Test av Homey Pro 2023

Under en längre tid har vi nu testat Homey Pro 2023 tillsammans med olika sensorer. Vi kommer här sammanfatta vår upplevelse av Homey Pro 2023. Som en del i vårt arbete med att göra det enklare att hitta på bloggen och få en röd tråd så gör vi det här testet. Vi kommer här fokusera på enbart Homey Pro 2023 och tester av olika funktioner den erbjuder.

Vi ser att Homey Pro 2023 är ett bra insteg till smarta hem oavsett nybörjare eller expert. Det går att växa på plattformen och den exekverar saker lokalt.

Homey Pro 2023 är stilren och har en ny platt design jämfört med förutgånaren som var en rund vit boll.

Vi kommer sedan lägga till länkar till olika sensorer och lösningar vi testar med Homey Pro 2023. Vilket gör att du genom att prenumerera på den här sidan kan få en uppdatering varje gång det händer något med just Homey Pro 2023.

För dom som följer bloggen så kommer ni känna igen i vårt tidigare test som vi gjorde direkt när vi började testa Homey Pro 2023.

Sidan senast uppdaterad: 2023-01-20 – Uppdaterat med info om nätverkskortLänk till loggboken

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination med hårdvaran / mjukvaran
Kompatibla sensorerVilka sensorer har vi testat i kombination med den här hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Vår sammanfattning av Homey Pro är att den verkar relativ stabil lösning för oss. Vi har inte märkt av några problem med de sensorer vi än så länge testat. Det är en mycket kraftig hårdvara med stöd för att använda USB nätverkskort igen. Något som vi verkligen välkomnar eftersom detta tar bort en eventuell felkälla med WIFI för att Homey Pro ska nå internet.

Familjen har upplevt Homey:s lösning som enkel att hantera och vi har inte fått några negativa kommentarer från dom än så länge. Men familjen har dock inte testat den lika hårt som vi själva valt att göra.

Det vi dock kan uppleva är att det är svårt att avgöra är om en sensor har stöd eller inte innan vi testat. Detta beror på att det idag finns tre modeller med olika funktionalitet. Länk till vårt inlägg om skillnaderna mellan Homey modellerna

Vi ser även att de appar som Communityt skapat till tidigare versioner migreras över till den här nyare plattformen för Homey Pro 2023. Det vi dock kan tycka är synd är just att dessa appar behöver skrivas om. Något som gjort att de mindre populära apparna som finns till Homey Pro early 2016-2019 inte kommit till Homey Pro 2023.

Vad tror vi om framtiden på den här plattformen?

Som det ser ut just nu så tror vi Homey har en bra strategi med Homey Bridge och Homey Pro 2023. Det ger två alternativ, där Bridge är ett billigt insteg med en månadskostnad. Och Pro 2023 bara bär kostnaden vid själva inköpet och dessutom hanterar merparten av jobben lokalt och utan moln. Men ska vi se historiskt så har Homey Pro Early 2016-2019 bara inneburit en inköpskostnad och sedan var det gratis. Men efter en tid kom backup som en plus tjänst och kostade extra. Sedan när Homey pro 2023 började närma sig släpp så kom det betal alternativ för Advanced Flow även till Homey Pro. Så svårt att avgöra om även detta kommer hända med Homey Pro 2023 efter några år.

Vem är Homey Pro 2023 inte för?

Här har vi lite svårare att avgöra vem som den inte passar för. Men skulle säga att dom som verkligen vill kunna välja mellan alla typer av sensorer och märken så kanske Home Assistant är ett bättre val. Där kan du i stort sett få stöd för det mesta med lite jobb. Vilket delvis är möjligt med Homey Pro 2023 med, men inte i närheten lika stor variation av sensorer. Men baksidan på den lösningen är att du verkligen måste engagera dig i varje frekvent och läsa om uppdateringen som släpps bryter något.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Att vi gjort den här recensionen är för att sammanställa relevant information om just Homey Pro 2023 och hålla nere på bruset runt om själva enheten. Detta gör att du får en bättre bild på Homey Pro 2023 och sedan kan läsa vidare på olika tillämpningar som fungerar.

Funktioner

Homey Pro webbsida
Att både kunna använda en app och webbsida för att göra inställningar på Homey är smidigt. Dock så skiljer sig funktionaliteten lite mellan de två olika gränssnitten.

När du vill veta om något speciellt hänt eller få ett larm om specifika kriterier uppfylls så kan du med hjälp av Advanced Flow skräddarsy dina larm så de endast kommer när alla kriterier är uppfyllda. Något som med lite fantasi kan vara ett hemlarm eller ett sätt att bara få bra koll. Notiserna till mobilen är helt gratis så det är bara att skicka vid behov.

Homey Pro 2023 Advanced Flow
Nu är det här Advanced Flow så enkelt att det inte ens borde fått skapas i Advanced flow, men ofta är det så här det börjar. Du har ett behov och vill ha en händelse. Över tid så kan du addera fler byggblock som tid, plats och få väldigt exakta notiser.

Länkar till Homey

Nu ska du inte kopiera länkar från en blogg och logga in, men det du ser nedan är fulla länkar till Athoms olika tjänster, vi gör länkar som går till inloggningar medvetet oklickbara för att uppmana till ett farligt beteende. Hoppas du har överseende med det.

 • Logga på Homey: https://homey.app/sv-se/account/
 • Insigth / insikter ( dvs graferna för LUX, temperatur mm! ) – https://my.homey.app/login
 • Snabb överblick på vad Homey Pro 2023: https://homey.app/sv-se/homey-pro/ (kräver inte någon inloggning)

Tekniker

Källa till bilden är Homey:s hemsida (extern länk)

När det gäller teknikerna i Homey så har den stöd för det mesta man kan begära 2023/2024.

TeknikInfo
Wi-Fi – 5 GHz / 2,4 GHz b/g/n/acAtt den har stöd för just 5Ghz wifi gör att vi äntligen kan flytta Homey från 2,4Ghz frekvensen som annars kan riskera att krocka med Zigbee kanaler med. Dessutom kan du nyttja fler funktioner som din accesspunkt erbjuder.
Bluetooth Low Energy 5Med Bluetooth så kan du få in fler typer av sensorer, vi har dock inte använd denna själva ännu. Men det kommer troligen dyka upp mer sensorer på Bluetooth framöver och då är vi beredda.
433 MHzAtt Homey har native stöd för det här gamla protokollet är välkommet, för även om vi inte vill erkänna det så finns det vissa sensorer som fyller sitt syfte även om dom är på 433Mhz, i vårt fall en vindmätare.
Räckvidden ska vara 1.2X bättre än Homey (Early 2019)
MatterDetta är något som är på gång och är en kommande standard, att stödet finns innebär att hårdvaran bör vara gångbar under lång tid framåt.
Z-Wave Plus 700-serienNu var det ett tag sedan vi djupdök i just Z-Wave men vad vi mins så skulle den senare varianten vara både energi effektivare och stödja fler enheter i nätet. Detta får du dock ta med en nya salt tills vi läst på oss igen. Nu är det så att Zigbee och Bluetooth verkar vara den teknik som flest tillverkare går mot, men vi tror att den här tekniken kommer finnas kvar länge och kanske börja växa igen i och med att dom släppte delar av det som Open source.
Räckvidden ska vara 1.5X bättre än Homey (Early 2019)
InfrarödDen här funktionen har vi ännu inte testat, men vi tänker flytta Homey Pro 2023 till en plats där den ska nå några enheter som just har stöd för IR. Så även här får vi återkomma hur det ser ut med tex appstöd och funktionalitet.
Räckvidden ska vara 4X bättre än Homey (Early 2019)
Zigbee 3.0Att dom har stöd för Zigbee 3.0 var inte något konstigt, det är den standard som de flesta stora tillverkare är på väg mot som det ser ut. Dock så har dom haft lite bekymmer precis efter lanseringen av Homey Pro 2023 med Zigbee, men vi har inte upplevt några problem med detta. själv.
Räckvidden ska vara 1.5X bättre än Homey (Early 2019)
TheradNär det gäller Thread så har vi inte hunnit fördjupa oss alls, det ska komma Q4 2023 till Homey. Så vi väljer att inte nämna mer att det finns (än)
CPU-hastighet – 1.8 GHzVad gäller just CPU:n och hårdvaran så bygger det på Rasberry Pi Compute model 4 om vi inte fått helt fel information. Vi har inte öppnat och kollat vad som finns i den än heller, men det kanske kommer.
Prestandan ska vara 3.5X bättre än Homey (Early 2019)
Minne 2 GB (LPDDR4)Minnet är dubbelt så högt som i Homey Pro (Early 2019).
Lagring 8GB eMMC FlashLagringen på Homey är nu 8GB och det är dubbelt så mycket som Homey Pro (Early 2019).

Nätverkskort till Homey pro 2023

Vi har nu kört nätverkskortet en månad och kan se en viss skillnad i loggar. Däremot så kan vi inte svara på om vår upplevelse blev annorlunda.

Vi har under någon månads tid nu använt oss av både WIFI och USB Ethernetkortet till Homey Pro. Vi har i praktiken inte märkt så stor skillnad på före / efter vi började använda WIFI. Men för att kunna se om det påverkar så använde vi oss av en övervakningsprogramvara med namnet Uptime Kuma. Där ställde vi in så att vår Homey kontrollerades både på wifi och med nätverkskabel var 30:e sekund. Detta på körts sedan ~2023-12-16, tror det fösta avbrottet på därav inte ska räknas.

Det du ser på bilden nedan är vid vilka tillfällen Homey Pro 2023 inte svarade vår övervakning.

Vårt Wifi är mycket stabilt och den accesspunkt som Homey Pro 2023 kör mot sitter ~2 meter bort.

De bilder du ser nedan är de tillfällen som Homey Pro 2023 inte svarade på Ethernet.

Det vi däremot blev förvånade över var att svarstiderna skiljer sig relativt mycket mellan wifi och fysiskt nätverk. Bilden nedan är wifi och den under den är med ethernet.

Svarstiden på wifi skiljer sig en del jämfört med hur det ser ut på Ethernet med vad vi kan se.
När vi jämför sarstide

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Att just kunna koppla samman en mängd olika tekniker och fabrikat är otroligt kraftfullt. Detta är något som Homey Pro 2023 verkligen skapar möjligheter till, nu ska vi tillägga att det kräver att du innan inköp kollar så den enhet du tänker köpa har stöd via app. Men när du väl har funktionaliteten på plats och börjar ta emot sensordata så kan du automatiskt börja agera på olika händelser. Det kan vara allt från att skicka en notis om temperaturen i kylen blir för hög till att nyttja din telefon som sensor och larma på / av ditt hem med geofencing.

Grafer i Homey Pro 2023
Med insikter i Homey så kan du se trender och över tid se hur olika delar i ditt hem mår. Detta är en mycket välkommen funktion för att över tid få en uppfattning om dina automationer fungerar som tänkt.

Skulle du behöva förlänga räckvidden till en annan byggnad så bör det gå att använda Homey Bridge med satellitläget, vilket gör att du då nyttjar den hårdvaran som externa antenner.

Skulle du ha börjat med Homey Bridge för att avgöra om det var rätt enhet så kan du sedan använda den som externa antenner till din Homey Pro 2023, något vi ännu inte testat.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Något som är trevligt är att Homey nu har backat från sitt gamla beslut om att allt skulle hanteras i mobil appen. Sedan ett tag är det nu åter möjligt att göra det mesta via webbgränssnitt med. Vill du se hur Athoms resa har sett ut med Homey så kan du läsa våra äldre inlägg om Homey Early 2019 här (den runda bollen i mitten på bilden) – https://automatiserar.se/alltomhomey/

Positivt

 • Väldigt enkel att komma igång med. Kräver inte någon expert kunskap
 • Enkla gränssnitt och bra steg för steg guider när det gäller att lägga till sensorer
 • Online tjänst för att både lagra och presentera grader. Detta är både ett plus och ett minus
 • Uppskattas av familjen och har fått bra feedback av dom.
 • Möjligheten att koppla upp Homey Pro 2023 med fysiskt nätverk ger en trygghet och stabilitet.
 • Ingen månadskostnad för tjänsterna
 • Advanced flow ingår. Går att jämföra med Node-Red fast Advanced flow är enklare att arbeta med.

Negativt

 • Svårt att avgöra vilka sensorer som kommer fungera på vilken version av Homey
 • Communityn driver många av apparna, men det är en och en som verkar driva dessa. Vilket gör det sårbart över tid om utvecklarna ledsnar.
 • Hög kostnad för att komma igång, mellan 4000-5000 kr kostar en Homey Pro nu.
 • Online tjänst för att både lagra och presentera grader. Detta är både ett plus och ett minus

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Här måste vi tyvärr ge tre stjärnor utifrån priset och att många av de lite mer udda sensorer vi vill köra inte har fungerat. Klarar du dig med dom standardsensorer som finns i svenska butiker så är det fyra stjärnor. Vi ser att detta är den kontroller som har en stabil Community och företaget arbetar frekvent med samarbeten med andra tillverkare.

Betyg: 3.5 av 5.

Värt att veta

Homey Pro 2023 går att köpa till ett externt nätverkskort, vilket gör att du kan öka tillförlitligheten för din koppling mellan internet och Homey Pro.

Homey pro ethernet card
Att kunna förlita sig på det fysiska nätverket är en mycket välkommen funktionalitet när din Homey Pro 2023 börjar bli driftkritisk för att saker hemma ska fungera. Nu är detta inte något som behövs om du har ett tillförlitligt WIFI, men det är en felkälla mindre i din lösning.

Ibland när du försöker göra vissa editeringar via webbgränssnittet så fungerar det inte fullt ut. Vi har bland annat råkat ut för att vi inte kunde ta bort en SilverCrest Zigbee uttag från webbgränssnittet. Något som gick däremot via mobil appen.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqtt
Home Assistant(vi kommer återkomma till just det här)2023-12-07
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Kompatibla sensorer

Som en del i att se vilka sensorer som går att använda till kontrollen vi skriver om så kommer vi lägga till sensorer som en del i mallen. Vi länkar till sensorer vi testat på bloggen och vårt utlåtande om hur det fungerat och vad du bör tänka på om du funderar på att skaffa den.

SensorInformationStödsDatum
LYWSD03MMCBluetooth sensor som går att byta mjukvara till Zigbee. Mycket prisvärd och bra display
JA (kräver modifiering)2023-12-07
Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensorMycket stabil och tillförlitlig temperatur, luftfuktighet och lufttryckssensor.JA2023-12-07
Lidl Smart USB extension leadGrenuttaget från SilverCrest säljs då och då hos Lidl. Priset brukar ligga runt 300kr och funktionaliteten gör den prisvärd. Tyvärr ser Homey Pro 2023 alla tre uttagen som ett enda i båda appar vi testade.JA (MEN Dåligt)2023-12-07

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Det här är det andra inlägget i vår serie ”kom igång med Homey och Home Assistant”. Just det här inlägget är den första delen om Homey. Vi skriver och visar här alla steg som behövs för att köra igång en ny Homey.https://automatiserar.se/del-1-installation-av-homey/
Då var det verifierat att Homey Pro 2023 nu har stöd för LYWSD03MMC via Xiaomi Miija appen från Zsolt Reinhardt:s community app! Vi flashade en sensor till version 1.0.6 och kunde direkt inkludera den till vår Homey Pro.https://automatiserar.se/fa-koll-pa-fuktighet-och-temperatur-med-lywsd03mmc/#homeypro
Homey Bridge är en billigare variant av Homey Pro där prestandan kommer från molnet, den kommer med en månadskostnad om du vill använda mer än 5st enheter.https://automatiserar.se/vad-ar-athom-homey-bridge/
Med mer än 22st Xiaomi Aqara sensorer igång hemma så kan vi säga att detta är en sensor som har alla fördelar vi söker för att tryggt automatisera temperaturer och övervaka luftfuktigheten hemma. I det här test av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor får du veta alla styrkor och svagheter som är relevanta.https://automatiserar.se/test-av-xiaomiaqara-temperatursensor/

Loggbok

Senast ändrad:

 • 2024-02-07 – Uppdaterade några bilder och justerade storleken på vissa objekt. Tyvärr inte någon ny info om själva Homey Pro 2023 den här gången.
 • 2024-01-20 – Nu finns mer information om det verkligen gör skillnad med att köra mellan wifi eller nätverkskortet
 • 2023-12-07 – Vi publicerar den första versionen av sammanställningen, det kommer att dyka upp mer information i det här testet snart.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.