Håller på att hitta vettiga sätt att minska förbrukningen för mitt wifi projekt med ESP8266
Under tiden jag har testat och olika lösningar kom jag på ett smart sätt att göra batteridriven led belysning (passar in i trädgårdsprojektet).
Batteriet bör räcka till 480 ”tändningar” (en minut / tändning) 3W full effekt
Just det här projektet bygger på rörelsesensorn ”HC-SR501 PIR MOTION DETECTOR”
Fördelen med sensorn är att den har en hel del funktioner inbyggt. Bland annat så går det att ställa hur lång tid enheten ska förbli triggad med en signal på 3.3v. När enheten är ”triggad” så förbrukas ca 65mA, medans när den ”vilar” och väntar på rörelse så drar den enbart 50uA vilket är passande eftersom jag vill ha detta batteridrivet! Utöver det så går den att driva med spänningar från 5-20V (Jag kör med 6V)
Eftersom utsignalen på enheten är mycket svag 3.3V och några få mA så behövdes en n mosfet transistorer switch (Jag kopplade inte något motstånd på Basen för tillfället). Tyvärr så hade jag inte riktigt passande transistor så jag tog 2n3904 tillfälligt medans jag väntar på korrekta.
2n3904
Har några 3w led:ar som idag inte används, dom kommer väl till pass nu när mörkret börjar falla på. Min 3W led körs med ca 100mA och 2,63V för tillfället (Vilket då bör ge en lystid på 29h eller 1740 tändningar i en minut vardera)
- ström: 350/700mA
- spänning: 2.8-3.5Vdc
För tillfället så kör jag 4x Varta high energy (som ska vara på 2900 mAh)
Ändrar jag senare till 350mAh över lysdioden så skulle det teoretiskt räcka i 8 timmar maximalt. Kör jag däremot 1 Minut för varje gång den triggar så bör batteriet räcka 480 ”tändningar” vilket borde vara mer än nog om enheten placeras där man sällan behöver ljus. (OBS jag har inte räknat fram alla värden riktigt ännu eftersom jag saknar rätt transistorer!)
Kommer nog senare att lägga till en TS555CN som får ”blinka” ledden i ca 25 – 50 Hz det ska spara energi utan att märkas, vilket förbättrar batteritiden mer. Funderar även på att addera en LDR ( ljus känsligt motstånd) för att undvika att tända om ljuset överstiger en viss nivå.
När jag fått alla komponenter så skapar jag ett kopplingsschema om det är någon fler som vill bygga egna. Kostnaden att bygga detta: ca 30 – 40kr (batterierna blev det dyraste). Jag kommer även att paketera lösningen i någon smidig vattentät låda.
Ser du nått som inte stämmer skriv gärna det så jag får rätta 🙂
// Ispep

Skribent:
Markus Jakobsson har mer än 10 års erfarenhet inom smarta hem, så han har hunnit testa och lära sig det mesta! Men fullärd blir man aldrig dock aldrig 🙂
TIPS:
Vill gärna tipsa om ett inlägg där du hittar grupperad information om smarta hem: Automatiserar.se/smarta-hem/
Skulle du mot förmodan inte hittat det du sökte kommer du troligen hitta det här: Automatiserar.se/sok-om-hemautomation/
Vill du diskutera smarta hem så har vi en kanal på Facebook med +7000 medlemmar: Smartare hem & Hemautomation | Facebook
Sedan början av 2023 har vi skapat mer material på Youtube kanalen: Stötta oss gärna genom att kolla in filmerna där och följa kanalen
Övrigt
Du kanske uppskattade och fick nytta av det här inlägget och vill hjälpa sidan Automatiserar.se?
Swisha gärna en slant till kaffe på 0705470065 om du vill stötta bloggen. Då visar du din uppskattning av den tid vi lägger på Bloggen och vi kan fortsätta driva sidan helt utan reklam. Du kan även stötta bloggen genom att köpa någon av våra smarta hållare.
Alla bidrag vi får går till att täcka driftkostnaderna för bloggen, samt att köpa den teknik vi kan skriver om på bloggen.
Om bloggen:
Vi kör sidan helt på fritiden, därigenom helt oberoende och gör detta för att det är roligt och lärorikt.
Vi hoppas att du som läsare hittat ett inlägg som hjälper dig att automatisera mera.
Gillade du bloggen så dela den gärna med vänner, och var det något du inte tyckte var allt för bra så hör av dig så vi får veta!
Stort tack för att du tog dig tid att läsa vårt inlägg.
Med vänliga hälsningar Markus Jakobsson
Allt går att automatisera!
Kul projekt! Jag skulle rekommendera en switchad LED-driver för att minska strömförbrukningen. Gör en ebay-sökning på LM2596 constant current t.ex., finns många olika varianter för småpengar.
Det där med att man kan spara energi med PWM hör man då och då (främst förr), men det är omdiskuterat och med en modern power-LED så törs jag nästan säga att det inte stämmer. Om man kör t.ex. 50% PWM så måste man absolut höja den momentana strömmen för att få samma ljusstyrka, och vid högre ström tappar en power-LED effektivitet (lm/W). Bättre då att köra den på en konstant låg ström, för ökad effektivitet och minskad risk till epilepsi 🙂 Men prova gärna ändå, det är ju kul att experimentera 🙂
Ska genast kolla mer på LED-drivers, hade inte ens en tanke på att dom när jag gjorde detta 🙂
Då kanske det är idé att sikta in sig på att undvika att tända leden om det är ljust ute och låta den gå på 100% när det är mörkt.
Orsaken till att jag tänkte på en n Mosfet transistor switch är att jag i mitt wifi projekt kommer att nyttja den för att starta min WIFI när rörelse detekteras. Jag tänkte sedan låta rörelsesensorn förbi triggad i 30 sekunder.
Det enda ESP8266 kommer att göra vid uppstart är:
1 – Rapportera att den startat till min loggserver (så jag ser ip och annat)
2 – Rapportera rörelse till Veran (triggad så jag kan nyttja den som en lam sensor)
3 – Avvakta 10 – 20 sekunder och rapportera till Veran att rörelsen är återställd
4 – Porten på rörelsesensorn återgår till stängd och wifi sensorns ström stängs.
Detta bör göra så att batteriet räcker väldigt länge om sensorn placeras där den sällan triggas.
Enormt tacksam för mycket bra feedback Erik!
// Ispep
Det låter som en bra plan, du bör som sagt kunna använda samma MOSFET för att switcha på både regulator och ESP8266.
ESP8266 verkar förresten väldigt intressant, har inte testat någon själv än men jag såg det här för ett tag sen som kanske är nåt för er: https://www.kickstarter.com/projects/sweetpeas/nodeit-the-worlds-smallest-and-extendable-iot-syst/description
Schysst formfaktor för att bygga diverse sensorer, men såklart lite dyrare än att köpa direkt från Kina.
Intressant, den där ska jag kolla lite mer på.
Kommer att testa att flasha en ESP8266 med Arduino IDE inom kort.
http://iot-playground.com/2-uncategorised/38-esp8266-and-arduino-ide-blink-example
Hoppas på att kunna återanvända mycket av koden från mina Arduino projekt om det fungerar bra. Har sett några exempel på DHT11 och ESP8266 vilket ser riktigt spännande ut.
// Ispep