Test av Moes smarta Zigbee termostat för vattenburna element

Under en tid har vi haft en Moes smart Zigbee termostat liggandes. I helgen tog vi tag i det och monterade den på ett element. Det var en del funderingar och vi upplevde det kanske inte helt enkelt att komma igång. Men efter någon timme så var den integrerad och styrd via Home Assistant.

Moes smarta zigbee termostat för vattenburna element.

Men efter en halvtimmes testande i Zigbee2mqtt och med lite justering på monteringen på elementet så sitter den nu där. Fördelen med den här termostaten jämfört med tex Tado:s termostat är att vi kontrollerar den själv till 99.9%. Ingen koppling till något moln eller Wifi.

Sidan senast uppdaterad: 2024-02-17 – Testet skapat, och första testet utfört – Länk till loggboken

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

På termostaten kan du justera alla inställningar med. Vilket gör att du inte behöver ändra via Zigbee bara.

Vårt mål med att använda en Zigbee termostat är att inte vara beroende av någon molntjänst eller extern leverantör. För den här termostaten kommer vi troligen vilja köra många år framåt för att motivera inköpet. Den kontrollen har vi inte med tex Tado som kan ersätta eller börja ta betalt för sin funktionalitet när som helst.

För även om vi äger hårdvaran så kan molntjänster när som helst få helt nya förutsättningar med kort varsel, se bara Ambi climate som ”släckte” molntjänsten till sin hårdvara, detta tre månader efter att dom meddelat alla kunder – https://automatiserar.se/2024-v5/#Ambi – Här kan du läsa om just Ambi Climate om deras nedstängning av molntjänsten.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Vi har under lång tid hållit på att justera och optimerat vår uppvärmning för att nyttja den mest effektiva källan hela tiden. Med hjälp av luftvärmepump, pellets till vattenburen golvvärme och en kamin så optimerar vi uppvärmningen utifrån pris och utetemperatur.

För att slippa justera bort all värme från elementen så tänker vi nu testa om det kan vara motiverat att använda termostater på varje element, detta för att kunna ställa så olika rum får olika mycket värme. Nu kommer det vara svårt att räkna hem detta som en vinst, men vi kommer få möjlighet att justera vår uppvärmning i varje rum.

Funktioner

Termostaten från Moes ger oss möjlighet att via Zigbee nu styra elementet.

Vi får dessutom en mängd smarta funktioner som:

 • Detektering av öppet fönster
 • Hur mycket termostaten är öppen / stängd
 • Möjlighet att begränsa så att termostaten måste justeras via Zigbee (Child mode)
 • Signalstyrka ( vilket alla zigbee enheter ger oss )
 • Batterinivå ( detta brukar dock vara väldigt skakigt på zigbee enheter, så informationen behöver inte stämma )

Tekniker

Monteringen av termostaten görs med hjälp av medföljande plastadaptrar. Nu är det inte helt självklart vilken som kommer passa ditt element tyvärr. Vi fick själva testa några olika varianter och lyckades till sist fixa så det fungerar på vårt element.

För vårt element så var det den här kombinationen av plastadaptrar som gjorde det möjligt att montera termostaten på elementet. Längst ner till höger är den plaststav som trycks mot elementet för att öppna / stänga ventilen.

Bilden ovan är den adapter som används för just vårt element. Med termostaten så följer det med flera olika adaptrar, så beroende på hur ditt element ser ut så kan du behöva använda en annan adapter. Det finns adaptrar för följande typer av ventiler:

 • RA
 • RAV
 • RAVL
 • Comap
 • T+A
 • Herz

Storleken på termostaten är: 52mm bred, 85mm lång.

Att montera adaptern på elementet tog en liten stund innan vi hittade rätt kombination, detta beror säkert på att vi har dålig koll på vad de olika ventilerna heter.

Här ser du elementet utan någon termostat eller adapter monterad.
Här är adaptern monterad på elementet.

För att få igång sensorn så behöver du installera 2st AA batterier, det gör du genom att vrida av botten platten (den delen som ska sitta mot elementet). Där under monterar du sedan 2st AA batterier. Den lilla vita plastbiten som sitter över batteriluckan måste man vara riktigt försiktig med, går den av så kan du inte stänga luckan. För att öppna batteriluckan så kan du vrida den motsols så kommer luckan öppnas.

Hur lång batteritid den här termostaten har framgår inte i någon dokumentation, så vi är osäker på hur länge den kommer räcka.

Displayen på sidan om termostaten är touch, vilket gör att det kan vara smart att aktivera ett barnlås via Zigbee för att undvika att någon råkar ställa den på ett annat schema eller mode än tänkt.

Från sidan av termostaten kan vi sedan ställa in termostaten med. Men det enda vi valde att göra manuellt på termostaten var att hålla in ikonet för huset i 3 sekunder när vi monterade. Det öppnar nämligen ventilen maximalt.

Väl på plats på elementet så kunde vi påbörja inkluderingen i Zigbee2mqtt. Detta gick både snabbt och enkelt, allt vi behövde göra var att hålla in minus tecknet i ~4-5 sekunder till en ”wifi” ikon började blinka vitt.

När vi började kontrollera hur väl termostaten stängde elementet så upptäckte vi att den fortsatte skicka på värme även när den var maximalt stängd. Detta beror på att vi har för kort ”plastpinne” mellan termostaten och elementet.

Enligt beskrivningen ska den klara att justera 4.5mm. Dvs skillnaden mellan öppen och stängd. Något som vi haft en del problem med nu under testet.

Home Assistant

Vi har inkluderat Moes termostaten från Zigbee2mqtt till Home Assistant. I gränssnittet får vi upp den som följande termostat. Vilket gör att vi snabbt kan justera upp och ner temperaturen. Samt se vilken temperatur termostaten registrerar ( 22 grader i det här fallet ).

I gränssnittet för Home Assistant så får vi upp termostaten på följande sätt. Just nu är den satt till ”off” genom att sätta den till lägsta temperaturen.

Väl inne i Home Assistant så har du följande möjligheter för att justera och läsa av sensorn. Det finns även en batteristatus, men den kom inte med på bilderna. Med detta gränssnitt så kan du göra motsvarande justeringar som du kan göra inne i Zigbee2mqtt på termostaten.

Under tiden vi testade så kunde vi inte se att den helt stängde elementet, även om den enligt den här grafen skulle ha gjort det.

Vi kunde se med hjälp av vår billiga och prisvärda Zigbee sensorn att elementet fortfarande gav mer värme än den borde. Så vi kommer behöva skruva lös termostaten och testa en längre plastpinne för att helt kunna stänga elementet.

Med den blueteooth sensorn vi flashat till zigbee kunde vi se att elementet inte stängs helt.

Zigbee2mqtt

När termostaten inkluderats i Z2M genom att hålla in ”-” tecknet i ~5 sekunder på termostaten så kommer den inkluderas på följande stätt.

Vi kör primärt Zigbee2mqtt (Z2M) just nu, därav börjar vi med att testa termostaten där. Vi kommer troligen testa den med fler kontrollers i framtiden om det finns ett intresse. Men för att få vettig data och se hur hur pass bra den här sensorn svarar så fokuserar vi på Z2M.

Under inställningar i Z2M så kommer du att kunna justera följande:

Med eco inställningen så kan du ha ett fördefinierat läge med en lägre temperatur än du normalt kör.

Vi kunde se att Position värdet tyvärr inte ändras, men däremot så s verkar ”local temperature” faktiskt uppdateras.

Current Heating setpoint är den temperatur vi vill att den ska uppnå nu. Vid testet så minskade vi ner det till 5 grader bara för att se om den klarar att stänga elementet helt.

Tyvärr så ändras inte ”Position”, vilket gör att vi bara kan se om ventilen är ”öppen” eller ”stängd”, hade varit trevligt att veta hur pass många procent som används för att stänga ventilen till en viss temperatur.

Preset är ett läge du kan välja att använda för att slippa ställa automationer i Home Assistant eller Zigbee2mqtt. Men vi kommer inte testa detta just nu, utan vi fokuserar på läget ”Manuellt” eftersom vi vill styra den utifrån andra faktorer än bara termostatens egna temperatur.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

I vårt hem så har vi både vattenburen värme, luftvärmepump och kamin. Något som gör att vi vill justera olika rum beroende på dessa faktorer. Vi ser att dessa termostater utifrån det pris vi köpte den första för kan motivera byte på alla element.

Så har du behov av tex att justera ner vissa rum som inte används hela veckorna så kan det här vara ett vettigt alternativ med.

Omdöme

För att kunna avgöra hur pass bra den här styr elementet så har vi ställt LYWSD03MMC ”zigbee” temperatursensor på elementet. Detta gör att vi kan följa en temperaturkurva från elementet och jämföra med vad termostaten tycker.

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Vid publicering så har vi bara kört den här termostaten någon dag, men vi tänker att det är något vi eventuellt kommer få revidera nät vi kört den någon vecka. Fungerar den bra och vi ser att den inte har skickat allt för mycket på zigbee nätverket så kommer vi troligen köpa fler av dessa och byta bort de gamla termostaterna på några fler element.

Om den fungerar bra så kommer vi äntligen kunna ersätta dom här gamla termostaterna.

Positivt

Priset för den här termostaten när vi beställde var ~262kr från AliExpress, detta var på en ”super deal”.

Termostaten använder Zigbee vilket är något vi själva har kontroll över, detta innebär att vi inte har ett beroende till vårt wifi eller något på internet för vår uppvärmning, varken nu eller senare.

Negativt

Monteringen av termostaten på elementet var lite ”struligt”, men så fort vi kommit igång och fått en bättre bild över varje adapter så gick det att lösa.

Hållarna till elementet är av plast, något som vi med en annan termostat hade problem med, den hoppade av elementet en gång, nu har detta dock inte hänt med den här termostaten.

Att välja rätt pinne för ”distans” till elementet var inte helt enkelt vi fick testa oss fram med 2 av de tre som medföljde. Men det är mycket troligt för att vi har mycket gamla element som inte följer standarden idag.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Vi väljer att ge den här termostaten från Moes en 3:a just nu, detta på grund av att vi inte fått elementet att stänga helt (vilket troligen är vårt fel). Sedan så verkar inte alla värden den skickar via Zigbee vara något som den faktiskt skickar ett värde på.

Men för att styra elementet och utifrån priset så verkar den mycket lovande. Så vi kommer troligen komma tillbaka och uppdatera det här testet i framtiden.

Betyg: 3 av 5.

Värt att veta

Vi lyckades som sagt köpa den här på en ”super deal” på AliExpress, men vi ser att det dyker upp erbjudanden då och då. Så är du intresserad av att köpa dessa håll utkik där efter erbjudanden, för dom dyker upp någon gång i månaden.

När du monterar batteriet var försiktig så du inte råkar vrida av plastbiten som sitter över batteriluckan. Det verkar vara ett problem som några har råkat ut för vad vi kan läsa oss till.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttJA2024-02-17
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
På Zigbee2mqtt kan du läsa mer detaljer om TermostatenMoes BRT-100-TRV control via MQTT | Zigbee2MQTT (extern länk)
Vi har tidigare testat TADO som är en liknande lösning med termostat och egen gateway.https://automatiserar.se/tadotermostater/

Loggbok

Senast ändrad:

Kort summering av ändringen – ska rymmas på en sida sedan.

 • 20247-02-17 – Publicerade testet av Moes termostaten.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *