Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation

Tips: Hur mycket effekt drar Google Home Mini?

I jakten på fler användningsområden för Google Home Mini blev vi tvungen att kontrollera hur mycket energi den drar. Något som vi inte har sett någon tydlig info om utan att kolla produktbladen. Orsaken till detta är för att eventuellt köra den på en Powerbank i framtiden.

TP-Link HS110 med effektmätning
För att mäta hur mycket energi Google Home mini drar så valde vi att nyttja TP-Link HS110, eftersom den inte kräver någon kontroller och kommunicerar helt via WIFI.

Passade på att göra strömmätningen med WIFI strömpluggen TP-Link HS110 (Extern länk till TP-Links sida), orsaken att vi valde just den var för att den kommunicerar via Wifi till TP-Links molntjänst. Strömpluggen styrs sedan via appen kasa från mobilen eller via webbsidan. Vilket betyder att strömpluggen från TP-Link inte kräver någon kontrollenhet, utan bara WIFI. TP-Link är ett av de användningsområden som vi ska konfigurera Google Home att hantera inom kort. Att TP-Link rapporterar strömförbrukning ger möjlighet att se trender från den utrustning som kopplat in. Vilket skulle möjliggöra automatisera morgonkaffe med enbart en TP-Link och Google Home Mini.

Effektförbrukning

Så svaret på hur många Watt Google Home Mini drar är ca 1,5 – 2 watt. Vilket borde innebära att ett batteripack / Powerbank kan driva Google Home Mini (GHM) länge!

Så många watt drar google home mini
Så många watt drar Google Home Mini, uppmätt med TP-Link

Är det någon här som mätt hur många watt Google Home drar och vill dela med sig av det?

Kommer den gå att köra GHM på en Powerbank?

Strömförbrukning på Google Home Mini mättes till 1,5 watt i TP-Links app kasa. Vilket motsvarar 300mA i 5V. Ett batteripack på 10.000 mA bör då klara att driva en Google Home Mini över 30 timmar i optimala förhållanden.

Helt mobil google home

Det enklaste sättet ett tillhandahålla internet till din Google assistant är genom att sätta upp din mobil som en Hotspot och döpa wifi:t till samma som ditt wifi hemma, sätta samma lösenord på wifi i mobilen, då behöver du inte göra om något för att google home ska fungera. Då är det enda extra som krävs ett batteripack för att få en lösning som går att ta med ut.

Orsaken till att vi mätte hur mycket effekt ghm drar?

Orsaken att vi mäter hur mycket effekt den drar är för att göra en mobil lösning till sommarstugor och liknande ställen. Platser där det till och med kan saknas ström och internet. För att lösa just access till internet så använder vi ett wifi modem från Alcatel. Den ansvarar för att skapa ett delat WIFI, enheterna kommunicerar sedan med varandra och internet via den. Hittade ett 4G Alcatel modem med 20GB mobildata i en månad för 400kr.

Alcatel wifi modem
Här är det Wifi modemet Alcatel Link Zone som vi valt att använda för att koppla upp både TP-Link uttaget och Google Home Mini

Info om Alcatel Link Zone modemet

Vi har fått frågan några gånger vad man ska välja för att kunna bygga en mobil lösning för sommarstugor, som vi ser det kan det här modemet vara mycket prisvärt och erbjuda den funktionalitet man önskar väldigt billigt.

För att koppla upp en sommarstuga och tillåta fjärrstyrning så räcker detta modemet mer än nog. Den klarar 4G-banden 1, 3, 7, 8 och 20. Den ska även vara bakåtkompatibel med 3G och 2G. Storleken på modemet är: 104 x 64 x 11,7mm. Utöver detta så har den ett inbyggt batteri på 7 timmar, vilket tillåter den att skapa ett gemensamt WIFI för de smarta hem produkterna man vill ha på samma WIFI. Den klarar max att ha 15 samtidiga enheter uppkopplade, men det är mer än nog för nuvarande behov. Läste att man ej bör köra den på batteri med laddare inkopplad i mer än 7 dagar eftersom batteriet kan ta stryk.

Mer info om denna mobila lösning för sommarstugor kommer framöver. Allt i inlägget har vi helt bekostat själva eftersom behovet uppstod och det verkar vara en smidig lösning, och nu vet du hur mycket dina Google Home mini drar 🙂

// Markus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *