Test av Xiaomi Aqara T1 temperatur, luftfuktighet och trycksensor

Xiaomi Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensor är en
uppdatering av den äldre mycket populära temperatursensorn från Aqara.
Den här har använder sig av Zigbee 3.0 och uppdaterar sin Mesh korrekt

Senast uppdaterat: 2024-05-12

Sammanfattning av Xiaomi Aqara T1 sensorn

  • Mycket tillförlitliga värden från sensorn.
  • Uppdaterar sin kommunikation (mesh) vid behov.
  • Uppdateringsfrekvensen från sensorn blir högre när temperaturen
    eller luftfuktigheten förändras.
Xiaomi Aqara Temperature And Humidity Sensor T1 har Zigbee 3.0 och vi hoppas när testerna kommit en bit på vägen att den har samma egenskaper som den äldre temperatursensorn. Med en stor skillnad, att den här uppdaterar sin MESH. För då hamnar den högt upp på vår lista över rekommenderade enheter!

Nyligen fick vi tips om Xiaomi Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensor. Vilket är nästa generation av den mycket populära Xiaomi Aqara temperatur and humidity sensor vi skrivit om här. Den här versionen har Zigbee 3.0, vi hoppas att dom löst ett av de få problem vi upptäckte tidigare, nämligen att förutgående modell inte uppdaterade sin mesh. Något som gjorde att den förra versionen av sensorn behövde ett mycket stabil Zigbee nätverk för att fungera optimalt.

Egenskaperna som Xiaomi Aqara T1 borde ha nu är att uppdatera hur den kommunicerar in till din kontroller. Men det som är värt att veta är att just nu så verkar Homey Pro 2023 ha problem med den här sensorn. Du kan kolla in vår kompabilitetslista längre ner i vårt test. Där kommer vi uppdatera med olika kontrollers varje gång vi lägger till något nytt.

Sidan senast uppdaterad: 2024-03-09 – Började testa Xiaomi Aqara Temperature and humidity sensor T1

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Nu ska vi inte klaga, sensorn gick raka vägen in i Zigbee2Mqtt och dök upp som den skulle där. Men när vi skulle ta bort tejpen på sensorn så blev vi förvånad över hur pass dum man kan vara att sätta en lapp på följande sätt. Det blev rester kvar efter lappen på sensorn och desto mer vi försökte få bort det desto fulare blev det.

När vi packa upp sensorn så blev vi glad att formfaktorn är precis samma som den gamla versionen. Detta innebär att det går att flytta runt sensorn i vår hållare. Men det vi genast upplevde som ett stort minus var etiketten som var påklistrad på sensorn!

Nu gissar vi på att diskmedel eller alkohol borde få bort det här limmet ganska enkelt. Men det gäller att passa så du inte får in något i det lilla hålet fram på sensorn.

Nu är det här kanske inte hela välden, men när du precis packat upp en väldigt väldesignad sensor och bara vill komma igång och montera den. Då vill du inte försöka skrapa bort lim och få följande resultat. Så detta är ett stort minus i våra ögon!

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Funktioner

Xiaomi Aqara T1 temperatursensor.

Xiaomi Aqara T1 temperature, humidity and pressure sensor har några olika egenskaper som den äldre inte hade, då menar vi utöver att den här sensorn kör med Zigbee 3.0.

just Device temperature och power outage count var några nya värden som vi inte hunnit kolla allt för djupt på ännu. men vi tänker att det är något vi behöver spana mer på. För sedan inkludering för ~15 minuter sedan så ska det inte ha varit 11 strömavbrott.

Aqara T1 temperature, humidity and pressure sensor i Zigbee2mqtt
I vår integration med Zigbee2mqtt så får vi följande information från Aqara T1 temperature, humidity and pressure sensor

När vi kollade i Home Assistant så såg vi först att det gått 16 minuter sedan den rapporterat något. Nu började vi ana att den har den typ av intervall som gjorde den gamla versionen så bra. Med ett andetag på sensorn så hoppade genast informationen igång. Detta innebär att den har den egenskap vi söker med att uppdatera på %ändring och fast intervall.

Men vi kommer gå in i mer detalj om detta de närmaste dagarna.

Följande egenskaper får vi upp från sensorn i Home Assistant.

För att få en bättre bild över de egenskaper som Aqara T1 sensorn har så kommer vi köra den några dagar med Zigbee2mqtt. Detta för att jämföra med vår ”Zigbee” display LYWSD03MMC. Vi hoppas

Vi kommer nu låta dessa sensorer följa varandra några dagar. Detta för att se hur pass exakt dom är och hur frekvent dom rapporterar på förändringar i temperatur.

Tekniker

Den här sensorn har tre sensorer i sig, temperatur, luftfuktighet och lufttryck.

För att inkludera Xiaomi Aqara i ditt nätverk så håller du in knappen längst ned på sensorn i ca 5 sekunder eller tills du ser att enheten börjar blinka blått. Då är den i inkluderingsläget.

Teknisk fakta om sensorn

InfoFaktaVår info
ModellTH-S02DVi ser att den även kan namnges WSDCGQ12LM
BatteriCR2032Samma batteri som förra versionen. Dom påstår på sin sida 2 års batteritid, men det måste vara med optimala inställningar och med en placering som triggar få uppdateringar av sensordata.
Trådlöst protokollZigbee 3.0Äntligen Zigbee 3.0, vi hoppas att mesh nu äntligen ska fungera automatiskt
Mått36x36x36 mmMåtten är identiska med den äldre varianten av temperatur och luftfuktighetssensorn
Precision luftfuktighet0-100% RH (ej kondenserande) , +-3%
Omfång för temperatur-20 till ~ 50 gradar, +- 0.3cPrecisionen för temperatur ska vara 0.3 gradar, har för mig att den förra hade 0,2, men detta måste vi verifiera.
Lufttryck30kPa – 110 kPa +- 0.12 kPaVi har faktiskt inte nyttjat den här informationen i någon automation ännu med befintlig sensor.
Källa: Temperature and Humidity Sensor T1 Specs – Aqara ( extern länk)

Vad vi kan läsa oss till så har det funnits några problem med sensorn med, vilket vi hoppas bara varit något tillfälligt. men följande fel verkar vara möjliga:

InfoFaktaVår info
Aqara T1 temperature, humidity and pressure sensor ramlar ur nätetEtt scenario verkar vara om den tär under 20dbi i signalstyrkaVi ska testa om detta stämmer sen.
Låg batterispänningNågot som dom säger kan hända på Zigbee2mqtt, och rekommenderar då ett nytt batteri.
Enheter som inte klarar Xiaomi enheterVissa enheter gillar inte att mesha Aqara enheter:
Centralite, General Electric, Iris, Ledvance, Legrand, OSRAM, Sylvania, SmartThings, Securifi
Detta var en nyhet även för oss, har missat att vissa tillverkare reagerar på sensorerna dom ska skicka vidare.
Källa: Xiaomi WSDCGQ12LM control via MQTT | Zigbee2MQTT

Vi är lite osäker än om den nya färgen på lådan till höger är för att markera att det rör sig om Zigbee 3.0 eller om det helt enkelt är en ny förpackning bara. Lådan till vänster är den äldre varianten i blått, vilket varit standardfärgen.

Lämpliga användningsområden

hållare monterad utomhus
Xiaomi aqara hållare monterad utomhus

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Just när det gäller lämpliga användningsområden så ser vi att den förra sensorn var en fenomenal sensor när det gäller att just fånga snabba svängningar i temperatur och luftfuktighet. Detta med en justering av sändningsintervallet automatiskt. Något som gjorde den både energieffektiv och smidig för att snabbt fånga om tex en dörr lämnats öppen i ett rum.

Men mest troligt så kommer precis samma användningsområden som vi nämnde i testet av förra versionen av Xiaomi Aqara temperatursensor vara aktuella, så du kan börja läsa här: https://automatiserar.se/test-av-xiaomiaqara-temperatursensor/#lampligaomraden

Vi kommer återkomma till vad just T1:an har för egenskaper så fort vi fått in mer data.

Är du intresserad av att stötta bloggen och dessutom vill ha ett snyggt sätt att montera Xiaomi Aqara T1 sensorn? Kolla då in våra egendesignade och 3D printade hållare på bilden nedan.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Vet inte hur de team som bestämde att det var en smart ide att på ovansida sätta en genomskinlig dekal med ett lim som sitter kvar på sensorn när den tas bort… Resultatet blir som ovan när du försöker torka bort det.

Positivt

Det vi upplever som mycket positivt med sensorn är att den har samma formfaktor som den gamla sensorn. Detta gör att du kan återanvända hållare och ersätta en äldre variant av Xiaomi Aqara temperatursensor med T1:an.

Negativt

Att Aqara valde att sätta två klisterlappar på sensorn måste vara rekord i dåligt tänk, förstår att det finns flera orsaker till att dom säkerligen måste göra det. Men varför inte sätta den under sensorn i så fall, för där ska det ändå vara en tejp eller så döljs det mot en vägg.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Eftersom vi precis har packat upp sensorn och börjat testa den så kommer vi inte ge mer än 3 stjärnor. Om den fungerar som den gamla sensorn så gissar vi på att den kommer få 5 stjärnor (så vida vi kan ha överseende med tejpen PÅ sensorn).

Betyg: 3 av 5.

Värt att veta

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey BridgeEj testat 2023-12-18
Homey Pro (early 2016-2019)Ej testat 2023-12-18
Homey Pro 2023OKEj testat 2023-12-182023-03-09
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttJA – fungerar2023-12-18
Home Assistant
IKEA TrådfriEj testat 2023-12-18
IKEA DirigeraEj testat 2023-12-18
Conbee 2Deconz (OK enligt tips)Ej testat 2023-12-182023-03-09
Samsung Smartthings hubEj testat 2023-12-18
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Om du vill veta mer om själva sensorn så har Zigbee2mqtt gjort en bra sammanfattning här med på deras sida.Xiaomi WSDCGQ12LM control via MQTT | Zigbee2MQTT
Vill du stötta bloggen och få ett smidigt sätt att montera sensorerna?
Då kan du kolla in vårt 10:e pack av 3D printade hållare till den här sensorn.
https://automatiserar.se/produkt/10st-hallare-till-xiaomi-aqara-temperatursensor-storpack/
Vill du stötta bloggen och få ett smidigt sätt att montera sensorerna?
Då kan du kolla in vår 3D printade hållare till den här sensorn.
https://automatiserar.se/produkt/hallare-till-xiaomi-aqara-temperatursensor/

Loggbok

Senast ändrad:

Kort summering av ändringen – ska rymmas på en sida sedan.

  • 2024-03-09 – Uppdaterar sidan med info om Deconz, rättar en miss att vi laddat upp stora bilder, lägger till info om hållare.
  • 2023-12-18 – Började testa Xiaomi Aqara Temperature and humidity sensor T1, publicerar första versionen med Zigbee2mqtt som mottagande system.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.

(((( se till att bilden i toppen är rätt upplösning)))

((( menyn har taggar som går att länka till )))