Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Xiaomi Aqara Cube

Tips: Vad kan man använda Xiaomi Aqara cube till?

Vi har tidigare lyft fram Xiaomi Aqaras temperatursensor som den bästa temperatursensorn på marknaden just nu. Vi blev därför fundersam på varför Xiaomi Aqara Cuben var en sådan miss… Ett otal gånger har vi försökt komma på vad nyttan med scen kontrollern Xiaomi Aqara cube och misslyckats.

Men nu har vi äntligen hittat ett vettigt och smidigt användningsområde där Aqara Cube verkligen passar in (Film som visar hur Aqara Cube:n fungerar i inlägget)!

Xiaomi Aqara Cube Automatiserar
Lapparna på kuben är tillfälliga och ska bytas mot något snyggare så fort tid finns. Men för att enkelt hitta rätt sida på kuben så fyller dom sitt syfte.

Med hjälp av Homey (som vi skrivit allt om här) och IKEAS FLOALT som vi skrev om igår så uppkom ett nytt behov. Flera trådfri lampor i samma rum och IKEA FLOALT gav för kraftigt ljus, skillnaden mellan skrivbordslamporna och FLOALT var för stor. Men med Xiaomi Aqara Cube kunde nu ett antal ljusscenarion skapas som snabbt appliceras med kuben. Lampor har olika användningsområde och placering beroende på vilket jobb som ska göras i rummet, vilket kräver olika ljusstyrka.

Demo av Xiaomi Aqara Cube

Till en början så kan vi berätta att det var frustrerande att komma på ett vettigt område att nyttja Xiaomi Aqara Cuben till. Nästa problem var att få konsekventa resultat eftersom den har massor med funktioner.. Men med hjälp av att nyttja ”Doubel tapped” i kombination med vilken sida på cuben som är upp så blev den riktigt smidig och träffsäker. Nu styr Aqara Cuben 6 olika scenes/flows i Homey utifrån detta. Det finns fler funktioner än dessa som vi ännu inte använder, mer om detta längre mer.

Som vanligt ska det inte fungera när man filmar, för att aktivera den första funktionen får jag testa några ggr innan kommandot tar. Det som låter sedan en pushnotis till telefonen varje gång ett kommando körts. Det du ser på filmen är ljuset som förändras i rummet för att bli optimalt utifrån aktiviteten.

Så här byggdes mina Flows i Homey

För att styra Trådfri belysningen utifrån vilken sida på cuben som är upp så skapades 6 olika scener, varje scen i Homey aktiveras utifrån ett dubbel tapp på cuben i kombination med den sida som är upp för tillfället. När detta inträffar så skickas även en pushnotis till min telefon, detta för att bekräfta att kommandot kom fram och att Homey utfört sin del. Vill du veta mer om flows i Homey så kan du läsa vårt inlägg om det här.

Inkludering och inställningar för Cuben i Homey

Börja med att öppna kuben och koppla in batteriet enligt bilden nedan, uppe till vänster finns en liten knapp. Den håller du in i 3 sekunder när Homey är redo att inkludera din Aqara Cube (kräver att du har installerat appen Xiaomi / Aqara Zigbee).

Reset knappen på Cuben
Genom att öppna en sida på kuben så får du åtkomst till följande och kan koppla in CR2450 batteriet.
Inkludera Xiaomi Aqara cube i Homey
När du inkluderar Xiaomi Aqara Cube, tryck som guiden säger frekvent på reset knappen på Cuben när bilden ovan försvinner. Tar säkert 20 – 30 klick innan den är helt inkluderad.

När du väl inkluderat Cuben i Homey så kommer den visa följande funktionalitet på kortet. Till höger på kortet ser du vilken sida som är upp för tillfället, till vänster ser du vilket kommando som senast mottogs. Doubletap innebär att du försiktigt dunkar den i bordet två ggr (se första filmen). Nedan har du sedan hur mycket du har roterat cuben och vart du stannade. Vi har testat att nyttja Cuben som en tärning, men den fungerar tyvärr inte riktigt optimalt för det…

Xiaomi Aqara Cube Functions

Funktioner på Aqara Cuben

Funktioner på Aqara Cuben
Här ser du alla funktioner som kan starta ett flow i Homey från Xiaomi Aqara Cube! Finns riktigt många sätt, men det stabilaste är double tapped.

Tekniska specifikationer

  • Storleken är 45 × 45 × 45 mm
  • Batteri CR2450
  • Fungerar mellan -10° C och +50° C
  • Protokoll: Zigbee
  • Pris: ca 250kr.

Saknar du något?

Ser du något som inte stämmer eller något som har uppdaterats? Säg gärna till så uppdaterar vi inlägget med korrekt information.

Saknar du någon i inlägget eller tycker det är missvisade säg gärna till så försöker jag uppdatera. Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram, där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation.

ESP32-CAM
Vi har ett kommande projekt med ESP32-CAM, vi delar progress på Instagram för de som är intresserade att se vad som händer där mellan publiceringarna på bloggen.

Tackar för hjälpen m.nu

När Automatiserar.se startade bloggen fick vi med hjälp av M.nu. För att M.nu är ett bra företag och att vi vill hjälpa tillbaka så länkar vi till M.nu där Xiaomi Aqara cube finns att köpa. Den Xiaomi Aqara Cube vi skrivit om har vi köpt för egna pengar tidigare. vi gör detta för att både underlätta för dig som läser och tacka M.nu 🙂

Vill du stötta vår blogg så kan du köpa våra egendesignade hållare till Xiaomi Aqara temperatursensorer här : https://www.automatiserar.se/faste-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/. Dom finns även att ladda ner från Thingiverse om du har en egen 3D Skrivare.

Om du gillar inlägget så får du gärna dela / gilla vår sida, det hjälper oss. Vi driver nämligen den här sidan helt utan reklam och ideellt för att det är roligt 🙂

// Markus

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.