Vi har tidigare lyft fram Xiaomi Aqaras temperatursensor som den bästa temperatursensorn på marknaden just nu. Vi blev därför fundersam på varför Xiaomi Aqara Cuben var en sådan miss… Ett otal gånger har vi försökt komma på vad nyttan med scen kontrollern Xiaomi Aqara cube och misslyckats.
Men nu har vi äntligen hittat ett vettigt och smidigt användningsområde där Aqara Cube verkligen passar in (Film som visar hur Aqara Cube:n fungerar i inlägget)!

Med hjälp av Homey (som vi skrivit allt om här) och IKEAS FLOALT som vi skrev om igår så uppkom ett nytt behov. Flera trådfri lampor i samma rum och IKEA FLOALT gav för kraftigt ljus, skillnaden mellan skrivbordslamporna och FLOALT var för stor. Men med Xiaomi Aqara Cube kunde nu ett antal ljusscenarion skapas som snabbt appliceras med kuben. Lampor har olika användningsområde och placering beroende på vilket jobb som ska göras i rummet, vilket kräver olika ljusstyrka.
Demo av Xiaomi Aqara Cube
Till en början så kan vi berätta att det var frustrerande att komma på ett vettigt område att nyttja Xiaomi Aqara Cuben till. Nästa problem var att få konsekventa resultat eftersom den har massor med funktioner.. Men med hjälp av att nyttja ”Doubel tapped” i kombination med vilken sida på cuben som är upp så blev den riktigt smidig och träffsäker. Nu styr Aqara Cuben 6 olika scenes/flows i Homey utifrån detta. Det finns fler funktioner än dessa som vi ännu inte använder, mer om detta längre mer.
Så här byggdes mina Flows i Homey
För att styra Trådfri belysningen utifrån vilken sida på cuben som är upp så skapades 6 olika scener, varje scen i Homey aktiveras utifrån ett dubbel tapp på cuben i kombination med den sida som är upp för tillfället. När detta inträffar så skickas även en pushnotis till min telefon, detta för att bekräfta att kommandot kom fram och att Homey utfört sin del. Vill du veta mer om flows i Homey så kan du läsa vårt inlägg om det här.
Inkludering och inställningar för Cuben i Homey
Börja med att öppna kuben och koppla in batteriet enligt bilden nedan, uppe till vänster finns en liten knapp. Den håller du in i 3 sekunder när Homey är redo att inkludera din Aqara Cube (kräver att du har installerat appen Xiaomi / Aqara Zigbee).


När du väl inkluderat Cuben i Homey så kommer den visa följande funktionalitet på kortet. Till höger på kortet ser du vilken sida som är upp för tillfället, till vänster ser du vilket kommando som senast mottogs. Doubletap innebär att du försiktigt dunkar den i bordet två ggr (se första filmen). Nedan har du sedan hur mycket du har roterat cuben och vart du stannade. Vi har testat att nyttja Cuben som en tärning, men den fungerar tyvärr inte riktigt optimalt för det…

Funktioner på Aqara Cuben

Tekniska specifikationer
- Storleken är 45 × 45 × 45 mm
- Batteri CR2450
- Fungerar mellan -10° C och +50° C
- Protokoll: Zigbee
- Pris: ca 250kr.
Saknar du något?
Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats? Säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information.
Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera. Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram, där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation.

Tackar för hjälpen m.nu
När Automatiserar.se startade bloggen fick vi med hjälp av M.nu. För att M.nu är ett bra företag och att vi vill hjälpa tillbaka så länkar vi till M.nu där Xiaomi Aqara cube finns att köpa. Den Xiaomi Aqara Cube vi skrivit om har vi köpt för egna pengar tidigare. vi gör detta för att både underlätta för dig som läser och tacka M.nu 🙂
Vill du stötta vår blogg så kan du köpa våra egendesignade hållare till Xiaomi Aqara temperatursensorer här : https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/. Dom finns även att ladda ner från Thingiverse om du har en egen 3D Skrivare.
Om du gillar inlägget så får du gärna dela / gilla vår sida, det hjälper oss. Vi driver nämligen den här sidan helt utan reklam och ideellt för att det är roligt 🙂
// Markus

Skribent: Markus är teknikintresserad och gillar att dela med sig av smarta lösningar. Med mer än +10 års erfarenhet inom smarta hem så har han hunnit lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig 😉
På bloggen Automatiserar.se tipsar vi hur du själv kommer igång och automatiserar ditt hem.
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha en slant på 0705470065 för att stötta bloggen, du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare. Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen. Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt. Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta! Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!