Bygg en smart trädgårdsbevattning från grunden

Nu har vi äntligen fått tid att börja jobba med bevattningsprojektet ute! Så varför inte Bygg en smart trädgårdsbevattning från grunden när det finns möjlighet! Nu hoppas vi det är fler som har gjort liknande projekt som kan hjälpa undvika några misstag under resans gång. Det här projektet är något som vi vet kommer byggas på allt eftersom teknikerna tillåter.

LOGGBOK – 2023-07-15 – Lägger till en kort film från regnvattentunnan.

Rainbird solonoider
Vi kommer basera stora delar av styrningen av vatten runt dessa Rainbird solonoider.

Det tidigare inlägget där vi automatiserade bevattningen i uterummet har fungerat riktigt bra!

Målet med det här projektet är att nu gå ett steg längre och helt automatisera all bevattning i trädgården. Eftersom vi vet att det finns vissa platser där det finns bevattningsförbud så kommer vi kombinera två tekniker. Vi kommer designa så lösningen kan använda både regnvatten och färskvatten. Där får vi se om det går att använda någon typ av pump om självtrycket inte fungerar.

Vår plan är att använda oss av något som heter ESPHome i kombination med Home Assistant. Men vi har även en plan att kunna använda Homey Pro / Homey Bridge för projektet.

TODO lista:

Skapa en grunddesign över projektet

2023-07-07 – Köp in delar som behövs för att styra allt.

2023-07-07 – Skapa sidan på bloggen ( typ check )

Bygg en smart trädgårdsbevattning från grunden

Med att bygga det från grunden upp så menar vi verkligen det! Vi kommer dock utgå utifrån vissa färdiga projekt för att du som läsare snabbt ska kunna kopiera lösningen utan att behöva precis allt. Finns det intresse så skulle vi kunna göra en inköpslista och peka till något ställe så du slipper göra som vi gjort och jaga delar som passar.

Bilden visar många av de komponenter vi planerar att använda till vårt bevattningsprojekt.

När väl grundprojektet fungerar så kommer vi nog kunna styra allt från Home Assistant, så med hjälp av Frigate så borde det gå att välja när sprinklers borde starta utifrån innehåll från övervakningskameran.

Vi kommer nyttja bevattningsutrustning som är anpassad för att vara ute, dvs den lösning vi tidigare testade med Ikea Knycklan kanske inte var helt anpassad för att vara ute.

Projektplan med Smart bevattning

Vi har sedan starten 2014 byggt en mängd egna sensorer och lösningar. Ofta på grund av att det inte finns någon färdig lösning för det vi vill göra. Men även för att vi vill lära oss allt från grunden upp.

Så det här projektet kommer bli relativt långt, vi har en mängd saker som vi aldrig har hållit på med när det gäller bevattning. Så det ska bli spännande!

Vi kommer uppdatera den här sidan allt eftersom vi får tid att jobba med projektet, så vill du ha koll på när något händer så passa på att prenumerera på den här sidan.

Redan nu har vi en massa bra förutsättningar för att designa egna detaljer med hjälp av både en egen CNC fräs och 3D skrivare. Vilket får oss att tro att det kommer gå att göra precis som vi vill.

  1. Fixa WIFI till gården ( Klart med hjälp av UNIFI AP)
  2. Skapa grunderna för att styra vatten med hjälp av de 5 Rainbird solnoiderna vi köpt. Vi kommer börja med vanlig vattenenslang

Material:

Listan med de komponenter vi väljer att använda kan nog komma att öka allt eftersom vi kommer framåt i projektet.

ESPHome som styrsystem

Vi kommer använda oss av en Esp32 för att hantera styrningen av reläerna. Eftersom esp32 har en mängd portar och dessutom klarar mycket mer så kommer vi efter första versionen lägga till mer funktioner.

Esp32:an kommer styras via wifi helt, så för er som såg den mycket fina monteringen av Unifi accesspunkten så är det basen för vår kommunikation.

På grund av trycket i vår lösning så kommer det vara aktuellt att begränsa vilka rainbird solonoider som kan vara igång samtidigt.

Ikea Knycklan

Troligen så kommer vi tillfälligt styra vattnet ut från huset med IKEA Knycklan. Dels för att vi har bevattnings projektet längst bak på gården, sen har vi vattenutkastet mot huset. Det kommer ersättas sen om projektet blir permanent.

Automationer i Home Assistant

All logik och automationer kommer vi så långt som möjligt hantera i Home Assistant. Där kommer vi skapa en egen sida både för grafer och för att schemalägga bevattningen utifrån väder och vind.

Styra Rainbird solonoider

Rainbird

Den lösning vi idag börjar med har totalt 5st rainbird solonoider. Under starten av projektet så kommer vi använda oss av övergångar från 1″ ner till vanlig vattenslang. Vattenutkastet från huset är dessutom vanlig vattenslang idag.

Att vi väljer dessa övergångar är för att slippa dom hårda slangarna som annars passar 1″ kopplingarna. Blir projektet lyckat så kommer vi troligen gräva ner allt. Och då blir det rätt dimensioner.

Rainbird

De rainbird solonoider vi beställde kräver 24V, men när jag testade dom så klickade dom så lågt som på 8V. Kommer därför testa om det går att driva dom på 12V med den trafo vi skriver om en bit ner.

Skulle det inte gå så får det bli någon stepup buckboost converter 12=>24V. Men hoppas på att slippa det.

Strömmatning till projektet

Matningen blir 12V

Vi kommer använda oss av ett 12v och 8.5 amperes nätaggregat. Att vi väljer 12V är för att vi sedan tidigare har två strålkastare på 12v. Något som gör att vi kan använda två av de 8 utgångarna som blir över på reläkortet. 5 utgångar kommer användas till rainbird solonoiderna.

Vi använder oss av ett färdigt relä-kort som vi tidigare haft till Arduino. Dessa styrs dock av 5v och inte 3.3 som esp32 levererar på pinnarna.

Nu hoppas att det med 3.3v går att styra relä-kortet, då slipper några komponenter för konvertering mellan 3.3-5v.

För att inte överbelasta nätaggregatet så kommer vi beräkna vad varje relä drar och sedan med hjälp av mjukvara hålla koll på den total förbrukningen. Vi kan dessutom använda Wiz strömpluggen för att hålla koll på vilken effekt som används totalt.

Nödstoppen i projektet

Alla projekt behöver en nödstopp!

Att vi väljer att ha en nödstopp är mest för att det ser roligt ut. Men vi kommer koppla logik som gör att vi kan stänga allt som har med projektet att göra om den har en sluten krets. Så en post till esp32:an kommer användas till detta.

Energi övervakning

Wiz wifi strömbrytare

Vi valde att basera vårt projekt på wifi. Så istället för att använda den strömbrytare från Xiaomi Aqara på Zigbee så blev det ett helt nytt uttag från Wiz.

Det fina med uttaget är att det rapporterar effekten. Dessutom har den stöd för matter, vilket vi inte kunde få in den som dock…

Wiz wifi strömbrytare

Det uttaget har vi ännu inte hunnit skriva om eftersom vi ännu håller på att testa om det ger så pass bra uppdateringsfrekvens av energiåtgång som vi behöver. För att se hur det beter sig så jämför vi det med ett z-wave uttag och ser hur båda presterar mot varandra.

Kommer återkomma när vi sett hur bra uppdateringsfrekvens den har. En liten detalj är att i Wiz appen inte visar energiåtgång, något som integrationen i Home Assistant direkt gör.

Regnvattentunnor

Vi fick tag på en ibc tank, så kommer tvätta ur den och har nu beställt kopplingar till den med.

Beställde ett nytt lock till IBC tanken från Amazon, tydligen så är standardmått olika på dessa tankar…

Misslyckad beställning….. suck

Vi kommer använda oss av två kärl för att samla på oss regnvatten och eventuellt så kan vi öppna rainbird solonoiderna så att vi kan fylla på tunnorna med färskvatten vid behov med. Men här har vi ännu inte bestämt om vi ska offra en slinga eller om vi helt enkelt fyller på med samma slang som vi tar ut vatten sen.

Den andra tunnan kommer vi fylla med hjälp av regnvatten från ett tak. Kommer sedan pumpa eller låta självtryck från den fylla ibc tunnan med.

Vi är lite osäker på hur vi ska göra med reningen av regnvattnet som kommer ner till den gröna tunnan.

2023-07-14 – Efter ett kortare skyfall så fick jag bekräftat att det kommer behövas ett filter…

Fick bekräftat att tallen och lövträden hamnar i tunnan… Så ett filter kommer behövas.

Vi vill undvika att få dels mygglarver i den, och vi vill ha den stängd så inga barn riskerar ramla i den eller slänga in saker i den.

3D printade detaljer

Redan nu så vet vi att det kommer bli vissa delar vi endera fräser eller 3D printar, så det är lika bra att skapa en del för det med.

Den första designen blir esp32:an och reläerna, kan vara så att vi fräser och sätter det på en plexiglas platta med. Då kan vi använda mässings distanser medans det är projekt som förändras.

Problem att lösa / Frågor

Eftersom jag designar det här löpande så dyker det upp en hel del funderingar, några av dessa kanske du har svar på?

För att undvika smuts och mygglarver i regnvattentunnan så funderar jag på att sätta ett utkast på stupröret, samt han en helt försluten tunna. Men frågan är om det är ide / behov att även köra filter och pump sen för att flytta vattnet från regnvattentunnan till ibc tanken. Vad säger du, är det värt det eller blir det så pass lite smuts så det inte spelar roll?

När det gäller Esp32:an, är det bäst att ha två olika (utveckling / produktions) esp32? Inser att det här projektet kommer bli komplext över tid och att det kanske är ide att från start ha en att labba med. Sedan ladda upp kod när det fungerar. Hur skulle du gjort?

Ibc tanken kommer stå så solen kommer lysa på den. Är det risk att det blir mycket alger i den om den inte täcks från solen?

Aktiviteter i projektet

2023-07-15 – Nu film om regnvattentunnan. Måste göra ett filter för att hindra smuts från att hamna i tunnan…

2023-07-12 – Fick idag locket till IBC tanken från Amazon, tyvärr så var måtten fel så locket passade inte alls… Så frågan är om det är ide att leta ett nytt lock eller lika bra att printa ett eget..

2023-07-07 – Beställde lock och adaptrar till IBC tanken, avvaktar leverans för dom.

Loggbok

2023-07-12 – Lägger till en fråge sektion, har massor med funderingar som läsare kanske kan ha svar på. Uppdaterar med mer information om vad som är på väg att hända i projektet.

2023-07-07 – Skapar projektsidan och börjar ladda upp bilder och sätta gränser för vad vi vill uppnå med projektet.

Har delat upp de olika momenten som vi vet kommer behövas för att bygga allt.

Övrigt

Har du tips, ideer eller ser något som du vet kommer gå åt skogen, tipsa mig gärna. Just nu är det mycket trial and error när det gäller just vatten delen i projektet.

Gillar du projektet så bjud på en swish ( 0705470065 ) kaffe medans vi kämpar vidare 🙂