Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 8 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Då var det söndag igen och den här veckan har vi påbörjat flera större projekt (som vanligt), något som kommer ta tid att färdigställa.

Några av projekten kräver att vi lägger tid på tekniker och utrustning för att kunna bygga vissa delar. Något som bland annat innefattar en 3D-skrivaren, laserskärare och CNC. Därav blev den här veckan fokuserad på att ordna med dessa.

* Raspberry Pi 5 (rpi 5) med en m.2 disk och aktiv kylning.

* Vi har precis börjat att lära oss hur en laserskärare fungerar, den behövs för att skapa en panel till esp32 projektet.

* Reparation och uppdatering av 3D skrivare på grund av egna misstag..

* NFC taggar och Home Assistant börjar nu närma sig mål. Även om vi fått justera målet pga komplexitet.

* Börjat testa Laserskärare för att skapa en panel till ett ESP32 projekt.

* Inväntar fler sensorer att skriva om

Vecka 8 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 7 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

I helgen har vi testat Moes Zigbee termostat för vattenburna element. Väl monterat den på elementet så kunde vi snabbt börja styra elementet via Home Assistant.

Dessutom så fick vi post den här veckan! Vi fick fler av vår nya favoritsensor för ~50kr/st, så vi kan nu övervaka temperatur på fler ställen hemma. Dock så lyckades vi montera en lite fel och därav påverkade solen resultatet rätt tydligt.

I veckan annonserade Nabu Casa ( Några av de bakom Home Assistant ) att dom kommer gå med i Z-Wave Alliance.

Vecka 7 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 6 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Vi har den här veckan sammanställt ett test på en ny sensor ( Smart Air House Keeper ), den ger oss en bra översikt på luftkvalitén inne. Tyvärr har den vissa brister som bidrog till problemen i vårt Zigbee nätverk.

Vi har haft en hel del bekymmer med vårt Zigbee nätverk med Zigbee2mqtt. Efter att ha tagit oss tid att felsöka så kunde vi komma fram till att detta berodde på sensorer som beter sig illa på Zigbee nätverket. Detta i kombination med en IKEA lampa.

Det har även kommit en ny firmware till vår favoritsensor LYWSD03MMC (bilden nedan). Nu kan vi äntligen stänga av den den smilyn via Zigbee2mqtt, dessutom går det att helt stänga displayen. Sen är frågan om det sparar någon mätbar mängd batteri.

Innehåll:
* Vi har testat Smart Air House Kepeer
* Felsökning Zigbee nätverket
* Uppdatering av firmware på LYWSD03MMC till 3001-1100
* NFC Taggar

Vecka 6 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 5 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Ibland blir det inte som tänkt. Hela den här veckan tillbringades i sjukstuga. Så det inlägg som utlovades förra veckan om NFC dök inte upp på grund av det, men det ska komma inom någon vecka hoppas vi.

Skönt när automationerna gör det dom ska och enkelt går att justera om någon förutsättning förändras. För energin att göra om en massa automationer hade inte funnits.

Tråkigt mail från en tillverkare:
Mycket summerat mail: Vi lägger ner molntjänsten till Ambi Climate och om tre månader, så enheten du äger blir värdelös i april 2024… Längre ner finns all info

Innehåll
*Ambi Climate stänger molntjänsten ( styrning för luftvärmepump )
* Störningen på Tuya integrationen i veckan.
* Frigate kom med två nya versioner i veckan
* Home Assistant på Android Auto

Vecka 5 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 4 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Den här veckan har vi lagt en hel del tid på att automatisera med hjälp av NFC taggar. Det är ett liknande sätt som när du använder ett betalkort och ”blippar”. Vi hopps på att publicera ett långt inlägget om det i mitten av kommande vecka.

Det blev även en del uppdateringar och uppgraderingar på innehåll på bloggen, vi försöker hålla tidigare publicerat material aktuellt med.

Du även få en kort inf om den Raspberry Pi 5 som vi nu börjat komma igång med.

Under förra året skrev vi mer än 100.000 ord på bloggen. Vi inser att det innehållet vi skrivit på bloggen vid det här laget skulle kunna fylla många böcker!

Vi börjar med att säga stort tack till alla er läsare som stöttar bloggen på ett eller annat sätt. Det kommer massor med bra tips på både innehåll och funderingar inom olika ämnen, vi gör så gott vi kan och försöker svara både här och på sociala medier.

Innehåll:
* NFC Taggar i Home Assistant
* Raspberry Pi 5 och användbara system

Vecka 4 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 3 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Den här veckan har vi fortsatt fortsatt skapa förutsättningar för att kunna skiva intressanta inlägg på bloggen. Vi har även lagt en del tid på Homey Pro 2023 och tänker att det kanske är dags att visa mer intressanta saker om den med. Så vi hoppas det är nyheter inom smarta hem som hjälper dig skapa värdefulla lösningar.

Innehåll:
* Problem med segheter i Zigbee nätverket
* Homey Pro 2023 & Nätverkskort samt info om stöd för Xiaomi Aqara Temperature and Humidity sensor T1

Vecka 3 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 2 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Den här veckan har CES 2024 (Consumer Technology Association) gått i Las Vegas. Verkar vara en hel del nytt inom smarta hem på gång. Vi väljer att avvakta och ser vad som faktiskt dyker upp på marknaden innan vi nämner något mer där.

IKEA verkar ha fått bekymmer med en av deras laddare: IKEA återkallar USB-laddaren ÅSKSTORM 40W

Den här veckan har vi haft en mängd saker på G saker som tagit tid. Men vi har ändå hunnit med en hel del som är relaterat till bloggen.

Det fösta vi kan hjälpa dig med det här året är att inte göra ett bottennapp som vi. Vi har just investerat i en nästan obrukbar takfläkt, mer om det en bit ner i inlägget.

* Flytta värme & optimera uppvärmning

* Inköp av smart takfläkt

* Taggar & NFC

Vecka 2 – Nyheter inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 1 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Då var årets första vecka avklarad. Kylan (-25 grader) har gjort att det varit många aktiviteter inne tyvärr. Men därav har vi haft tid att fixa förutsättningar runtom bloggen. Nu blev det dock en del strul med en 3D-skrivare dagen innan det här inlägget skulle publiceras, vilket tog mer tid än vi hade tänkt.

Vi hade hoppats på att hinna uppdatera Homey Pro 2023 inlägget med resultatet för Ethernet kortet. Samt skriva mer om IKEA:s stöd för 3:e parts zigbee enheter. Men lite har vi hunnit med ändå den här veckan, så helt tomt blev det inte på bloggen. Däremot så har det varit brist på nyheter runt om i teknikvärden inom smarta hem.

Vad har hänt under veckan?

IKEA har stöd för 3:e parts enheter via Zigbee, något som det dock är väldigt lite information om på internet.

Vi har uppdaterat guiden för Bluetooth sensorn lywsd03mmc som går att ändra till zigbee, det var den enhet vi testade och verifierade med Ikeas Dirigera.

Felsökning av Sensibo Air och Home Assistant, tydligen så har dom uppdaterat sin enhet med en funktion för ”klimatdetektering”, vilket blev på default. Den justerar ner temperaturen automatiskt på luftvärmepumpen… Vi kommer uppdatera vårt inlägg om optimering av luftvärmepumpar inom kort.

På bloggen har vi uppdaterat vår guide på LYWSD03MMC med information om hur du lägger till den i IKEA:s gateway dirigera.

Vecka 1 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 52 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Vi börjar med att önska alla läsare ett stort tack för det här året. Hoppas ni får ett riktigt gott nytt år senare ikväll!

Den här veckan fick vi tag på två av IKEAS nya Zigbee sensorer! Redan nu har vi publicerat tester på dom båda.

Rörelsesensorn Parasoll och dörrsensorn Vallhorn från IKEA verkar lovande. Men vi kan tillägga att det redan nu dykt upp info om att batterier spökar för vissa, men med rätt batterier så har inte vi upplevt några problem.

Vecka 52 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen Läs mer »

Bild som visar att vad som helst kan ha hänt den här veckan på bloggen.

Vecka 51 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen

Vi börjar med att önska er alla en riktigt god jul!

Den här veckan fick vi tag på Xiaomi Aqara Temperatur, luftfuktighet och lufttryckssensor T1. För dom som följt bloggen så förstår ni vilken nyhet vi tycker detta är! Detta är nämligen nästa generation av en Zigbee sensor som vi kör mer än 15st av. Det vi nu upplever som positivt är att den nya generationen av sensor använder Zigbee 3.0 och verkar klara att uppdatera sitt kommunikationsmönster vid behov.

Vi har fått feedback att även nyare versioner av Bluetooth displayen på bilden nedan går att flasha om till Zigbee med. Det har nämligen släppts en uppdaterad fix för Bluetooth delen i veckan. Vi hoppas att alla dom som beställde och fick nyare revisioner även nu får till dom.

Vecka 51 – Nyheter Inom smarta hem & bloggen Läs mer »