Projekt

Vissa projekt har blivit riktigt stora och tagit lång tid att genomföra. Istället för att göra små bloggposter vid varje uppgradering så har vi samlat sidor med dessa här. Vi hoppas att det blir enklare för alla att följa projekt. Tyvärr har vi haft fullt och och projektsidan har inte fått den mängden projekt vi önskat, men vår förhoppning är att den snart ska vara igång igen.

Många av de projekt vi publicerat nedan bygger på små micro kontrollers som ESP8266, ESP32 och Arduino. Men vi har även en hel del projekt med mjukvara.

Vi hoppas du hittar något inspirerande och lärorikt här, och känner du att det inte finns det så bör du kolla igenom vårt arkiv här, för chansen att vi testat eller byggt något till vårt smarta hem tidigare och glömt att publicera det här är stor!

Nu ser inte alla våra projekt så här illa ut som tur är. Men oavsett så löser det behoven vi hade i regel om det blev publicerat på bloggen.

Här finner du projekt för det smarta hemmet. Vi har bland annat Arduino, Esp8266, Raspberry pi projekt. Hela guider, tips, kod på hur du själv bygger dessa.

Här har vi samlat bygg själv projekt vi delat på bloggen.

Vi försöker alltid dela med oss av det vi gör, vilket gör att koden till dom flesta projekten även finns att hämta på våran Github

Direktlänkar:

Internet Of Trädgård (IOT)

Projektet kommer uppdateras löpande med information allt eftersom jag bygger och implementerar, uppskattar feedback och tips.

Projektet kommer delas upp i två spår. Ett spår som baseras på permanent strömmatning. Där kommer jag även förbereda styrning av trädgårdsbelysning inför hösten med, vidareutvecklar då mina gamla Arduinostyrda led-strålkastare.

Det andra spåret kommer gå vidare med ett gammalt projekt från mitten av 2015 som aldrig blev av: “sommarprojekt den smarta trädgarden“. Det baserar sig på 100% solenergi eller liknande energi. Tekniken har dock kommit långt sedan jag skrev början på det projektet. Mest troligt ersätter jag Arduinon med WIFI chippet ESP8266 12E, detta eftersom jag har en aktiv Esp8266 på solcell som snurrat på ett LiFePO4 batteri sedan 2016-12-28.

Länk: Internet Of Trädgård (IOT)

Projekt Regnsensor

Så här ser den nuvarande modellen ut i Fusion 360, stl filen för den finns längre ner på sidan.
Färdig modell av regnsensorn i Fusion 360.

I mitt projekt med att automatisera trädgården insåg jag att en regnsensor behövdes. Bestämde mig därför för att bygga en egen från grunden upp. Den största orsaken till det var för att lära mig mer om 3D utskrifter och CAD. Jag kommer återge utvecklingen av vattenmätaren och de fallgropar jag upptäckt på vägen.  All info för att du sedan ska kunna bygga en kommer finns här. Förhoppningsvis kommer sensorn att utvecklas under en bra tid framöver och delar uppgraderas.

Länk: Bygg en regnsensor

Kom igång med Raspberry Pi för hemautomation

Har nu påbörjathttps://www.automatiserar.se/projekt-regnsensor/ en guide för att hjälpa fler att snabbt komma igång med Raspberry Pi för hemautomation, tanken är att guiden sak innefatta alla steg som behövs för att ”bygga” en egen. Guiden innefattar alla steg som behövs från start till mål. Nu finns exempel för respektive del klart med. Guiden är nu uppdaterad till Jessie med PIXLE (kernel 4.4) – 2017-01-11. Förutom själva RPI installations guiden så fungerar alla steg på Asus tinker board med.

Just nu innehåller guiden följande delar:

  • Installation av Raspberry PI
  • Installation av InfluxDB
  • Installation av Grafana
  • Installation av Mosquitto
  • Installation av Node Red
  • Installation av MQTT Klient på Vera
  • Installation av 3G modem och flöde för att skicka SMS.
  • Installation av Home Assistant (2017-01-13
  • Verifierat och uppdaterat guiden för ASUS tinker board.
Allt detta på endast en RPI!

Länk till guiden – Kom igång med Raspberry pi för hemautomation

Guide – Home Assistant

några av de 500 supportade lösningarna

Har nu påbörjat en guide för Home Assistant. Om jag ska svara direkt på varför jag valde att köra med Home Assistant parallellt med Vera så finns svaret på bilden ovan. Antalet supportade plugins övertygade mig relativt fort, insåg hur mycket tid jag skulle spara med de färdiga integrationer mellan olika system och hårdvaror.

Läs mer: Guide – Home Assistant

Danalock V2 Scandi Bluetooth och Z-wave

Som vi skrev i det här inlägget håller vi på att utvärdera ett Danalock. Jag har nu haft låset monterat i cirka en vecka och även hunnit knåpa på en projektsida. Ni finner projektsidan i länken nedan.

Projektsida för Danalock V2 Scandi

img_0137

Orange Pi Zero som hemautomations sensor

I följande projekt är målet att se hur pass en Orange Pi Zero kan användas för att ersätta bland annat Arduino Uno Rev3, kortet kostar under 50kr, har 4 kärnor och 256Mb ram. Wifi och Ehternet inbyggt, vilket gör att den har mycket stora potential  att lyckas! Strömförbrukningen ligger på 0.120 A ca 0.7W med wifi igång.

Orange Pi Zero VS Raspberry Pi 3

Projektsidan för: Orange Pi Zero istället för Raspberry pi 3?

Solcell och batteri (LiFePO4) med wifi (ESP8266 12E)

Under en längre tid har jag testat en annan typ av batterier kallad LiFePO4 med en spänning på 3.2 volt som standard. Detta är optimalt för wifi kortet ESP8266 12E som kräver ~3.3V. Har kört batteriet till ESP8266 i 14 dagar med över 4000 skickningar med temperatur, wifi signal och tidsåtgång.

ESP8266 12E med LiFeP4 batteri
WIFI sensor monterad i vattentät låda med LiFePo4 batteri.

Läs guiden här: Solcell och batteri (LiFePO4) med wifi (ESP8266 12E)

Raspberry pi som övervakningskamera till Vera

Jag har nu byggt en övervakningskamera till Vera, Innan jag fullt ut han göra detta med Django eller Flask hittade jag ett Open Source projekt ”RPi Cam Web Interface” som gav full kontroll över kameran!

Raspberry PI som övervakningskamera
Raspberry PI som övervakningskamera

Läs guiden här: Rpi som Övervakningskamera till Vera

Projekt Smart Trädgårdsbelysning med Arduino.

I det här projeket kommer jag förklara hur jag byggde smart belysning i trädgården med hjälp av Arduino, relän, ethernet sköld, transistorer och lite annat smått och gott. Detta kommer att integreras med min Vera Lite samt med loggservern. Jag har gjort koden så Arduinon både agerar webbserver och webbklient samtidigt.

Arduino UNO och relä

Läs guiden här: Smart trädgårdsbelysning med Arduino och 12v

Multisensor till Vera med ESP8266

Sensorn bygger på en Node MCU med dubbelriktad kommunikation till Vera eller liknande system som klarar att kommunicera över WIFI. Sensorn innehåller en temperatursensor, rörelsesensor och NeoPixel ring.

Läs guiden här: Multisensor till Vera med ESP8266

Powershell Webbserver för att Logga och skicka SMS via HTTP

Jag har nu färdigställt V1.0 av scriptet jag själv kör för loggning och utskick av SMS. Det scriptet gör är att skapa en webbserver som tar emot och behandlar http kommandon. Detta gör att allt som kan surfa kan skicka information till webbservern. Det är även möjligt att skicka sms via en HTTP url.

ReadLogfile
Exempel på vad scriptet kan göra med uppläsning av loggdata.

Läs mer om det här: Powershell webbserver med loggning och sms funktion

Windows IoT Core

Skapar nu en guide på hur du enkelt kommer igång med gratis operativet Windows IoT Core. Mitt mål är att få mitt loggprogram att fungera på en Raspberry Pi 2, dvs då behövs det inte några licenser för att köra programmet alls.

RaspberryPiIot

Läs guden här: Windows IoT Core Installationsguide

Automatierars egna Windows 10 app!

AutomatiserarAppV4Start

Just appen ”Automatiserar” är gratis och fungerar för tillfället på Windows 10 och Windows 10 mobile, Jag kommer att försöka få igång den på IOT Core med. Mitt syfte med appen var att komma igång med Universal apps i Windows 10 och testa hur publicering i Windows store fungerar.

Läs mer om appen / projektet här: Automatierars egna Windows 10 app!

Arduino Servo sensor till Vera

Har nu börjat med en Servo sensor för att skapa en ny sort sensor till mitt hemauotmationssystem. Målet är att få till en dubbelriktad servo som kommunicerar över http och återrapporterar status till Vera.

Just nu finns grundläggande funktionalitet för att styra servot. Koden för att styra den via Vera kommer inom kort.

POC-Servo

Läs mer om projektet härServo sensor till Vera

Wifi temperatursensor till vera och Thingspeak

Följande projekt är baserat på ESP8266 12E. Målet är att bygga en batteridriven temperatursensor på Wifi som drivas av två AA 1.5v batterier. Just nu klarar sensorn att rapportera direkt till Vera och en http server.

Esp8266

Detta är en Wifi kort med CPU för 20kr! Måtten 24mm X 16mm gör den optimal till mindre projekt.

Läs mer om projektet här: Wifi temperatursensor till vera och thingspeak

WIFI sensorer till Vera

Fortsatte idag med mitt projekt ”Den smarta trädgården”, tyvärr så har det regnat rätt så bra så bevattningssystem kändes rätt så avlägset…

Började därför kolla lite på hur man eventuellt skulle kunna göra för att skicka data trådlöst från gården. Köpte tidigare ESP8266 vilket är en typ av WIFI kort med inbyggd CPU, priset på dessa är ca 100:- på kjell (20 Kr på ebay). Dessa har tyvärr inte använts så jag tog mig tid och började koppla upp dessa mot en Arduino.

Server&Klient

Läs mer om projektet härWIFI sensor till Vera

Solar-Panel-Clip-Art[1]

Vad hände med solcellerna vi pratade om?

Jo men visst har det hänt lite iaf. Vi har skapat en projektsida om det här där du kan läsa allt. Häng med så får du information om solcellsrevolutionen som är här, hur själva inkopplingen fungerar i stora drag, vad du får när du säljer elen, och en fingervisning om vad allt kostar.

Läs mer om projektet här: Solceller och hemautomation

IMG_20150820_172906

Solcellsanläggningen äntligen i drift!

Vi berättar lite om hur anläggningen är installerad och hur det hela fungerar. Häng med för nu blir det intressant!

Läs mer om projektet här: Solceller del 2, driftsättning

Loggning med http

fingerPrint

Jag har nu gjort ett litet program för att logga olika händelser hemma. Jag har valt att nyttja HTTP för att skicka data eftersom EPS8266 projektet kommer att skicka data med http. Syftet med programmet är att få spårbarhet och ett gränssnitt som kan samla data oavsett källsystem (Windows, Linux, Vera, esp8266, Arduino…) . Jag kommer att dela med mig av programmet och uppdatera det allt eftersom jag lägger till funktioner i det

Läs mer om projektet här: Loggning med http

Arduino Mode sensor via Bluetooth

ArduinoModeSensorV2

Syftet med projektet är att få en Mode sensor till Vera med UI7. Kommunikationen sker med hjälp av Bluetooth istället för Ethernet, det är nu möjligt att paketera enheten snyggare samt få den batteridriven. Del 1 av projektet blev klart 2015-05-26.

Kom gärna med idéer eller spinn vidare på den själv.

Läs mer om projektet här: Arduino Mode sensor via Bluetooth

Raspberry Pi 2 Controller med Windows IoT Core + Z-Stick

RaspberryOchZwave

Syftet med Projektet är att både lära mig mer om Windows IoT core, och få en Z-wave controller med Windows för under 1000kr. Orsaken till att jag inte använder Raspbian är att jag vill implementera denna med andra Windows system i hemmet.

Jag kommer att dela med mig av kod, erfarenheter och länkar allt eftersom jag själv lär mig om både Z-stick och Windows IoT Core.

2015-07-30 – Kommer att uppdatera allt detta inom kort eftersom Windows IoT Core nu är släppt och en hel del skiljer sig mot tidigare.

Läs mer om projektet här: Raspberry Pi 2 Controller med Windows IoT Core + Z-Stick

Den smarta trädgården

SmartGarden

Sommaren närma sig och inomhusprojekten övergår mot trädgårdsprojekt. Under tävlingen tidigare i år fick vi fick många önskemål om projekt i trädgården. Självklart måste man ha en smart trädgård om man har ett smart hem! Därför påbörjar vi projekt som riktar sig mot den smarta trädgården.

Läs mer om projeket här: Den smarta trädgården

Hemautomations modul till Powershell

powershell-logo

Orsaken till att jag började skriva den här modulen var att jag bytte från Telldus DUO till Vera, jag hade en hel del script mot Telldus för att skicka information från Arduinos, ville fortsätta med det. Vera hade inte någon färdig Powershell script mot kontrollern. Jag valde därför att skriva en och samtidigt tänkte jag dela med mig av den till fler som kanske vill göra lite mer komplexa saker mot exempelvis Vera. Det finns även stöd för SMS, Telldus Live och mycket mer!

Den senaste versionen som finns nu använder Powershell V5 och laddas hem genom att skriva:  Install-Module -Name automatiserarse

2016-06-21 – Modulen finns nu på Microsoft Powershell Gallery  och har nu helt skrivits om!

Läs mer om projektet här: Hemautomations modul till powershell

Hjälpa Automatiserar.se?

Är du intresserad av att se vad som händer mellan våra inlägg så kan du följa oss på vårt Instagram (länk till vårt Instagram konto), där försöker vi dela vad som händer och är på gång. Är du intresserad av att diskutera eller få tips från andra så kan du gå med i vår Facebook grupp (länk till Facebook gruppen) som riktar sig till alla som tycker det är roligt med smarta hem och automation. Följ och gilla gärna vår sida på Facebook med (länk till automatiserar på Facebook).

Tycker du att du har nytta av denna blogg och alla inlägg som du läser helt utan reklam i mer än 7 år? Du kanske vill bjuda på en kopp kaffe medans vi skriver nästa inlägg? Vi tar gärna en Swish kopp kaffe0705470065 i så fall 🙂

Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.
Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.

Vi försöker tipsa hur du själv kommer igång och automatiserar. Vi kör sidan helt på fritiden och är helt oberoende och gör detta för att det är roligt, vill du hjälpa Automatisear.se, dela, gilla och följer sidan så får vi motivation att göra ännu mer 🙂