Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Veras nya Hårdvara Elzo Atom

Nyhet: Vera släpper ny hårdvara – Ezlo Atom

Kategori:

– Taggar:

Nyligen gick Vera ut med information om en ny kontroller med stöd för Z-Wave & wifi. Vera marknadsför den nya enheten Ezlo atom som nästa generations smarta kontroller. Men utifrån den information vi hittat så är det svårt att se att den ersätter någon av de kraftigare kontrollerna på marknaden. Den kostar enligt reklamen 29.90$ i skrivande stund, vilket är 300 Kr. Motsvarande summa som en Trådfri gateway från IKEA kostar.

Ezlo Atom har dessutom begränsat stöd för protokoll, Ezlo stödjer nämligen bara Z-Wave och Wifi. Vilket är konstigt med tanke på att Bluetooth och Zigbee blir allt mer populärt som alternativ i smarta hem, vi har tidigare skrivit om trådlösa protokoll och styrkorna, och ser man där vad IKEA och Philips valt för protokoll så funderar vi om Z-Wave verkligen är framtiden, mycket på grund av prislappen för enheterna tyvärr. Vi har summerat allt vi hittat om Ezlo Atom i inlägget.

Som vi skrev tidigare så köpte företaget Ezlo upp Vera, men detta verkar ha gjort att Vera har kommit igång igen. Reklamfilmen från Vera är mycket begränsad med information, den visar lite kort hur hårdvaran ezlo ser ut och vad deras plan är med den.

Vem är Ezlo atom för?

Ezlo har en processor på 160Mhz, detta kan jämföras med Vera Secure som vi skrivit allt om här, Vera Secure har en dual core processor på 880Mhz, skillnaden mellan Ezlo och Vera Secure gör att man redan där kan man ana att Ezlo är tänkt att vara ett insteg till ett smart hem. Den lämpar sig troligen inte till någon med lite högre krav på sitt smarta hem. Mest troligt är tanken att detta är en enhet man börjar med för att se om smarta hem är intressant och roligt.

Hårdvara i Vera Ezlo atom

Läser man specifikationerna så verkar detta vara en kontroller lämplig för någon som endast önskar koppla upp ett par enheter, 30 enheter är deras maximala rekommendation. Allt Elzi atom kräver för att fungera är ett ledig usb uttag på en laddare. Ezlo atom ska klara sig med vanlig laddare med 5v och 1A, men rekommenderar 5v och 2A.

 • Wifi – 802.11 a/b/g/n/ac
 • Z-wave plus
 • Processor – 160 MHz 32-bit LX6
 • Minne: NOR 16 MB / SRAM 520 KB

Storlek:

 • Höjd: 63.5mm
 • Bredd: 29mm
 • Djup: 10mm

Vad mer finns det att veta om Ezlo Atom?

Efter en del googlande och letande så hittade vi lite mer information om att operativsystemet i Ezlo är ett ROTS (Real-time operating system), den kommer dessutom inte ha något webb interface utan sköts helt via Mobilen, vilket gör att Powershell modulen vi tidigare byggt för Vera inte kommer fungera för Ezlo atom. Dom skriver även att alla 3:e parts plugin inte stöds för tillfället, men att många av dessa skall konverteras till micro services.

Från Veras Community (extern länk)

Atom is running a new RTOS 9 based on a new MiOS/eZLO architecture. The Atom doesn’t have a web interface on its own and can be controlled with the Vera Mobile Apps.

Vad säger Vera att Ezlo är och kan?

 • En energieffektiv hubb med ett bra pris (ca 300kr)
 • Infrastruktur i molnet byggd med Micro services (”platform’s state-of-the-art architecture”)
 • Den är tänkt för Z-wave lampor, termostarer,sensoerer mm.
 • Dom jobbar för röststöd och kamerasupport (inte något uppdaterat om detta sedan Augusti)

Källor

Vad kan du göra nu?

Är du intresserad av att veta mer om smarta hem och olika sätt att underlätta vardagen? Börja då att kolla vårt arkiv med över 300 inlägg som tipsar om smarta hem här.

Stöds oss gärna genom att följ oss på Facebook och gå gärna med i vår Facebook grupp ”Smartare hem & hemautomation” och diskutera med andra om smarta hem.

Tack för att du tog dig tid att läsa inlägget, hittade du någon konstighet eller har det kommit mer nyheter om Ezlo sedan den skrevs? säg gärna till i så fall.

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.


Taggar:


Kommentarer

Ett svar till ”Nyhet: Vera släpper ny hårdvara – Ezlo Atom”

 1. Den har dessutom inte EU frekvenserna så vi får se om den landar här. Inget för mig, jag väntar på nästa mjukvara till Veran, som skall ut i Beta snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *