Rörelsestyrd led belysning

Håller på att hitta vettiga sätt att minska förbrukningen för mitt wifi projekt med ESP8266

Under tiden jag har testat och olika lösningar kom jag på ett smart sätt att göra batteridriven led belysning (passar in i trädgårdsprojektet).

PocMotionLed

Batteriet bör räcka till 480 ”tändningar” (en minut / tändning) 3W full effekt

Just det här projektet bygger på rörelsesensorn ”HC-SR501 PIR MOTION DETECTOR

HC-SR501 PIR

Fördelen med sensorn är att den har en hel del funktioner inbyggt. Bland annat så går det att ställa hur lång tid enheten ska förbli triggad med en signal på 3.3v. När enheten är ”triggad” så förbrukas ca 65mA, medans när den ”vilar” och väntar på rörelse så drar den enbart 50uA  vilket är passande eftersom jag vill ha detta batteridrivet! Utöver det så går den att driva med spänningar från 5-20V (Jag kör med 6V)

Eftersom utsignalen på enheten är mycket svag 3.3V och några få mA så behövdes en n mosfet transistorer switch (Jag kopplade inte något motstånd på Basen för tillfället). Tyvärr så hade jag inte riktigt passande transistor så jag tog 2n3904 tillfälligt medans jag väntar på korrekta.

2n3904Transistor

 2n3904

Har några 3w led:ar som idag inte används, dom kommer väl till pass nu när mörkret börjar falla på. Min 3W led körs med ca 100mA och 2,63V för tillfället (Vilket då bör ge en lystid på  29h eller 1740 tändningar i en minut vardera)

3WLed

 • ström: 350/700mA
 • spänning: 2.8-3.5Vdc

För tillfället så kör jag 4x Varta high energy (som ska vara på 2900 mAh)

Ändrar jag senare till 350mAh över lysdioden så skulle det teoretiskt räcka i 8 timmar maximalt.  Kör jag däremot 1 Minut för varje gång den triggar så bör batteriet räcka 480 ”tändningar” vilket borde vara mer än nog om enheten placeras där man sällan behöver ljus. (OBS jag har inte räknat fram alla värden riktigt ännu eftersom jag saknar rätt transistorer!)

Kommer nog senare att lägga till en TS555CN som får ”blinka” ledden i ca 25 – 50 Hz det ska spara energi utan att märkas, vilket förbättrar batteritiden mer. Funderar även på att addera en LDR ( ljus känsligt motstånd) för att undvika att tända om ljuset överstiger en viss nivå.

När jag fått alla komponenter så skapar jag ett kopplingsschema om det är någon fler som vill bygga egna. Kostnaden att bygga detta: ca 30 – 40kr (batterierna blev det dyraste). Jag kommer även att paketera lösningen i någon smidig vattentät låda.

Ser du nått som inte stämmer skriv gärna det så jag får rätta 🙂

// Ispep

 

4 reaktioner på ”Rörelsestyrd led belysning”

 1. Kul projekt! Jag skulle rekommendera en switchad LED-driver för att minska strömförbrukningen. Gör en ebay-sökning på LM2596 constant current t.ex., finns många olika varianter för småpengar.

  Det där med att man kan spara energi med PWM hör man då och då (främst förr), men det är omdiskuterat och med en modern power-LED så törs jag nästan säga att det inte stämmer. Om man kör t.ex. 50% PWM så måste man absolut höja den momentana strömmen för att få samma ljusstyrka, och vid högre ström tappar en power-LED effektivitet (lm/W). Bättre då att köra den på en konstant låg ström, för ökad effektivitet och minskad risk till epilepsi 🙂 Men prova gärna ändå, det är ju kul att experimentera 🙂

 2. Ska genast kolla mer på LED-drivers, hade inte ens en tanke på att dom när jag gjorde detta 🙂
  Då kanske det är idé att sikta in sig på att undvika att tända leden om det är ljust ute och låta den gå på 100% när det är mörkt.

  Orsaken till att jag tänkte på en n Mosfet transistor switch är att jag i mitt wifi projekt kommer att nyttja den för att starta min WIFI när rörelse detekteras. Jag tänkte sedan låta rörelsesensorn förbi triggad i 30 sekunder.

  Det enda ESP8266 kommer att göra vid uppstart är:
  1 – Rapportera att den startat till min loggserver (så jag ser ip och annat)
  2 – Rapportera rörelse till Veran (triggad så jag kan nyttja den som en lam sensor)
  3 – Avvakta 10 – 20 sekunder och rapportera till Veran att rörelsen är återställd
  4 – Porten på rörelsesensorn återgår till stängd och wifi sensorns ström stängs.

  Detta bör göra så att batteriet räcker väldigt länge om sensorn placeras där den sällan triggas.

  Enormt tacksam för mycket bra feedback Erik!

  // Ispep

 3. Det låter som en bra plan, du bör som sagt kunna använda samma MOSFET för att switcha på både regulator och ESP8266.

  ESP8266 verkar förresten väldigt intressant, har inte testat någon själv än men jag såg det här för ett tag sen som kanske är nåt för er: https://www.kickstarter.com/projects/sweetpeas/nodeit-the-worlds-smallest-and-extendable-iot-syst/description

  Schysst formfaktor för att bygga diverse sensorer, men såklart lite dyrare än att köpa direkt från Kina.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *