För en tid sedan köpte jag två kameror som är speciellt byggda för Raspberry PI. En kamera med ir filter och en utan ir filter. Min tanke var att se om det är möjligt att bygga en egen övervakningskamera med bättre kvalité (8Mpixel) och integrera den med Vera (och ja de fungerade!)

Mitt mål var att bygga en kamera med språket Python, dels för att lära mig mer om språket, men även för att det fanns bra funktioner till Raspberrys kameror. Efter lite testande och byggande av egen kod hittade jag ett helt färdig Open Source projekt ”RPi Cam Web Interface”. Med några få rader kommandon installerades allt som behövdes och kameran exponerades via http. Insåg då att det inte fanns någon anledning att fortsätta med min egna kod…

Hela guiden på hur jag byggde kameran och kopplade den till Vera återfinns här: Raspberry PI som övervakningskamera
I väntan på IR led:ar till kameran som är utan IR filter har jag börjat testa den nya Orange Pi Zero. Just nu håller jag på att testa den och skapa en guide på hur man snabbt kommer igång med kortet. Orange Pi Zero har 4 kärnor på 1.2GHz, wifi, ethernet, 256Mb ram och är inte större än 48mm X 46mm. Mätte förbrukningen och såg att den drar 0.7W med wifi igång!

Kom gärna med tips och idéer och säg till om nått inte stämmer.
// Ispep

Skribent:
Markus Jakobsson har i mer än 10 år delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Han har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, något han delat med dig här på bloggen.
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen.
Då visar du oss att det du läste på Bloggen skapar värden och uppskattas.
Vi kan dessutom fortsätta driva sidan helt utan reklam.
Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna hos webbhotellet och köpa sensorer till bloggen.
Om bloggen:
Markus driver sidan helt på fritiden och ideellt. Därigenom är jag helt oberoende och kan ärligt skriva om allt bra och dåligt på tekniker vi testar på bloggen.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Roligt! Har själv testat att använda en raspberry pi 2 och piNOir kameran för att skapa en övervakningskamera. Jag är inte någon jättevan kodare så hoppade python. Insåg att jag får bättre bilder i mörker genom att ta stillbilder(raspistill) och sedan lägga detta i en stream snarare än att streama(mjpg) på en gång. Köpt ir-lampa men vill att min övervakning ska vara helt osynlig för blotta ögat, ir-lampan lyser rätt rött ändå. Vad har ni för våglängd på era IR-leds? Syns de i mörker?
Helt rätt att det inte blir allt för tydliga bilder när det är helt mörkt med Mjpeg, Måste nog att göra nått liknande till nästa version. Funderar även på att lägga till en PIR sensor då.
Har nyss fått mina ir dioder tror dom ligger på våglängd ~850, verkar som att min hikvision ligger på någon snarlik frekvens med. Tyvärr kan man se att dom är igång eftersom dioden lyser lite rött när den är aktiv.
// Ispep
Pingback: Guide – Installation av InfluxDB & Grafana på Raspberry Pi |