Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Det är inte alltid man vill vattna

Automatisera bevattning med IKEA Knycklan?

Nu måste vi börja med att säga att det garanterat inte är supportat av IKEA (eller någon annan)! Med IKEA:S ”Knycklan” går det att styra bevattningen via Zigbee, vilket öppnar för vanliga hemautomationssystem. Vi valde att testa det med Deconz och en Conbee sticka, vilket använder sig av protokollet Zigbee som Knycklan använder. Det går säkert att få in den i fler system, men vi valde att ta in IKEA Knycklan i Deconz eftersom vi för fullt håller på att utvärdera HASS.IO och skriva guider. Bilden nedan innehåller övergångar och en plugg som inte sitter original på Knycklan.

Det här kanske inte ser allt för mycket ut, men det är en Zigbee enhet för ~500 kr som direkt gick att få in i Deconz som en ”lampa”, vilket möjliggjorde en rolig styrning av vatten både till diskmaskinen och trädgårdar 😉

Som vanligt gick vi all in och såg till att integrera den i flera system (Home Assistant, Homey, Ifttt, Google Assistant, Homey, smartklocka och säkert några till när det här inlägget väl publiceras.

För dom som följer oss på Instagram har vi tidigare publicerat filmen vi nu även publicerar i inlägget ( https://www.instagram.com/automatiserar/ )

Vad är IKEA Knycklan??

Vi inser att få vet att IKEA har en Zigbee styrd diskmaskinsavstängning med fuktvakt. Vi länkar till Knycklan på IKEA:s hemsida där du kan läsa mer om den tekniskt. Vid tidpunkten vi själv skaffade Knycklan så fanns den inte på någon hylla på IKEA, all personal vi frågade efter den var mycket osäkra och visste inte om någon liknande produkt. Men efter att till sist visat en länk på deras egna sida så kunde vi få köpa en :D. Så hittar du inte den på någon hylla så kan du behöva hjälpa personalen på traven med länken nedan.

Det primära användningsområdet för knycklan är att starta / stoppa vatten till diskmaskin. Vilket i sig inte är dumt, men det finns roligare användningsområden.

Länk till IKEA:s sida där all info finns om knycklan: https://www.ikea.com/se/sv/p/knycklan-elektronisk-diskmaskinsavstaengning-20425724/

Vår lösning i trädgården krävde dock extra adaptrar och en plugg, vilket inte gör det till en plug and play lösning direkt. Enligt instruktionerna så skall trådfri knycklan dessutom kopplas in och köras vertikalt, inte horisontellt som vi monterade den under testarna. Nu fungerade det för visso ändå.

I inlägget beskriver vi vad du kan förvänta dig av Knycklan och en film på hur vi röststyr den i trädgården. Har du gjort något annat roligt med Knycklan som vi borde nämna?

Vad kan du använda IKEA Knycklan till?

För att visa hur mobilt det är möjligt att styra vatten i trädgården så började vi att driva en Google Home mini med Google Assistant samt IKEA knyckla på ett batteripack. När vi är färdig med alla tester så kommer Knycklan drivas av 5V usb från insidan av huset, vi kommer behålla både knapp och vattenstyrning ute men väderskyddat.

Nu börjar vi att säga ”HEY Google” i filmen nedan (ber om ursäkt för det, men vi har inte haft tid att redigera filmen). Så sänk ljudet om du mot förmodan har kopplat något i Google mot ”Enable rain” / ”Disable rain”.

Här visar vi det första försöket vi gjorde med att röststyra Knycklan via en massa omvägar.

När vi insåg att det fanns möjlighet att styra vattnet via de normala automationer vi idag har i hass.io (via deconz & conbee stick) så blev vi bara tvungen att se till att kunna säga när det är dags att vattna!

Hur löste vi integrationen med Knycklan?

Som vi nämnde i början av inlägget så valde vi att nyttja Deconz och en conbee sticka (som körs i Hass.IO, extern länk). Detta fast vi har tillgång till en Homey som även den har Zigbee. Vi nu använder för att avgöra mycket om det är dags att vattna, den förlänger dessutom en pushnotis med ett aktivt val (Yes / NO) till en Samsung smartklocka, vilket gör det otroligt smidigt att avgöra om det verkligen ska vattnas eller inte 😀

Just när vi tog bilden från Deconz så hade vi knycklan bortkopplad, därav blir det en grå ikon på bilden ovan.

Integrationen jag sedan valt är att i Homey (vår djupdykning på Homey finns här) nyttja en extra integration med Deconz integrationen (extern länk). Med hjälp av den integrationen får jag upp alla mina Deconz enheter i Home Assistant även i Homey. Detta gör nu att jag kan koppla samman de flöden jag har i Homey med tjänsten IFTTT (mycket rolig tjänst på internet). Den i sin tur har jag valt att låta Google Assistant prata med, där har jag skapat två IFTTT kopplingar, dessa startar i sin tur två flow:s i Homey. Varav den som startar bevattningen skickar en notis till telefonen (som presenteras på klockan), där jag kan välja att tillåta flödet att fortsätta eller avbryta flödet genom att trycka ”NO”. Detta har löst många komplexa situationer där det inte går att avgöra om en automation verkligen ska köras.

Det är inte alltid man vill vattna
Homey kan nu ta emot om det är dags att vattna med Knycklan

Låt säga att du har en grillfest en solig kväll, fuktsensorerna och tiden säger att det är dags att vattna, då är det skönt att få en en fråga om och utifrån situation avgöra istället för att anta att det är ok att bevattna gården.

Värt att tillägga är att knycklan stänger vattnet så fort strömmen till enheten försvinner, vilket gör att att strömavbrott inte skulle innebära att vattnet fortsätter att vara på. Vad vi kunde se så drog Knycklan ca ~0.2w i idle.

Vad ska vi göra med IKEA Knycklan sen?

Som ni ser såg på filmen så var IKEA Knycklan inte monterad alls som tänkt i orginal manualen, utan vi valde att plugga den övre delen och dessutom skaffa adaptrar för att kunna använda vanliga vattenslangar istället för specialkopplingar som passar bättre inomhus. Vi kommer uppdatera det här inlägget med mer bilder och information om adaptrar mm så fort vi valt vart och hur vi monterar den permanent. Men för att publicera något nytt och komma igång och skriva igen så kände vi att det var dags med ett kortare inlägg 🙂

Vad skulle du vara intresserad av att se mer när det gäller just Knycklan?

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

8 svar till ”Automatisera bevattning med IKEA Knycklan?”

 1. Varför krångla till hemmet när det finns standarspylar
  tex Hozelock
  Smartare hem med en en färdig modul att koppla in passar dddddddirekt och går klockrent år efter år nu på 5e året

 2. Absolut, det finns en mängd produkter som är ämnad till just detta syfte och fungerar bra. Men jag ville test en alternativ lösning som pratar zigbee. Tror inte det finns någon vattenstyrning för 500kr med native zigbee stöd.

  Hur har du valt att integrerat med din lösning från Hozelock?

  // Markus

 3. Tack för ett bra tips!!!!
  Investerade själv i en popp vattenventil som jag styr med en fibaroknapp och home assistant Som trigger har jag 2 st miflora. Funkar bra men det blev dyrt.
  Hur är kvaliteten på kryckan vågar men göra en fast montering och stryper kryckan vattenflödet mycket??
  Såg klockan!!
  Har en smart klocka versa 2 som jag ej lyckats få kontakt med HA. Har följande inställningar har du nåt tips på vad som är fel?? (App: home butler)
  protocol: https
  host: 192.168.1.102 (local ip hassio)
  port: 8123
  credential ”Long-Lived Access Token HA”

 4. Profilbild för Adam Bäckstrand
  Adam Bäckstrand

  Vet ni om det enkelt går att koppla Knycklande direkt mot Ikeas hubb? Verkar vara en väldigt prisvärd lösning för flertalet bevattningszoner.

 5. Kul projekt Vart och vilken plugg och övergång köpte ni?

 6. Knycklan funkade fint med Hubitat. Inne på fem minuter och väl där är det simpelt att sätta upp regler. Jag har inte köpt några adaptrar till min gardenaslang ännu. Kom ni fram till vad som är bra att köra med?

  Keep up the good work!

  Blå himmel,
  /David

 7. Eftersom jag just nu håller på och bygger en pool ser jag direkt ett användningsområde: Automatisk nivåreglering av poolens vattenyta…
  Ska bara hitta en smidig nivåsensor så kommer denna implementeras i poolen…

 8. Fungerar det att styra KNYCKLAN direkt från homey? Vilken app i homey behövs för KNYCKLAN?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *