Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Heiman brandvarnare

Genomgång av Zigbee brandvarnaren HS1SA-E från Heiman

Den här veckan räckte inte tiden för att göra klart inlägget om Homey Pro 2023. Så vi publicerar ett kortare inlägg om brandvarnare den här söndagen. Vi hoppas du ändå hittar något av värde i funderingar om uppkopplade zigbee brandvarnare.

Du kommer i det här inlägget få veta allt vi vet om Heiman brandvarnaren, men även hur vi tänker framåt med uppkopplade brandvarnare i kombination med andra tekniker. Vi kommer som vanligt uppdatera inlägg även efter publicering, så är du intresserad av att veta mer om den så glöm inte att prenumerera på inlägget.

Vårt mål var att hitta en brandvarnare även går att använda som siren till vårt larm. Nu misslyckades dock den delen med att kunna använda just den här Heiman brandvarnaren som siren till vårt larm. Den klarar nämligen inte vad vi vet att triggas via Zigbee kommandon, utan bara via rök.

Nu kan vi tycka att detta ändå är en vettig enhet utifrån priset på ~400kr och att vi får status frekvent från den i tex Home Assistant och Homey.

Storleken på brandvarnaren är ~4 X 5 cm, väldigt liten brandvarnare. Bygger dock lite från taket ner med sina 5cm. Till höger på sensorn ser du en fyrkantig knapp, där kan du testa din brandvarnare (men inte inkludera den).

På vår facebook (extern länk) och instagram (extern länk) fick vi flera läsare och följare som nämnde hur stabil brandvarnaren är. Vilket är ett gott tecken som är värt att nämna. Stort tack till alla er som väljer att följa oss!

Vi har även fått feedback från många av er läsare att det är behändigt att varje söndag morgon få ett inlägg att börja dagen med. Många väljer då att få ett mail med hela inlägget genom att prenumerera på bloggen.

Teknisk fakta om Heimans brandvarnare HS1SA-E

Heiman brandvarnare
Heiman brandvarnare

När det gäller information och inställningsmöjligheter så var dom lite begränsade tyvärr.. Men samtidigt så kanske detta visar att den är väldigt bra på att vara just brandvarnare.

InformationDetaljer
Ljudstyrka1 meter från 120db, 3 meter från 85db, vi ska testa det senare med en ljudmätare
Rekommenderad temperaturspann-10 till +50c
Maximal luftfuktighet95%RH
mått60B X 60B X 51H
Batteritid10 År, mycket tveksam till detta. Så någon kanske har input här? står <10uA
BatteritypCR123A Litium batteri på 3V
Finns det mer detaljer som skulle vara intressant?

Nu gäller det att vara noga när du väljer modell av brandvarnare, för det verkar finnas 5st, varv följande fungerar i Zigbee2mqtt:

  • HS1SA-M : Zigbee
  • HS1SA-N : Zigbee
  • HS1SA-E : Zigbee 3.0
För att lägga in enheten i Zigbee2mqtt så används inte knappen på brandvarnaren, utan det medföljande gemet används på sidan av enheten.

Heiman och Zigbee2mqtt

Som vanligt så är det ytterst lite att nämna om integrationen Zigbee2mqtt, det bara fungerar och detekteras automatiskt. Något som gör att vi starkt rekommenderar Zigbee2mqtt. Här Hittar du en guide om allt från start till mål med Zigbee2MQTT.

Om du funderar på vår namnsättning H131F så kan du läsa mer om den här – Namnsättning av zigbee enheter

Alla detaljer från Zigbee2Mqtt om HS1SA hittar du här: HEIMAN HS1SA control via MQTT | Zigbee2MQTT ( extern länk).

Av dessa 158 enheter så är 131st Zigbee enheter i via Zigbee2mqtt.

Väl inne i Home Assistant så fick vi se att den endast exponerar ”smoke” och ”batteri”, något som fick vår plan att använda den som siren att falla…. Så detta blir en renodlad brandvarnare.

Vi har än så länge inte hunnit testa att utsätta den för rök, så osäker på vad den återgår till när den rapporterat ett larm. Just nu står det Okänd.

Heiman och Homey

Vi publicerade i helgen på vår Facebook att vi skulle testa den här sensorn, fick då till svar att den även fungerade bra till Homey. Något som gör att vi nämner det här, men avvaktar med att själv testa den i Homey tills vi är klar med inlägget om Homey Pro. Vi kommer även kolla om den fungerar med Homey Bridge sen.

Brandvarnare som siren

Den plan vi initialt hade att använda den här brandvarnaren som siren föll. Men vi tänkte ändå berätta hur vi kommer gå vidare. Vi har under en tid nu säkrat upp och byggt vårt hem mer driftsäkert. Vårt mål var att använda innehåll från kamerans detektering i kombination med en automation som triggar sirenen. Den kontrollerar att ingen är hemma, och att någon är innanför skalskyddet och att det är en person.

Reolink RLC-520A
I vår serie med att säkra upp vårt digitala hem på olika sätt så har vi skrivit om Reolink RLC-520A och POE drivning

Vår plan var att den billiga kameran även skulle gå att använda för att trigga en brandvarnare som siren. Nu får det dock bli någon av de z-wave sirener vi redan har eftersom Heiman inte stödjer att ta emot den typen av kommandon. Nu till veckan får vi nog den kameran nedan som vi nämnde på Instagram att Amazon hade 25% rabatt på förra veckan. Den kostade ~1400 inklusive frakt och verkar vara mycket prisvärd utifrån specifikationen. Men det återstår att se..

I väntan på den nya 180 graders kamera med dubbla kameralinser. Den kommer mest troligt kombineras med ett Frigate inlägg.

Bilden ovan visar vårt nyköp som dyker upp till veckan, den hade en del roliga funktioner som mörkerseende utan IR ( vi slipper spindlar framför linsen!). Dessutom hade den 180 graders vy tack vare två linser. Den kommer vara en del i att trigga vårt inbrottslarm sedan.

Vad kommer vi använda brandvarnaren?

Som vi nämnde i inlägget så föll vårt mål att kunna använda brandvarnaren som siren. Så vi kommer nu istället använda den tillsammans med våra 3d skrivare. Vi kommer där montera brandvarnaren i taket ovanför 3D skrivarna, detta för att snabbt få vetskap om skrivaren fattar eld. Skulle det hända så kan vi direkt stänga strömmen till skrivaren via en strömplugg. Är du intresserad av den här tekniken så har vi en bygglogg på det du ser på bilden här: Projekt: Uppkopplade 3D skrivare & säkerhet (automatiserar.se).

Att vi väljer just den placering är för att där saknar vi behov att kunna starta den som siren.

Vi kommer nu ersätta en brandvarnare från ”smart life” som går via wifi. Detta för att minska ett externt beroende för att få in brandlarmet. För att inkluderade enheten så använder du ett gem och trycker i det lilla hålet på sidan av sensorn, strax efter kommer det blinka en lampa bakom knappen.

Vi har nu beställt en annan modell av brandvarnare för att se om den har stöd att aktiveras från en kontroller och vid rök. Fungerar det så kommer vi troligen välja den modellen.

Rekommenderad läsning på bloggen

När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
Kan inte mer än säga att varje gång jag går in i rummet där detta ligger så händer det saker i HELA huset…

Här beskriver vi hur viktigt det är att bygga ett stabilt Zigbee nätverk med – Dags att testa brandvarnare & Zigbee nätet (automatiserar.se)

Vi har tidigare i samband med Vera kontrollern skrivit om Brandvarnare och Smarta hem. Här kan du hitta fler tips koppat till ämnet: Brandvarnare och smarta hem | Tips för ett smartare hem (automatiserar.se)

Många har missat att Tibber Pulse P1 går att köra helt lokalt, vi har här skrivit en guide för hur du gör det (kräver inte någon kod eller firmware) – Test: Tibber Pulse P1 – Tips, Trix och Lokal MQTT (automatiserar.se)
När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
Har du just börjat med Smarta hem och Hemautomation och är funderas på vad alla begrepp är? Då kan det här inlägget ge dig en hel del svar – komma igång med smarta hem | Tips för ett smartare hem (automatiserar.se)

Feedback, rättningar och tips

Har du input eller frågor, tveka inte på att ställa dom här på bloggen eller på något av våra sociala medier. Vi har spenderade ~4-5 timmar med att skapa det här inlägget, allt detta är 100% fritt från AI.

Dela det gärna på sociala medier om det uppskattades med.

Vi hoppas du får en fortsatt trevlig Söndag!

Vill du stötta oss bjud gärna på en swish kaffe på 0705470065 för att visa din uppskattning.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *