt1.2 kg

Skillnaden mellan Mi Smart Scale 2 och Mi Body Composition Scale 2

Som vi nämnde så hade vi inte impedansmätning, något som finns i den variant som heter just Xiaomi Mi Body Composition Scale 2. Så är du även ute efter att få med den skalan så bör du just söka efter ”Xiaomi Mi Body Composition Scale 2”.

Xiaomi Mi smart Scale 2 ser ut så här och saknar impedansmätning.
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 har fyra visuella markeringar på vågen.

Lägga till Mi Smart Scale 2 i Home Assistant

Nu var kruxet att den hittades inte direkt i Home Assistant och vi ville inte addera någon speciell konfiguration i Home Assistant. Men att den inte fungerade direkt i Home Assistant var inte ett problem eftersom vi sedan tidigare kör flera ESP32 med ESPHome. Så tar vi nu in många av de billiga Bluetooth displayer till Home Assistant. Så det vi behövde göra var att öppna upp vårt ESPhome projekt i via Home Assistant och lägga till några rader konfiguration och sen började vi få data till Home assistant. Här skulle vi kunna slutat, men lite svårare än så här hade vi det 😉

När vi skriver så har vi full koll på arbetstemperaturen vid skrivbordet med hjälp av Bluetooth displayen LYWSD03MMC

Mi Smart Scale 2 med ESPHome och Home Assistant

Gillar du att bygga egna saker eller ser som oss att Bluetooth är något att satsa på, kolla då in det här projektet med ESPHome.

För att få in många av de Bluetooth enheter vi nu använder så behövs EspHome (i dagsläget), men sedan Home Assistant projektet gick ihop med det här projektet så närmar det sig native funktionalitet i Home Assistant.

Nu behöver du inte bli rädd när du ser in micro kontroller som ESP32:an på bilden. allt du behöver göra för att få igång ESPHome är att använda en USB kabel och följa instruktionen ”next”,”next” typ 🙂 – Här finns en guide från oss på det Guide: Home Assistant och ESPHome

Om du kollar listan av esp32 som stöds av EspHome (extern länk) projektet så hittar du snabbt en återförsäljare dessa sen.

Så hittar du MAC-Adressen på Mi Smart Scale 2

Här var den del som tog längst tid för oss, vi famlade lite efter att få fram MAC adressen från vågen. Det fanns inte någon knapp och vi hittade inte någon märkning på vågen. Något som gjorde att vi testade olika sätt att få se MAC adressen på. För i konfigurationen till Mi Smart Scale i ESPHome så behövdes det bara en MAC-Adress sen sköter sig resten automagiskt.

Att hitta Mac-Adressen tänkte vi skulle vara en snabb sak med de verktyg vi använde tidigare för att hitta temperatur displayerna… Vilket inte gick så det tog några steg extra innan vi hittat det.

Först testade vi samma flasher som visade mac adresser för LYWSD03MMC enheterna. Men där exponerades bara namnet MI SCALE2 och inte någon MAC adress… Övriga enheter visade sina MAC adresser…

Hitta MAC-Adressen med hjälp av en ESP32 och ESPHome

När vi först försökte få fram MAC-Adressen från vår Bluetooth våg så vägrade den skicka information till den ESP32 vi adderat följande fetmarkerade rader nedan:

esp32_ble_tracker:
xiaomi_ble: # Lägger du till dom här två raderna så får du troligen upp något liknande i ESPHome:

Inne i ESPHome så kan du välja Logs och sedan där wirelessly

Den ESP32 vi använder för att ta in vågen med heter esp-miflora-ble.

När du sedan lyssnar på loggarna i ESPHome så kommer du se den här ljusblåa färgen, och där ska du leta efter en text ”Got Xiaomi Miscale v1”, exempel nedan

[DD][xiaomi_miscale:154]: Got Xiaomi Miscale v1 (70:87:9E:XX:XX:XX) Där de sista 3 oktetterna med ”XX” är något annat än bilden nedan.

Om du undrar vad Xiaomi2 MiFLora Moisture ovan är så kan du kolla här – Automatisera trädgården och bevattningen

Skulle du inte få fram adressen så här så kan du testa den andra varianten med en Windows dator nedan, kanske inte rätt sätt, men vi fick ut MAC-Adressen och kunde komma vidare. Har du ett bättre sätt så tipsa oss gärna, för det kan vara lite frustrerade ibland att hittade dom om inte ESPHome visar dom.

Hitta MAC-Adressen med hjälp av en Windows dator

Genom att i Windows gå till ”Bluetooth och andra enheter”, där väljer du att lägga till en enhet och väntar tills du får fram MI SCALE2 i listan. välj då att ansluta till den. Det kommer att misslyckas med det är korrekt, för nu har Windows loggat att det gick fel och där framgår det precis vilken MAC adress som den här.

För att hitta MAC adressen till MI SCALE2 så söker du Bluetooth enhet i Windows och försöker koppla upp dig mot den.

Nästa steg är att öppna Windows loggbok (sök efter loggboken så dyker en ikon som den nedan upp). Öppna Windows-loggar och gå vidare ner till System. Mest trolig så har du en varning från Källan BTHUSB. Och ställer du dig på den varningen så kommer du få upp ett fält nedanför.

Sök efter eventet BTHUSB, där kommer du få fram MAC adressen för din MI SCALE2

En liten bit nedanför kommer du nu se något liknande som nedan. Och där på slutet står den MAC adress som din Mi Smart Scale har. i vårt fall var adressen: 70:87:9e:45:66:55, så hittar du någon Adress som börjar på 70:87:9E så är det mest troligt din våg du hittat.

För att sedan lägga till konfigurationen i ESPHome så kan du följa dom här stegen (Xiaomi Miscale Sensors – Extern länk).

Så med dessa få rader nedan kan du nu få in din våg till Home Assistant eller något annat som lyssnar på din ESP32.

sensor:
 - platform: xiaomi_miscale
  mac_address: '70:87:9e:45:66:55'
  weight:
   name: "Xiaomi Mi Scale Weight"

Information om vad som behöver för ESPHome hittar du här: Guide: Home Assistant och ESPHome

Och med hjälp av Xiaomi Mi Smart Scale 2 (som visade sig vara mi smart scale 1….) Så kan vi nu få in allt till Home Assistant. Något som gör att vi kan följa utvecklingen och se hur pass vårt beteende påverkar vikten över tid. För en graf ljuger inte så enkelt.

Hur rapporterar Mi Smart Scale till Home Assistant?

När du väl koppat upp vågen med hjälp av ESPHome integrationen så räcker det att ställa dig på vågen. För att få vågen ska rapportera en invägning så står du bara på vågen tills den blinkar 2 ggr. Då har den fastställt en vikt och skickar sedan vikten till EspHome och Home Assistant.

Flera användare på Mi Smart Scale 2

Nu är tanken att det bara är jag som ska använda vågen när den är uppkopplad. Resterande av familjen tror jag inte är så intresserade av att följa vikten med hjälp av grafer. Lösningen för detta är att skapa en automation som växlar användare i Home Assistant åt mig, kanske med nfc eller en knapp vid vågen.

Första planen är att låta den vikt som kommer in hamna på samma ställe som vanligt. Men i samband med att vikten kommer in så tänkte jag att en automation i Node-Red (då får vi in node-red i serien Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey).

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
Vill du veta hur du kommer igång med ett smart hem, spana in Guide För Nybörjare Med Fokus På Home Assistant Och Homey.

Sammanfattning av Xiaomi Mi Smart Scale 2

Så vårt test / review av mi Smart Scale 2 kanske inte blir så genomgående för själva vågen. Men när det gäller att använda den i kombination med Home Assistant så kommer vi lägga till information allt eftersom. Nu var som sagt att mäta ”body fat” inget vi ens sökte funktionalitet för, men med den andra varianten Mi Body Composition Scale 2 så kan du göra det.

När det gäller hur pass länge batteriet kommer räcka så är vi mycket osäker, för i esphome loggarna ser vi hur den minst varje minut skickar information om att den lever.

När det gäller ändamål så skulle man säkert kunna hitta på en massa roliga projekt med den här vågen eftersom den är så pass billig. Kanske skulle vara något att fundera på inför sommaren då många funderar hur mycket gas det är kvar i grillens gastub. Den här skulle säkert kunna modifieras lite för det ändamålet 😀

Händelseförloppet för att kunna köra flera användare blir följande:

 1. En tagg scannas, en nedräkning på X minuter påbörjas. Eller så används olika knappar, vi får se vilken lösning som blir bäst för alla.
 2. Kommer det in en vikt under den tiden från vågen så kopplas den mot taggens och automationen fortsätter.
 3. Här skulle det gå att lägga till lite smartness med, dvs är vikten +- 10KG så är det mest troligt en felande vikt och den bör kasseras.
 4. Om allt stämde så kopplas vikten till en ”Helper” i Home Assistant.

Den här biten kommer vi att återkomma till så fort vi har gjort delen med Node-Red i vår serie till Home Assistant.

Har du några idéer på bra sätt att tillåta olika användare? Vi har sett att det i ESPHome går att göra en ”Lambda” som skickar data till olika användare utifrån vikt, men vi anser att de är svårt i vårt fall. Du kanske har idéer på vad mer för roligt man skulle kunna använda vågen till med eller utan modifikationer.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *