Test: Tibber Pulse P1 – En bra investering?

Vi kan börja att nämna att vi var ytterst tveksam på om vårt hem skulle bli smartare med en Tibber pulse p1.. Orsaken är att vi redan kör en pulsräknare med en esphome för att se realtidsförbrukning. Samtidigt är den helt lokal och utan beroenden av internet eller molntjänster. Vilket vi nu kommer få ett beroende mot med Tibber:s enhet.

Men på grund av en rea, donationer till bloggen och en HEL DEL önskemål från läsare så köpte vi in den för 695kr. Vi nämnde rean här på instagram tidigare. Så nu hoppas vi kunna ge tillbaka en objektiv och opartiskt test av Tibber pulse P1. Stort tack för kaffet och att ni hjälper till att hålla igång bloggen 🙂

Tack för det kaffe och donationer ni gett till bloggen. Vi använder det som kommer in där till att köpa nya saker att skriva om 🙂

Kom igång med Tibber Pulse P1

Vi läste att vi behövde göra en beställning för att öppna kundgränssnittet i elmätaren. Samma dag som vi beställde P1:an så skickade vi ett mail till vår elnätsägare och fick ”han” porten öppnad. Så vi tänkte det skulle gå snabbt att komma igång. Redan efter någon dag fick vi elmätaren upplåst på fjärr, så det var klart strax innan vi fick P1:an!

När väl Tibber Pulse RJ12 / P1 dök upp så gick vi ut för att koppla in den i elskåpet.. Då insåg vi att det saknades en modul för att exponera Rj12 uttaget på elmätaren från kamstrup. Dvs vi saknade enheten för att exponera HAN porten som en rj12 kontakt på vår elmätare… Bakom luckan i det inringade området kopplas modulen för att exponera en porten till Pulse P1:an. Så ett tips är att kontrollera om du har det på din elmätare innan du beställer något.

När vi väl skulle koppla in vår Tibber Pulse P1 så saknade vi porten. Vi skulle inte ha förutsatt att en ny elmätare levereras med allt som behövdes..


Nu blev Tibber Pulse P1 liggande någon vecka innan vi kunde ta oss tid att installera den. Vi behövde åka till kundtjänsten hos vår elnätsleverantör och betala 300kr till för att få enheten för att kunna läsa ut data……. Något vi ställer oss lite tveksam till med tanke på den lag som säger att ägaren ska senast 2025 ha tillgång till data:t på ett enkelt sätt, står mer om det här på Energimarknadsinspektionen (extern länk). Borde ingå, men vi orkade inte ta striden, men har läst att flera leverantörer bjuder på den här enheten.

För att kunna använda Tibber pulse P1:an så behövde vi köpa till en adapter för att exponera ”Han / (Rj12)” porten för 300kr…

Nu tvekade vi på att den extra informationen vi får från Tibber Pulse P1 är värt närmare 1000kr totalt. Att få veta belastning mellan faserna och få exaktare data via Han porten är i dagsläget inte något vi saknar. Men nu när vi väl kommit så här långt så var det för sent att backa tycker vi.. Så ett tips är att du kollar upp dina förutsättningar innan du beställer något.

Redan tidigare har vi läst ut data via den blinkande dioden på elmätaren. Vi kommer troligen med ge oss på att bygga en ESP32 som klarar att kommunicera med ”han / RJ12” porten helt lokalt (finns färdiga projekt för det).

Den ”tillfälliga” monteringen av ESPHome pulsräknaren har nu fungerat över ett år.. Kanske dags att snygga till det med och göra det permanent.

Men för alla som har frågat och vill ha en seriös åsikt om Tibber Pulse p1 så ska vi göra vårt bästa för att lyfta fram de värden vi ser med den. Vi har inte valt att teckna något elavtal med tibber (så vi är inte några tibbrare). Vi kommer därigenom inte ha full funktionalitet i själva appen, och det är tydligt att det är det dom strävar efter att du ska bli. Men det kanske nån läsare har lust att dela med sig om? 🙂

En av sakerna vi ändrat från och med nu är att hela inlägget ska komma på mailen. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa och ta till dig om tipset, du kan i lugn och ro lösa inlägget från din mail. Skulle du sedan vilja diskutera eller veta mer så finns det länkar i mailen till inlägget. Genom att prenumerera så skickas ett mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

Installation av Tibber pulse P1

En vecka senare så kunde vi hämta adaptern hos vår elnätsägare. Nu kunde vi få ”han” / Rj12 port exponerad. Dvs nu fick vi möjlighet att koppla in Pulse P1:an. Appen och den fysiska installationen av Pulse p1:an gick smärtfritt. Magneten som sitter på baksidan av P1:an gjorde att monteringen blev snyggare än vår befintliga pulsräknare. Vi kommer nog snygga till kabeldragningen så fort vi beslutat vad som får sitta kvar i skåpet.

Till höger på dörren sitter nu Tibber Pulse P1:an, vi kommer köra både pulsräknaren och han ports läsaren parallellt.

När vi kopplade in den Pulse P1:an så började den inte lysa som den skulle, utan den behövde en extern strömförsörjning. Vi fick koppla till en extern USB strömmatning, vilket inte var några problem eftersom vi har vår el central i närheten av ett 230V uttag. Men detta kan vara något att ta höjd för om du har planer att skaffa en.

När vi väl kopplat in Tibber Pulse P1 så fick vi den inte att lysa grönt med ett fast sken, den började bara blinka vitt / lila, så vi testade enligt rekommendationen att nollställa den med ett gem. Motsvarande hände igen och vi testade säkert 3 – 4 ggr med 5-10 minuts mellanrum. När vi testade att bryta strömmen från USB laddaren och starta om den så blinkade den till grönt någon gång… Efter 3:e försöket så fick vi den att hoppa igång och lysa grönt konstant. Dvs för oss verkade det vara något som gjorde att den inte startade upp korrekt utan den behövde hårt startas om.

Startskärmen på Tibber appen efter pulse P1:an är inkluderad

Nu kunde vi fortsätta guiden i telefonen! Under menyn ”Power-ups” kunde vi söka fram och inkludera P1:an till vårt 2.4 Ghz wifi ( Viktigt att det just är 2.4 Ghz wifi!). Även har så var det inte något problem eftersom vi har en accesspunkt i närheten av elcentralen.

Så inom några minuter så var nu vår Tibber Pulse P1 inkopplad på vårt WIFI och börjande leverera data i appen. Efter att ha kollat runt i appen några minuter så framgår det tydligt att du bör ha deras avtal för att få någon som helst funktionalitet i appen (utöver realtidsinformationen). För att hitta realtidsförbrukningen så behöver vi på startskärmen gå till kugghjulet längst upp till höger, sedan där välja Tibber Pulse, där kan du även välja att lägga till den på startskärmen. Grafen ger oss ett fönster som sträcker sig 20 – 30 sekunder. Vilket för många kan vara mer än nog.

Detta var den information vi kunde se i appen efter att ha installerar Tibber Pulse P1:an

Dessutom så fick vi inte informationen om förbrukning på respektive fas i appen att fungera. Nu började vi fundera över vad vi gjort… 1000kr för att få se realtidsinformation på vår förbrukning, något som vår befintliga pulsräknare redan gjorde i Home Assistant för under 100kr.

Lägga till Tibber Pulse P1 i Home Assistant

För att nu se om vi kastat pengarna i sjön så gick vi till Home Assistant och kollade på integrationen med Tibber. Under ”enheter / tjänster / lägg till en integration” fanns det en färdig integration till Tibber, den använder en API nyckel hos Tibber. Nu började vi bli lite rädd att detta skulle kräva att vi var kund hos Tibber för att få använda! Men så var inte fallet, vi kunde logga in på sidan TIBBER API (extern länk) och sedan skapa en API nyckel.

För att komma åt Tibbers API via Home Assistant så behövs en token.
Vi väljer här att hämta en token som sedan ska användas i Home Assistant
Vi valde full åtkomst på den token vi skapade, detta för att få maximal åtkomst direkt. Troligen så går det att minska dessa behörigheter till consumption och homes sedan.

Så ett snabbt inhopp i Home Assistant och klipp och klistra av API nyckeln så var inkludering av Integrationen för Tibber klar! 2 minuter senare så började vi få in data i Home Assistant! Och nu började vi faktiskt se ett värde i Pulse P1:an även om vi inte var kund.

Nu började vi se ett visst värde med Tibber Pulse P1:an! Vi fick rätt mycket på köpet utan att behöva anstränga oss alls!

När vi väl aktiverat integrationen så började vi få en mängd mer information i Home Assistant som inte gick att få i appen. Vi fick till och med fasbelastningen där! Något som appen fortfarande efter en veckan inte visar. Kanske är något tillfälligt strul, men vi läste i ett forum nu att många har liknande problem med appen överlag.

Varje sensor som du ser på bilden ovan får vi dessutom snyggt grafad i Home Assistant, vilket gör att vi nu kan basera vissa automationer på tex estimerad förbrukning varje timme.

Vi får nu en mätare för ackumulerad förbrukning varje timme med i Home Assistant automatiskt.

Nu insåg vi att det kanske fanns ett värde av Pulse P1:an ändå (Vi kommer troligen testa Esp32 med framöver för motsvarande funktionalitet bara för att få allt lokalt). Men vi skulle säga för alla som vill köra Home Assistant och inte är sugna på att bygga egen utrustning så är det här en enkel lösning för att komma igång med, inom kort så kommer vi även testa den med Homey.

MEN nu är frågan hur länge Tibber kommer tillhandahålla gratis API funktionalitet till personer som inte är kunder hos dom.. Så den risken bör du ha i åtanke om du väljer att gå vidare med den här lösningen.

Vår erfarenhet av Tibber Pulse P1

Sedan installerat Pulse P1:an så har vi inte behövt göra något mer än att konsumera data i Home Assistant. Den verkar relativt stabil och det vi kan se utifrån loggarna i Home Assistant så är det något enstaka glapp i graferna när vi zoomar in maximalt. Men det är inte något som stör våra automationer alls.

Nu får vi en bra överblick om hur vi belastar faserna och hur många Ampere varje fas ligger på. Dessutom så aggregeras en mängd information om vårt hems förbrukning snyggt. Vi kan dessutom skrota den enheterna från TP-Link som vi idag använder för att se nätspänningen.

Nu får vi nätspänningen för alla tre faser loggat med, vilket gör att vi kan skrota integrationen med Tp-Link enheten.

För att sätta det i perspektiv så kan du kolla på grafen nedan, där visar vi skillnaden mellan Tibber Pulse P1 som läser han porten, och en ESP32 med ESPHome som läser pulser. Tibber Pulse P1 rapporterar i w och pulsräknare i Kw, därav ser skalan lite annorlunda ut.

Fick en fråga i kommentaren om guide till pulsräknaren med ESPHome. Har nu skapat en direktlänk till den i inlägget här: ESPHOME som pulsräknare

Skillnaden mellan Tibber Pulse (längst upp) och ESPHome som räknar pulser (längst ner) är obefintlig.

Nu använder vi som sagt inte timpriser eller elavtal med Tibber, vilket är något som adderar ännu ett värde till den här enheten. Men som vi skrev längst upp så testar vi den här helt fristående.

Vi skulle nog säga att Tibber Pulse P1:an är en enkel lösning för att få in data. Men så länge du inte är ute efter att styra utifrån olika faser med exempelvis en smart elbilsladdare så vet jag inte om det är värt över tusen kronor, finns andra alternativ då.

Användningsområden för Tibber Pulse P1

Nu säger vi användningsområden utifrån att vi inte har något avtal med Tibber, det finns säkert en mängd fler användningsområden om du väljer att även ha dom som leverantör av el.

Vi förutsätter att du integrerar Pulse P1:an med någon smartkontroller för att få en vettig funktionalitet.

  • Inkopplad i en sommarstuga för att hålla koll på förbrukning, bör då gå att ha flera enheter för olika fastigheter och centralisera loggning av energiförbrukning i tex Home Assistant.
  • Datakälla för att över tid se hur dina faser är belastade, vi kommer skapa grafana grafer över våra faser och kombinera det med information om vilken last som går när.
  • Har du någon input?

Kvar att göra i inlägget:

  • Testa Tibber integrationen med Homey
  • Se över tid hur pass stabil integrationen via API är (än så länge har den fungerat ok ~1 vecka).
  • Ta emot feedback och tips från läsare om Tibbers funktionalitet ( gärna någon med tibber avtal och full funktion i Appen).
  • Bygg en ESP32 som kommunicerar via Han porten (Hamnar dock i ESPHome inlägget).

Har vi missat mål hel? Har du tips eller tycker något är felaktigt så hör gärna av dig så rättar vi 🙂

Och återigen stort tack för supporten och bidragen till bloggen! Utan det så skulle vi inte ha möjlighet att driva den helt reklamfri och opartiskt 🙂

3 reaktioner på ”Test: Tibber Pulse P1 – En bra investering?”

  1. Tack för ett intressant inlägg. Jag har en fråga som inte rör P1 utan din pulsräknare: Har du beskrivit den skapelsen någonstans? Jag har en själv som bygger på Arduino / D1 Mini men av någon anledning missar ”drar” den sig så när månaden är slut så stämmer inte det loggade antalet pulser 100% med vad energimätaren visar. Det hade varit intressant att se om din kod är smartare skriven.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.