Guide: Så fabriksåterställer du Vera

Ibland händer det som inte får hända… Och då kan man behöva göra en fabriksåterställning av Veran, vilket i sig är tråkigt. Men har du aktiverat backup i din vera sedan tidigare finns det möjligheter att återställa enheten utan att tappa konfiguration.

En bra sak att göra innan du ska göra några större förändringar på din Vera som t.ex. uppdatera firmwaren, är att först ta en backup av ditt Z-wave nätverk. Den innehåller alla dina enheter så dessa återställs som du har dom nu. Din Vera ska automatiskt göra det när du inkluderar en ny enhet, men ibland misslyckas den med det, så bra att göra en manuellt innan för att vara säker. Sen efter det tar du en backup som du laddar ner till din dator. Båda dessa finns under Settings\Backup\Create Backup i din Veras webbgränssnitt.

Det var precis det jag hade gjort innan jag skulle uppdatera min Vera, och tur var väl det, för nu fick jag användning av mina backup.

Efter jag satte igång firmware uppdateringen så väntade jag 45 minuter, sen följde jag anvisningarna som sa att man skulle dra ut strömmatningen om det hade tagit längre än 15 minuter. Men sen hände som inget mer, första gången tändes 3 lampor och efter 1 timme lessnade jag och vänta och startade om den igen. Då lyste bara powerlampan. Väntade tills dagen efter och startade om den igen, 3 lampor igen men inget mer hände. Den gick inte att pinga och inget i min hemautomation fungerade. Dags för en fabriksåterställning…

In med ett gem eller liknande där pilen pekar och tryck 6 gånger inom 6 sekunder för att starta fabriksåterställningen.

Nu kan du gå och hämta kaffe för det här tar ett tag. 25-30 minuter tog min på sig innan den var tillbaka.

Om du försöker komma åt din Vera via webbgränssnittet och du möts av följande bild, så är det bara att vänta, den är inte klar…

När den väl är klar så försöker den återställa enhet för enhet, den kommer säga ”ZWave : Configuring Z-Wave devices in your system.” lite nu och då. Här tog jag en promenad för det såg ut att kunna ta ett tag…

Väl tillbaka så var den klar och jag gick till Settings\Backup och läste tillbaka backup-filen jag sparade. Jag bockade i rutan ”Restore Z-Wave network” och körde igång.

Det gick relativt snabbt att läsa tillbaka backupen, efter några minuter så var den klar.

Och sen var min Vera tillbaka på banan, allt ser ut som förut och glad vart jag 🙂

Vi har även tidigare skrivit om att automatiskt ta backup av din Vera om du själv vill spara backupen.

14 reaktioner på ”Guide: Så fabriksåterställer du Vera”

 1. Pingback: Vera UI7 – Version 7.0.19 – Firmware 1.7.855/1.7.2139/1.7.2138 |

 2. Hej. hur är det med RFXtrx enheterna, får du tillbaka även dessa när du tar tillbaka backupen?!

 3. Pingback: Test Remotec Scen Master ZRC-90, scenkontroller med 8-24 |

 4. När jag återställde min Vera och därefter återställde senaste backuppen så fick jag tillbaka alla 433MHz enheter men inga Z-Wave enheter återställdes 🙁 Till trots att ”Restore Z-Wave Network” var i klickat.

  1. Ajdå, tänk på att du alltid kan kontakta Veras support om du inte redan löst det. Så kanske de kan hjälpa dig.

   1. Jag har lagt ett case till dem.
    Som tur är så har jag inte byggt upp hela systemet ännu så det är inte hela världen att börja från början.

 5. Hmm, min Vera har packat ihop när jag försökte installera DataMine. Nu lyser bara de tre första led’en. Jag har försökt med fabriksåterställning d.v.s. 6 tryck på reset-knappen inom 6 sekunder men inget händer. Fick du någon indikering på Veran när du tryckte?

  1. Nu fick jag det och fungera. Jag behövde trycka 6 gånger direkt när den startade upp, inte när de tre led’en lyste efter en stund. Lyckades också återskapa från en backup, puuh …
   Väntar nog ett tag med att försöka med DataMine igen 🙂

   1. Tack! Vet inte hur många gånger jag försökte. Får fortfarande inte kontakt med den efter att den slutat funka helt plötsligt. Men det är iaf ett steg på vägen (om jag inte blir tvungen att kasta ut den).

    1. Hej
     Låter konstigt om den inte hoppar igång. Vilken modell av Vera är det?
     Du kan testa att pinga och se om den svarar på nätverket, gör den det så kan du testa att surfa direkt till ipadressen på veran, kanske är något problem med själva molnkopplingen. Tyvärr inte någon vera igång för tillfället så jag kan testa 🙁

     // Markus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *