Din varukorg är för närvarande tom!
Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.
Test: Hur bra är Samsung SmartThings Hub?
Kategori:
– Taggar:
Vi har fått massor med förfrågningar om att gå igenom Samsungs SmartThings hub. Vi har därför köpt en SmartThings Hub V3 och skrivit om den! Kostnaden för en SmartThings hub V3 var 899 kr, vi köpte även multisensorn från SmartThings. Detta köptes för donationerna vi fått på bloggen, stort tack för dessa donationer! Vi använder bidrag vi får in på bloggen på att förbättra innehållet på bloggen 🙂
Vi håller på med Hass.IO guiden parallellt med detta inlägg. Så för dom som väntar på nästa del så är den på gång med inom kort.
Summering
Kvalitetsmässigt så är SmartThings Hub V3 både genomtänkt och kompatibel med många Zigbee & Z-Wave enheter. Det var lätt att komma igång och det var enkelt att inkludera enheter. Vi kunde efter en del arbete inkludera vår favoritsensor från Xiaomi Aqara. Vi upplevde den senaste SmartThings appen till Android som både begränsad och buggig. På Ipad fungerade den däremot helt problemfritt, den äldre appen har större möjligheter, men det håller troligen på att portas. Precis som med Homey så hanteras det mesta i SmartThings via mobilappen, även om vissa bitar behöver hanteras via deras Graph API (så vi fick göra för att få in Aqara sensorn).
Vi har även testat att koppla ihop SmartThings med Google Home och tjänsten IFTTT. Vi saknar dock en bra möjlighet att logga sensordata från SmartThings på ett enkelt sätt, speciellt då deras egna app kraschar varje gång du vill kolla en graf..
Jämför vi SmartThings med den svenska kontrollern Animus Heart så känns Animus Heart lättare att automatisera med. SmartThings klarar inte att integrera direkt med Trådfri gateway eller Philips Hue gateway, utan kräver att man inkluderar enheterna direkt i SmartThings hubben. Nu har vi som sagt bara skrapat på ytan av vad SmartThings klarar (Vi har kollat en del på deras API men inte börjat något med detta ännu). Samsung promotar sina egna SmartThings sensorer till den här hubben, vilket är helt normalt. Men detta kanske är en bidragande orsak att Aqara inte inkluderats och supportas?
Här kan du läsa mer om SmartThings på Samsungs hemsida (extern länk).
Vad får du veta i inlägget?
I det här inlägget går vi igenom de olika versioner av SmartThings hub:arna som finns. Vi visar filmer där vi presenterar olika delar i SmartThings appen. Hjälp oss gärna genom att besvara en fråga längst ner i inlägget om att använda ljud i filmerna på Youtube. Vi har på test förklarat steg för steg med ljud i filmerna vi publicerat om SmartThings. En film visar hur enkelt en automation skapas där den svenska sensorn Sensative Drip från Sensative registrerar fukt, SmartThings skickar sedan en notis till telefonen om en upptäckt vattenläcka.
Stort tack till alla läsare och god fortsättning på det nya året önskar vi på Automatiserar.se!
Meny
- Summering
- Installation och omdöme av appen
- SmartThings och IFTTT
- SmartThings med Google Assistant
- Inkludering i SmartThings Hub
- Inkludering av multisensor
- Sensative Drip automation med SmartThings
- Trådfri fjärrkontroll och SmartThings
- SmartThings och IFTTT
- Hur upplever vi SmartThings?
- Vem passar SmartThings till?
- Länkar och bra information om SmartThings
Vi skriver nu en summering av inlägg längst upp efter önskemål från många läsarna som prenumererar via E-post. Detta gör att du som e-post prenumerant får en summering utan att besöka bloggen. Du själv avgöra om det är intressant innehåll och i så fall öppna länken ”läs mer” i mailet och läsa vidare. Annars är det bara att avvakta på nästa inlägg.
Vill du få samma summerade nyheter från Automatiserar.se så kan du ange din E-Post ovan, nästa gång vi publicerar på bloggen så kommer du få ett mail med en summering, i det här fallet skulle det vara informationen som finnas ovanför menyn en bit upp.
Vill du inte använda E-Post eller kanske vill se vad som händer på sociala medier så kan du följa och gilla vår sida på Facebook (länk till automatiserar på facebook), där skriver vi en mycket kort summering om varje inlägg på bloggen, vi skriver frågor där om vad som ska hända framöver på bloggen, där har du möjlighet att påverka innehållet på bloggen.
Teknisk fakta om Samsung SmartThings v3
SmartThings v3 stödjer både Zigbee och Z-Wave plus. Vilket täcker de populäraste protokollen idag. Samsung nämner att dom klarar ~4000 produkter från mer än 50 olika tillverkare. SmartThings är inte en ny spelare på marknaden utan den har funnits under lång tid, redan innan 2013 fanns en SmartThings Wifi.
Idag är SmartThings uppe i version 3, den släpptes 2018. Kollar vi i listan över funktionalitet som adderats och tagits bort så verkar det som att Samsung har haft svårt att välja fokusområde för kontrollern.
Kollar vi listan på de olika modellerna från SmartThings så har nuvarande modell Hub V3 (IM6001-V3) inte längre batteribackup, vilket V2 (STH-ETH-200 & STH-ETH-250) hade. Vi undra vad orsaken till detta val kan ha berott på, är tanken inte att nyttja den som larmenhet eller anser Samsung att övrig infrastruktur i hemmet stannar när strömmen går, och därigenom spelar det inte någon roll att SmartThings stannar med? Vera Secure som vi anser är en bra larmkontroller har batteribackup och dessutom en 3G uppkoppling, som tyvärr inte aktiverats i Sverige ännu.
Innan dess hade modellerna V1 (STH-ETH-001 & PGC422-C) och SmartThings WIFI (ET-WV525) helt avsaknad av USB, vilket både Modell 2 & 3 nu har. även kravet på fast Ethernet är borttaget i version 3. Vi har dock valt att köra SmartThings V3 med nätverkskabel även om det går att köra wifi.
Hittade intressant information om varför SmartThings officiellt inte stödjer Xiaomi sensorer.
https://community.smartthings.com/t/xiaomi-aqara-leak-sensor-won-t-connect-to-st-hub-v3/138938/16
What I can say is that these are not products we officially support because of their inability to follow all aspects of the Zigbee specification. With that said, there are a lot of customers that use Xiaomi sensors frequently with success on the V3/V2. I advise reading through the following thread for info:
https://community.smartthings.com/t/original-aqara-xiaomi-zigbee-sensors-contact-temp-motion-button-outlet-leak-etc/113253
Installation och omdöme av appen
Vi upplever även appen som lite experimentell, det går inte vad vi hittade i gränssnittet att byta till celcius från Fahrenheit. Vi hade även problem att appen kraschar så fort du försöker öppna graferna..
För att kunna inkludera Aqara enheter läste vi att det kan behöva användas SmartThings Classic, tyvärr gick det inte att logga in på den appen utan att installera ”Samsung internet”.. Testade även att installera Samsung Internet men samma problem kvarstod så vi avvaktar med detta så länge.
SmartThings och IFTTT
För att få mer funktioner testade vi även att koppla upp mot molntjänsten IFTTT (If This Then That), med hjälp av den kopplingen kunde vi nu få multisensorn från SmartThings att starta ett Flow i homey. Vi har fram tills idag inte nämnt så mycket om IFTTT på bloggen, men vi använder den tjänsten flitigt för att integrera olika system med varandra.
SmartThings med Google Assistant
Vi testade att koppla upp SmartThings mot Google Assistant, vi fick göra kopplingen två gånger och sedan välja ut vilka sensorer som skulle presenteras i Google Assistant. Vi hade vid tillfället för integrationen inte någon strömbrytare eller lampa i SmartThings.
Inkludering i SmartThings Hub
Att inkludera sensorer i SmartThings var mycket enkelt! Vi blev imponerade över hur pass väl varje sensor var dokumenterad. Vi testade Samsungs egna SmartThings Multisensor. Den registrerar temperatur, vibration dörr / stängd. Vi adderade även Strips sensorer från det svenska företaget Senative (extern länk), vi har där tre olika tre sensortyper.
Inkludering av multisensor
Vi införskaffade även en multisensor från SmartThings för donationerna vi fått till bloggen,
Vi passar även på att testa att inkludera Strips sensorerna som vi fått att testa från Sensative (extern länk)! Sensorerna strips Guard, Strips Drip och Strips Comfort fungerade utan problem med SmartThings. Vi blev imponerade över hur pass väldokumenterade inkluderingsstegen var i SmartThings gateway.
Senstative Drip automation med SmartThings
Vi testade Strips Drip och simulerade fuktighet bara för att se att vår automation fungerade korrekt.
Trådfri fjärrkontroll och SmartThings
Vi passar även på att inkludera en enhet som gateways har problem med, nämligen IKEA:S runda knapp. vi fick in den helt utan problem och kan sedan koppla scener till respektive funktion på fjärrkontrollen, batteristatus presenteras även. Tyvärr kunde vi inte få in Flic knappen.
Smartthings och IFTTT
Med hjälp av tjänsten IFTTT – IF This Then That (extern länk) så går det att få funktionalitet att göra mer än vad appen och de inbyggda scenerna i SmartThings erbjuder.
När dörrsensorn i SmartThings öppnas så startas nu ett flöde i Homey, orsaken att vi vill starta flödet i Homey är för att vi har valt att samla alla automationer där. Detta för att undvika att olika system vi kör börjar tävla om att styra enheter.
Hur upplever vi SmartThings?
Vi har nu börjat utvärdera Samsungs gateway i serien SmartThings. Den första känslan av kontrollern föll dock i våra ögon på grund av en speciell strömkontakt och att nätverkskabeln var grå, resterande delar var nämligen vita gjorde det inte bättre. Nu spelar inte färgen på kablarna så stor roll eftersom dessa kontrollers ofta placeras undangömda.
En annan sak som vi inte har upplevt på andra kontrollers vi testat är MÄNGDEN EULA:S som behövde godkännas, tyvärr fick alla som skulle godkännas intrycket att gå ner, även att Samsung använder den nedere delen i appen till reklam i vissa delar av appen är mycket störande.
Vi försöker alltid att hitta styrkorna med system vi testar med. I det här inlägget kan man få intrycket att vi ogillar kontrollern, men så är det inte. Vi tycker den fungerar bra och klarar många enheter. Att den klarar så många enheter och är relativt enkel att komma igång med gör det till en bra enhet att testa att komma igång med. Jämför vi den med startpaketet från Xiaomi Mi som vi skrev om för någon vecka sedan så är stödet för enheter enormt mycket bättre. Men med Xiaomis gateway så får du 5 sensorer till mindre än priset för SmartThings gatewayen.
Att integrera SmartThings med HomeAssistant kräver att du exponerar din Home Assistant mot internet. Vi kommer återkomma till detta så fort vi kommit till den delen i Guiden vi skriver.
Vem passar SmarThings till?
Vi skulle gissa att detta är en bra kontroller för någon som vill samla allt i samma enhet, dvs inte behöva en trådfri gateway eller Philips Hue gateway extra för att hantera belysning. Även för nybörjare kan detta vara ett bra alternativ eftersom kostnaden och den tid som behöver investeras för att komma igång är väldigt låg.
Länkar och bra information om SmartThings
Driftstatus för molntjänsterna som behövs för att SmartThings ska fungera går att hitta här: https://status.smartthings.com/ (extern länk)
Vill du börja kolla på API:et och den data som finns i din SmartThings gateway, då kan du kolla Samsungs Graph api (extern länk). För att hämta ut en API tooken så besöker du: https://account.smartthings.com/tokens
Kom gärna med tips på vad mer man kan göra med SmartThings och säg till om det är saker du inte håller med om.
Hjälpa Automatiserar.se
Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instragram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång.
Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på facebook med (länk till automatiserar på facebook). Vi har även en Patreon sida (extern länk)
För dom som vill supporta oss swisha gärna en slant till en kaffe på 0705470065 medan vi skriver på nästa inlägg.
Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer
Hjälp oss gärna att besvara genom att besvara frågan
[poll id=”28″]
// Markus
I mer än 10 år har Markus Jakobsson delat med sig av erfarenhet inom smarta hem på bloggen. Markus har testa det mesta och lärt sig massor på vägen, kunskaper och erfarenheter han delat med dig här på bloggen.
Favoriter inom smarta hem just nu:
Xiaomi Mi Flora
Raspberry Pi 5
Homey
Home Assistant
Displayen LYWSD03MMC
Hoppas du uppskattade innehållet och fick nytta kunskapen vi delat med oss på Automatiserar.se.
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.
Kommentarer
7 svar till ”Test: Hur bra är Samsung SmartThings Hub?”
Hej.
Har Smartthings Hub 9ch Aqara temp/fuktsensor. Ni skriver att de funkar jättebra ihop efter lite konfigurering. Kan ni beskriva lite om hur exakt ni gjorde?
/MattiasTjena, är oxå nyfiken på hur man kommer igång med Smartthings Hub och Aqara temp/fuktsensor?
Mvh Daniel”Lösningen” med Aqara temp/luftfuktighets sensorer.
Är nybörjare men skaffade en Aeotec hub, som uppenbarligen är en Samsung-hub under annat namn. Då man loggar in via samsung-sidor och appar för att styra huben. Plus att modell numret är IM-6001-V3P22.Lite förenklat är att man får logga in via det grafiska api’t med sitt samsung-konto.
https://graph.api.smartthings.com/Och där lägga till en ”Device Handler”
Jag kopierade in texten från denna sida (efter mycket googling)
https://github.com/bspranger/Xiaomi/blob/master/devicetypes/bspranger/xiaomi-aqara-temperature-humidity-sensor.src/xiaomi-aqara-temperature-humidity-sensor.groovyOch efter detta har det fungerat bra.
Nackdelen är att i appen presenteras luftfuktigheten och inte temperaturen som standardvärde. Utan man får gå in på respektive sensor för att se tempen.Tackar för tipset och instruktionen, har fått flera frågor om detta men inte hunnit med att kolla på det.
Som sagt stort tack för att du tog dig tid och delade med dig av detta.
// Markus
Hej!
Stämmer det fortfarande att man inte kan lägga till Philips Hue Brygga? Enligt Philips Hue hemsida verkar det sedan 2020 funka?
Med vänlig hälsning,
Simon
Hej, har inte testat något mer sedan den här genomgången skrevs, så jag hoppas att det fungerar. Men har tyvärr inte möjlighet att bekräfta på ett tag tyvärr.
Någon som kanske kan bekräfta att det fungerar?
// MarkusHej!
Tack för snabbt svar. Det står kanske inte explicit att ”nu funkar det med bryggan”, men enligt deras guide så står det att man ska ha kopplat alla ljuskällor till bryggan först innan man börjar. Vilket jag tolkar som att det ska funka.
https://www.philips-hue.com/sv-se/explore-hue/blog/how-to-connect-philips-hue-to-samsung-smartthings
// Simon
Intressanta sensorer på bloggen
Jag har testat många sensorer på bloggen, här ser du några av dom. Är du intresserad av att veta vad vi tycker om respektive sensor så klicka på bilden för att få veta mer.
Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.
Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör
Jag har testat många enheter som gör min vardag lite enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som jag sedan försöker använda för att göra familjens vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.
Gateway / Kontrollers & mjukvaror
Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.
Lämna ett svar