Vi hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

TAPO mini wifi switch

Test: TP-links Tapo Mini Smart Wifi P100

I samband med beställningen av en Tibber pulse P1 så beställde vi även en Tapo Mini Smart Wifi P100 swith på rea. Vi nämnde det på vår Instagram när rean kördes. Vi skummade bara igenom betygen snabbt, och det såg lovande ut.

Eftersom den nu är från tillverkaren TP-Link så levde vi i förhoppningen att den skulle fungera med befintliga lösningen med Kasa. Dvs med den befintliga WIFI strömbrytaren HS110. Där får vi sedan tidigare får en mängd rolig fakta om elnätet i Home Assistant (bilden nedan).

Med den äldre HS110 som fungerar med Kasa så får vi direkt full koll i Home Assistant, vilket var det vi hade hoppats att den nya TAPO Mini Smart Wifi switch skulle göra med..
Med KASA HS110 från TP-Link så får vi bland annat nätspänningen i vårt hem till Home Assistant.

Nu blev vi besviken… Det krävdes först en egen app, dvs kasa appen gick ej att använda för den här enheten. Dessutom behövde vi installera TAPO appen. I samband med det så skapade vi ett konto och registrerade en mailadress.. Vilket inte fungerade. Så vi testade att återställa lösenordet för att komma vidare, vilket fungerade. I samband med det insåg vi att det var samma konto till båda tjänsterna.

Gränssnittet i TAPO appen.


Nu tycker vi det är väldigt surt att vi nu har ett konto och befintlig funktionalitet. Men ändå får börja med ännu en app som dessutom inte exponerar sig alls på samma sätt. Vilket resulterar i att vi ej kunde inkludera den i Home assistant resulterade i en besvikelse. När vi trodde vi hade nått botten så upptäckte vi även att den verkar sakna återrapportering av strömförbrukning…

En av sakerna vi ändrat från och med nu är att hela inlägget ska komma på mailen. Dvs du behöver inte besöka bloggen för att läsa och ta till dig om tipset, du kan i lugn och ro skumma igenom det. Skulle du sedan vilja diskutera eller veta mer så finns det länkar i mailen till inlägget. Genom att prenumerera så skickas ett mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

Vad tycker vi sammantaget om TP-LINK Tapo Mini Wifi switch?

Nu är det kanske inte en dålig produkt (vi måste köra den någon månad eller så för att veta). Den går att använda och skulle kunna vara lämplig för en miljö där det saknas en central automationskontroller. Men för den plan vi hade med enheten så gick det inte och den tillhandahåller begränsat med funktionalitet.

Vi har sett att det finns några Home Assistant projekt (extern länk till GIT) som verkar lovande, dock så krävs HACS. Vilket är något vi ännu inte valt att installera i vår nuvarande Home Assistant

TAPO mini wifi switch
Enheten är tyvärr i störta laget, vilket gör att uttagen runt om strömbrytaren inte går att använda så enkelt.

Det stora problemet med dessa enheter är att vi är helt utelämnade till leverantören, beslutar sig TP-Link att stänga molntjänsten eller börja ta betalt så blir genast enheten försämrad eller obrukbar. Vilket är samma för alla produkter som har primär molnkoppling (nästan).

Vem är TP-Links p100 för?

När vi tidigare gick igenom en olika strömbrytare så gick vi igenom de användningsområden och vart vi ansåg att det fanns en lämplig enhet. Med den här enheten skulle jag dock säga att som fjärrstyrning i ett hem där det finns fler TAPO produkter eller i en sommarstuga där det finns permanent wifi kan vara lämpligt. Den är dock klassad för 10A, vilket är lite mindre än många andra tillverkare.

Nu kommer vi återkomma till det här inlägget när vi hittat en vettig användning, alternativt ett bra sätt att få in den i vår övriga hemautomation. Har du några bra tips eller erfarenheter av den? Skriv gärna en kommentar eller hör av dig till oss så uppdaterar vi inlägget.

Har du precis börjat med smarta hem? Läs då våra dedikerade guider om smarta hem, dom ger dig en bra grund att bygga vidare på.

Intresserad av vårt innehåll?
Vi skickar inlägg som mail med.Kommentarer

4 svar till ”Test: TP-links Tapo Mini Smart Wifi P100”

 1. Profilbild för danny59
  danny59

  Hej. Sorry har inte följt er 100%, men 80% i alla fall. 🙂
  Såg i artikeln att ni inte installerat HACS i er HA? Varför, det är ju en otroligt välbehövlig del av hela HA (tycker jag).
  Ledsen om jag tar upp ngt som ni redan förklarat.

  1. Får skylla på tidsbrist och inte riktigt haft behovet (ännu), så har det inte blivit av.
   Troligen så kan det bli aktuellt under vintern, sett dom där Mushroom cards som en stor villhöver
   Vad använder du med HACS som du kan tipsa om?

 2. Hej,
  Du har inte testat Frient Smart Plug Mini än? Jag kör 4st för tillfället och ännu så länge verkar dom bra, och framför allt små.
  https://frient.com/products/smart-plug-mini/

  1. Hej och tack för tipset.
   Inte hunnit testa dom ännu, men det åter som at det kan vara något att kolla mer på.

   // Markus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *