Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tasker logga

Guide: Hur fungerar Tasker och behöver du det?

Kategori:

,

– Taggar:

Har under en tid använt en programvara med namnet Tasker (Extern länk) till min Android telefon, appen kostar ~30kr. Nu kan man undra vad den applikation har med hemautomation att göra. I mitt tycke så kan rätt konfiguration skapa nya typer av sensorer och fjärrkontroller både hemma och borta. Via appen kommunicerar man med valfria system utifrån händelser i telefonen.

Pipet i mobilen visar att jag skakat telefonen och att kommandot skickats med Tasker, samma gäller när telefonen vänds med skärmen ner. Belysningen tänds till 100% och nästa kommando dimrar till 15% belysning.

Tänker visa några simpla uppgifter som går att lösa med Tasker och lite fantasi! Varför inte lägga till stöd i Ikeas gateway för att tända / släcka Trådfri belysning bara genom att skaka telefonen oavsett vart i landet telefonen befinner sig (som ovan).

Och för de som undrar varför så är svaret: Bara för att man kan så klart (hemautomation).

Jag har jag använt Tasker till och från. Fram tills nyligen har jag använt min VeraSecure för att styra hemautomation via internet och tyckt det varit ”good enough”, belysning har där styrts via scenes. Men nu när jag börjat komplettera belysningen med Ikeas trådfriserie på flera ställen hemma, Då kände jag att öppna en app, vänta på att den loggar in blev för långsamt…

Tasker gjorde det möjligt att utföra en simpel rörelse med telefonen och tända på gården oavsett om telefonen loggat in på wifi eller om det står på mobilnätet. Detta tar mindre än 5 sekunder tills belysningen har bytt läge.

Nu kommer jag inte i detalj förklara alla steg jag gjort för att lösa detta. Jag delar detta för att visa vad tasker kan addera till din hemautomation. Blir intresset stort och många vill veta mer om tasker? I så fall kan jag försöka summera lite av de tekniker jag nyttjat och ge lite tips på hur man nyttjar MQTT istället för HTTP för extern kommunikation.

Vill du dela med dig av egna tips eller ställa frågor? gå gärna med i vår Hemautomationsgrupp på Facebook.

Vad har jag löst med Tasker?

Så nu fick jag en idé att göra Ikeas nya Strömplugg lite smartare med start & stopp funktionalitet utifrån min telefons batterinivå. Detta fick bli via Tasker då eftersom IKEAS strömplugg inte återrapporterar strömförbrukning. För att se hur pass långt man kunde gå så passade jag på att utöka funktionaliteten på min Ikea Gateway rejält!

  • Kan nu styra vald belysning från internet genom att låsa upp telefonen med ett fingeravtryck, skaka telefonen och inom 5 sekunder är belysningen växlad till 100%. Är den redan 100% växlar den ner till 15% stryka.
  • Genom att lägga telefonens skärm neråt så styrs en annan belysning hemma på motsvarande sätt.
  • När batterinivån på telefonen går under 50% aktiveras en strömbrytare (inväntar IKEAS strömplugg), just nu är det en 433Mhz strömplugg. När telefonen är 100% laddad stängs strömpluggen.
HTTP Loggning
HTTP Loggning vi min loggserver, tjänsten nås på internet, men all data hämtas via omvägar. Detta ger ett litet säkerhetsskikt.

För att lösa detta blev det en blandning av flera komponenter (http loggservern, Node-Red, Grafana, Powershell, Trådfri via Coap i Node-Red), hade jag nöjt mig med att exponera Node-Red mot internet alternativt begränsa styrning av belysning från mitt wifi hemma så hade Tasker Node-Red räckt hela vägen.

Node-Red Trådfri flöde
Mitt flöde för att både tillåta Node-Red att lyssna på HTTP och manuellt knapptryck på sidan. Nu är detta som sagt min POC och därigenom ser vissa block ut att vara dubbletter.

Tasker

Tasker i sig är visuellt uppbyggt av några få flikar ”Profiles”, ”Tasks”, ”scenes” och Vars. I automationerna jag byggt här så startas en händelse av att en profil aktiveras. Detta görs genom att ett villkor uppfylls ”Display Unlocked”. Vilket då startar en ”Task”. Där har jag valt att göra HTTP Post kommandon med olika webbsträngar. Mer komplext än så behöver det inte vara att få informationen ur telefonen.

Min nuvarande startskärm i Tasker
Min nuvarande startskärm i Tasker
Lite av de uppgifter som telefonen utför när en händelse uppnås.
Lite av de uppgifter som telefonen utför när en händelse uppnås.

För att få en återkoppling om jag skakat telefonen nog så adderade jag en liten uppgift i tasker. När telefonen skakats tillräckligt och en scene aktiverar en task så piper telefonen till lite snabbt innan den skickar ett http meddelande till HTTP loggservern. Därifrån går det vidare via Powershell till Node-Red och grafana.

Analysera Data?

När jag väl fått Tasker att rapportera batterinivån via min http loggserver till Node-Red valde jag att även lägga in informationen i Grafana (via Influx databasen). När jag insåg att det skulle gå mycket lätt att ta ut mer rolig information från telefonen så började det skena…. Tog ut när telefonen kopplat upp på WIFI, vilken hastighet den har och signalkvalitén. Passade även på att se hur ofta jag använder mobilen… Då fick jag mig en tankeställare på hur ofta man kollar på telefonen (Aktiv Skrämtid)! Genom att skicka en notifiering till loggservern när skärmen öppnas, låses upp och låses går det att se hur många minuter aktiv skärmtid man har varje dag och när… Vilket fick nu fått mig att minska det beteendet! Detta kanske är något att införa på barnens mobil!

När jag väl kunde hämta information ur telefonen var det svårt att inte grafa allt i Grafana!
När jag väl kunde hämta information ur telefonen var det svårt att inte grafa allt i Grafana! Mitt telefonanvändande bestod av en hel del mail på morgonen och på kvällen mixtrade jag med Tasker, men ändå skrämmande vad mycket tid telefonen får!

Hoppas du gillade de tips jag hade om Tasker, finns det intresse kan det bli fler (för tasker är riktigt roligt när man väl kommer igång!)

Gå gärna med och diskutera hemautomation i Hemautomationsgruppen på Facebook. Använder den som input till bloggen och kan där svara snabbare på frågor. Finns det motsvarande till Iphone eller andra appar till Android som är bättre? Tips gärna i så fall!

// Ispep ( Markus )

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

2 svar till ”Guide: Hur fungerar Tasker och behöver du det?”

  1. […] mot flöden i Node-Red. När jag ändå gjorde det så passade jag på att integrera Node-Red med Tasker i mobilen, detta bara för att kunna styra belysningen även från internet. Saknar man intresset att scripta […]

  2. […] sätter begränsningarna för vad ett knapptryck ska göra! Jag tycker att Flic känns lite som en fysisk tasker, med skillnaden att Flic är mycket lätt att komma igång med, till skillnad från […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Taggar:

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.