Test – Zipato Mini Keypad RFID / Z-Wave

RFIDZipato

Som en del av en bra larmlösning så behövs ett bra sätt att aktivera och inaktivera larmet för hela familjen. Mindre barn klarar inte att använda koder, och det är inte alltid lämpligt att använda telefon eller dator för att larma på eller av.

Jag har därför valt att använda Zipatos taggläsare för att enkelt byta mellan ”home” och ”away” i Vera med UI7. Zipatos enhet klarar både Tagg och multipla koder.

Enheten gör sig riktigt bra som brygga till larmet. Genom att trycka på Home och sedan avvakta någon sekund och visa taggen så avaktiveras larmet. Genom att trycka Away och avvakta en sekund innan taggen visas så aktiveras larmet.

För att kunna ha Zipatos taggläsare inomhus så krävs det en fördröjning i Vera innan ”away” aktiveras. Detta för ha möjlighet att aktivera larmet och sedan gå ut och låsa dörren. På samma vis behövs en Delay innan enheter får larma när dörren öppnas. Hur denna fördröjning görs går det att läsa mer om här i min guide om: Modes

Enheten är testad med senaste firmware till Vera med UI7 (Firmware), har testat att lägga in två koder samt en tagg med lyckat resultat.

Keypad

Enheten visas som ett knappsats i veran och är registerad som device type: urn:schemas-micasaverde-com:device:Keypad:1

Utifrån mitt system så är jag riktigt nöjd med enheten efter att den väl är konfigurerad.

Zipatos taggläsare fick mitt system att både kännas och fungera som ett riktigt larm. Hela familjen klarar nu av att sköta larmet utan krångliga omvägar.

 • Prisvärd: 4 av 5, 679 kr tar m.nu för den just nu.
 • Funktion: 3 av 5, Larmar på och av med kod och tagg, saknar ett visuellt svar på om bytet från ”away” eller ”Home” gick bra.
 • Design: 4 av 5, den är väldigt liten och smälter lätt in med lysknappar på väggen.

KuggPoangSlut60x60

 

// Markus

 

6 reaktioner på ”Test – Zipato Mini Keypad RFID / Z-Wave”

 1. Pingback: Går Det Att Använda Z-wave Som Larm? |

 2. Har du löst ”feedbacken” på om home eller away gick bra på något annat sätt eller hur vet du om du larmat på eller inte?

  1. Tyvärr inte lyckats lösa det ännu, har dock inte gett upp så det kanske får bli ett omtag på det när vädret tillåter!

   // Ispep

 3. Pingback: Allt om Vera och VeraSecure |

 4. Lars Ahlstedt

  Bara en ide, men skulle man inte kunna bygga en scen där en lampa i hallen eller annan synlig plats tänds när larmet är på samt släcks när det är av. Så har jag gjort även om jag inte har någon keypad (ännu)

  1. Det var en riktigt simpel och effektiv idé! Jag har redan integration till min Trådfri via Node-Red, så jag skulle kunna göra en scene som ställer en IKEA rgb lampa i olika färger beroende på nuvarande status.
   Tackar för tipset (skrev ditt tips som ett svar i VeraSecure inlägget och refererade till dig)
   // Ispep

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *