Test av Zigbee vattenventilen QT06 från GiEX

Den här ventilen används för att starta och stoppa bevattning på gården. Vi har sedan tidigare köpt riktig utrustning från Rainbirld för att ha flera zoner på gården för bevattning. Men vi vill undvika att ha permanent vattentryck till dom via en slang. Därav så kommer den här QT06_2 från GiEX sitta direkt från vårt vattenutkast.

Vattenavstängaren / ventilen QT06_2 från GiEX startade igång direkt.

Sidan senast uppdaterad: 2024-03-24 – Skapat inlägget och börjat testa vattenavstängaren / ventilen med Zigbee2mqtt.

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av våra erfarenheter under tiden vi testade
Bakgrund till recensionenInformation om vad vi hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller det vi skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Lämpliga användningsområdenVart ser vi att den här enheten eller tekniken skulle passa in
Omdömevårt omdöme på det vi skrivit om på sidan
Värt att vetaBra information om saker vi upptäckt under tiden vi testat och skrivit om tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter vi testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
Kompatibla sensorerVilka sensorer har vi testat i kombination med den här hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer vi skriva olika automationer vi skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken vi skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seEn sammanfattning om oss på Automatiserar.se.

Sammanfattning

Enheten känns gedigen och vi har inte något att klaga på (nästa), vi hade önskat att den vänstra sidans gängor var av mässing med. Nu är de av plast och risken finns om man gängar av / på allt för ofta att dom blir slut.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Efter att ha packat upp sensorn och skruvat upp de 4 skruvarna för att komma åt batterierna så var den redo. Ingen instruktion eller manual följde med i boxen, och det finns endast en knapp på själva vatten ventilen.

Utifrån hur andra tillverkare väljer att hantera inkludering i av sina Zigbee enheter så kunde vi ana att det borde basera sig på att hålla in knappen. Något som vi gjorde ett korrekt antagande på. Vi ställde vår hanterare av Zigbee enheter Zigbee2mqtt att tillåta inkludering av enheter och höll in knappen i ca 10 sekunder, den ramlade omgående in i Zigbee2mqtt och exponerade allt korrekt.

Nu visar det sig att den vatten ventilen från GiEX hade mer information än bara vatten på / av. Den rapporterar när vattnet startades och hur många liter den gjort av med, nu har vi i skrivande stund inte kunnat testa om den verkligen rapporterar hur många liter som används.

2024-03-28 – Vi har nu sammanfattat hela testet i en film med. Där skruvar vi upp den och visar den från alla olika vinklar.

Bakgrund till recensionen

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Funktioner

Vad vi kan se så kan den här ventilen skicka information om hur många liter vatten som passerar den. Dock något vi ännu inte hunnit med att bekräfta.

Tekniker

Den övre delen av ventilen har mässingsgängor, något vi hade önskat att den nedre delen på sensorn hade haft med.

Inkludering i nätverket görs genom att hålla in knappen på sidan i ca 10 sekunder. Direkt så börjar den inkludera sig.

Behöver du manuellt vattna och inte har möjlighet att aktivera den via Zigbee så kan du trycka en gång på knappen för att den ska öppna / stänga ventilen.

För att komma igång med ventilen så öppnas baksidan med hjälp av en stjärnmejsel. De 4 skruvarna sitter ganska löst och den medföljande mejseln fungerade bra till detta.

Vi valde att använda oss av 4st varta batterier, redan nu i slutet av mars med en meter snö kvar på gården så valde vi att sätta in batterier. Tanken är att se hur pass mycket batteri som behövs bara för zigbee delen i den här sensorn.

När vi skruvade upp locket till QT06 sensorn så blev vi först fundersam om det inte fanns någon packning mellan lock och enhet. Men det visar sig at den grå kanten runt batterierna är av mjukt gummi. Så den bör hålla vatten och fukt ute från batterierna.

Sensorn levererades med en vit tejp, vi antar att det är teflontejp. Men vi kommer troligen köpa en ny rulle från Sverige eftersom vi inte vet vad det är för typ av material och om det kan vara giftigt på något sätt.

Till ventilen följer följande mässingsdetaljer med. Tyvärr är vi dålig på vad det är för typ av gängor, men storleken på respektive typ ser du på cirklarna under.

Lämpliga användningsområden

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Modell: QT06_2 (extern länk)

Omdöme

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Vi har precis packat upp och börjat testa den så för tidigt att ge något utlåtande ännu ( väntar på våren ).

Positivt

Negativt

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Just nu säger vi en 3:a utifrån att den gick rakt in vår Zigbee2mqtt och den verkar gå att styra enkelt. Återkommer med en uppdatering på betyget när vi kommit igång och testat den med vatten utomhus.

Betyg: 3 av 5.

Värt att veta

Den nedre delen av sensorn är helt i plast, vi hade hoppats att den skulle mässingsgängor även där, precis som upptill på sensorn.

Kompatibla kontrollers och mjukvaror

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqttJA2024-03-24
Home Assistant
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Zigbee2mqtt och QT06 från GiEX

GiEX QT06_2 Zigbee2mqtt
När du inkluderat den här vattenavstängaren så får du följande egenskaper i Zigbee2mqtt

Styrning i Home Assistant

I Home Assistant så finns det möjlighet att starta och stoppa ventilen. Sedan finns det en del smartness som sensorn via Zigbee2mqtt erbjuder. Bland annat går det att välja att bevattna utifrån en mängd vatten, något som vi inte hade tänkt på skulle vara möjligt. Så den här lösningen kan vara ett mycket bra sätt att hålla koll på hur mycket av hushållets vatten som går till gården.

Automationer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Relevanta länkar

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Information om Giex QT06_2 i zigbee2mqttGiEX QT06_2 control via MQTT | Zigbee2MQTT (extern länk)

Loggbok

Senast ändrad:

Kort summering av ändringen – ska rymmas på en sida sedan.

  • 2024-03-024 – Skapat inlägget och börjat testa vattenavstängaren / ventilen med Zigbee2mqtt.

Om Automatiserar.se

Vi skriver på smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör vi för att själv dokumentera vad vi lärt oss om tekniken, samtidigt vi vill dela med oss av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det vi skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Du kan prenumerera på vår blogg via epost. Då får du blogginlägg direkt på din mail och behöver inte hålla koll på bloggen för att få nytt innehåll.

Vill du stötta bloggen? Bjud gärna på en Swish kopp kaffe0705470065 eller spana in de lösningar vi skapat för att underlätta hemma. Alla bidrag går oavkortat till driftkostnader för bloggen och att köpa ny teknik att skriva om. Detta gör att vi är helt oberoende och kan skriva det vi tycker och tänker om produkter och tekniker. Något som vi gjort sedan 2014!

Vill du veta mer om bloggen så kan du läsa på mer om Automatiserar.se här.