Med hjälp av NodeMCU, neopixel och ett radarchip larmar pumpan.

Uppkopplad pumpa

Halloween närmar sig och det är dags att göra snygg belysning i pumpan. Och varför inte passa på att göra en larmsensor av en pumpan samtidig! Med hjälp av en Nodemcu, neopixeln och ett radarchip har jag kopplat upp pumpan till mitt larm. Så utöver att jag har en cool effekt med belysningen i pumpan så är jag beredd när någon kommer och ska köra BUS ELLER GODIS! Normalt skiftar ljuset i olika styrkor av vitt ljus, när en nog stor rörelse registreras övergår den till ett pulserande rött ljus.

Grundidén

Grundidén var att göra lite starkare och snygg belysning inne i pumpan, som vanligt spinner man iväg lite för långt när man väl börjar 😉  Det började med att ersätta de vita dioderna mot en NeoPixel stick, vilket är adresserbara lysdioder. Neopixel har en funktion att varje LED går att kontrollera individuellt och sätta vilka färger som helst på. När jag väl bytt lysdioden mot Neopixel och börjat göra en enkel funktion för att få vitt pulserande ljus insåg jag att det gick för fort att lösa detta! Började därför fundera på att addera starkt rött pulserande ljus lite random… Vilket såg bra ut men kändes lite för enkelt det med… Tog då fram ett radarchip som gör att allt inom 3 meter registreras oavsett om chippet ser det eller inte, nu började det bli riktigt roligt. När sensorn detekterade rörelse övergår den från slumpat vitt ljus till starkt rött ljus. Nu kan man tycka att det borde va klart, men NODEMCU:n jag använder har ju WIFI… Så lite editering av koden så hade jag nu en rörelsesensor som rapporterar rörelser vid pumpan in i larmet 😀

Med hjälp av radar chippet så får jag nu larm till mitt system med.
Med hjälp av radar chippet så får jag nu larm till mitt system med.

Placeringen i pumpan är inte helt optimal, men det fungerar som tänkt med ljusets spridning, samt att man inte ser kablarna allt för väl från framsidan. Jag har även insett att pumpor är bra på att isolera WIFI signaler och signalerna från radarchippet, fick flytta ut radarchippet utanför pumpan för att få en räckvidd på mer än någon meter.

Vad behövdes för att bygga sensorn?

  • 1X NodeMCU
  • 1X Neopixel pin
  • 1X Radarchip (går att uppnå samma med en pirsensor med)
  • 1X Batteripack (batteriet räcker nog en kväll beroende storlek)

Har gjort en lista med det som behövs här: Lista med komponenter hos m.nu (extern länk)

Följande komponenter består belysning / larmet av
Följande komponenter består belysning / larmet av

Blir inlägget nog populärt kan jag uppdatera med hur du kopplar den till olika larm samt göra en fritzing ritning. Samt ladda upp koden på GITHUB, tror dock jag behöver tvätta koden lite först, den skrevs mycket snabbt 🙂

Kommer nog att uppdatera hur ljuset i pumpan rör sig med, just nu är det random vitt ljus, går säkert att få snyggare än det jag har just nu om man lägger lite mer tid.

// Ispep

2 reaktioner på ”Uppkopplad pumpa”

  1. Hej, intressant projekt jag skulle gärna se lite mer information både om hårdvaran och mjukvaran. Har köpt prylarna på din lista men jag famlar lite i mörkret..

    /Jens

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *