Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Tips: ImperiHome och en surfplatta för bra översikt

Vi har tidigare skrivit om ImperiHome som är en snygg lösning för att ha en skärm på väggen, här tänkte jag visa hur just min lösning ser ut och alla roliga funktioner som jag använder ImperiHome till.

Jag använder en gammal Galaxy Tab 2 surfplatta med 10″ skärm som jag kör ImperiHome på. Batteriet är rätt kasst på den numera och den har endast en dubbelkärnig 1 GHz processor. Men den fungerar rätt ok för ImperiHome ändå, visst kan den lagga lite och hacka till när man swipar mellan skärmar som är tung-driven men jag tycker den duger till.

Jag köpte ett billigt fäste på infall utan att göra någon speciell undersökning om vad som tillgängligt, och som vanligt fick man ju lida för det 🙂

Jag föreställde mig att typ alla fästen skulle ha uttag för en centralt placerad laddkabel, men som ni ser på bilden, var det inte så… Och min Galaxy Tab 2 använder den äldre stora kontakten för laddning och dataöverföring, så det var bara sätta igång och kapa.

Ett fyrkantigt hål senare så kunde surfplattan matas med kontinuerlig spänning som tänkt.

Jag fick beställa en 3 meters USB kabel för att komma till ett befintligt strömuttag. Jag tänkte passa på vid framtida renovering att dölja kabeln helt.

Kung tänkte jag, nu är det bara att ta fram metall/kabel detektorn och se så jag inte skruvar in i nått olämpligt! Och se där, elkablar överallt där jag tänkte sätt fästet… Fram med en bit aluminium och plåtbocken för att snittsa till ett eget fäste, som jag fäster i en list som går ovanför tänkte platsen för surfplattan.

Äntligen sitter den på plats!

Nu vill jag se skärmen i stort sett jämt, och om det skulle innebära att skärmen bränns ut efter några månaders användning så är det inte hela världen eftersom surfplattan har fullgjort sin normala tjänstgöring om man säger så 🙂

Jag testade några olika lösningar först, b.l.a. det som PeteB använde som lösning som vi tidigare nämnde. Det innebar att det kördes en applikation som använde kameran på framsidan av surfplattan. Och när något rörde sig framför den så tändes skärmen. Det fungerade dock väldigt dåligt på min surfplatta, kan hända att kameran genererar för mycket brus vilket gjorde att den alltid tyckte att något rörde sig framför den, oavsett känslighetsinställningarna.

Jag testade även att väcka skärmen på vissa givna tider med hjälp av tasker och secure settings. Men det slutade med att jag valde att ha skärmen igång med hjälp av den inbyggda funktionen i Android. Klickar man typ 7-8 gånger på Build number så kommer utvecklingsvalen fram under inställningar på en Android. Där finns ett val som sätter att skärmen ska vara aktiv när laddaren är inkopplad. Skärmen dimmrar ner lite i normal läge, men det går fortfarande att se vad som är på skärmen. Sen satt jag att skärmsläckartiden var 30 min. Så i 30 min går skärmen i normalstyrka och efter den tiden så dimras den ner lite men visar fortfarande bild.

För er som inte vet vad tasker är, så är det en applikation som gör att du kan automatisera din Androidenhet på alla möjliga olika sätt. Helt klart värd att spana in om man inte redan har gjort det. Secure settings klarar av att integreras med tasker så att den går att utnyttja de funktioner och inställningar som Secure settings kan, men som inte tasker kan.

Jag passade även på att fråga en bekant som kör surfplattor som skärmvisare på en del publika ställen där de går dag och natt. Och enligt honom så har de kört vissa av skärmarna i flera år utan problem. Men det finns även vissa skärmtyper som kan lida av inbränning.

Jag använder även en app som heter Auto Start, med hjälp av denna autostartar imperihome när surfplattan startar gång. Det finns även en inbyggd funktion i ImperiHome för autostart, men eftersom jag har fler applikationer jag vill starta så kör jag den separata applikationen Auto Start. Jag har funderat på om det kanske vore bra att sätta tasker på att starta om surfplattan en gång i veckan eller liknande, men än så länge får den bara tuffa på.

Så vad använder jag ImperiHome till?

Första skärmen visar kameran på framsidan och baksidan, och den ena körs i full-hd upplösning och den andra är högre än full-hd, vilket gör just denna sida lite tung driven. Men min stackars surfplatta tuggar på och uppdaterar den rätt bra ändå. Kan tilläggas att det enda som blir varmt på surfplattan är där cpun sitter 🙂 Surfplattan drar ca 3 watt när skärmen går i normalstyrka.

Nästa skärm använder jag för att få diagrammet över min energiförbrukning i helskärm. Informationen kommer från dataMine, som samlar informationen från min NorthQ energimätare. Du ser även en widget ovan för elmätaren som visar energiförbrukningen just nu. Värt att nämna är att om jag trycker på termometern i bilden ovan, så kommer en liknande bild som grafen nedan, fast som visar temperaturen över dagen.

En del kanske kommer ihåg att vi skrev om Remotec Scen Master för ett tag sen, denna har 8 knappar med 3 funktioner för varje knapp. Och jag funderade på hur jag skulle lösa själva förklaringen av vad alla knappar gör. Jag kommer knappt själv ihåg alla knappkombinationer och hur ska då en gäst klara av det. Det löste jag genom att visa denna skärm så fort någon av knapparna trycks ner en gång, för att sedan återgå till huvudskärmen efter 1 minut. Denna sida är en vanlig html sida som jag har publicerat på en webbserver, så om jag länkar om en knapp så uppdaterar jag bara html sidan så visar ImperiHome den nya informationen.

Nästa skärm är vädret. Här är en sak som flera tidigare har diskuterat i första inlägget om ImperiHome. Jag har även här skapat en egen webbsida som jag lagt på en webbserver. I ImperiHome så kan man hämta webbsidor och visa denna med vald uppdateringsfrekvens. Själva grafen är en .png länk som hänvisar till yr.no som uppdateras löpande.

Just denna funktion om att kunna visa webbsidor gör ImperiHome väldigt kraftfullt och flexibelt. Det är inte bara fullskärmssidor som finns tillgängliga för att visa webbsidor, utan det finns en hel del olika storlekar.

Om någon vill göra samma sak för att visa vädret så är html koden nedan. Leta rätt på den graf du vill följa på yr.no och kopiera länken dit grafen pekar och ersätt den i html koden. <!DOCTYPE html> <html> <body> <style type=”text/css”> body { background-image:url(’http://192.168.100.200/summer.jpg’); width: 100%; height: 100%; } </style> <BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR> <center> <img src=”http://www.yr.no/sted/Sverige/V%C3%A4sternorrland/Sundsvall/meteogram.png” alt=”Vader” align=”middle”> </center> </body> </html>

Jag har även 2 sidor till som pekar dit familjens bilar befinner sig på google maps. Jag håller fortfarande på att fixa på med det, så det är inte 100% klart. Det bygger på att båda bilarna har varsin gps som rapporterar till min Traccar server. Anledningen till att jag kör just Traccar är att gps enheterna jag har till bilarna är väldigt billiga och kompatibel rakt av mot Traccar (port 5013). De är även grymt exakta, jag kan t.o.m. urskilja vilken av bilarna som står vart på uppfarten.

Hur som helst så är tanken att man ska kunna trycka på en knapp på scen kontrollern och ImperiHome ska då visa vart bilen är på en google maps karta.

Vera Plugin

Det finns även ett plugin för ImperiHome som du kan installera i din Vera. Det gör att du kan anropa ImperiHome från din Vera. Jag använder det för mina rörelsesensorer, när någon rörelsesensor har registrerat en rörelse så visar ImperiHome respektive kamera i helskärm.

En sak värt att nämna är att du måste bocka i att du ska använda API för ImperiHome på surfplattan. Och sen även fylla i ipadressen för din surfplatta i Vera pluginet. Jag kör en DHCP adress till surfplattan som jag låser via routern så den alltid får samma adress. OBS: Du ska INTE fylla i ipadressen i fältet där det bara står ip i pluginet. Det ska se ut som nedan där du ska fylla i din ipadress under advanced / variables.

Pluginet kan även använda sig av TTS, d.v.s. Text To Speech. Meningarna i text till min surplatta är på svenska och talet blir även det på rätt flytande svenska. Så pass flytande att det just inte hörs att det är en robotröst vid vanliga kortare meningar. Så samtidigt som rörelsesensorerna registrera något så får jag en liten notifiering genom att surfplattan säger t.ex. ”Rörelse på baksidan”.

Det fick även den lite smått roliga sido-effekten att den skrämmer de flesta när en kvinnoröst bakom ryggen helt plötsligt börjar tala om att det rör sig på baksidan 🙂

Om du vill visa en skärm för att sedan få den att återgå till din standard skärm i ImperiHome, rekommenderar jag att du använder dig av en timer. Jag brukar klicka i både START och RESET knappen när den triggas. Det gör att man kan bläddra mellan flera olika sidor och varje gång så nollas timern och börja om, så den inte bara helt plötsligt hoppar tillbaka till din standard skärm mitt i allt

Så här ser t.ex. en regel ut i Veran när man går in på Advanced editor i en Scen.

.

En annan funktion jag använder ImperiHome till, är att när någon använder min video-ringklocka så visas kameran på framsidan i helskärm för att sedan gå tillbaka till standardskärmen efter ett tag. Rätt smidigt att kunna se på flera ställen vem som plingar på dörren.

Du kan även köra röstkommandon via ImperiHome, men det fungerar inte på min surfplatta. Det kan vara för att den har en äldre version av Android eller nått sånt. Jag ser det inte riktigt som praktiskt att gå fram till skärmen, trycka på en knapp och säga att den ska tända lampan, när jag bara kan trycka på en knapp för att göra det. Så inget jag använder just nu.

Som jag nämnde tidigare har ImperiHome ett API, och det är ett av de enklast APIer jag har varit med om. Riktigt snyggt och pedagogiskt gjort! Du når APIet genom att surfa till din ipadress som surfplattan har med porten 8080, vilket ger adressen http://192.168.0.14:8080 om du din surfplatta har 192.168.0.14 som ipadress.

Som ni ser på bilden ovan så är APIet väldigt självförklarande, och klickar man på knappen post så kan du testa direkt från webbläsaren och när du testat därifrån så får du även en färdig länk som du kan posta för att anropa ImperiHome från det systemet du vill.

Som ni ser på exemplet ovan så är det väldigt enkelt att snappa upp en komplett URL som går att skicka från vilket system som helst. Det betyder att om du t.ex. kör Home Assistant så kan du välja att publicera ditt gränssnitt i helskärm via en html widget som vi gjorde tidigare här med vädret. Och sen för att interagera till ImperiHome från Home Assistant går det att använda APIet från ImperiHome.

Summering

Jag har använt ImperiHome på min surfplatta i ett par veckor och jag gillar det. Man får en väldigt bra överblick över saker och ting. Bara en sån sak att kunna kolla på energiförbrukningen på ett enkelt och överskådligt sätt gör att man får bättre koll på hur och när huset använder mer eller mindre energi.

Jag kommer förmodligen att bygga ut med flera surfplattor med tiden. Det finns ju en hel del billiga Android plattor där ute. Dessvärre blir de lite dyrare när det blir 10″ eller större. Jag tycker att det är värt att lägga nån extra kr på att få 10″ då skärmen blir mer användbar. Det är inte alltid man sitter och har sin surfplatta så nära sig och det är rätt nice att ändå kunna urskilja vad som visas.

Kör du ImperiHome? Då kanske du har någon bra funktion som du tycker är värd att nämna? Och det vore även kul att höra om ni köpt någon prisvärd surfplatta för ändamålet som ni tycker fungerar bra.

Här är ImperiHomes hemsida, som jag tidigare nämnt så finns det en begränsad gratisversion och en betalversion utan begränsningar.  Priset är just nu 50 kr för fullversionen, värd sina pengar tycker jag.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

16 svar till ”Tips: ImperiHome och en surfplatta för bra översikt”

 1. Profilbild för Adamski
  Adamski

  Hade först en billig 7-tums Lenovo med dålig upplösning men bytte snabbt mot en 10-tums variant med god avvägning mellan prestanda och pris.

  10,1″ 1280 x 800
  4-kärnor på 1.3 GHz
  2 Gb RAM
  Bluetooth 4.0, 802.11 b/g/n
  Vit, tunn, diskret och snygg på väggen.

  Allt detta för 1500 kr på dustin: https://goo.gl/qo5Qbu

  1. Bra tips!

   1. Profilbild för atLuvan
    atLuvan

    Jag såg även den här som lockade med sin stora 13.3″ skärm, men lite dyrare dock. 2490 kr just nu. Men hade passat bra i vardagsrummet. Känner att man blir lite beroende av att ha all information så lätt åtkomlig, så man vill ha fler 🙂
    https://www.netonnet.se/art/dator/surfplatta/surfplatta/trekstor-surftab-theatre-13a3/240161.8950/
    Trekstor

 2. Profilbild för Micke Damm
  Micke Damm

  Gjorde själv ett bra fäste till min ipad2. En 12x12cm plåt som jag skruvade fast med så grunda skruvar att de inte gick in för långt. Satt sen 3Ms karborretejo på plattan och Ipad en. Sitter stenhårt och ingen montering blir synlig alls.

  1. Profilbild för Micke Damm
   Micke Damm

   Alltså skruvade fast plåten på väggen.

   1. Aha smart 🙂
    Apropå plåt, jag har haft funderingar vid framtida renoveringar, att fälla in små plåtskivor i väggarna typ under tapeten lite här och då. För att sedan kunna sätta strömbrytare eller kanske en skärm på väggen med hjälp av starka magneter. Så kan man flytta omkring t.ex. strömbrytaren allt efter behov. Kanske en vacker dag att man får fingrarna ur och testar, vore behändigt iaf 🙂

    1. Ett alternativ till plåtar, ifall det bara är enkla strömbrytare med inbyggda batterier du tänker på, är magnetfärg. Lätt att måla på (jämfört med att sätta en metallskiva), måla flera skikt för bättre styrka och måla sedan över med någon färg som matchar omgivningen. Orkar inte en skärm, men borde fixa strömbrytare, kylskåpsmagneter, osv. T.ex: http://www.slojd-detaljer.se/kategorier/malning-dekoration/farg/effektfarg/magnetfarg-pid2434

     1. Jajust, också en ide 🙂

 3. Profilbild för Adamski
  Adamski

  Min upphängning med Koala Mount från Dockhem. Finns flera olika varianter och köps billigast på ebay. http://www.dockem.com/category-s/1861.htm

  https://dl.dropboxusercontent.com/u/10575877/platta_upph%C3%A4ngning.jpghttps://dl.dropboxusercontent.com/u/10575877/platta_upph%C3%A4ngning.jpg

  1. Snyggt och stilrent 🙂

   1. Ditt inlägg hade fastnat i spamkorgen av nån anledning, därav att det tog ett tag innan det dök upp. Fästet såg gediget ut! 🙂

 4. Profilbild för Adamski
  Adamski

  En idé som vi här hemma har är att det ska visas en ruta (likt våra väderrutor) med saldot på ica-kortet, dvs hur mycket ”matpengar” det finns kvar på kortet. Ok, det låter kanske lite ”smalt”, men jag vet att det är många som betalar maten med ica-kortet därute 🙂

  Tyvärr så är mina kunskaper i api, jscript och json för klena. Det finns ett tillgängligt api från ica som också dokumenteras här: https://github.com/svendahlstrand/ica-api och jag får fram vårt saldot i testmiljö, men har inte en aning hur jag ska få saldot visas på en html-sida. Det är det där med autentiseringsnyckel och sånt att göra. Men jag vet att det går, för att appen bankdroid gör det i sin widget som uppdateras automatiskt på hemskärmen utan att man man måste logga in hela tiden.

  Någon vänlig api-guru som kan slänga ett öga på det? En lösning belönas med en Aeon Labs MultiSensor DSB05 , som jag har över från vår installation.

 5. Profilbild för Michael
  Michael

  ”Anledningen till att jag kör just Traccar är att gps enheterna jag har till bilarna är väldigt billiga och kompatibel rakt av mot Traccar”

  Hej!
  Min fråga är vad kostar mjukvaran/licensen (traccar)?
  Samt om det finns alternativ (helst gratis)?
  /Michael A

  1. Hej Michael,
   Traccar är gratis, och när man köper gpserna så kan man registrera sig mot någon annan form av gratis GPS programvara med.
   Men jag gillar traccar för att det har ett api jag kan prata med och rätt enkelt att använda och sätta upp.

 6. […] Min ImperiHome lösning i köket gjorde mig sugen på en till större surfplatta till vardagsrummet. 13.3″ för under 2000 kr, billigt skräp eller blir den perfekt för ImperiHome? Vi testar så klart […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.