Test av Lidl Smart USB extension lead

I det här testet kommer vi beskriva det vi hittat om grenuttaget Smart USB Extension Lead från SilverCrest. Detta är ett Zigbee 3.0 uttag vi har kört tillsammans med Home Assistant via Zigbee2mqtt under något års tid. I samband med en rea på Lidl så passade vi på att köpa så vi totalt har 3 uttag av den här typen.

Du kommer här hitta allt relevant som finns om det här grenuttaget. Allt från hur vi valt att använda det till hur vi inkluderat det i olika kontrollers.

Grenuttaget från SilverCrest säljs då och då hos Lidl. Priset brukar ligga runt 300kr och funktionaliteten gör den prisvärd.

Sidan senast uppdaterad: 2023-11-26 – Uppdaterade Relevanta länkar med dagens publicerade inlägg

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination med
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Uttaget har tre individuellt styrbara uttag och 4st USB portar för att driva utrustning, dessa är dock inte styrbara via Zigbee.

Vår bild av det här grenuttaget är bra. Priset på runt 300kr är ok med tanke på vad du får för pengarna. För utöver att få tre individuellt styrbara uttag ger den 4 USB-A portar med 2.4A / port och totalt 6A (30w), vilket gör det perfekt i kombination med hemmets andra smarta tekniker. Vi kunde i hallen direkt ersätta 3st USB laddare med detta uttag, så utöver att ha frigjort tre stycket eluttag så kunde vi ta bort en av de två tidigare grendosorna.

På bilden har vi precis ersatt två stycken grenuttag med 3 portar med detta uttag, vi fick ett ledigt uttag på när vi var klar. Han inte riktigt städa bland kablarna innan vi tog bilden… Men det kommer..

Vi har i hallen kunnat koppla Sensibo Air, flic Hub och vår nya dörrklocka/siren på grendosans USB uttag. Därigenom sparat in 3 USB laddare och uttag på köpet. Vilket i sig kostar en slant om vi skulle behöva köpa dom ny.

Men vi har under de år vi kört ett av dessa uttag fått ett uttag som gått sönder. Länk till vår Instagram med film (extern länk). Och den gick sönder på ett sätt som tyvärr inte kändes allt för säkert i och med att den slog på/av alla uttag hela tiden. Nu har de övriga uttagen vi kört inte råkat ut för detta, så det kan ha varit ren otur.

Vi köpte uttaget på Lidl och har i skrivande stund tre av dessa uttag i vårt Home Assistant via Zigbee2mqtt.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

De här uttagen har vi köpt för egna pengar och har inte på något sätt kopplingar till Lidl. Vi skriver detta utifrån vår egna erfarenhet i syfte att hjälpa dig som läsare att avgöra om den här enheten är något för dig.

Funktioner

Uttaget är relativt stort och knappen på grendosan styr alla uttag tillsammans, så det går inte att styra varje uttag för sig utan att använda styrning via Zigbee

Uttaget har tre individuellt styrbara eluttag och kommunicerar via Zigbee. Uttaget rapporterar inte någon effekt, vilket gör att du inte ser hur mycket effekt (watt) inkopplade enheter drar. Något som gör att vissa användningsområden uteblir med den här enheten.

Teknisk fakta

På baksidan av uttaget så finns följande teknisk information på en av de enheter vi kör idag.

Om uttaget hittar vi följande tekniska information

För att inkludera uttaget i en gateway så håller du in strömbrytaren på uttaget i 5 sekunder, efter en liten stund så börjar lampan vid knappen blinka och då är det redo att inkluderas i ett Zigbee nät

InfoBeskrivning / fakta
Tillverkaren är SilcerCrestTillverkaren har rätt stort utbud av enheter.
Modell IAN 383861_2110 SPSZ 3A1modell numret enligt tillverkaren, namnet på lådan är Smart USB Extension Lead
Används med Lidl-gatewayVi har ännu inte testat den med original gatewayen utan kör den via zigbee2mqtt.
Kräver en Gateway för att användas med ZigbeeNormalt beteende för alla Zigbee enheter i stort sett, även om det på vissa går att koppa samman en ljuskälla direkt med tex en knapp.
Statusmeddelande AV / PÅVisas för respektive uttag i appen, dessutom lyser en liten lampa vitt vid de uttag som är aktivt.
Överströmsskydd
Uttagens placering är 45 grader
Trådlöst protokoll Zigbee 3.0
Säker kommunikation med krypteringDetta är en normal del i Zigbee standarden.
USB-A 2.4A / port totalt 6A (30w) max
3-vägs grenuttag 16A / 220-240V ~50 HzVi har inte testat uttaget på mer än klenare utrusning ännu, så osäker på vad som skulle hända om det totalt blev mer än 16A.
Max belastning 3680WTotalt så ska uttaget klara av strax över 3.5kw, vi skulle nog inte köra så mycket på ett enda uttag en längre tid.
Mått ca 6,5 x 4,1 x 35 cmUttaget känns lite större än vad som borde behövas enligt oss, men svårt att avgöra eftersom vi inte öppnat uttaget.
Kabellängd ~1.5 meterVi hittade inte någon information om detta så vi blev tvungen att mäta själv.

Tekniker

Uttagen använder sig av Zigbee 3.0. detta är ett protokoll som är krypterat men ”öppen” standard och kan användas på många olika tillverkares kontrollers. Dvs detta är inte bara ett uttag du kan köra med Lidl-Gateways. Något som gör att du kan byta kontroller i framtiden och behålla enheterna, gäller dock att den nya kontrollern har skapat stöd för att tolka hur den här enheten fungerar.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Som vi tidigare visade så kunde vi ersätta 2 grendosor med detta uttaget. Mycket tack vare att vi hade 3st USB enheter som behövde ström vid trappen. Så vi ser att den här typen av grendosa gör sig bra där det finns ett behov av ström för USB-A, dvs inte allt för mycket effekt.

Med grendosan kunde vi nu ersätta dessa tre USB laddare och spara tre uttag.

Nu behöver vi inte använda uttagen till USB laddare i vårt fall. Men detta uttag ska troligen inte användas för att ersätta din mobils laddare. Eftersom de flesta moderna telefoner vill ha ganska hög effekt och dessutom använder en nyare standard som den här inte klarar.

Lidl grenuttag
På bilden har vi precis ersatt två stycken grenuttag med 3 portar med detta uttag, vi fick ett ledigt uttag på när vi var klar. Han inte riktigt städa bland kablarna innan vi tog bilden… Men det kommer..

Vi har upptäckt att den här typen av grendosa passar bra vid fönster, så har det varit hos oss i alla fall. Ofta är det så att vi har flera olika enheter vid ett fönster året runt, sedan runt jul så ökar antalet snabbt! Att då inte behöva komplettera med ännu ett styrbart uttag för en tillfällig period underlättar.

För att behöva flytta eller koppla bort enheter ställer till det för vissa Zigbee enheter. Ett exempel på enhet som drabbas hårt av detta är Xiaomi Aqara temperatur sensor, den uppdaterar inte sitt nätverk när den enhet den meshar / ”hoppar” via försvinner.

Vid jul så kommer verkligen det här uttaget till sin rätt! Vid ett fönster kan vi nu hantera flera olika ljuskällor från samma enhet.

Nu finns det flera möjligheter att använda uttaget för att styra julbelysningen, i det här fallet så behövde vi inte något mer i fönstret än. Vilket gör att vi kan använda två av de tre styrbara uttagen till ljusstakarna. Hade vi däremot haft behov av att använda uttaget till mer så hade vi kopplat en ”dum” grendosa på ett av de tre styrbara uttagen.

Ljuset på bilden är inte så pass extremt som det ser ut på bilden, telefonen kompenserade över att det var mörkt under elementet där vi placerade uttaget. Nu är det viktigt att tänka på att om det står blommor i fönstret så kanske uttaget inte bör placeras under dessa, risken är att det spills vatten i dessa.

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Vi tycker att det här uttaget fyller ett värde i ett smart hem där det den trådlösa tekniken Zigbee används. Nu förutsätter det att den lösning du har faktiskt stödjer att användas med din kontroller. I vårt fall så var det inte några problem att via Zigbee2mqtt få in detta uttag. Är du fundersam på vilka kontrollers vi själv har testet den med så kan du kolla den här listan.

Positivt

  • Garantiärende hos Lidl var snabbt och vi fick utan några diskussioner ett nytt uttag.
  • Fyra separata USB portar för laddning av enheter, vilket gör att vi kan minska den totala ytan och frigöra tre uttag.

Negativt

  • När ett uttag gick sönder så slog den av / på alla tre uttag med någon sekunda intervall. Tycker detta tyder på någon större miss i designen.
  • Sakar effekt rapportering från uttagen, detta gör att det inte går att ”veta” vad som händer med det inkopplade i varje uttag sedan.
  • USB uttagen är inte styrbara, utan alltid på. Hade varit en trevlig funktion att dessa gick att styra med.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget

Vi tycker att det här grenuttaget löser flera problem, även om vi hade önskat på mer funktionalitet i uttaget. Att den har USB-A laddare gör att vi tycker den är värd fyra stjärnor. Men för ~300kr är det svårt att begära mer funktionalitet. Vi har inte hittat något annat märke som har den här typen av enhet heller. Nu är detta betyg utifrån att vi använder Zigbee2mqtt primärt.

Betyg: 4 av 5.

Hade den haft effekt rapportering och möjlighet att styra USB uttagen så hade den fått 5 stjärnor!

Värt att veta

Uttagen dyker upp på Lidl:s butiker sporadiskt, verkar ofta vara på torsdagar som dom får in nya sortiment. Ibland dyker då smarta hem produkter upp. Så det enda sättet vi vet av att få tag på det är via Lidl:s butiker.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023Halvbra fungerar det via Homey appen.
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttFungerar perfekt.2023-11-25
Home Assistant2023-11-25
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Zigbee2mqtt

Vi upplever som vanligt integrationen med Zigbee2mqtt som helt smärtfritt. När vi hållit in knappen på uttaget i ~5 sekunder så började uttaget inkluderas i Zigbee2mqtt.

När uttaget dyker upp så möts du av en liknande bild. H153P är dock det namn vi manuellt satt på uttaget utifrån vår namnstandard här.

När grendosan inkluderats i Zigbee2MQTT så får du följande information

Vi har inte allt för stora möjligheter att göra något avancerat med uttaget i Zigbee2mqtt, men vi kan nu styra respektive uttag via knapparna nedan. Något som vi väljer att göra inifrån Home Assitant.

I Zigbee2MQTT har du följande möjligheter att styra uttaget.

Home Assistant

När vi inkluderar grendosan i Home så är det från Zigbee2mqtt via integrationen Mosquitto MQTT. Detta gör att vi kan integrera uttaget i flera andra olika lösningar via Zigbee2mqtt.

Homey Pro 2023

Homey har en officiell app för Lidl, vilket verkar lovande ur möjligheten att supporta enheter nu och i framtiden!

Vi valde att testa med följande app från Homeys appstore: Lidl Smart Home App för Homey | Homey ( extern länk )

Direkt när enheten kopplas in så blinkar den rött, vilket innebär att den står i ett inkluderingsläge. Något som gör att du inte behöver hålla in strömbrytaren i 5 sekunder första gången du startar uttaget. När den inkluderats i Homey så dök den upp med följande info:

  • Tillverkar-ID – _TZ3000_1obwwnmq
  • Produkt-ID TS011F

Tyvärr verkar det som att uttaget inte fullt ut stöds i den här appen. Något som vi får kolla mer på i framtiden, vi hade hoppats att detta skulle vara smärtfritt i och med att Appen var från Homeys officiella store. Den enhet som syns på bilden nedanför till höger startar alla uttag och stoppar alla uttag..

Även om uttaget gick att inkludera i Homey Pro 2023 så verkar den inte klara av att hantera mer än ett uttag tyvärr.

Vi testade att inkludera enheten på nytt igen genom att hålla in strömbrytaren 5 sekunder, tyvärr så fick vi då ett meddelande att den misslyckades att lägga till enheten i Homey igen. Den tidigare inkluderingen fungerade dock och inget ändrades med de övriga två uttagen som visade fel på bilden ovan.

Efter att ha testat att lägga till den en tredje gång så gick det inte alls..

Efter att ha testat ännu en gång och fått infon ovan så verkar vi fått bort den från vårt Zigbee nätverk som tänkt.

Nu kan vi återigen testa att inkludera grenuttaget.

Vi insåg nu även att det inte via webbsidan var möjligt att ta bort en enhet helt fast den lämnat nätverket. Något som gick att göra via appen dock. Vi gick vidare till att testa med en annan app nu. Även om den var community och lite äldre ( 3 år sedan den uppdaterades ).

Länk till appen: Tuya Zigbee App för Homey (extern länk )
Även om vi fick in uttaget den här gången helt korrekt så fungerade det inte att styra respektive uttag en och en…

Så vår slutsats vid publicering 2023-11-25 är att detta inte är något som fungerade helt perfekt med Homey tyvärr.
Har du lyckats får grenuttaget att fungera med Homey? tipsa oss gärna på vad vi gjorde för fel eller vilken app vi borde ha valt.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

Vi har ännu inte börjat lägga till någon information på bloggen om detta uttag, men det kommer.

ÄmneLänk
Här beskriver vi hur vi med hjälp av grendosan löser problem med julbelysning och vad vi tänker på när det gäller att skapa förutsättningar för ett stabilt Zigbee-nätverk.Gör ditt Zigbee-nätverk redo för julen! (automatiserar.se)

Loggbok

  • 2023-11-26 – Uppdaterade Relevanta länkar med dagens publicerade inlägg
  • 2023-11-25 – Inlägget sammanställs och publiceras.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.