komma igång med smarta hem

Är du på gång att starta ett nytt smart hem eller kanske har ett redan? I så fall är den här sidan helt rätt för dig! Här har vi samlat och beskrivit de smarta hem inlägg vi publicerat på bloggen under de sju år vi drivit sidan. Du hittar här allt från grunderna till mer avancerade inlägg om hur du bygger och skapar egna sensorer.

Vi har försökt bygga sidan så grunderna kommer först och i slutet kommer de mest avancerade inläggen. Därigenom hoppas vi att du hittar det ämne du vill utan att behöva läsa saker du redan vet. Vi hoppas att du därigenom får rätt information oavsett vilken nivå du befinner dig på inom smarta hem.

När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna

Vårt syfte med automatiserar.se är att lära oss mer om smarta hem, och vårt mål är att dela med oss av det vi lär oss. Vi driver den här sidan helt ideellt och gör det för att vi tycker det är roligt, så det du läser här är helt och hållit vår uppfattning.

Senast uppdaterad: 2023-01-31Du har väll inte missat den nya serien med Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, där kommer du kunna följa vår resa från inköp ända fram tills du automatiserat ditt hem.

Glöm inte att prenumerera på bloggen, då får du hela inlägg skickat automatiskt till din mail när vi publicerar något nytt.

Att börja bygga ett smart hem kan verka komplicerat, men det är faktiskt ganska enkelt att komma igång. Vi har samlat några saker du kan fundera på på, utifrån den listan kan du kolla vilka inlägg i menyn nedan som känns aktuella sedan för att automatisera mer i dit smarta hem

Vi har gjort en snabb kom igång lista för att veta vad du letar efter:

  1. Bestäm vad du vill automatisera: Först och främst bör du bestämma vad du vill ska vara kopplat till ditt smarta hemssystem. Vill du kunna styra belysningen, temperaturen, lås och säkerhet från din mobiltelefon? Eller kanske automatiskt starta kaffebryggaren varje morgon? När du funderat på det så kan du fundera på vilken teknik det kan kräva och leta inlägg nedan utifrån det.
  2. Det finns många olika plattformar/kontrollers att välja mellan för att styra dina smarta enheter. Tänk på vad du vill styra och välj en plattform som stöder de enheter och funktioner du är intresserad av. Vanliga alternativ inkluderar röststyrning från Amazon Alexa eller Google Home. Sedan är nästa val om du tänker använda Wifi, zigbee, bluetooth & 433Mhs enheter. Det styr relativt mycket vilken lösning du kan välja.
  3. När ska börja köpa smarta enheter, se till att de är kompatibla med plattformen/kontrollern du valt. Det finns ofta en mängd olika märken och modeller att välja mellan, så se till att du får enheter som fungerar tillsammans.
  4. Ett smart hem innebär att du släpper in nätverksanslutna enheter i ditt hem, det är viktigt att se till att de är säkra något som kan vara svårt att veta. Men vi har en hel del tips där. Dom enkla åtgärderna är att säkerställa att du har starka lösenord och uppdaterar enheterna regelbundet för att undvika att de blir sårbara.
  5. Det tar tid: kanske den viktigaste insikten när du ska komma igång eller bygga ditt smarta hem. Allt tar tid, och det kan vara rätt mycket som inte alltid fungerar som tänkt. Vilket gör att du snabbt lessnar om du är inställt på att allt bara ska fungera plug and play.

Så ett tips från oss: Bygg ditt smarta hem i etapper, men se till att ha en tydlig bild redan från start om vad du vill uppnå. Då kommer du troligen välja en kontroller som ger dig stöd för det när du kommer fram till mål.

Meny

Kom igång med smarta hem

Har du nyligen börjat fundera på smarta hem? du kanske inte känner att du vet vad alla förkortningar och ord innebär. Då rekommenderar vi att du kollar igenom vår lista med grunderna i smarta hem. Där har vi försökt beskriva del för del inom smarta hem.

När det gäller att starta upp ett smart hem så är det viktigt att tänka till på vilka faktorer som är viktiga för just dig. Ofta när du letar runt på internet så hittar du någon som gått all in och försöker automatisera allt ( som automatiserar.se ), ytterst sällan så finns tid och ork att ständigt uppdatera och hantera automationerna hemma. Så därav rekommenderar vi att du funderar en och tio gånger vad som verkligen måste finnas i ditt hem, bör du dela upp det i flera etapper? Om du läser igenom grunderna i smarta hem så försöker vi där dela upp det i olika områden.

Ett tips är att fundera vad du tycker är viktigt för just för dig, försöka tänka att allt inte behöver lösas på en gång. Genom att läsa igenom ”Grunderna i smarta hem” så kommer du få en bättre idé om vad som är viktig för just dig.

Vad är ett smart hem?

Det kommer ständigt nya namn och på nästan samma sak: ”smarta hem”, ”hemautomation” och uppkopplade hem. Så länge det släpps ny teknik så kommer det med all säkert komma nya namn för att locka. Men detta är olika namn på nästan samma sak. För att göra ett hem ”smart” behövs det en central enhet som hanterar och sammanställer status på lampor, uttag och sensorer mm runt om i hemmet. Olika kontrollenheter (centrala enheter) ger ditt hem olika förutsättningar. Är du ute efter att styra ljus är en typ av kontrollenhet bra. Medan är du ute efter att få larmfunktionalitet så passar en annan kontrollenhet bättre. Du kanske är ute efter att få en mix av funktionalitet vilket gör en tredje kontrollenhet bättre. I dagsläget finns det inte någon kontroller vi har testat som har allt, det är alltid något vi har saknat eller stöd som inte finns. Detta beror på den inriktning som tillverkaren har valt och vilka enheter dom stödjer. Några satsar på smart belysning medan andra satsar på komfort. Automatiserar.se har testat många av dom populäraste kontrollenheterna och summerat vad dom är bra på, och vad dom kanske passar mindre bra till. Vi skriver ännu en tolkning om vad smarta hem är i grunderna av smarta hem.

Smart belysning

Många som tänker på smarta hem idag tänker direkt på belysningen, vilket kanske är den roligaste och mest visuellt tilltalande sättet att göra sitt hem smart. Men precis som med övriga delar inom smarta hem så finns det en mängd lösningar för samma sak. Inom autoamtiserar.se så har vi valt att styra belysning med hjälp av själva ljuskällan. Orsaken att vi valt att göra så är för att det är ett enkelt sätt att bygga ut steg för steg hemma utan behov av elektriker eller fasta installationer.

Philips Hue startkit

De ledande systemet när det gäller den här typen av belysning i armaturen är Philips Hue och Ikea Trådfri. Vilket är de två fabrikat vi valt att standardisera runt på grund av protokollet dom valt att nyttja, dvs Zigbee , vi har även testat en mängd andra lösningar med. Men vi inser att marknaden rör sig för fort och att installera någon direktstyrning inte går att motivera idag. Men detta är vår utgångspunkt och det betyder inte att det är rätt. Utan det kan vara så att du har andra krav och förutsättningar som motiverar en permanent installation eller andra fabrikat.

Det finns en uppsjö tillverkare som primärt satsar på belysning. Detta är även ett ämne som det går att lägga oändligt med tid på för att få ”perfekt”. IKEA och Philips Hue är de stora namnen när det gäller smart belysning. IKEA:S serie Trådfri är ett bra insteg i smart belysning med en låg kostnad. Medan Philips Hue är i framkant och erbjuder bra komfort och funktionalitet.

Designa ett säkert och smarta hem

När det kommer till att skapa ett smart hem så finns det idag INTE några standarder enligt oss. Detta beror på att ett smart hem inte är en tydlig definition, utan det är ett samlingsnamn. Vad gäller säkerhet så anser vi även att detta är ett område så det sällan pratas om. Därför har vi valt att skriva om hur vi ser att ett ”smart hem” borde designas utifrån både användarvänlighet och säkerhet.

Den design som vi nu förespråkar och bygger vi utifrån de 10+ år kunskap vi samlat på oss under tiden vi skrivit på bloggen. De delarna vi fokuserat på nu är att hela familjen ska uppskatta automationen, samtidigt som den är både robust och säker mot framtida hot. För vi ser att det kommer mer och mer sårbarheter och intrång i smarta hem. Därav är det bra att tänka till på hur dina enheter kopplas upp och konfigureras hemma.

De system vi väljer att automatisera med är följande
De olika system vi kommer använda oss av är följande

Smarta hem och kontrollers

Merparten av alla enheter som styrs i smarta hem utgår från en kontrollenhet, vilket är en enhet som ansvarar för att kommunicera med belysning och uttag. Nu finn det en uppsjö av smarta kontrollers, vissa klar att styra några få enheter. Medans andra klarar de flesta enheter oavsett protokoll. Vill du veta mer om vilka protokoll som finns kan du läsa om vår summering här.

Olika kontrollenheter har olika grad av smarthet, vi har under årens lopp testat en hel del och skrivit både guider, tips och trix och recensioner om dom. Nedan är en väldigt grov sammanställning av dom. Texten på bilden är klickbar och tar dig vidare till mer information om kontrollern.

Smarta hem och röststyrning

När det gäller att skapa bekvämligheter så behövs det nya hemautomationstekniker. Och en teknik som underlättar vardagen på sådan sätt är en röstassistent. Men till kostnaden att du alltid känner dig lite avlyssnad. Med den vetskapen så har vi valt placeringen röstassistenterna i köket och i rum där vi känner att nyttan övervinner känslan att vara avlyssnad.

Inom röststyrning finns det två stora aktörer, det är Amazons Alexa och Google Assistant. Där vi har sett att Google än så länge är den röstassistent som klarar det svenska språket bäst (enligt oss).

Röststyrning är något vi använder mycket ofta i köket. Vi har kombinerat en Googles Nest smarta skärm och en assistent. Med dessa kan vi skapa en timers, få recept upplästa och se på nyheter. Hela familjen uppskattar kombinationen av röststyrning samt en skärm för att presentera resultatet i köket. Vilket gör att vi inte behöver använda händerna och kan fråga efter information samtidigt som vi lagar mat. Dessutom så får vi en skärm där barnen kan ske på barnprogram, och vi se på nyheterna. Genom att koppla till en extern högtalare till en Google home mini via Bluetooth så får vi riktigt bra ljud med när vi vill lyssna på musik från Spotify eller webbradio.

Google Nest Hub, kanske hittat en bugg?
Med en Googles smart skärm så har matlagningen blivit mycket enklare.

Den teknik vi använt oss av på Automatiserar.se kommer från Google och finns både som smart högtalare och som en smart skärm.

Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation
Ljudassistenten Google Home Mini introduceras i min hemautomation

Smarta hem och uppvärmning

Vi har under 2020-2021 börjat testa flera sätt att styra uppvärmningen hemma. Detta genom att styra både luftvärmepump och vattenburen värme. Detta har fungerat över förväntan utan några stora ingrepp. Det vi kan se efter att under ~2 års tid nu hållit på att testa att manipulera uppvärmningen är att oavsett vilken typ av termostat eller uppvärmningskälla vi testat så kräver det ett engagemang om det ska ge en större ekonomisk påverkan. Investeringen av styrning gör att den direkta vinsten kan vara år bort beroende på hur mycket effekt du får.

Vi valde att testa att bygga en egen mjukvarustyrd termostat för att hantera uppvärmningen i garaget och på kontoret med hjälp av belastningen på datorer, detta genom ett projekt som kallades Folding@home, vilket är ett sätt dela ut datorn till forskning efter lösning på sjukdomar. Vi är stolt där att vara den som donerat bland top 26.000 av 2.800.000 (extern länk till folding@home), detta utan att fått någon dyrare uppvärmning!

Tidsbesparande utrusning i smarta hem

Vi skriver väldigt mycket om teknik och saker som går att automatisera och därigenom göra hemmet smart. Men något vi inser att vi sällan nämner något om är hur mycket tid vi sparar med hjälp av all denna automation (när det väl är klart dvs).

Med enheterna nedan så får vi ett renare hem samtidigt som vi sparar tid varje gång vi kör Neato D8:an. Bara i år har Neato D8 städat 1586 minuter och dammsugit 622 kvadratmeter åt oss totalt (dvs ~50 kvadrat / gång). Vilket är tid vi sparat och kunnat gjort roligare saker under tiden. När vi nämner Sensibo Pure så är det i kombination Med Sensibo Air. Vi hanterar styrning av luftvärmepumpen med Sensibo Air och sedan startar vi igång Sensibo Pure automatiskt samtidigt för att cirkulera luften genom filtret.

Smarta hem och sensorer

Under de år vi drivit bloggen så har vi hunnit med att testa en stor mängd sensorer, detta på flertalet av de kontrollers vi testat. Vi har försökt göra en lista över de vi upplever har tillfört mest värde i vårt hem en bit nedan. Som vi nämner i grunderna i smarta hem så är valet av kontroller mycket styrande över vilka sensorer du i framtiden kan använda i ditt smarta hem.

Vi har haft förmånen att kunna testa många typer av sensorer eftersom vi haft så pass många olika kontrollenheter, men det vi kommit fram till idag är att det sällan är en kontroller som klarar alla sensorer på ett driftsäkert och tillförlitligt sätt. Därav bör du fundera på vilka behov du har och därefter granska vilka sensorer som matchar de kraven.

Just gällande sensorer så finns det en mängd sensorer utöver de vi listar ovan. Men vi skulle säga att 2021 så är det zigbee som är det ledande protokollet när det gäller små smidiga sensorer. Men protokoll och sensortyp bör utgå utifrån vilken kontrollenhet du använder dig av.

Top 10 sensorer till smarta hem

Vi har i över 10 års tid använt oss av olika sensorer, under den tiden har vi fattat tycke för vissa sensorer. När vi skapade listan så utgick vi utifrån funktionalitet och stabilitet på sensorer, men även hur pass bra den integrerar med olika kontrollenheter.

Den lista vi poängsatt nedan nu är utifrån de behov och den funktionalitet vi haft behov av i vårt smarta hem. Vi tycker att Aeotec:s sensor med USB laddning är mycket smidig på ytterdörren. Vinnaren är dock vår favoritsensor från Xiaomi Aqara, den fyller de behov vi har av att mäta både temperatur och luftfuktighet, vilket behövs för att mäta om inomhusklimatet är optimalt och att risker för mögel eller att nivån av fuktighet är felaktig.

  1. Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor – Pris, prestanda, form samt funktionalitet gav den första platsen i vårt hem.
  2. Philips Hue – Outdoor sensor – Funktionalitet, lux skala och stabilitet gav den här andra platsen, tyvärr är priset lite högt.
  3. Philips Hue – inomhusrörelsesensor – Funktionalitet, rörelseavkänning, lux skala som uppdateras löpande, temperatur avviker lite.
  4. Aeotec dörr och fönsterssensor – Mycket stabil Z-wave dörrsensor med USB laddning.
  5. Sensative Strips dörrsensor – Z-Wave Smidig dörrsensor som går att montera helt osynligt i dörrar.
  6. Xiaomi Aqara vibrationssensor– Bra funktionalitet, registrerar vibration och tilt vinkel bra.
  7. MarQuants brandvarnare – Priset i kombination med batteritid placerade den här, dock 433Mhz på den.
  8. Sonoff – SONOFF SNZB-03 – Billig rörelsesensor med bra batteritid. Länk till kontroller och sensorer
  9. Xiaomi Aqara rörelsesensor – Billig rörelsesensor, bra batteritid. registrerar även lux vid rörelse.
  10. Philio tech temperatur och luftuktighetssensor – Z-Wave sensor som fungerat mycket bra i kombination med Vera.

Smarta hem och Kameror

VistaCam 700

Under den tid vi drivit bloggen har det blivit en del kameror som testats, och jämför vi en kamera från 2014 med en idag så har det skett en otrolig utveckling. Idag håller vi på att testa en kamera som inte längre behöver IR för att kunna se i mörker! vilket gör att dessa blir svårare att upptäcka för en eventuell tjuv.

Vi kommer inom kort lägga till tips på fler kameror med både 4MP och 8MP upplösning som testats för fullt.

Felsökning i smarta hem

En viktig del i när du bygger och designar ditt smarta hem är att förbereda för felsökning. Genom att tänka till och dokumentera allt eftersom du bygger, samt namnsätter enheter smart så underlättar du framtida felsökning. Vi har även en del tips på hur du felsöker några av de vanligaste kontrollerna här:

Philips Hue startkit

5 tips för bättre Zigbee-täckning och mindre problem

  1. När du väljer att använda Zigbee enheter, tänk på att dessa kanaler även överlappar ditt 2.4Ghz WIFI.
  2. När du bygger ditt Zigbee nät så undvik att stänga inkopplade enheter på strömbrytare, detta påverkar ditt Zigbee nätverk.
  3. Försök i så hög utsträckning som möjligt att minska trafiken på den kanal som du placerar ditt Zigbee på.
  4. Batteridrivna enheter får bättre batteritid om det finns en strömmatad Zigbee enhet i närheten som den kan mesha (hoppa) via.
  5. Det finns idag en begränsning på Trådfri till 50 enheter, medan Hue har en begränsning på 125 enheter. Tänk till på hur många enheter du tror du kommer använda.

Smarta hem och automationer

Följande flöde arbetar jag med för min hemautomation.

Området automationer kan nästan bara stoppas av hur mycket fantasi du har. Vi har under åren automatiserat allt från vardagliga aktiviteter till helt ologiska delar. Att automatisera händelser hemma idag är relativt enkelt, det gäller bara att identifiera vad som är ”triggern” / aktiveringen för en automation.

Är du intresserad av att se olika typer av möjligheter för automationer så rekommenderar vi att du kollar in listan vi har på kontrollers och går vidare genom att klicka på texten. Då kan du läsa i detalj vilka möjligheterna dom erbjuder.

Mer avancerade automationer kräver ofta att information från flertalet sensorer grupperas och analyseras tillsammans. Många kontrollers har stöd för att bygga likande scenarion. Men vi har sett att de mest komplexa automationerna har vi byggt med hjälp av system som Node-Red och Home Assistant.

Med följande flöde hämtas och filtreras temperaturen.
Med följande flöde hämtas och filtreras temperaturen.

Automatiskt morgonkaffe

En av de mest efterfrågade automationerna var att hitta ett sätt att automatisera morgonkaffe, vilket vi gjort i det inlägget på länken nedan. Detta genom att använda en störmplugg som mäter effekt, med den kunde vi få återkoppling om kaffebryggaren var laddad och hur många koppar kaffe den kommer brygga utifrån effektförbrukningen. beräkningarna gjordes sedan genom att analysera och lagra antal watt över en tidsperiod.

Smarta hem och loggning

I det smarta hemmet så händer det otroligt mycket, och många av dessa händelser går att lagra. Genom att lagra dessa händelser så går det att presentera och analysera informationen. Vilket kan lyfta fram värde i ”datat”. Vi har tidigare skrivit om Grafana och influx db, vilket är två av de verktyg vi använder för att lagra och presentera data.

Loggning och grafer är en mycket rolig del när det gäller smarta hem

I inlägget om Ambi Climate så spelade vi in en film där vi visar styrkan med InfluxDB och Grafana.

Filmen kommer starta där Grafana används, du kommer där få se hur vi kan analysera driftinformation från Xiaomi Aqara sensorer och Ambi Climate

Smarta hem och elförbrukning

Det finns idag en mängd sätt att mäta effektförbrukning, både genom att använda strömpluggar och att mäta direkt på inkommande el till huset. Beroende på vilket sätt du väljer så finns det olika lösningar. Nu finns det dessutom flera möjligheter att köpa in tjänster som ger dig information om din aktuella elförbrukning.

ESP32 som energimätare
ESP32 som energimätare

Vi har dock valt att själva hålla koll på vår förbrukning med både IKEA:s Sparnäs och med egna sensorer. Att vi valt dessa sätt till fördel för andra onlinetjänster är mycket på grund av att vi gillar att ha full kontroll på informationen.

Smarta hem och Wifi

Allt mer blir uppkopplat, mer och mer teknik förlitar sig på ett stabilt WIFI, vilket innebär att mycket stannar när WIFI:t slutar fungera. Två produkter vi tidigare skrivit om är Homey och Google Home Mini, båda av dessa förlitar sig helt på ett fungerande WIFI. Däremot så ger Flic Hub möjlighet att själv välja mellan kabel eller WIFI.

TIPS: Vi har haft tillgång till en spektrumanalysator och kontrollerat vad som händer i luften när ditt WIFI krockar med Zigbee kanalerna. Det vi kan säga är: Ta dig tiden och designa ditt 2.4Ghz nätverk korrekt. Neka vissa kanaler där i frekvensbandet och flytta din Zigbee kanal dit. Detta kommer göra så att dina Zigbee sensorer både fungerar bättre och får bättre batteritid!

Wifi och tillgänglighet
Här är en bild över vad som hände i mitt WIFI när jag utförde lite tester

I inlägget nedan beskriver vi både bakgrunden till vårt val av WIFI och hur vi väljer att designa det. Vi har lagt mycket tid på det i inlägget om hur vi väljer att designa vårt smarta hem (https://www.automatiserar.se/smarta-hem-7-0-design). Som du märker i detta inlägg så är det en mängd beroenden mellan olika tekniker och lösningar.

Valet av wifi slutade med RUCUS
De krav vi ställde på funktionalitet och kompabilitet gick lite överstyr och slutade med en RUCUS R550

Smarta hem och ventilation

När det gäller att styra inomhusklimatet så har vi idag inte haft så stora behov (ännu), därav har den enda smarta teknik vi testat där bestått av en Pax Clima badrumsfläkt. Pax Clima gör det den ska och håller nere luftfuktigheten i badrummet. Men appen som styr den kommunicerar direkt med Pax Clima via Bluetooth, vilket gör att vi sällan nyttjat den möjligheten eftersom vi behöver vara i närheten av fläkten. Frågan är om den extra funktionen är värt investeringen, eller om en annan modell skulle varit minst sagt lika bra.

Pax Clima våtrumsfläkt

Projekt inom smarta hem

Vi har under mycket lång tid byggt egna lösningar när vi anser att det saknats några lösningar, dessa projekt har vi samlat på en projektsida, så är du intresserad av att se hur du själv kan bygga sensorer så rekommenderar vi att du kollar igenom projektsidan.

Gillar du att ha kontroll från grunden upp så rekommenderar vi verkligen att du kollar på projektet Home Assitant, med den mjukvaran kan du bygga upp ditt smarta hem som lego, dvs du kan lägga till de delar du är intresserad av.

Bygga sensorer själv

Vi har även byggt en hel del sensorer själva, det kan ha berott på att sensorn fanns inte när vi upptäckte behovet. Det kan även bero på att det är roligt att testa om det själv går. I regel delar vi med oss av det vi kan, vi släpper så mycket kod som möjligt för att du själv ska kunna följa ett inlägg och bygga sensorn själv. Under sidan Projekt på menyn hittar du en lista med alla projekt. Där finns allt från vår regnsensor till ESP8266 och arduinos för övervakning av uppvärmningen hemma.

ESP8266 12E med LiFeP4 batteri
Färdig WIFI sensor monterad i vattentät låda

Smarta hem och 3D skrivare

Som ett steg i att kunna göra snygga sensorer till våra projekt så har vi även skapat en hel del 3D designer. Många av dessa är hållare till sensorer och projekt. Vi kan därför rekommendera att kolla på en 3D skrivare om du är intresserad av att att göra snygga lösningar på sensorer du byggt själv.

Här är en FlashForge Finder med en liten Raspberry Pi kamera för övervakning.
Här är en FlashForge Finder med en liten Raspberry Pi kamera för övervakning.

Att ha möjligheten att designa och anpassa en sensor och därigenom möjliggöra en ”repurpose” öppnar för fler spännande projekt. Vi har bland annat designat en egen regnsensor, men vi insåg att Xiaomi Aqara har en mycket liten och tillförlitlig dörrsensor, så genom att designa om och anpassa en hållare till den så kunde vi nu mäta hur mycket regn vi får på gården utan någon som helst egen elektronik

Många av de designer vi skapat finns att ladda hem från vår användare på Thingiverse https://www.thingiverse.com/ispep/designs ( extern länk ). Bland annat så kan du hämta designen till vår regnsensor som vi bilden på ovan.

Stötta bloggen och köpa hållare

Den här bloggen drivs helt utan reklam och körs för att dela med oss av det vi lärt oss. Detta gör att du kanske slipper uppleva eller får en lösning på ett problem vi skrivit om. Dela, följ och gilla inlägg från oss det är stöttande! Du kanske vill bjuda på en kaffe via Swish på 0705470065 som tack, eller köpa någon hållare för att stötta oss och samtidigt få ut nytta i ditt hem? Men detta är som sagt helt frivilligt 🙂 Vi gör som sagt detta för att lära oss mer och dela med oss av erfarenheter.

Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.
Om du gillar sidan, ge gärna en swish för att visa din uppskattning.

Några av designerna vi skapat blev populära och ofta efterfrågade. Vi skapade därför en sida där det går att köpa dessa hållare utskrivna. Det vi får för dessa hållare återinvesterar vi i nya smarta hem tekniker och drivit bloggen med. Så genom att handla där så stöttar du även bloggen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *