Test av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor

Med mer än 22st Xiaomi Aqara sensorer igång hemma så kan vi säga att detta är en sensor som har alla fördelar vi söker för att tryggt automatisera temperaturer och övervaka luftfuktigheten hemma. I det här test av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor får du veta alla styrkor och svagheter som är relevanta. Något som hjälper dig avgöra om detta är sensorn för dig, eller hur du ska göra för att maximera värdet av sensorn.

Xiaomi Aqara är en av våra absoluta favoriter på Automatiserar.se. Den har alla de egenskaper vi behöver för att kunna automatisera uppvärmningen.

Tyvärr har sensorn tre brister, inga allvarliga om man vet om dom som tur är. I testet kommer du få en klar bild över vart Aqara sensorerna gör sig bäst och hur du kan använda dom optimalt.

Den här recensionen är en summering av alla våra erfarenheter och den information som finnas publicerad på bloggen under de senaste åren.

2023-12-18 – Vi har nu ett test för den nya versionen av Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensorn med Zigbee 3.0

Vi har nu kört Xiaomi Aqara Temperatur och luftfuktighetsensor i mer än 4 år i stort sett utan problem. Här nu sammanställer vi nu alla fördelar sensorn har och vilka negativa sidor som finns. Vi kommer dessutom beskriva hur den har fungerat med de olika kontrollers vi testat på bloggen under den tiden med. Något som gör att du får en tydlig bild på vad du kan förvänta dig av dom.

Sidan senast uppdaterad: 2023-11-28 – Länk till loggboken

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination med
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Det blir lätt för många Xiaomi Aqara temperatursensorer..
Det blir lätt för många sensorer när väl den första kommit på plats

Jag är mycket nöjd med sensorn och har testat den på flera olika sätt, en del säger att den inte mäter helt korrekt, men jag har inte upplevt det på min sensor ännu. Det går dessutom att kalibrera sensorn i Homey eller Zigbee2mqtt om man inte tycker det stämmer. Jag har i mer än 4 år nyttjat dessa sensorer som standardenhet för att hålla koll på temperaturer hemma.

Vi har köpt på oss Aqara sensorerna i omgångar och kör idag över 22st, och vi har ännu inte fått en enda felande temperatur! Vi kör Xiaomi Aqara både inne och ute, vilket gör dom perfekt för att övervaka det smarta hemmet. Med hjälp av Mesh som protokollet Zigbee erbjuder så är räckvidden till dessa inte ett problem heller. Det går att ha dom långt från huset med hjälp av mesh från belysning.

Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
Sedan vi tog den här bilden så har det blivit ännu fler! Men vi gillar verkligen att kunna sätta en sensor på ställen där vi vill ha extra bra koll på temperaturen. Några exempel är vid garageporten, vid pannan, vid ventiler, i varje rum.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Xiaomi Aqara är troligen en av de än så länge mest populära Zigbee temperatursensorerna. Dock så börjar den få konkurrens!

Vi har för egna pengar köpt 22 av dessa Xiaomi Aqara hållare eftersom dom är en så pass bra enhet i ett smart hem. Nu har vi inte köpt alla dessa vid samma tillfälle utan det har blivit någon sensor då och då. När vi börjar räkna ihop vad totalpriset är så blev vi lite chockad… Vi ska tilläga att vi köpt på oss mer sensorer än vi behövt, men detta har vi behövt göra för att kunna skriva och testa om dessa sensorer med olika kontrollers över tid.

Funktioner

Sensorn har tre typer av sensordata som har med omgivningen att göra. Det är följande:

 • Mäter temperatur dynamiskt, uppdaterar så frekvent som det behövs om temperaturen rör sig mer än 0.7 grader.
 • Luftfuktighet – Vi har använt detta för att automatisera luftavfuktare och optimerat utifrån fler Aqara sensorers data.
 • Lufttryck – Detta är något som vi tar in data och lagrar, men vi har inte gjort några automationer baserat på detta. Har du gjort det, och i så är du nöjd?
Vi har placerat en Xiaomi Aqara under ett räcke rakt framför en luftvärmepump. Detta gör att vi snabbt får återkoppling på vilken temperatur som luftvärmepumpen levererar. Något som gör att vi ”vet” om Sensibo Air lyckats skicka rätt IR signal

Tekniker

Sensorn använder sig av protokollet Zigbee och kan därav Mesh (hoppa via andra strömsatta enheter), något som är en perfekt kombination om du har Zigbee belysning. För detta gör att dina sensorer får nära till sin närmaste enhet att skicka data via. Vilket både förbättrar och optimerar din batteritid.

Teknisk data

Nu är det många som ogillar att det just är ett knappcellsbatteri, men det går att använda två vanliga AA eller AAA om plockar ut kortet och endera löder på stift där, eller om du löder på kablar på batteripoolerna i hållaren.
 • Temperaturomfång -20 till +60 grader
 • Luftfuktighet: 0 – 100% RH
 • Lufttryck: 30 – 110KPa
 • Batteri: CR2032
 • Mått: (L x W x H): 3.60 x 3.60 x 0.90 c

Formfaktorn på sensorn är som bilden visar mycket liten. Den går lätt att gömma och ett batteriet med bra kvalité håller i bästa fall ett år. Nu är detta något som är mycket svårt att säga exakt eftersom det är mycket som spelar in på detta.

Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee
Aqara sensor med temperatur, luftfuktighet & lufttryck. Kommunikation via Zigbee

Det som sedan driver själva Xiaomi Aqara sensorn är en JN5169 micro kontroller för Zigee, där gjorde vi inte så mycket mer forskning än att kolla vilken micro processor som användes, och vad vi kunde se så är det HN5169 för Zigbee / IEEE802.15.4 kommunikation.

Vad vi kunde läsa oss till så ska JN5169 dra ~0.7 uA när den är i sleep mode. Och SHT30 vaknar om det skiljer mer än 0.7 grader sedan senaste sändning.

Om du är fundersam på vad som mäter temperaturen i sensorn så är det det lilla i2c chipet SHT30. Är du intresserad att veta mer om detta chip så hittade vi ett produktblad hos mouser (extern länk)

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Den här sensorn är mycket lämplig att använda för att fånga snabba svängningar i temperatur och luftfuktighet. Att sätta en Aqara sensor i våtutrymmen och sedan automatisera utifrån luftfuktighet gör att en dum luftavfuktare kan startar och stoppas väldigt exakt.

Med hjälp av två Xiaomi Aqara sensorer så kan vi köra luftavfuktaren tills nivån för ett annat rum är samma. Detta gör att vi kan använda en dum luftavfuktare och optimera elförbrukningen för den.

Köra Xiaomi Aqara i frysen?

Vi har fått många frågor om det går att ha en Xiaomi Aqara temperature sensor i frysen, och svaret på den frågan är JA. Men vi har haft en sensor som har slutat fungera efter 2 år i frysen. När vi placerade en sensor i frysen så ser du vilken frekvens det är på uppdateringen av temperatur. Varje punkt på strecket är en inrapporterad temperatur. Nu skulle vi säga att det finns bättre sensorer att lägga i frysen eftersom formfaktorn spelar mindre roll. Så välj istället en temperatursensor som använder AAA eller AA batterier och skickar på ett fast intervall. Då kommer du få en mycket bättre batteritid.

Xiaomi Aqara temperatursensor i frysen

Även om du tycker att temperaturen ska vara still i frysen så rör den sig lite hela tiden, något som gör att sensorn hela tiden kommer skicka ändringar. Bilden nedan visar hur pass ofta temperaturen rör sig i frysen. Och dom små rörelserna är du sällan intresserad av. Utan du vi vill veta om det rör sig flera grader och då skicka information i tid.

Köra Xiaomi Aqara utomhus?

Svaret är Nja där, det går men den måste sitta väderskyddad och den går troligen en bit under -20 grader ( vi har en i frysen som visat -23 som max än så länge). Vi har kört några några Xiaomi Aqara utomhus, men då väder skyddat och under ett tak, vi har därför letat en sensor som är mer anpassad för att sitta utomhus. Tänker du köra en sensor utomhus så kommer inte tejpen den sitter med hålla, då behöver du kolla på någon annan montering, mer om det här.

hållare monterad utomhus
Xiaomi aqara hållare monterad utomhus

Vi skulle dock rekommendera att använda någon mer anpassad sensor även här. Ett alternativ som vi tycker ligger i topp där är Philips Hue Outdoor sensor även om priset brukar ligga runt 450kr. Den ger dig en rörelsesensor i toppklass, ljussensor med den bästa skalan av ljus vi sett än på bloggen. Samt att den har en mycket tillförlitlig temperatursensor. Nu har den dock inte luftfuktighet, så är det ett krav så är kanske Xiaomi Aqara ett bättre alternativ.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Vi har här motiverat varför vi gillar Aqara temperature sensor och lyft fram de styrkor vi anser som gör den till en mycket bra komponent i det smarta hemmet.

 1. Formen på Xiaomi Aqara sensorn gör den mycket lätt att dölja och placera optimalt för att få korrekt temperatur.
 2. Temperatursensorn mäter även luftfuktighet, vilket gör det möjligt att övervaka risken för mögel, exempelvis i krypgrund, på vinden eller i badrum.
 3. Sensorn rapporterar temperatur både på intervall och när x antal % skiljer sig, vilket ger bra batteritid utan att missa värdefull data.
 4. Batteritypen CR2032 är mycket billig och går att få tag på i vanliga mataffärer, vilket inte är fallet med många andra enheter.
 5. Sensorn använder sig av Zigbee och har därigenom en mycket lovande framtid och möjlighet att placeras långt från kontrollern.

Positivt

 • Aqara sensorn har en mycket smart design för att fånga svängningar i temperaturen. Den anpassar sig så sker det inte en förändring på temperaturen på mer än 0.7 grader så låter den bli att skicka någon information. Detta gör att batteritiden blir bra på platser där temperaturen rör sig lite.
 • Sensorn börjar direkt skicka frekventare om tex temperaturen ändrar sig snabbt. Detta är mycket välkommet för att justera ner luftvärmepumpen om andra värmekällor startats.
 • Formfaktorn på sensorn är mycket tilltalande och går enkelt att dölja i ett rum.
 • Merparten av alla stora tillverkare av smarta kontrollers stödjer den här sensorn, med undantag för IKEA och några andra.
 • Om du har ett välfungerade Zigbee mesh så är räckvidden mycket bra! Har haft dessa sensorer placerade runt hela huset och gården.

Negativt

 • Sensorn uppdaterar inte sin Mesh, dvs om dom hoppar via andra strömsatta enheter så fortsätter dom vänta på dom även om dom försvinner. Men med ett stabilt Zigbee-nätverk är detta inte ett problem. Har du däremot Zigbee lampor som släcks med lampknappen så kan du upptäcka att dom slutar skicka data.
 • Sensorn har inte fått en enda ny firmware sedan släppet, något som vi upplever som negativt. Många andra tillverkare uppdaterar sina sensorer via OTA (uppdatering trådlöst)
 • Tejpen på baksidan av sensorn blir dålig efter det första batteribytet, det går om du är försiktig att trycka sensorn mot väggen och vrida den motsols, då brukar batteriluckan öppnas. Då kan du byta batteri och sedan vrida tillbaka sensorn. Men har du ett känsligt underlag så bör du undvika detta eftersom batteriluckan är ganska trög.
 • Batteriluckan på sensorn är mycket trög och det spår som används för att vrida batteriluckan blir lätt skadat om du slinter med mejseln eller myntet.

Betyg

Veckans nyheter
Automatiseras betyg basera sig på våra erfarenheter, vi hoppas att detta matchar den upplevelse du får med i fall du väljer att använda tekniken / hårdvaran.

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

2023-11-28 – Vi ser nu att det finns ett alternativ till Xiaomi Aqara som temperatursensor, vilket är Bluetooth sensorn LYWSD03MMC. Men den sensorn kräver en del mixtrande för att få till som en optimal Zigbee sensor med display (Den går att flasha om till Zigbee). Den har ännu begränsat stöd i olika kontrollers, så Xiaomi Aqara förblir ”out of the box” den enklaste lösningen för en användare inom smarta hem.

Motivering till betyget:

Vi har ett mycket stabil Zigbee-nätverk och upplever inte att dessa sensorer har några problem förutom sin hantering med Mesh. Eftersom vi gett den här sensorn 5 stjärnor tidigare och den tidigare har varit helt ohotad så kan vi inte gå ner på betyget. Även om vi i slutet av 2023 hittade en konkurrent som både hade display och bättre pris!

Betyg: 5 av 5.

Värt att veta

När du böjar använda den här sensorn så kommer du märka att det finns olika bra platser att placera sensorn på. Du kan genom att placera den i en del av rummet som solen inte når spara både batteri och få en jämnare avläsning på temperaturen.

Inkludera Xiaomi Aqara sensorn på plats

Det första tipset vi vill ge dig PARA / INKLUDERA din Aqara enhet där den ska sitta direkt, annars är chansen mycket stor att den kan dra mer batteri än den ska om den flyttas efter detta moment, den kan dessutom slutar svara efter en stund. Vi fick feedback om det i vår mini Guide om hur man felsöker Zigbee här. Du kan även passa på att läsa här hur du optimerar ditt Zigbee nät, för det är det viktigaste du gör om du vill använda dessa Aqara sensorer!

Så vet du att batteriet börjar bli dåligt.

Vi har tack vare den mängd av Aqara sensorer vi kör hittat ett mönster som verkar stämma och något som uppstår en bra stund innan temperaturerna slutar rapporteras in. Det verkar nämligen som att sensorn i Xiaomi Aqara för luftfuktighet kräver lite högre energi än vad temperatursensorn gör. Vilket får luftfuktighetssensorn att börja skicka ett felande värde som är 654% luftfuktighet när den börjar få slut på batteri. Kollar vi vad Homey säger i appen så är det 69% batteri kvar och nr 79% batteri kvar, men det har inte varit konsekvent på samma sätt som luftfuktigheten.

Montering och demontering av Xiaomi Aqara sensorn.

Nu är en av de brister vi upplevde med sensorn att tejpen på baksidan blir dålig vid batteribyte. Men det går att lösa om tejpen sitter bra på underlaget, genom att trycka sensorn mot väggen och vrida motsol så kan det gå att få lös sensorn. Då kan du byta batteri och sedan vrida tillbaka sensorn. Men var var då försiktig för det är lätt att skada underlaget om det är papp.

Vi pratar ofta om fästen till Aqara sensorerna
När du flyttat sensorn första gången så finns en risk att du endera skadar underlaget eller att tejpen blir obrukbar. Så var noga med att placera den där du tror den ska sitta permanent.

Ett tips för för att undvika att skada underlaget och förenkla flytt sensorn och batteribyte är att köpa en av våra hållare. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för oss att driva sidan helt utan reklam. Vi har designat den för att lösa den bristen med batteribyte och förenkla flyttning av sensorn. Dessa 3D-Printat vi själva. Den gör att du kan flytta runt sensorn utan att skada tapeten med mer än ett litet hål för en skruv.

Har du en 3D-skrivare? då har vi delat med oss av vår design på Thingiverse, Det är bara att ladda hem designen och skriva ut den själv. Men sälj den inte eftersom den licens vi delat med inte tillåter det, vi ser att det görs men vi väljer ändå att fortsätta dela med oss av vår design.

Gillar du att vi delar med oss av allt och du fick nytta av hållaren, bjud gärna på en Swish kaffe 0705470065 som tack 🙂 https://www.thingiverse.com/thing:3583939 ( extern länk )

Här ser du hur enkelt det går att ta lös sensorn för att byta batteri, skulle vi dessutom vilja flytta sensorn efter att ha upptäckt att vi placerat den fel så behöver vi bara skruva bort skruven och flytta hållaren till en bättre plats.

Så får du lös batteriluckan under Xiaomi Aqara sensorn

Nu är detta en av de brister vi upplever med sensorn. Batteriluckan sitter mycket hårt och dessutom är det spår som finns under sensorn mycket mjukt. Ett mynt eller en större spårmejsel brukar fungera för att kunna öppna luckan. Vilket görs genom att vrida motsols.

Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.
Utan allt för mycket kraft så lyckades jag skada luckan tyvärr, därav skapade jag en nyckel till sensorerna.

Xiaomi Aqara sensorn upplevs som ostabil efter batteribyte

När du har bytt batteri 4-5 gånger i en Xiaomi Aqara sensor så kan det ibland verka som att dom slutat svara. Vad vi märkt så kan det bero på att kontakterna runt batteriet blir nedtryckta, något som du enkelt kan korrigera genom att böja till stiften.

Om du upplever att en äldre Xiomi Aqara temperatursensor är ostabil efter batteribyte, testa då att försiktigt bryta fram stiftet till vänster och sedan lyfta upp de två stiften i mitten. Då får sensorn optimal kontakt med batteriet igen.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)X2023-11-28
Homey Pro 2023X2023-11-28
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttX2023-11-28
Home AssistantX2023-11-28
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2DeconzX2023-11-28
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Vi väljer att lägga automationer nedan under relevanta länkar eftersom det är svårt att göra automationer utan annan utrustning. Där kommer läsa mer om hur vi kombinerat olika sensorer för att få optimala förutsättningar.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Den här recensionen är en sammanfattning av vårt mycket långa inlägg om Xiaomi Aqara sedan tidigare. Där finner du en riktig djupdykning inom de olika ämnen om Xiaomi Aqara sensorn om du vill fortsätta att fördjupa dig.https://automatiserar.se/test-av-xiaomi-aqara-temperatursensor/
EN väldigt prisvärd och bra sensor som med lite modifikationer kan mäta sig med Xiaomi Aqara är LYWSD03MMC. Den går nämligen att uppdatera från Bluetooth till Zigbee, något som gör att du kan använda den tillsammans med Både Homey Pro 2023 och Zigbee2mqtt.https://automatiserar.se/fa-koll-pa-fuktighet-och-temperatur-med-lywsd03mmc/
Är du ute efter en temperatursensor utomhus så kan Philips Hue:s outdoor sensorn vara ett prisvärt alternativ.
https://automatiserar.se/philipshueoutdoorsensor/
Vi har här skapat en smart luftavfuktare för att få koll på när fuktigheten i duschrummet är samma som ett annat rum i källaren. Detta med två Aqara sensorer.https://automatiserar.se/automationsrecept-skapa-en-smart-luftavfuktare/
För att få koll på om vår luftvärmepump verkligen startat så har vi monterat en Xiaomi Aqara framför luftvärmepumpen under ett räcke. Det gör att vi kan följa när den jobbar och om det IR kommando som skickades från Sensibo Air gick fram.https://automatiserar.se/test-uppvarmning-med-sensibo-air/

Loggbok

Senast ändrad:

 • 2023-11-28- Påbörjat en uppdaterad sammanfattning för 2023 med alla våra erfarenheter sedan vi börjat köra dom.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.