Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Test: Tibber Pulse P1 – Tips, Trix och Lokal MQTT

Vi kan börja att nämna att vi var ytterst tveksam på om vårt hem skulle bli smartare med en Tibber pulse p1.. Orsaken är att vi redan kör en pulsräknare med en esphome för att se realtidsförbrukning. Samtidigt är den helt lokal och utan beroenden av internet eller molntjänster. Vilket vi nu kommer få ett beroende mot med Tibber:s enhet.

Meny

Som vanligt så finns det mängder med saker att skriva om, men mest troligt är du intresserad av något specifikt. Du kan här hoppa i inlägget till den del du är intresserad av. Saknar du något så skriv en kommentar så ska vi se om det går att kolla mer på det.

2024-07-11 – Uppdatera inlägget och strukturerade information.

2023-04-09 – Efter att ha haft strul med Home Assistant och Tibber pulse P1 integrationen till och från sedan vi skrev det här inlägget så har vi nu gjort något åt det! Nu har vi hittat en lösning som gör att du kan köra Tibber pulse P1 lokalt mot din egna Home Assistant MQTT!

2023-04-30 – Vi publicerade en guide för hur du från start till mål sätter upp alla förutsättningar för en lokal Tibber med Lokal MQTT via Node-Red här.

Tibber Pulse P1 mot lokal MQTT
Tack för det kaffe och donationer ni gett till bloggen. Vi använder det som kommer in där till att köpa nya saker att skriva om 🙂

Kom igång med Tibber Pulse P1

Vi läste att vi behövde göra en beställning för att öppna kundgränssnittet i elmätaren. Samma dag som vi beställde P1:an så skickade vi ett mail till vår elnätsägare och fick ”han” porten öppnad. Så vi tänkte det skulle gå snabbt att komma igång. Redan efter någon dag fick vi elmätaren upplåst på fjärr, så det var klart strax innan vi fick P1:an!

När väl Tibber Pulse RJ12 / P1 dök upp så gick vi ut för att koppla in den i elskåpet.. Då insåg vi att det saknades en modul för att exponera Rj12 uttaget på elmätaren från kamstrup. Dvs vi saknade enheten för att exponera HAN porten som en rj12 kontakt på vår elmätare… Bakom luckan i det inringade området kopplas modulen för att exponera en porten till Pulse P1:an. Så ett tips är att kontrollera om du har det på din elmätare innan du beställer något.

När vi väl skulle koppla in vår Tibber Pulse P1 så saknade vi porten. Vi skulle inte ha förutsatt att en ny elmätare levereras med allt som behövdes..


Nu blev Tibber Pulse P1 liggande någon vecka innan vi kunde ta oss tid att installera den. Vi behövde åka till kundtjänsten hos vår elnätsleverantör och betala 300kr till för att få enheten för att kunna läsa ut data……. Något vi ställer oss lite tveksam till med tanke på den lag som säger att ägaren ska senast 2025 ha tillgång till data:t på ett enkelt sätt, står mer om det här på Energimarknadsinspektionen (extern länk). Borde ingå, men vi orkade inte ta striden, men har läst att flera leverantörer bjuder på den här enheten.

För att kunna använda Tibber pulse P1:an så behövde vi köpa till en adapter för att exponera ”Han / (Rj12)” porten för 300kr…

Nu tvekade vi på att den extra informationen vi får från Tibber Pulse P1 är värt närmare 1000kr totalt. Att få veta belastning mellan faserna och få exaktare data via Han porten är i dagsläget inte något vi saknar. Men nu när vi väl kommit så här långt så var det för sent att backa tycker vi.. Så ett tips är att du kollar upp dina förutsättningar innan du beställer något.

Redan tidigare har vi läst ut data via den blinkande dioden på elmätaren. Vi kommer troligen med ge oss på att bygga en ESP32 som klarar att kommunicera med ”han / RJ12” porten helt lokalt (finns färdiga projekt för det).

Den ”tillfälliga” monteringen av ESPHome pulsräknaren har nu fungerat över ett år.. Kanske dags att snygga till det med och göra det permanent.

Men för alla som har frågat och vill ha en seriös åsikt om Tibber Pulse p1 så ska vi göra vårt bästa för att lyfta fram de värden vi ser med den. Vi har inte valt att teckna något elavtal med tibber (så vi är inte några tibbrare). Vi kommer därigenom inte ha full funktionalitet i själva appen, och det är tydligt att det är det dom strävar efter att du ska bli. Men det kanske nån läsare har lust att dela med sig om? 🙂

Vill du stötta bloggen? Här är några sätt:

Följ vår resa via våra sociala medier

Gör som alla andra och prenumerera på vår blogg!
Du får den senaste infon om smarta hem som mail
och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.

Installation av Tibber pulse P1

En vecka senare så kunde vi hämta adaptern hos vår elnätsägare. Nu kunde vi få ”han” / Rj12 port exponerad. Dvs nu fick vi möjlighet att koppla in Pulse P1:an. Appen och den fysiska installationen av Pulse p1:an gick smärtfritt. Magneten som sitter på baksidan av P1:an gjorde att monteringen blev snyggare än vår befintliga pulsräknare. Vi kommer nog snygga till kabeldragningen så fort vi beslutat vad som får sitta kvar i skåpet.

Till höger på dörren sitter nu Tibber Pulse P1:an, vi kommer köra både pulsräknaren och han ports läsaren parallellt.

När vi kopplade in den Pulse P1:an så började den inte lysa som den skulle, utan den behövde en extern strömförsörjning. Vi fick koppla till en extern USB strömmatning, vilket inte var några problem eftersom vi har vår el central i närheten av ett 230V uttag. Men detta kan vara något att ta höjd för om du har planer att skaffa en.

När vi väl kopplat in Tibber Pulse P1 så fick vi den inte att lysa grönt med ett fast sken, den började bara blinka vitt / lila, så vi testade enligt rekommendationen att nollställa den med ett gem. Motsvarande hände igen och vi testade säkert 3 – 4 ggr med 5-10 minuts mellanrum. När vi testade att bryta strömmen från USB laddaren och starta om den så blinkade den till grönt någon gång… Efter 3:e försöket så fick vi den att hoppa igång och lysa grönt konstant. Dvs för oss verkade det vara något som gjorde att den inte startade upp korrekt utan den behövde hårt startas om.

Startskärmen på Tibber appen efter pulse P1:an är inkluderad

Nu kunde vi fortsätta guiden i telefonen! Under menyn ”Power-ups” kunde vi söka fram och inkludera P1:an till vårt 2.4 Ghz wifi ( Viktigt att det just är 2.4 Ghz wifi!). Även har så var det inte något problem eftersom vi har en accesspunkt i närheten av elcentralen.

Så inom några minuter så var nu vår Tibber Pulse P1 inkopplad på vårt WIFI och börjande leverera data i appen. Efter att ha kollat runt i appen några minuter så framgår det tydligt att du bör ha deras avtal för att få någon som helst funktionalitet i appen (utöver realtidsinformationen). För att hitta realtidsförbrukningen så behöver vi på startskärmen gå till kugghjulet längst upp till höger, sedan där välja Tibber Pulse, där kan du även välja att lägga till den på startskärmen. Grafen ger oss ett fönster som sträcker sig 20 – 30 sekunder. Vilket för många kan vara mer än nog.

Detta var den information vi kunde se i appen efter att ha installerar Tibber Pulse P1:an

Dessutom så fick vi inte informationen om förbrukning på respektive fas i appen att fungera. Nu började vi fundera över vad vi gjort… 1000kr för att få se realtidsinformation på vår förbrukning, något som vår befintliga pulsräknare redan gjorde i Home Assistant för under 100kr.

Lägga till Tibber Pulse P1 i Home Assistant

För att nu se om vi kastat pengarna i sjön så gick vi till Home Assistant och kollade på integrationen med Tibber. Under ”enheter / tjänster / lägg till en integration” fanns det en färdig integration till Tibber, den använder en API nyckel hos Tibber. Nu började vi bli lite rädd att detta skulle kräva att vi var kund hos Tibber för att få använda! Men så var inte fallet, vi kunde logga in på sidan TIBBER API (extern länk) och sedan skapa en API nyckel.

För att komma åt Tibbers API via Home Assistant så behövs en token.
Vi väljer här att hämta en token som sedan ska användas i Home Assistant
Vi valde full åtkomst på den token vi skapade, detta för att få maximal åtkomst direkt. Troligen så går det att minska dessa behörigheter till consumption och homes sedan.

Så ett snabbt inhopp i Home Assistant och klipp och klistra av API nyckeln så var inkludering av Integrationen för Tibber klar! 2 minuter senare så började vi få in data i Home Assistant! Och nu började vi faktiskt se ett värde i Pulse P1:an även om vi inte var kund.

Nu började vi se ett visst värde med Tibber Pulse P1:an! Vi fick rätt mycket på köpet utan att behöva anstränga oss alls!

När vi väl aktiverat integrationen så började vi få en mängd mer information i Home Assistant som inte gick att få i appen. Vi fick till och med fasbelastningen där! Något som appen fortfarande efter en veckan inte visar. Kanske är något tillfälligt strul, men vi läste i ett forum nu att många har liknande problem med appen överlag.

Varje sensor som du ser på bilden ovan får vi dessutom snyggt grafad i Home Assistant, vilket gör att vi nu kan basera vissa automationer på tex estimerad förbrukning varje timme.

Vi får nu en mätare för ackumulerad förbrukning varje timme med i Home Assistant automatiskt.

Nu insåg vi att det kanske fanns ett värde av Pulse P1:an ändå (Vi kommer troligen testa Esp32 med framöver för motsvarande funktionalitet bara för att få allt lokalt). Men vi skulle säga för alla som vill köra Home Assistant och inte är sugna på att bygga egen utrustning så är det här en enkel lösning för att komma igång med, inom kort så kommer vi även testa den med Homey.

MEN nu är frågan hur länge Tibber kommer tillhandahålla gratis API funktionalitet till personer som inte är kunder hos dom.. Så den risken bör du ha i åtanke om du väljer att gå vidare med den här lösningen.

Vår erfarenhet av Tibber Pulse P1

Sedan installerat Pulse P1:an så har vi inte behövt göra något mer än att konsumera data i Home Assistant. Den verkade relativt stabil och det vi kan se utifrån loggarna i Home Assistant så är det något enstaka glapp i graferna när vi zoomar in maximalt. Men det är inte något som stör våra automationer alls.

2023-04-09 – Vi har sedan starten haft problem att API:et till Tibber slutar fungera, då slutar vi få data till Home Assistant. Den enda lösningen då har varit att starta om integrationen… Nu har vi lessnat på att tappa data och därför valt att köra den mot en lokal Mosquitto MQTT. Vill du veta hur du gör det så kan du hoppa vidare hit: Få Tibber Pulse P1 att skicka till lokal MQTT och Home Assistant.

Nu får vi en bra överblick om hur vi belastar faserna och hur många Ampere varje fas ligger på. Dessutom så aggregeras en mängd information om vårt hems förbrukning snyggt. Vi kan dessutom skrota den enheterna från TP-Link som vi idag använder för att se nätspänningen.

Nu får vi nätspänningen för alla tre faser loggat med, vilket gör att vi kan skrota integrationen med Tp-Link enheten.

För att sätta det i perspektiv så kan du kolla på grafen nedan, där visar vi skillnaden mellan Tibber Pulse P1 som läser han porten, och en ESP32 med ESPHome som läser pulser. Tibber Pulse P1 rapporterar i w och pulsräknare i Kw, därav ser skalan lite annorlunda ut.

Fick en fråga i kommentaren om guide till pulsräknaren med ESPHome. Har nu skapat en direktlänk till den i inlägget här: ESPHOME som pulsräknare

Skillnaden mellan Tibber Pulse (längst upp) och ESPHome som räknar pulser (längst ner) är obefintlig.

Nu använder vi som sagt inte timpriser eller elavtal med Tibber, vilket är något som adderar ännu ett värde till den här enheten. Men som vi skrev längst upp så testar vi den här helt fristående.

Vi skulle nog säga att Tibber Pulse P1:an är en enkel lösning för att få in data. Men så länge du inte är ute efter att styra utifrån olika faser med exempelvis en smart elbilsladdare så vet jag inte om det är värt över tusen kronor, finns andra alternativ då.

Användningsområden för Tibber Pulse P1

Nu säger vi användningsområden utifrån att vi inte har något avtal med Tibber, det finns säkert en mängd fler användningsområden om du väljer att även ha dom som leverantör av el.

Vi förutsätter att du integrerar Pulse P1:an med någon smartkontroller för att få en vettig funktionalitet.

 • Inkopplad i en sommarstuga för att hålla koll på förbrukning, bör då gå att ha flera enheter för olika fastigheter och centralisera loggning av energiförbrukning i tex Home Assistant.
 • Datakälla för att över tid se hur dina faser är belastade, vi kommer skapa grafana grafer över våra faser och kombinera det med information om vilken last som går när.
 • Har du någon input?

Få Tibber Pulse P1 att skicka till lokal MQTT och Home Assistant

Tibber Pulse P1 mot lokal MQTT i Home Assistant och presentation i grafana
Tibber Pulse P1 mot lokal MQTT i Home Assistant och presentation i grafana

Efter att till och från ha haft bekymmer att köra med Tibber Pulse P1 och Home Assistant (Integrationen stannar upp… ) under en lång tid så bestämde vi oss för att göra något åt det! Idag så letade vi och hittade två alternativ att gå vidare med, där valde vi att helt släppa Tibber och köra allt lokalt. Så är du less på Tibber och men har en Tibber Pulse P1 och vill komma åt data lokalt? då är det här rätt guide för dig förhoppningsvis.

Nu har vi ännu inte hunnit skapa upp enheten inne i Home Assistant, utan vi var primärt intresserad av att få in data till InfluxDB. Men allt du behöver göra är att följa den här riktigt snygga guiden som – GitHub – iotux/ElWiz: ElWiz – a program to read data from Tibber Pulse and similar devices ( extern länk ) skapat. Vi valde dock att inte ta hem Docker imagen som dom rekommenderar, utan vi kör istället en översättning från MQTT direkt i Node-Red och skickar vidare informationen till InfluxDB.

Så byter du till lokal MQTT på din Tibber Pulse P1

I korthet så behöver du återställa din Tibber Pulse P1. Detta gör du genom att använda ett gem på motsatt sida till USB-ström adapter på Tibber Pulse P1. Håll inne knappen med gemet i ca 5 sekunder. När din tibber Pulse P1 blinkar vitt så kan du släppa och fortsätta.

Nästa steg är att koppla upp mot ett WIFI som heter ”Tibber Pulse”, lösenordet till det står på baksidan om din Tibber Pulse P1, tror det är 8 tecken totalt.

När du sedan kopplat upp mot det WIFI nätet så ska du surfa till http://10.133.70.1 och där kommer du få upp något liknande som nedan.

När du sedan kopplat upp mot det WIFI nätet så ska du surfa till http://10.133.70.1 och där kommer du få upp något liknande som nedan.

Nu är det ett bra läge att skapa upp en ny användare i Home Assistant och bara tillåta den logga in lokalt. Vi skapade upp ett konto i Home Assistant som heter ”tibber”. Nu ska du ange följande informationen på webbsidan:

 • ssid: DittWIFI
 • psk: DittWifiPASS
 • mqtt_url: anvid:PASSWORD@DITTHOMEASSITANTIp (typ – tibber:hemligt@172.20.20.44) (om kontot är tibber, lösen hemligt och ip 172.20.20.44
 • mqtt_port: 1883 ( här står det default 8883 )
 • mqtt_topic: tibber ( vi följde guiden och satte tibber som topic)
 • mqtt_topic_sub: tabber (vi följde den guide vi hänvisade till ovan)
 • update_url: 172.20.20.44 ( här satte vi samma ip som vi hade till hass, det får bara inte vara tomt)

När du gjort inställningarna som ovan så väljer du ”send” och avvaktar en liten stund. Om allt går vägen så ska det inte dyka upp ett SSID ”Tibber pulse” igen. Då bör du ha trafik på din MQTT!

Översätt Kamstrup MQTT informationen till data

Hemautomation med Node-Red

Vi valde nu att fortsätta vår resa i Node-Red (som körs på vår Home Assistant). Här fick vi fundera en stund innan vi kunde bygga ett flöde som fungerade för att skicka data till vår InfluxDB.

2023-04-30 så skapade vi en komplett guide och film på hur du sätter upp dessa förutsättningar. Vi hoppas detta hjälper dig komma igång med, annars får du höra av dig till oss så vi får veta om något felade eller var otydligt med guiden.

Tycker du det verkar spännande eller svårt att komma igång? Då kan du kolla in filmen ovan och sedan läsa alla detaljer om hur konfigurerar och läser data från den lokala MQTT för Tibber Pulse P1 data. Alla steg som behövs för att både Installera och skapa flöden finns sedan här: Guide: Kom igång med Node-Red på Home Assistant

För att nu kunna tolka informationen som kommer in på MQTT så behöver du bygga ett flöde som först konverterar HEX strängen som kommer in, sen behöver du dessutom översätta från Kamstrup till läsbart data. Och det har vi gjort med hjälp av 3 block, koden för dessa hittar du nedan.

Länk till Node-Red komponenten vi behövde för att översätta från MQTT och den HEX buffert som kommer in (extern länk).

Vårt Node-Red flöde för att översätta det råa meddelandet från Tibber pulse p1

Vi lyssnar nu på vår MQTT topic tibber/# vilket ger oss all information som kommer från vår Pulse P1

Första blocket som heter ”Hex to String” är ett viktigt funktions block. Där konverterar vi från en HEX till en textmassa (koden nedan)

msg.payload = msg.payload.toString('hex');
return msg;

Det gör så att ”kampstrup”(extern länk) blocket får rätt indata och kan översätter rådata till läsbar information. Det tar vi sedan vidare till vårt block ”Översätt till InfluxDB” som översätter och beräknar fram Ampere mm och skickar det vidare till InfluxDB blocket.

Koden nedan kanske inte är den snyggaste och har fått den tid den behöver, och det går säkert att göra bättre (du kanske kan hjälpa oss?). Men den fungerar och tolkas korrekt av InfluxDB. Grafana graferna bygger på det.

Vi gjorde dessutom en snabb funktion som beräknar fram antal Ampere för varje fas korrekt.

msg.payload = [{
  act_pow_pos: msg.payload.act_pow_pos,
  act_pow_neg: msg.payload.act_pow_neg, 
  react_pow_pos: msg.payload.react_pow_pos,
  react_pow_neg: msg.payload.react_pow_neg,
  curr_L1: msg.payload.curr_L1,
  curr_L2: msg.payload.curr_L2,
  curr_L3: msg.payload.curr_L3,
  volt_L1: msg.payload.volt_L1,
  volt_L2: msg.payload.volt_L2,
  volt_L3: msg.payload.volt_L3,
  amps_L1: Math.round(msg.payload.curr_L1 / msg.payload.volt_L1 * 100) / 100,
  amps_L2: Math.round(msg.payload.curr_L2 / msg.payload.volt_L2 * 100) / 100,
  amps_L3: Math.round(msg.payload.curr_L3 / msg.payload.volt_L3 * 100) / 100,
},
{
  tag1:"TibberPulseP1"
  
}];
return msg;

Så nu till målet för oss! grafer i Grafana Så nu kan vi i vår tillfälligt uppbyggda vy se informationen nedan. Där har vi två gauges och grafer upptill, dom till vänster ger oss info från en ESP32 som räknar pulser (vi missade att byta namn på den). Och den till höger är från vår Tibber Pulse P1 och den lokala MQTT kön. Resterande information i grafen är beräkningarna för Ampere / fas och spänning / fas.

tibber pulse p1 med en lokal mqtt och grafana.

Är du intresserad av mer detaljer så hör av dig med en kommentar eller kontakta oss på några av våra sociala medier. Men vi hoppas detta är tillräckligt för att du själv ska komma vidare.

Uppskattade du inlägget? Glöm då inte att prenumerera på vår blogg 🙂

Kvar att göra i inlägget:

 • Testa Tibber integrationen med Homey (kommer utgå, vi valde att köra tibber pulse p1 lokalt )
 • Se över tid hur pass stabil integrationen via API är (Var väldigt skakig, så vi kör den nu mot en lokal MQTT)
 • Ta emot feedback och tips från läsare om Tibbers funktionalitet ( gärna någon med tibber avtal och full funktion i Appen).
 • Bygg en ESP32 som kommunicerar via Han porten (Hamnar dock i ESPHome inlägget).

Har vi missat mål hel? Har du tips eller tycker något är felaktigt så hör gärna av dig så rättar vi 🙂

Och återigen stort tack för supporten och bidragen till bloggen! Utan det så skulle vi inte ha möjlighet att driva den helt reklamfri och opartiskt 🙂

Logg

Här samlar vi vad som händer i inlägget, så vill du veta vad vi gjort över tid med Tibber Pulse P1 så kan du läsa övergripande om det här.

2023-04-30 – Vi har nu skapat en guide som hjälper dig att ta kontroll över Tibber Pulse P1, dvs inget moln eller behov av deras app för att kunna använda P1 Pulse lokalt. Du hittar alla steg som behövs i Guiden Kom igång med Node-Red på Home Assistant

2023-01-31 – Nyligen så publicerade vi ett inlägg där vi optimerat vår luftvärmepump med bland annat elpriser, vi rekommenderar inlägget Optimera din luftvärmepump med hemautomation, det kan ge dig lite idéer på hur du kan använda tex information från elmätaren.

2022-10-31 – Sedan mitten av Oktober så har integrationen till Tibber från Home Assistant strulat och därigenom gjort det svårt att automatisera baserat på nuvarande förbrukning.. Att vara så beroende av en molntjänst för din egen hårdvara kan vara något att ta i beaktning innan inköp av tibber pulse… Läste att Home Assistant version 2022-11 eventuellt skulle ha en fix..

Men på grund av en rea, donationer till bloggen och en HEL DEL önskemål från läsare så köpte vi in den för 695kr. Vi nämnde rean här på instagram tidigare. Så nu hoppas vi kunna ge tillbaka en objektiv och opartiskt test av Tibber pulse P1. Stort tack för kaffet och att ni hjälper till att hålla igång bloggen 🙂

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs våra dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

16 svar till ”Test: Tibber Pulse P1 – Tips, Trix och Lokal MQTT”

 1. Tack för ett intressant inlägg. Jag har en fråga som inte rör P1 utan din pulsräknare: Har du beskrivit den skapelsen någonstans? Jag har en själv som bygger på Arduino / D1 Mini men av någon anledning missar ”drar” den sig så när månaden är slut så stämmer inte det loggade antalet pulser 100% med vad energimätaren visar. Det hade varit intressant att se om din kod är smartare skriven.

  1. Hej och tackar.
   Det finns en guide för det med 🙂 Jag uppdaterade inlägget ESPHome med ett ankare direkt till pulsräknaren nu: https://automatiserar.se/guide-home-assistant-och-esphome/#Pulsraknare
   // Markus

   1. Strålande, tackar!

 2. Hej, och tack för denna intressanta bloggen. Med de rådande priser har jag börjat intressera mig för smarta lösningar, särskillt på mit tfritidshus i Norrtälje där jag har direktverkande el och LLV pump, men även en avfuktare i krypgrunden. Inom kort ska jag få en ny elmätare som man bör kunna koppla en pulsmätare på. Och jag har redan Tibber som elleverantör så jag vill försöka styra förbrukningen med hjälp av elpriset. Det jag undrar dock är om el- samt pulsmätaren måste sitta inomhus för bra kommunikation med t.e. home assistant. Min elmätare sitter nämligen 50 meter bort på en elstolpe. Kommer det att fungera?

  Mvh/Evert

  1. Hej och tackar! Ursäkta sent svar med.

   Så länge du har wifi täckning till din tibber p1 pulse så bör du kunna ha den hur lång bort som helst, bara det är samma nätverk som din Home Assistant & wifi sitter på. Tänk på att använda 2.4ghz wifi till tibber enheten.
   Lättaste sättet att kolla är att gå dit med mobilen och se om du har wifi täckning dit.

   Det som däremot kan vara lite svårare är att ge ström till enheten, vissa mätare ger inte ut nog mycket så du behöver en extern usb laddare.

  2. Hej, Evert! Om stugan ligger i Norrtälje Energis nätområde så får du troligen en Aidon-mätare. https://www.norrtaljeenergi.se/elnat/elnat-bra-att-veta/manual-elmatare-aidon-6534/
   De har en annan kontakt (RJ45), men det finns en Tibber Pulse för det alternativet också: https://tibber.com/se/store/produkt/pulse
   Om elmätaren sitter i ett plåtskåp, så glöm inte att kolla WiFi-täckning med dörren stängd. Idé: stäng av mobildata=använd endast WiFi(2,4 GHz), spela SR Play, lägg mobilen vid elmätaren och stäng dörren. Om det går dåligt, så blir det nog jobbigt för Tibber Pulse också.
   Jag har Pulse/P1 till en Sagemcom-mätare och då räckte det med extra energi(t ex från en powerbank) under konfigureringen, vid normal drift ger mätaren nog.

 3. Om man inte är kund hos Tibber, hur får man inloggningsupgifterna för att komma in och få API uppgifterna?

  1. Du registrerar ett konto i samband med att du installerar p1 pulse i appen, då får du grundfunktionerna.
   // Markus

   1. Då tibber pulse skickar datan till en MQTT server i deras moln så är den fullt kompatibel med MQTT och tillåter även dig att koppla den till en lokal server i stället. Du blir av med appen men får lokal home assistant.
    https://github.com/toreamun/amshan-homeassistant/wiki/Lesere-MQTT#tibber-pulse
    Länk till hur du konfigurerar den till att använda en egen MQTT-broker.

 4. Profilbild för Boris Jonsson
  Boris Jonsson

  Hej, en fråga, vilka alternativ till Tibber Puls finns det ?
  någon där man inte behöver vara kund hos eller ha ett abbonemang, är kund i Umeå energi och fått en Han adapter av dom till min mätare som är en Kamstrup OMNIPOWER //Boris

 5. I Home Assistant 2022.11.5 fungerar Tibber igen för mig. Klockrent. Hickade till och slutade fungera natten mellan 30/11 och 1/12 vid uppdatering hos dem (breaking change). Omstart=funkar igen.

 6. Nja, det gick inget vidare.. tappar koppling Tibber titt som tätt i HA fortfarande. Tyvärr kommer det inge igång av sig själv utan man får starta om Tibber integrationen.

 7. Profilbild för Hans Daniels
  Hans Daniels

  Hej, min accesspunkt till wifi ligger ca 50 meter från elskåpet, dessutom finns ett uthus emellan. Tänkte att sätta Pulse HAN i toppen på stolpen, som elskåpet sitter på (finns inga eltrådar där). Ska använda en plastlåda med lock. Kan det fungera? Det är fri sikt till accesspunkten.
  Hans

  1. Hej, svårt att säga. Men du skulle ju kunna testa med din mobil därifrån skåpet och se om du får täckning till den, även om de skiljer mellan enheterna så får du en fingervisning om signalstyrkan. Då kan du avgöra om det behövs något mer för att fixa täckningen dit.

   // Markus

   1. Profilbild för Hans Daniels
    Hans Daniels

    Då går det nog bra, mobilen når, dessutom finns Wi-Fi till solelens frekvensriktare på samma ställe. Tack för hjälpen. Hans

   2. Till sist!!!! Åkte till Kanarieöarna, fick covid vid hemkomst, men har nu fixat tibbern. Drog en nätverkskabel på 10 meter genom uthuset och satte tibbern och mobilladdare i en plastlåda på uthusväggen. Efter lite trixande gick systemet igång. Behöver ingen Homeassistant, nöjer mig med effektupplysning och ström/fas.
    Tack för en bra guide för mig, som inte är mästare med datorer och automation. HansVill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?

Gör ditt hem Smartare med några av dessa tillbehör

Vi har testat många enheter som gör vår vardag enklare och smartare, vissa bra och vissa mindre bra. Många är helt vanliga enheter som fått smarta funktioner eller tekniker installerad. Något som vi sedan försöker använda för att göra vår vardag enklare och vårt hem smartare. Är du intresserad av att se vad du kan göra med dessa enheter så klicka på bilden för att läsa mer om hur vi upplever den.