Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Vecka 33 – Nyheter inom smarta hem & bloggen

Kategori:

– Taggar:

Det var ett tag sedan jag lyckades få ut ett nyhetsbrev på bloggen. Men här kommer ett nyhetsbrev fokuserat på framtiden på bloggen och upplägget inför resten av året. Att det tagit tid att skapa nyhetsbrev beror på att jag prioriterat att uppdatera inlägg, detta för att ge dig bättre sammanfattningar om olika tekniker jag redan skrivit om på bloggen. I vanliga fall brukar jag även lägga in nyheter från omvärlden i nyhetsbrevet, men just det här inlägget / nyhetsbrevet blev ganska fokuserat på att visa vad som är nytt och berätta att Automatiserar.se snart firar 10 år med en tävling!

Sammanfattning: I det här inlägget kommer du hitta länkarna till alla 30-40 uppdaterade inlägg & mer info om vad som händer under hösten/vintern.

Semester är slut och precis som vanligt så hade jag för många mål och för lite tid på bloggen (behövde vara ”ledig” med). FORTFARANDE saknas inlägget om smart bevattning.. Men jag jobbar på det och hoppas få ut tillräckligt med info för att de ska gå att bygga en sådan lösning själv innan snön kommer.
Sen är frågan om verkligen ”LIFE IS A PIECE OF CAKE” jämt stämmer, måste kanske uppdatera min lösning för automatiskt morgonkaffe för att göra det lite enklare.

En roligt nyhet är att i slutet av September firar bloggen automatiserar.se 10 år, dvs tio år där jag delat med mig av spännande saker inom smarta hem. Kollar jag i backspegeln så ser jag att det blivit mer än 1.600.000 besökare på bloggen på inte allt för lång tid. Säkert många som läst något jag skrivit inom smarta hem de senaste tio åren här eller i något socialt media utan att ha tänkt på att det är från den här bloggen. Jag nämner längre ner att det kommer bli en tävling med priser, så kolla om det är något du vill delta i.

Nu laddar jag för hösten/vintern och hoppas bli klar med några projekt innan snön kommer. Tycker du att jag borde ta tag i något speciellt så hör av dig på några av de kommunikationskanaler jag har här på bloggen, eller via sociala medier om du vill ha en öppen dialog med fler än bara mig.

Nu måste jag även erkänna att den helt automatiska gurkodlingen börjat fallera. Kan inte säga om det beror på att säsongen är slut eller om det beror på att jag har gjort något fel på slutet. Som du ser så börjar bladen ge med sig. Nu har jag utan så mycket ansträngning fått 23st gurkor så helt misslyckat är det kanske inte. Här kan du läsa om mitt försök med att automatisk gurkodling: https://automatiserar.se/odla-gurka-inomhus/

miss med gurkodlingen
Nu under hösten så verkar jag ha kört i diket med mina automationer eller så
är säsongen över för gurkodling uppe i Norrland.
Här är vår automatiserade gurkodling. Allt förutom näring sköts automatiskt.
Under sommaren såg odlingen ut på följande sätt, så helt misslyckat har det inte varit med min automatisering av bevattning och övervakning av närigen.

Troligen så kommer den här typen av inlägg som du just nu läser inte synas i själva bloggflödet. Utan tanken med den här typen av inlägg är att de som vill följa bloggen via mail eller sociala medier får det levererat varje gång jag publicerar något nytt. På så vis blir varje blogginlägg i flödet mer unikt och sammanfattningar eller stora händelser kommer via mail.

Så är du intresserad av att hålla koll på smarta hem så glöm inte att prenumerera på mina nyhetsbrev, det stöttar bloggen och gör att du får en snabb sammanfattning om vad som händer över tid på bloggen.

Youtube kanal med filmer för bloggen

Under hösten kommer jag lägga till mer videomaterial på bloggen. Detta utifrån hur många önskar att få snabba summeringar och visuellt kunna se hur jag gör olika saker i guider. Jag har lagt upp en del saker på Youtube tidigare, men haft svårt att nå ut där. Därav haft svårt att motivera tiden jag lägger på att även skapa filmer. Detta är till stor del mitt eget fel säkert eftersom jag haft sämre utrustning för att filma och fånga upp ljudet. Under sommaren så har jag köpt in bättre saker till detta och hoppas nu kunna höja kvalitén på båda ljud & bild.

Jag köpte en DJI OSMO ACTION 4 (extern länk) samt DJI MIC 2 (extern länk) för att få bra bild och ljud till klippen. Dom köpte jag för egna pengar primärt till familjen för att filma på semester mm. Men i och med att dom är så mångsidiga och verkligen ger bra kvalité så kommer jag använda dom till bloggen med.

Löpande så kommer jag dela redigerade filmer med bättre ljud och bild med innehåll från inläggen jag publicerar (jag lär mig allt eftersom). Jag kommer dela med mig löpande av saker på bloggen i ett av flödena på Youtube, så är du intresserad av att hänga med på vad jag gör på bloggen, kanske kommentera och komma med input innan jag publicerar på bloggen så hjälp mig genom att prenumerera på kanalen och kom med feedback.

Det som är på gång nu på min Youtube kanal är en Svensk ”El klocka”. Där kommer min familj nu se hur elpriset ser ut varje dag på klockan. Målet med testet är att se om vår snittkostnad för el påverkas och om vi mer naturligt undviker att använda mycket el dyra timmar. Här hittar du klockan om du redan nu är nyfiken på vad det är Waltrix klockan Julia (extern länk).

Du hittar min kanal nedan på länken, och som sagt prenumerera gärna på bloggens inlägg.

Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Exempel på två filmer från ett inlägg

Här får du ett exempel på hur jag kommer dela med mig av en teknik för att bättre kunna visa hur den i praktiken fungerar. Jag valde att inte lägga på mitt egna ljud där utan bara text och klipp från de olika kamerorna jag testade.

Ett av de senare inläggen med en billiga åtelkameran för ~ 400kr var ett uppskattat inlägg både på bloggen och som filmen på Youtube, speciellt utifrån bloggens mått räknat. Syftet med den kameran och inlägget var att få innehåll till larm och övervaknings inlägg framöver. Där den här kameran primärt var tänkt för att samla in vad som hänt över tid på en plats som komplement till ett larm. Den skulle kunna sitta runt en sommarstuga eller någon utrustning där du bara vill ha koll på vad har hänt mellan gångerna du varit där.

Den här älgen såg att IR dioderna glöder på natten, troligen det som gjorde att den blev tvungen att stanna upp i skogen och gå fram och lukta på vad det var som satt på trädet.

Om du vill se några olika placeringar och olika årstider så finns det en längre film med nedan, här ser du även hur jag redigerat och lagt till fakta som text i inlägget.

Här är några klipp från när 3 av mina kameror suttit i skogen under olika delar av året. Den roligaste filmen är den uppe i mitten där Oxen går fram och luktar på kameran så det blir en riktig närbild.

Läs mer om åtelkameran här: https://automatiserar.se/kamera-hc801a/

Vad har hänt sedan sist?

Som jag nämnde så har jag uppdaterat en större mängd inlägg på bloggen. Det ska nu vara mycket enklare att hitta intressanta inlägg på bloggen som dessutom är uppdaterade för 2024.

Alla inlägg kommer nu märkas med taggen ”U2024”, så genom att gå in på bloggen via den här länken så ser du vad som är nyligen uppdaterat eller publicerat under 2024.

Nu kommer det sakta med säkert att bli röda trådar mellan olika inlägg där det finns relevans. Du kommer hitta en sammanfattning längst upp i ett inlägg som beskriver det du läser, samt mina egna tankar och reflektioner.

När jag nämner en kontroller så kommer jag lägga med en sammanfattning om den som du ser här om Home Assistant, då kan jag länka inlägg och sammanfattningar så du inte behöver lämna ett inlägg för att se vad för teknik jag hänvisar till.

Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistants nya logga hämtades härifrån: https://github.com/home-assistant/assets/blob/master/logo/
Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

När det gäller att hitta saker på bloggen så kommer jag utöver menyerna jag korrigerat ha liknande block som nedan. Där lägger jag till ny information allt eftersom det skapas eller uppdateras något. Dom kommer jag troligen alltid skicka ut i varje nyhetsbrev just så du enkelt får en bild och några ord som förklarar vad det är. Då kan du snabbt kolla om det är någon någon kategori som verkar intressant och direkt komma till det inlägget inom det.

Uppdaterade inlägg

Nedan är 4 exempel på ”grupperade menyer som bilder”, dom kommer länkas in i olika inlägg och sammanhang med. Vilket gör att det jag ser som relevant eller lämpligt att läsa mer om dyker upp i olika inlägg med. Jag hoppas att det blir mindre letande för att komma rätt sedan.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.

Jag firar 10 år med bloggen Automatiserar.se

Som jag nämnde så har nu Automatiserar.se funnits på internet i 10 år! Det tänkte jag fira med att köra en tävling, redan nu har jag haft kontakt med några leverantörer av smarta hem tekniker som kan tänka sig sponsra till priser. Här måste jag dock avvakta lite innan jag kan säga vad det blir för priser.

Jag funderar på att göra som senaste gångerna jag kört tävlingar. Du som läsare kan skicka in bidrag som sedan justeras och publiceras på bloggen. Något som gör att du som tävlar troligen får dela med dig av din innovation på bloggen, samtidigt är du med och tävlar om priser för din insats.

Läsarna på bloggen är sedan de som beslutar om vad för inlägg som borde vinna. Här har jag försökt med omröstning på sidan, men troligen så kommer jag behöva hålla det på någon annan plats eftersom vi alltid är kreativa när de gäller att få röster, har för mig att ett bidrag fick 100.000 röster ett år helt magiskt, så det är för lätt att fuska om jag gör omröstningen på bloggen.

Vad ska årets tävling få för bidrag?

Reglerna för tävlingen kommer jag skicka ut i ett kommande nyhetsbrev och på mina sociala medier (så följ dom för att inte missa) troligen i början av september. Är du intresserad av att veta mer glöm då inte att prenumerera på nyhetsbrevet eller följa något av mina sociala medier!

Tidigare tävlingar där leverantörer sponsrade med olika smarta hem saker till vinnaren var Telldus Znet Lite, Somfy One, Sensative Stips mm. De slutade i några riktigt bra bidrag i listan nedan, där kan du se hur upplägget sett ut tidigare. Tänk nu på att många av dom bidrag du läser där var tekniker som vi idag kan köpa, men då fanns det inte färdiga lösningar. Så det rör sig snabbt inom smarta hem.

Tycker du det här kan vara en rolig idé eller är borde jag göra på något annat sätt?

Lite tråkigare förändringar på bloggen

Jag har sedan sedan starten 2014 drivit bloggen helt ideellt och på fritiden, vilket är samma som nu dvs helt på fritiden och helt ideellt. Jag investerar dessutom en stor del av min fritid här istället för att se serier eller sånt, men det är mycket för att jag gillar teknik och vill dela med mig av min kunskap.

Sedan starten har jag inte haft en enda annons från Google eller liknande reklambanner på sidan. Jag upplever reklambanners mm som direkt störande, och därav kan jag inte motivera mig att själv göra det på bloggen även om det skulle ge en viss täckning för bloggen. Många läsare har frivilligt valt att stötta bloggen via en donation eller liknande och därigenom gjort det möjligt.

Om du undrar vem jag (Markus) är så har du en kort sammanfattning i blocket nedan.

Markus (jag) har sedan 2014 dela med av mina erfarenheter inom smarta hem på bloggen.
Jag visar hur olika tekniker fungerar, skriver guider och svarar på frågor på mina sociala medier.
Du får ofta en god inblick i vad du kan förvänta dig av en teknik jag testat.
Med mina inlägg hoppas jag att du undviker bottennapp och
snabbt ser om en teknik eller enhet passar dig.
Något som förhoppningsvis besparar dig både tid och pengar.

Automatiserar.se drivs av mig Markus Jakobsson

Jag finns på flera sociala medier, där tar jag ofta emot feedback och svar på frågor.
Där brukar jag även dela med mig av vad som händer mellan inläggen.

Är du nyfiken på vad jag gör just nu? Spana då in det media du själv använder och följ mig gärna där,
Det uppskattas av mig och det motiverar den tid jag på fritiden ideellt på bloggen.

Det jag ska börja med att säga är just stort tack till er som har donerat till bloggen och stöttat driften av den. Det värmer och känns roligt att ni vill hjälpa till att hålla den igång! Det som donerats har alltid används och kommer alltid användas för att driva bloggen framåt och köpa tekniker att skriva om.

Vill du stötta mitt bloggande om smarta hem? Några kr för att täcka driftkostnaden är alltid uppskattat.

Swisha i så fall på: 070547006

Stort tack om du väljer att stötta bloggandet.
// Markus

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)

Tidigare körde jag bloggen i garaget och därav nästan gratis driftkostnad. Men jag upplevde att drifta och underhålla server & blogg tar tid från skrivandet och krävde en massa extra tid. Samt kravet att sidan alltid ska vara uppe var svårt att hålla. Jag behövde dessutom plats för mina andra hobbys som 3D-Skrivare och CNC fräsning, så att avveckla servern som under många år körde bloggen gjorde att jag kunde bygga om racket till ett skrivarskåp.

Nu är det 3D-skrivare och CNC fräs på den yta där jag tidigare körde bloggen, något som gör att mina andra hobbys fått en permanent plats.
jag dokumenterade hela det här bygget i det här inlägget.

Jag valde att köpa tjänsten hostingen hos Loopia för några år sedan för att både få plats och få bättre tillgängligt på bloggen. Något som gör att bloggen har en fast kostnad på några tusen kr om året. För finansiera det så kommer jag testa att lägga till affiliate länkar för att täcka de ökade driftkostnaderna för WordPress, epost, domännamn mm.

Nu kommer du som läser inlägg bara se länkar till ställen där tekniker går att köpa, dvs fortfarande inte reklambanners eller likande utan en tagg. Nu lägger jag länkar till några sidor där tekniker finns att köpa i kombination med inläggen. Några länkar kommer vara affiliate länkar om det går. Det kommer även vara helt vanliga länkar med en tagg på slutet så företag ser att jag länkar till dom.

Nedan är ett exempel på hur det ser ut där en länk pekar mot Amazon.se. Då får bloggen några kronor varje gång någon beställer en enhet via en länk som kommer från bloggen. Vilket gör att du som läsare snabbt hittar något jag skrivit om och samtidigt som du köper där stöttar du bloggen utan att det kostar dig något extra.

LYWSD03MMC

LYWSD03MMC är en Bluetooth display som går att flasha om till Zigbee. Jag har valt
att flasha om de jag använder hemma för att få mesh stödet från mitt
Zigbee nätverk att göra det enklare att placera sensorerna där jag själv vill.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC är ett steg i en riktning där du som slutanvändare
kan besluta om vilken mjukvara som ska köras i sensorn. Något som gör att du över
tid kan uppdatera den med hjälp av open source mjukvara. Nu är detta något som
tillverkaren Xiaomi troligen inte hade i åtanke när dom gjorde sensorn.

Mitt utlåtande

När jag väl uppdaterat mjukvaran i den här sensorn så är det kanske den mest
prisvärda sensorn jag hittat ännu, för ~60-100kr så får du en display som
utöver att den går att byta mjukvara i även fungerar tillförlitligt.

Jag upplever dock att batteritiden är lite sådär tyvärr, med ett ~halvår på den senaste
open source mjukvaran så är det ändå ok. Men det är något att ha i åtanke om du köper
Dom.

2024-09-05 – En rolig nyhet är att StyraHem.se har tagit hem dom här sensorerna,
så nu kan du köpa dom från en svensk sida och snabbt komma igång med dom.

Uppdatera temperatursensorn LYWSD03MMC till Zigbee
Den här displayen passar in
bra i de flesta hemmen
bara den är uppdaterad.

Jag har även börjat vara mer aktiv på sociala medier för att snabbare kunna berätta om vad som händer på bloggen och svara på frågor. Det gör att fler får upp ögonen för sidan och fler leverantörer kan tänka sig att jag utvärderar och publicerar tester på deras hårdvara.

Under sommaren så har jag varit mycket aktiv på Threads. Ett inlägg där fick
verkligen uppmärksamhet under sommaren med över 270.000 visningar.
Det verkade som att många inte viste att IKEA KNYCKLAN fanns. Så följ
gärna mig där med. Jag är rätt frekvent på att berätta vad jag håller på med
på bloggen och berätta vilka trender som är på gång inom smarta hem.

Många som inte viste att IKEA hade en diskmaskinsavstängare med namnet KNYCKLAN.
Över 270.000 visningar för inlägget på min kanal. (extern länk)

Här ser du en annan design för Xiaomi Mi Flora, dvs den hårdvara jag använde för att iaf få 23st gurkor i min automatiska gurkodling.

Xiaomi Mi Flora

Sammanfattning:

Med Xioami Mi Flora så kan du med hjälp av din mobiltelefon och vissa smarta hem kontrollers övervaka status för dina växter. Detta gör att du enkelt kan avgöra om alla förutsättningar är rätt för din växt och optimera din skörd. Xiaomi Mi Flora använder sig av Bluetooth för att kommunicera. Detta innebär att du inte behöver något mer än en mobiltelefon för att se dina växters status.

Vi använder två Xioami MI Flora i vår automatiserade gurkodling och hade troligen inte lyckats utan dom.

Tips och Trix:
  • Med Home Assistant eller Homey så kan du nå dina Xiaomi Mi Flora även när du inte är hemma.
  • När du kopplar upp dig med appen till din Xiaomi Mi Flora så laddas historiskt data ner från din enhet.
    Detta gör att du kan få insikter över tid även om du inte har några smarta hem lösningar.
Med Xiaomi Mi flora så missar du aldrig att vattna igen.

Ett annat exempel är, där det finns länk till Amazon men även till bloggens ”web shop” där det går att beställa mina egendesignade och 3D printade hållare och designer. Något jag försöker göra så prisvärt det bara går, samtidigt som det bidrar till driften på bloggen så den kan rulla på som vanligt.

LYWSD03MMC

LYWSD03MMC är en Bluetooth display som går att flasha om till Zigbee. Jag har valt
att flasha om de jag använder hemma för att få mesh stödet från mitt
Zigbee nätverk att göra det enklare att placera sensorerna där jag själv vill.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC är ett steg i en riktning där du som slutanvändare
kan besluta om vilken mjukvara som ska köras i sensorn. Något som gör att du över
tid kan uppdatera den med hjälp av open source mjukvara. Nu är detta något som
tillverkaren Xiaomi troligen inte hade i åtanke när dom gjorde sensorn.

Mitt utlåtande

När jag väl uppdaterat mjukvaran i den här sensorn så är det kanske den mest
prisvärda sensorn jag hittat ännu, för ~60-100kr så får du en display som
utöver att den går att byta mjukvara i även fungerar tillförlitligt.

Jag upplever dock att batteritiden är lite sådär tyvärr, med ett ~halvår på den senaste
open source mjukvaran så är det ändå ok. Men det är något att ha i åtanke om du köper
Dom.

2024-09-05 – En rolig nyhet är att StyraHem.se har tagit hem dom här sensorerna,
så nu kan du köpa dom från en svensk sida och snabbt komma igång med dom.

Uppdatera temperatursensorn LYWSD03MMC till Zigbee
Den här displayen passar in
bra i de flesta hemmen
bara den är uppdaterad.

Jag har som målsättning att kunna fortsätta driva bloggen utan reklam och helt neutralt. Har du tips på bättre sätt att göra detta eller upplever du att det här är ett dåligt sätt som leder till sämre kvalité på mitt innehåll?

Nästa nyhetsbrev (eller som test på bloggen) kommer du få mer information om ”el klockan” på bilden, samt mer nyheter om vad som händer inom smarta hem i världen.

Under veckan fick jag en ”el klocka” skickad från Waltrix för att kunna visualisera elpriset hemma. Ska bli spännande att se
om det kommer påverka när familjen använder el hemma.

Stort tack för den här veckan och sommaren, hoppas att du fortsätter följa min resa till ett smartare hem.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Taggar:

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.