Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Optimera din luftvärmepump med hemautomation

I den här artikeln kommer vi att diskutera olika metoder för att maximera prestandan hos din luftvärmepump. Vi kommer att täcka allt från optimering av inställningar, användning av sensorer, och strategier för att förbättra värmespridningen i ditt hem. Något som på sista raden sparar pengar och i bästa fall inte alls märks i vardagen. I inlägget kommer vi länka till artiklar på bloggen där du kan fördjupa dig om något verkar extra intressant! (Glöm nu inte att följa oss på sociala medier och gilla inlägget om det är till hjälp)

Inlägget senast uppdaterat: 2024-08-08 – Uppdaterad information om sensibo air och inställningar.

Guide: Optimera din luftvärmepump

Jag har under några års tid optimerat mitt hems uppvärmning utifrån flera olika
uppvärmningskällor. Detta har gjort att jag kan spara pengar utifrån elpriset
samtidigt som jag behåller ett behagligt inomhusklimat. Här går jag igenom
vilka tekniker jag använder för att göra detta och vad du behöver tänka
på om du vill göra något likande.

Mitt utlåtande

Är du ute efter att optimera din uppvärmning så tänk på att inte riskera
ditt hem eller sommarstuga genom att göra automationer som riskerar
att göra så ditt hus fryser. Jag har här delat med mig av tekniker som gör
det möjligt att optimera uppvärmningen samtidigt som du håller nere risken.

Med smart styrning kan du minska kostnaden för din uppvärmning. Jag har gjort så under flera år och börjar nu ha en stabil och säker lösning.

Luftvärmepumpar är en kostnadseffektiv och hållbar lösning för att hålla ditt hem varmt och bekvämt året runt. Men med dagens elpriser så är det värt att effektivisera dom ännu mer, dvs utifrån spotpriset med. Så nu utöver att få ut den mesta värmen från din luftvärmepump är det viktigt att optimera den för bästa elpris pris med.

Med hjälp av sensorer så och mätning av olika inställningar så har vi nu optimerat effekten från vår luftvärmepump.
När vi började analysera hur pass effektiv vår luftvärmepump var så hittade vi en mängd saker att tänka på, något som nu gör att vi får ut mer värme till en billigare peng. I vår genomgång om att spara pengar med Hemautomation finns det en mängd andra tips med.

I det här inlägget kommer vi att titta på hur du kan använda sensorer, grafer och hemautomation för att maximera din luftvärmepumps förmåga och få bästa möjliga uppvärmning utifrån en mängd faktorer. Vi har i skrivande stund inte hunnit få med hur du skapar graferna med Homey och Home Assistant (Grafana) i den här serien ännu.

Luftvärmepumpar är en av de mest energieffektiva sätten att värma ditt hem på (eller?), sett till totalpris och installationskostnader dvs (rätta oss gärna om vi har fel), men när vi räknade på Luft-Vatten så hade vi svårt att räkna hem det på en överskådlig tid. och andra dyrare investeringar som bergvärme var tveksamma för oss. Men vi ska vara mycket noga med att säga att allt i det här inlägget ”beror ju på”, det finns en mängd styrande faktorer som du bör ta hänsyn till innan du själv väljer att gå vidare med en uppvärmningsskälla som tex luftvärmepump. Men efter du läst det här inlägget så har du en mängd tips att ta med dig inför ditt beslut eller för optimering av befintlig luftvärmepump.

Meny

Är inte hemautomation och smarta hem mer en rolig grej?
Brister med vår luftvärmepump för automationer
Optimeringsinställningar för din luftvärmepump
Samspel mellan sensorer, grafer och analys för automatisk styrning
Var placeras sensorer för bästa resultat?
Hur ska utblåset på luftvärmepumpen vara inställt?
Lösningen för att få bra effekt från vår luftvärmepump
Vad använde vi för sensorer
Summering och slutsats

Är inte hemautomation och smarta hem mer en rolig grej?

För att skapa intresse och visa att du faktiskt med hjälp av olika tips från vår blogg kan påverka din ekonomi (med hemautomation). Så har vi här visat hur vi själva påverkat vår ekonomi med hjälp av hemautomation och smart styrning.

Det vi ständigt får hör när det gäller smart styrning och hemautomation är: ”Det ger inte någon effekt, det är mer en ”lek” att hålla på med hemautomation”, ”All inköp av tekniken äter upp eventuella pengar du kan spara”. Dessa är nog de vanligaste vi får höra, men det finns många fler..

Som svar på dom två påståendena ovan så säger vi att bilden nedan är vårt resultat av smart styrning. Sen är det fritt att avgöra om hemautomation och smarta hem kan spara pengar. Men för oss har det inneburit en större besparing, och vi hoppas kunna hjälpa dig som läser detta att spara pengar med hjälp av våra tips.

Går det det verkligen att spara pengar med Hemautomation? En bild säger mer än 1000 ord kanske..

Så det vi gjorde för att uppnå detta var att optimera vår luftvärmepump utifrån utomhustemperatur, inomhustemperatur, andra värmekällor och elpriser. Detta för att säkerställa att vi får bästa möjliga pris när värmepumpen körs utan att tappa bekvämlighet. Så utöver att säkerställa att värmepumpen får gå extra mycket när temperaturen ute gör att Cop värdet maximeras, så har vi dessutom optimerat så att vi får ut extra mycket värme när elen är billig. Vi kommer berätta mer om det längre ner i inlägget.

Spara pengar med hjälp av timpris och smart styrning

Så utöver att minska den totala effekten varje månad så har vi dessutom börjat förflytta vår förbrukning till tidpunkter då elen är billigare. Detta resulterade i att vår faktura för enbart el i december landade på 1310 kr. Detta utan att förändra vår vardag nämnvärt. Och ser vi vart alla elbolag är på väg med rörliga priser så verkar det vara något att redan nu börja förbereda dig för smart styrning.

Med hjälp av att förskjuta förbrukning så kunde vi i december hålla nere snittet på det rörliga timpris, vi fick ett snitt på 102,60 öre/kWh. Detta utan att tulla allt för mycket på levnadsstandarden.

Med detta inlägg kommer vi visa hur vi med hjälp av Home Assistant & några sensorer kan analysera hur olika inställningar på vår luftvärmepump gör skillnad. Vi kommer även kunna påvisa hur vi missbedömt hur mycket kraft som behövdes för att förflytta värmen till källaren. Detaljerna om hur allt ser ut kommer sedan att dyka upp i det här inlägget under vintern/våren

Brister med vår luftvärmepump för automationer

Nu ska vi inte klaga på den luftvärmepump vi köpte, den gör det den ska, men vi upplever den som VÄLDIGT krånglig att helt automatisera.

Det är lika bra att vi erkänner att även vi var dåliga kravställare och föll för ”säljsnacket” när vi skaffade vår luftvärmepump.. Nu börjar vi med att nämna det för att sedan i inlägget visa hur vi jobbat runt många av dessa brister och ändå lyckats automatisera uppvärmningen. Men har du koll på detta när du köper din luftvärmepump så blir det troligen mycket lättare att applicera smart styrning.

När det gäller prestandan hos luftvärmepumpar är det viktigt att förstå skillnaden mellan luft-luft och luft-vatten-system. Luft-vatten-system är oftast mer effektiva än luft-luft-system, men det är viktigt att tänka på att båda har sina fördelar och nackdelar. En luft-vatten-pump kommer till exempel att ha en högre investeringskostnad, men det kommer också att ha en längre livslängd och ge en högre prestanda över tid. Men vi valde luft-luft, och än så länge är vi nöjda med valet eftersom vi kan använda luftvärmepumpen för automatiskt kyla huset sommartid.

Som vanligt så upptäcks en mängd saker när vi skulle börja skapar automationer och integrera med våra hemautomationssystem, och även om vi vid inköp av vår luftvärmepump tyckte vi kollade på det mesta och läste recensioner så har vi några saker att tänka på inför ditt eventuella i köp. Något som nu gjort att vi inte kan maximera automationerna på den, men vi har ändå lyckats optimera den helt ok.

Listan med de brister du borde kolla innan du köper luftvärmepump:

  • Piper luftvärmepumpen när den får ett kommando? Går det att stänga ljudet pumpen avger vid mottaget kommando i så fall?
  • Finns det en möjlighet att koppla upp luftvärmepumpen utan någon molntjänst? Risken är att den läggs ner över tid eller att appen för pumpen slutar utvecklas..
  • Finns det wifi till luftvärmepumpen med lokal access och en öppen standard? Här är det mycket dåligt med valmöjligheter när vi letade. Kostar det extra att få wifi?
  • Hur mycket låter luftvärmepumpen vid olika nivåer av styrka?
  • Att med kommandon kunna ställa vilken vinkel utblåset ska ha, dvs inte stega igenom position för position. Detta är en brist som kan göra det svårt att automatisera utifrån olika scenarion…
  • Hur din luftvärmepump hanterar avisning och leder bort eventuellt vatten har en betydande del med. Risken finns för stor isbildning under utedelen. Nu är det däremot något vi har klarat oss helt från ännu (peppar peppar)
  • Placeringen av luftvärmepumpen är A och O när det gäller värmespridning, vi fick en rekommenderad placering och det nämndes att den skulle ”orka” skicka värme till andra våningen med. Något som vi tyvärr inte kan utan en extra fläkt..

Optimeringsinställningar för din luftvärmepump

Det finns en mängd små saker som kan göra din luftvärmepump effektivare.

Har du redan köpt en luftvärmepump eller funderar på vad du ska tänka på så har vi här samlat några av de saker vi gjorde för att optimera driften.

Det första steget i att optimera din luftvärmepump är att säkerställa att inställningarna är rätt. Detta innebär att du behöver veta vad din luftvärmepump är kapabel till och sedan ställa in den för att ge den bästa prestandan. Du bör också överväga den aktuella utomhustemperaturen och elpriset när du justerar inställningarna (mer om det kommer). Något vi hållit på att testa relativt mycket för att undvika problem eller känna att det blir svalt inne.

Genom att optimera din luftvärmepump kan du säkerställa att du får ut så mycket värme som möjligt från systemet och samtidigt minska dina energikostnader, en sak som utomhustemperaturen påverkar hur mycket effekt i värme varje kilowatt verkligen ger.

För att optimera din luftvärmepump bör du först justera inställningarna för att möta dina specifika behov. Dvs du bör ha lite skallkrav och idéer på vad du vill uppnå innan du börjar. I vårt fall var det flera saker, så vi tog en djupdykning i att maximera värdet från luftvärmepumpen. Samtidigt som vi anpassade den med andra värmekällor och parametrar som timpris på el.

Jag valde även att justera element för att hålla nere värme på elementen när luftvärmepumpen kör, detta gör att jag kan ta ut den energi som är mest prisvärd utifrån olika scenarion automatiskt. De vattenburna termostater jag testat än så länge för detta är följande två från Tado och MOES ännu, men tänker troligen testa fler framöver.

TADO Termostater för att styra element.

TADO har ett system för att styra element. Lösningen för att styra
vattenburna element sköter sig själv och har en riktigt bra batteritid.
Sedan publicering av testet så har min termostat fungerat felfritt
och integrationen till Home Assistant har gett mig data och
möjliggjort styrning automatiskt av värme i rummet.

Mitt utlåtande

Jag har under snart 4 års tid använt mig av TADO på ett element i ett rum
där jag ofta vill justera och automatisera värmen. Upplever att det har
fungerat riktigt bra och att batteritiden är riktigt bra. Att den går att
styra via appen och via integration gör den mångsidig. Men det jag
dock är lite skeptisk mot är att det är en molnprodukt, vilket gör att
jag när som helst kan tappa kontrollen över mina enheter om
företaget väljer att ta en annan väg i framtiden.

Nu verkar det dock som att den här lösningen är stabil och att TADO
har hittat en strategi som fungerar för både kunden och dom själva.

Senast uppdaterat: 2024-11-02

Med TADO:s termostater så kan du styra dina vattenburna element
Med TADO:s termostater så kan du välja att sköta det via mobilen eller integrera med ett system som Homey eller Home Assistant.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Zigbee Termostaten Moes för vattenburna system

Moes har en Zigbee termostat för vattenburna system. Med den så kan du
styra hur mycket energi ditt vattenburna system ska skicka ut på
elementet.

Med en variant på Zigbee så kan du vara lugn med att hårdvaran kommer
gå att använda lokalt och utan molntjänster, vilket gör investeringen tryggare än
tex TADO där du är beroende av en molntjänst för att nå dina termostater.

Mitt utlåtande

När jag beställde Moes termostat var det för att utvärdera om det kan vara en
vettig lösning för att ha kontroll över enheten och inte behöva någon
molntjänst för att mina termostater ska fungera.

Jag har haft termostaten på ett element under något års tid nu och kan väll
säga att den kanske inte är i klass med TADO:s termostat. Men den gör det den
ska och när jag väl monterat den korrekt med rätt adaptrar så har den fungerat bra.

Med Moes styrning för vattenburna element så kan du via Zigbee styra dina radiatorer / vattenburna element.
Med Moes zigbee termostat för vattenburna element så kan du även justera termostaten manuellt.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

De styrande parametrarna vi hade att automatisera vår luftvärmepump utifrån

Vi har en mängd faktorer vi väljer att prioritera uppvärmningen utifrån. Eftersom vi har 3 värmekällor så försöker vi ständigt förflytta så den primära källan är den som uppfyller de krav vi har nedan:

  • Elpris över / under ett visst pris.
  • Temperaturen inne över / under en viss nivå.
  • Vilken tid på dygnet det är (under dagen så minimerar vi förbrukning, speciellt då priserna brukar vara sämre)
  • Om vi är hemma eller borta från huset.
  • Om det är kallare än x antal grader ute (för att uppskatta hur stort cop värde/effektiv vår luftvärmepump har)
  • Om pelletspannan stannat eller är dyrt (för att justera ner Tado termostater för att spara så mycket värme som möjligt i pannan)
  • Om det kommer värme från kaminenen (Detta ändrar läge på luftvärmepumpen till Luft från värme).

Listan ovan är några av de faktorer vi prioriterar utifrån när vi styr tekniken hemma, nu kommer vi tyvärr inte visa det i detalj i det här inlägget. Men är du intresserad av att veta precis hur vi bygger upp ett liknande system så bör du gå in och läsa det här inlägget ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”, där har vi i skrivande stund publicerat 3 inlägg. Vi kommer under vintern/våren publicera ett inlägg i veckan där vi skapar en guide som hjälper dig att bygga något liknande vi kör hemma.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.
I den Serie vi skriver nu så kommer vi använda en mängd sensorer och enheter för att visa hur du bygger ett smart hem från start till mål med Homey eller Home Assistant.

Samspel mellan sensorer, grafer och analys för automatisk styrning

Bilden du ser här är en vy för att styra uppvärmning och se hur olika delar påverkas utifrån luftvärmepumpen. Detta gör att vi med Sensibo Air enkelt kan justera manuellt om vi vill med.

En annan viktig faktor för att optimera din luftvärmepump är att använda sensorer, grafer och analyser. Genom att använda dessa verktyg kan du mäta temperaturen inne i ditt hem och anpassa driften av din luftvärmepump för att säkerställa att du får ut så mycket värme som möjligt. Dessa grafer i kombination med dagens timpriser gör att vi kan förskjuta uppvärmningen, och i värsta fall helt förflytta vad som ska vara den primära uppvärmningskällan.

Våra grafer och analyser var till stor hjälp för ta beslut som håller nere förbrukningen på tider då elen var dyr, dvs utan att vi märkte av det.

För att ta din luftvärmepumpsoptimering till nästa nivå kan du använda sensorer som vi, dvs för att mäta temperaturen i ditt hem på olika platser för att se hur pass effektiva inställningar din luftvärmepump har. Sensorerna får samlar in data om temperaturen i olika rum och skickar den till centrala enheter tex (Home Assistant eller Homey). Där analyserar vi sedan informationen och sätter upp regler för styrningen av luftvärmepumpen. Det roliga är att vi kan använda både realtidsinformation & grafer för att lättare kunna analysera vart en förändring ger optimal effekt. Tex se hur temperaturen varierar under dagen utomhus och inne under någon veckas tid, sedan justera inställningarna på luftvärmepumpen för att matcha din användning.

Med grafana kan vi sedan lyfta fram vissa sensorer vi är intresserade av att analysera över tid. På bilden använder vi två typer av sensorer, Xiaomi Aqara temperature sensor & Bluetooth sensorn LYWSD03MMC

Desto mer information vi samlar på oss från sensorer, desto mer korrekta beslut och analyser från grafer. Ett exempel är tex hur vi över tid analyserade hur befintlig uppvärmning av varmvatten läckte energi, något vi nämner mer om här i inlägget om att spara pengar med smarta hem. Just den här delen är om det är värt att investera i en smart varmvattenberedare eller inte.

En av LYWSD03MMC sensorerna sitter i källaren vid skrivbordet, tyvärr så klarade vår luftvärmepump inte att leverera värme hit av sig själv…

När det gäller att få in temperaturerna och insikter från olika rum så använder jag följande tre sensorer nedan i olika kombinationer. Något som gör att jag kan dra nytta av de olika egenskaperna som sensorerna erbjuder.

Sammanfattning av Xiaomi Aqara T1 temperatursensor

Xiaomi Aqara T1 temperatur och luftfuktighetssensor är en
uppdatering av den äldre mycket populära temperatursensorn från Aqara.
Den här har använder sig av Zigbee 3.0 och uppdaterar sin Mesh korrekt

Mitt utlåtande

  • Mycket tillförlitliga värden från sensorn.
  • Uppdaterar sin kommunikation (mesh) vid behov.
  • Uppdateringsfrekvensen från sensorn blir högre när temperaturen eller luftfuktigheten förändras.
Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetsensor T1
Xiaomi Aqara T1 temperature and humidity sensor uppdaterar sin kommunikationsväg korrekt!
Vilket den äldre versionen ej gjorde.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor

Xiaomi har haft den här sensorn på marknaden under lång tid och jag upplever att den ger mycket tillförlitliga rapporteringar.
Att den dynamiskt anpassar sin uppdateringsfrekvens gör att den dessutom sparar på batteriet.

Mitt utlåtande

Jag har nog 22st av dessa sensorer i mitt hem, mycket på grund av att jag upplevde den som en av de bästa sensorerna tidigare.
Nu har den dock en vital brist med att den inte uppdaterar sin MESH, något som dock nya T1 varianten gör. Men med ett stabilt
zigbee nätverk så är det inte ett problem, därav så blev det många av den här modellen för mina projekt.

Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor
Xiaomi Aqara är en
mycket stabil sensor
när det gäller rapport
av temperatur.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Sammanfattning av LYWSD03MMC

LYWSD03MMC är en Bluetooth display som går att flasha om till Zigbee. Jag har valt
att flasha om de jag använder hemma för att få mesh stödet från mitt
Zigbee nätverk att göra det enklare att placera sensorerna där jag själv vill.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC är ett steg i en riktning där du som slutanvändare
kan besluta om vilken mjukvara som ska köras i sensorn. Något som gör att du över
tid kan uppdatera den med hjälp av open source mjukvara. Nu är detta något som
tillverkaren Xiaomi troligen inte hade i åtanke när dom gjorde sensorn.

Mitt utlåtande

När jag väl uppdaterat mjukvaran i den här sensorn så är det kanske den mest
prisvärda sensorn jag hittat ännu, för ~60-100kr så får du en display som
utöver att den går att byta mjukvara i även fungerar tillförlitligt.

Jag upplever dock att batteritiden är lite sådär tyvärr, med ett ~halvår på den senaste
open source mjukvaran så är det ändå ok. Men det är något att ha i åtanke om du köper
Dom.

2024-10-17 – För någon dag sedan fick jag ett meddelande i en kommentar att vissa enheter
börjar komma direkt med firmware 2.1.1_0159, vilket ännu inte går att flasha via webbläsaren bara
utan dom kräver en USB till seriell kabel och lite mer jobb tyvärr.

2024-09-05 – En rolig nyhet är att StyraHem.se har tagit hem dom här sensorerna,
så nu kan du köpa dom från en svensk sida och snabbt komma igång med dom.

Sammanfattningen uppdaterades: 2024-10-17

Mycket billig och mångsidig zigbee och Bluetooth display
Den här displayen passar in
bra i de flesta hemmen
bara den är uppdaterad.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk
Genom att använda dom så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation till 0705470065 om du uppskattar innehålle
t.

För att ta in dessa tre sensorer så använder jag Home Assistant med Zigbee2mqtt, något som har varit en mycket stabil och tillförlitlig kombination för mig.

Sammanfattning av Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

Finns att köpa här:

Raspberry PI 5 är en mycket vettig lösning för att få en helt fristående installation:

Lämpliga tillbehör för att göra Home Assistant snabb & som Zigbee kontroller.

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Källan till bilden är: https://www.zigbee2mqtt.io/
Zigbee2mqtt är en mycket bra mjukvara för att
styra Zigbee enheter.

Zigbee2Mqtt (Z2M) är en mycket aktiv mjukvara som kan
användas för att ta styra Zigbee enheter tillsammans
med andra mjukvaror som Home Assistant

Rekommenderas av Automatiserar.se

Zigbee2mqtt passar bra till följande:

  • För den som vill ha möjlighet att testa många olika tillverkare
    av zigbee enheter.
  • Som en fristående koordinator för Zigbee
  • För den som alltid vill ha möjlighet att köra de senaste
    zigbee enheterna
  • Kräver en del för att komma igång, så tålamod krävs.

Länk till mer information:
https://automatiserar.se/hur-bra-ar-zigbee2mqtt-med-home-assistant/

Optimera prestandan utifrån elpris och temperatur

En av de mest effektiva metoderna för att justera din luftvärmepump är som sagt att använda sensorer, och då inte de som följer med din luftvärmepump (troligen). Vi behövde sensorer som är frikopplade från luftvärmepumpen, några användes för att mäta utomhustemperaturer långt från huset, inomhustemperaturer i olika rum. Den informationen i kombination med förbrukning var viktiga faktorer som påverkade prestandan hos en luftvärmepump utifrån cop värde bland annat. Genom att analysera data från sensorerna, kan du få en bättre förståelse för hur din luftvärmepump fungerar och reagerar i olika väderlekar och temperaturer, samt vad du kan göra för att förbättra prestandan utan att för den delen påverka din komfort.

Den utomhussensor vi valt att använda för att registrera utomhusklimatet till vår luftvärmepump är Philips Hue Outdoor sensor

Och för att sedan se hur effektförbrukningen ser ut så använder vi både en ESP32 med ESPHome (räknar pulser och finns på grafen nedan) och en Tibber Pulse P1 vilket läser data direkt från elmätaren via Han porten.

Just den här grafen är från en esp32 idag, elpriset var ~30öre / kWh, vi har då valt att maximera nyttjandet av luftvärmepumpen eftersom det var nollgradigt ute.

I dagsläget så har vi inte gjort någon helt vetenskaplig beräkning på hur utetemperaturen påverkar effekten på luftvärmepumpen, men desto mildare det är ute desto större blir cop värdet. dvs 1kW in kan ge ~4kW värme i bästa fall. Något vi tar i beaktning när vi styr utifrån elpriset. Vi kommer gå in mer i detalj om det i vår serie ”Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey”

Tips: Vi har tidigare skrivit om hur du kan spara energi och pengar med hjälp av hemautomation.

Smart styrning av luftvärmepumpar

Sensibo Air
I vår automation är det Sensibo Air som står för kommunikationen till vår luftvärmepump. Men det finns pumpar som har wifi och därav inte behov av den här typen av enhet.

För att styra luftvärmepumpar så finns det en mängd olika märken och tekniker, nu har vi själva ”missat” en del när vi skulle köpa vår luftvärmepump. Men är du i tankarna på att köpa in en luftvärmepump så har du möjlighet att kontrollera så din enhet går att styra med den enhet du själv känner är aktuellt. Det finns idag en uppsjö tekniker för att just styra luftvärmepumpar utan att koppla in något alls. Detta har sina fördelar, men även en del nackdelar. Något vi kommer återkomma till..

Styr din luftvärmepump med Sensibo Air

Under flera år har jag nu använt mig av Sensibo Air för att styra min
luftvärmepump från Fujitsu. Sensibo Air agerar som en fjärrkontroll
och kan via IR skicka koder till olika modeller av luftvärmepumpar.

Modellen av luftvärmepump du vill styra ställer du in via appen
i telefonen. Något som är mycket positivt med Sensibo är att dom
har gjort det mycket enkelt att integrera mot andra system som
Home Assistant och Homey via deras API.

Mitt utlåtande

Jag har tyvärr en luftvärmepump som ej är uppkopplad så hade behov
av en smart styrning via IR. Sensibo Air är den lösning jag valt att köra
eftersom den har ett fin API som Home Assistant kan integrera mot. Detta
gör att jag nu styr min luftvärmepump utifrån elpris utan att behöva byta
den.

Är du ute efter en lösning för att komma åt en äldre luftvärmepump så
är Sensibo Air en vettig lösning även om du bara vill använda mobilen.

Smart styrning för luftvärmepumpar
Med Sensibo Air så kan du enkelt se temperaturen vid din luftvärmepump och justera luftvärmepumpens inställningar via mobilen eller annat smart system.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Tyvärr har vi en stor brist med vår luftvärmepump, och dessutom inte lust att köpa deras egna styrning för att få wifi (mer än 1500kr!). Detta innebär att vi inte kan styra vilken vinkel utblåset ska ha från luftvärmepumpen med exakt säkerhet, utan man ställer den genom att skicka kommandon allt eftersom. Något vi nu gör med hjälp av Sensibo Air, vi testade även Ambi Climate men fastnade inte för den. Men med hjälp av den och Home Assistant styr vi nu.

Skulle du nu efter att ha kommit hit tänka att det verkar komplicerat med all den här tekniken? I så fall kan du vara lugn, för du kan börja steg för steg och allt eftersom fördjupa dig inom smarta hem. Ett tips är att här i lugn och ro läsa om de områden du tycker verkar intressanta i vår komma igång med smarta hem guide.

Ett tips är att här i lugn och ro läsa om de områden du tycker verkar intressanta i vår komma igång med smarta hem guide.

Sedan för styrning av luftvärmepumpen använder vi en Sensibo air, den är det centrala i vår lösning för att hantera vår luftvärmepump. Sensibo Air är ”fire and forget”, dvs den skickar ett kommando via IR till luftvärmepumpen. Men får inte någon feedback att pumpen förstod vilket kommando som skickades. Men det löser vi med alla sensorer runt om den 🙂 Nu kommer vi i framtiden kolla på att gå mot en ESP32 lösning utan koppling till molnet. Länken ovan går in i detaljerna på Sensibo Air. Vi har även testat Ambi Climate en del, men vi fastnade för Sensibo Air.

Just när det gäller tekniker som använder IR och ”fire and forget” är det inte ett problem så länge något är hemma, då märker du om det blir för kallt eller varmt över tid. Men skulle det vara i en sommarstuga så är det mindre roligt att komma dit och se att de kommando du skickat inte tagits emot av pumpen. Nu brukar många av dessa IR kontrollers även ha en inbyggd temperatursensor som ger dig den aktuella temperaturen.

Den Xiaomi Aqara som sitter under räcker framför vår luftvärmepump reagerar väldigt bra på svängningarna i temperaturen från pumpen. Vi fångar där när luftvärmepumpen slutar leverera värme, tex vid uppnådd rumstemperatur eller avisning. Nu körde vi 30 grader eftersom elen var nere på 30öre / kWh när inlägget skrevs.

Ett sätt att kunna avgöra om pumpen lyckats är att analysera temperaturen framför luftvärmepumpen. Vi kör Xiaomi Aqara för det (bild ovan), men det skulle fungera med Sensibo Air med, där får du temperatur från enheten i appen med. Du kan dessutom placera den extra sensorn så den får luft från pumpen en bit bort, något som gör att du där kan granska om din inställning tagit efter en stund.

Sensibo Air room sensor
Sensibo Air rumssensor

Nu är det här något vi valt att lösa permanent genom att placera en Xiaomi Aqara sensor under ett räcke rakt framför luftvärmepumpen. Detta gör att vi redan efter några minuter får feedback på att temperaturen ökar efter att vi startat heat. Som en adderad faktor har vi både pulsräknare & läsare för HAN porten på elmätaren. Detta gör att vi även på elförbrukningen centralt kan se att kommandot togs emot.

Xiaomi Aqara V2 monterad under ett räcke.
Xiaomi Aqara temperatursensor monterad under ett räcket. Just den här hållaren Aqara sensorn sitter i är något som vi tagit fram på bloggen

Var placeras sensorer för bästa resultat?

Placeringen av sensorerna är rätt avgörande för att säkerställa att du får rätt mätvärden av temperaturen. För bästa resultat så bör sensorerna placeras på centrala platser i rummen, du får då en bra överblick över den genomsnittliga temperaturen i varje rum. För att undvika felaktiga mätningar bör du undvika att placera sensorer i närheten av fönster eller dörrar, eller i närheten av stora värmekällor. Men att placera en sensor i närheten av uppvärmningskällor ger dig en mängd nya förmågor, så vi kommer komma tillbaka till det lite längre ner i inlägget.

Bilden nedan är den planlösning vi har (lidar scannad med Neato D8 dammsugaren), vilket gör att en luftvärmepump är svårplacerad och den optimala placeringen enligt installatören var i hallen. Något vi höll med om eftersom övriga rum skulle den inte kunna köras i hur som helst.

Nu har vi dåligt med bilder på planskisser på huset, så vi tog scanningen från vår robotdammsugare Neato D8, den röda ringen är placeringen av luftvärmepumpen.

Det är också viktigt att du flyttar runt sensorerna under tiden du trimmar in din luftvärmepump. Genom att göra detta kan du säkerställa att du får rätt mätdata och kan justera driften av luftvärmepumpen för att ge den bästa prestandan. Vi fick montera sensorer både vid golv och tak för att förstå hur luftflödet tog sig genom huset vid olika scenarion.

För att optimera mätdata från sensorerna bör du leta de optimala platserna, det vill säga där de kan mäta luftvärmepumpens prestanda på ett effektivt sätt utan att påverkas allt för mycket av omgivningen på ett negativt sätt. En bra plats att börja är på den våning där luftvärmepumpens inomhusdel är placerad för att få en bra mätning av värmespridningen i ditt hem. I ett senare skede så börjad vi även mäta in hur det såg ut med värmespridningen i källaren.

Medan vi letade det ”optimala inställningarna” för just våran luftvärmepump så använde vi 5st Xiaomi Aqara sensorer med olika placeringar. Vi fick flytta runt dom en hel del innan vi hittade platser som gjorde att vi snabbt fick feedback från luftvärmepumpen. Vi har nu en Aqara sensor rakt framför luftvärmepumpen under räcket. Detta för att i realtid veta vilken temperatur som vår luftvärmepump levererar.

Så att montera en sensor precis framför din luftvärmepump (om möjligt) och en uppe där luftvärmepumpen tar in luften den ska värma gör att du kan logga hur pass bra värme din luftvärmepump genererar, och när pumpen närmar sig den inställda temperaturen.

Genom att ständigt få temperaturen från luftvärmepumpen in i Home Assistant så kan vi snabbt se om något felar.

Som vi nämnde ville vi även få koll på när vi eldar i kaminen uppe, något som då ska få luftvärmepumpen att växla från värme till att bara sprida luft. Därför har vi satt en temperatursensor direkt till vänster om kaminen vid taket och golvet. Detta gör att vi direkt när det börjar komma värme från kaminen kan växla läge på luftvärmepumpen.

För att se när temperaturen i köket börjar minska från kaminen så har vi en sensor vid taket och en vid golvet (till vänster i bilden).

Med allt detta så kan vi fångar vi upp en mängd scenarion och veta när något omgivande påverkar våra resultat. Typ kamin, pelletsbrännare. Detta är nu styrande faktorer som gör att vi kan hantera inställningarna på vår luftvärmepump.

Hur ska utblåset på luftvärmepumpen vara inställt?

Vi har sett mängder med åsikter här, så vi kanske får bidra med en mer objektiv vy. Svaret är: DETTA ÄR HELT BEROENDE PÅ DIN PLANLÖSNING OCH DITT KRAV. I vårt fall så kom vi fram till att rakt ner var det bästa för att undvika att pumpen för snabbt registrerade ”uppnådd” temperatur.

Som vi nämner så har vi laborerat och testa olika inställningar på utblåset. Och utifrån det vi läst på forum så finns det 1001 olika tankar här. Och vi tror inte att vi vet bättre än dom. Men när vi började fundera så bör planlösningen och den effekt du söker vara helt avgörande. Vi har backat vårt uttalande med flera tusen mätpunkter från flera sensorer, så vi chansar inte när vi säger att det är det optimala i vårt hem.

För i vårt fall så har vi behov ibland att värma källaren samtidigt som vi vill få ut värmen på första våningen. Något som installatören garanterade skulle fungera med den placering som gjordes med vår luftvärmepump från Fujitsu… MEN efter att ha upplevt att det sällan blir skillnad i källaren så började vi logga hur de skiljde sig innan / under / efter vi kört luftvärmepumpen.

Med en fläkt i källaren så lyckas vår pump trycka ner värme i källaren.

För den placering vi fick av pumpen innebar att vi blåser en del luft mot köket och resten som skulle ”studsa” på väggarna mot de övriga rummen skapade ett problem med effekten från pumpen.. när vi kör auto swing på utblåset, då går inte luften ut ur rummet nog fort och pumpen upplever då att det är ”rätt” temperatur, även om det i övriga huset inte gjort någon nämnvärd skillnad…

Så genom att sätta en Xiaomi Aqara sensorer precis till vänster om luftvärmepumpen vid taket så får vi in den temperatur som luftvärmepumpen registrerar med. Vilket efter en väldigt kort stund med läget auto swing på utblåset gjorde att det var 23-24 grader där, och vi hade ställt in den att köra upp huset till 22 grader. Nu innebär det att alla temperaturer upp till 27-28 grader i stort sett blir klart direkt pga att luften inte går ut ur rummet…

För lyckas få ner värme till källaren så testade vi lite olika sätt. Men den enda lösning som tyvärr fungerade var att ställa en golvfläkt nedanför trappen (vilket inte är hållbart, så vi kör inte så). Men genom att den trycker upp luft genom trappen så kunde vi skapa ett drag som fick värmen från luftvärmepumpen att hitta runt i källaren. Detta är dock något vi kan nyttja vid de tillfällen vi inte ska vara hemma. Observera att det sitter en Aqara sensor där trappen svänger med, vi fick placera en sensor där för att med hjälp av data lyckas rikta fläkten ”optimalt”.

Lösningen för att få bra effekt från vår luftvärmepump

För att lyckas med att få luftvärmepumpen att inte för snabbt registrera uppnådd temperatur så har vi fått rikta den så rakt ner som det går. Detta gör att vi får någon typ av drag från rummen runt om och att värmen uppe vid pumpen inte når den angivna temperaturen för snabbt. Detta har gjort att vi fått öka från 22 grader upp till 24 grader för att undvika att pumpen för snabbt uppnått ”önskad temperatur”, det här skulle vi haft svårt att trimma in utan att veta vad den faktiska temperaturen vid taket är.

Vi har en sensor till vänster om luftvärmepumpen för att se när luften pumpen drar in har ”önskad temperatur”

Nu beror detta säkerligen på vår planlösning och är garanterat inte så du får bäst effekt ur din luftvärmepump. Men med hjälp av teknikerna och placering av sensorer så kan du garanterat öka effekten och maximera värme spridningen från din luftvärmepump.

Vad använde vi för sensorer

Vi nämner här de primära sensorer och enheter som har varit inblandad i inlägget, men vi kommer inte gå in alls i detaljer här, utan de kommer att dyka upp i den guide vi hänvisar till (Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey), men för att du ska se lite hur dom ser ut så lägger vi in namn och bild här.

Sammanfattning av Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

Finns att köpa här:

Raspberry PI 5 är en mycket vettig lösning för att få en helt fristående installation:

Lämpliga tillbehör för att göra Home Assistant snabb & som Zigbee kontroller.

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Gillar du däremot att få det mer färdig så kan någon modell av Homey vara att föredra.

Sammanfattning av Smarta hem kontrollern Homey Pro 2023

Jag har under nästan ett års tid nu använt mig av Homey Pro 2023 för olika scenarion hemma. Homey pro 2023 är mycket enkel att komma igång med och har
stora möjligheter när det gäller mer avancerade automationer med. Detta tack vare Advanced Flow vilket ingår.
Är du en person som gillar nyckelhålsfärdiga lösningar så kan Homey Pro 2023 vara ett vettigt alternativ.

Homey är en lösning som lämpar sig för den som gillar nyckelhålsfärdiga lösningar, men utan att tappa möjligheterna till de riktigt avancerade sakerna.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt mig av Homey och upplever deras mjukvara och app som kraftfull. Jag har stor erfarenhet av ett system
som heter Node-Red för att göra smarta flöden via så kallade block. Advanced Flow påminner mycket starkt om detta men på ett mycket enklare sätt,
redan efter några minuter var jag igång och skapade avancerade scenarion som skickade notiser till min telefon.

Athom Homey blev dock uppköpta till 80% 2024-07 av företaget LG, så frågan är om detta kommer påverka framtiden för Homey. Men i Oktober 2024
så har jag ännu inte märkt av några skillnader utifrån uppköpet.

Homey pro 2023 är en mycket mångsidig och kaftfull lösning som ger dig stora möjligheter att automatisera ditt hem
Med Homey Pro 2023 ingår
Advanced Flow och du
kan köra access direkt mot
den utan molntjänsten.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Homey Bridge – En billig kontroller.

Homey Bridge är en billig kontroller, den har dock
en del begränsningar som du bör tänka på innan du
väljer den här lösningen

Homey Bridge passar bra till följande:

  • Som en enkel lösning att komma igång med.
  • I en sommarstuga där du har internet access.
  • För nybörjare inom smarta hem.
  • Som Antenn till Homey Pro 2023.

Länk till mer information:
https://automatiserar.se/vad-ar-athom-homey-bridge/

Home assistant har en extern Zigbee enhet. Vi valde Sonoff 3.0 och Zigbee2mqtt.

Källan till bilden är: https://www.zigbee2mqtt.io/
Zigbee2mqtt är en mycket bra mjukvara för att
styra Zigbee enheter.

Zigbee2Mqtt (Z2M) är en mycket aktiv mjukvara som kan
användas för att ta styra Zigbee enheter tillsammans
med andra mjukvaror som Home Assistant

Rekommenderas av Automatiserar.se

Zigbee2mqtt passar bra till följande:

  • För den som vill ha möjlighet att testa många olika tillverkare
    av zigbee enheter.
  • Som en fristående koordinator för Zigbee
  • För den som alltid vill ha möjlighet att köra de senaste
    zigbee enheterna
  • Kräver en del för att komma igång, så tålamod krävs.

Länk till mer information:
https://automatiserar.se/hur-bra-ar-zigbee2mqtt-med-home-assistant/

I skrivande stund så kör vi ett nät med nästan 120 Zigbee sensorer på en Sonoff Zigbee 3.0 usb dongel.


Xiaomi aqara för att i realtid kunna se ändringar av temperatur. Monterade på strategiska platser. Totalt 5st sensorer runt värmepumpen och i rummen runt om.

Sammanfattning av Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor

Xiaomi har haft den här sensorn på marknaden under lång tid och jag upplever att den ger mycket tillförlitliga rapporteringar.
Att den dynamiskt anpassar sin uppdateringsfrekvens gör att den dessutom sparar på batteriet.

Mitt utlåtande

Jag har nog 22st av dessa sensorer i mitt hem, mycket på grund av att jag upplevde den som en av de bästa sensorerna tidigare.
Nu har den dock en vital brist med att den inte uppdaterar sin MESH, något som dock nya T1 varianten gör. Men med ett stabilt
zigbee nätverk så är det inte ett problem, därav så blev det många av den här modellen för mina projekt.

Xiaomi Aqara temperatur och luftfuktighetssensor
Xiaomi Aqara är en
mycket stabil sensor
när det gäller rapport
av temperatur.

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Philips hue outdoor sensor som utomhus sensor, längst in på gården för att undvika eventuella värmeläckage från huset till sensorn.

Philips Hue Outdoor rörelsesensor

Philips Hue Outdoor motionsensor fångar rörelse, temperatur och ljus. Det är en Zigbee
enhet och drivs med vanliga AA batterier, vilket ger den en mycket lång batteritid.
Det går att ställa tre olika nivåer på känslighet för rörelse. Använder du
dessutom sensorn med en annan kontroller än Hue:s egna så kan du
få temperatur och ljus som data från sensorn med.

Mitt utlåtande

Jag får ofta frågan om en vettig rörelsesensor för utomhusbruk.
Ofta brukar jag svara att Philips Hue Outdoor sensor är ett mycket bra alternativ,
den ger utöver rörelse även även ger temperatur och ljus som data via Zigbee.

Jag har under många år använt mig av den här sensorn som en del av mitt smarta larm. Den
fungerar mycket tillförlitligt och ger mig ett perfekt skymningsrelä på köpet eftersom
den registrerar ljus löpande och mycket frekvent. Som en extra bonus så får
jag även temperaturen utomhus med hjälp av sensorn. Ljus och temperatur verkar
dock inte fungera med Hues egna brygga utan kräver tex en Homey eller liknande.

Philips Hue outdoor motion och temperatursensor med skymningsrelä.
Jag upplever att Philips
Hue outdoor sensorn
är perfekt som en del av
ditt smarta hem om du har ett behov av utomhussensorer med ljus, rörelse och temperatur.

Länk till inlägg

Finns att köpa här:

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

För att sedan kontrollera hur förbrukningen rör sig så använder vi esphome med en pulsräknare & Tibber pulse p1.

Med Tibber pulse P1 så läser vi av Han porten direkt i elmätaren.

Sedan för styrning av luftvärmepumpen använder vi en Sensibo air, den är det centrala i vår lösning för att hantera vår luftvärmepump. Sensibo Air är ”fire and forget”, dvs den skickar ett kommando via IR till luftvärmepumpen. Men får inte någon kvitenns att pumpen förstod vad som hände. Men det löser vi med alla sensorer runt om den 🙂 Nu kommer vi i framtiden kolla på att gå mot en ESP32 lösning utan koppling till molnet i framtiden.

Sensibo Air
Sensibo Air är en rätt enkel enhet som har har fungerat utan problem sedan vi började testa den, och tro oss vi har testat den!

Summering och slutsats

För att avsluta det här väldigt långa inlägget om hur vi analyserar och optimerar vår luftvärmepump så kan vi säga att idag sköter det här sig relativt självgående. Ibland kan vi uppleva att det känns lite svalt, men då har vi endera accepterat det eller korrigerat temperaturen och tagit den extra kostnad det innebar vid tillfället.

Vi kommer lägga till mer fakta i inlägget så fort vi hunnit en bit längre med de guider vi just nu skriver på. Så var lugn, det kommer mer detaljer just runt optimering av luftvärmepumpen. Du kanske har några bra tips att dela med dig om?

Men är du intresserad av att påverka hur din uppvärmning kan effektiviseras och i bästa fall bli billigare? Då tycker vi självklart att du ska följa oss både här på bloggen, men även på våra sociala medier.

Var det något som saknades (kanske finns i vårt arkiv?), felade eller kändes helt fel? Skriv gärna det till oss då, vi försöker gå ner i detaljerna i allt, men även vi kan missa något eller skriva fel. Så vi tar tacksamt emot feedback.

Vi kommer gå tillbaka till det här inlägget och fortsätta uppdatera det med information. Detta för att vi kommer använda det som en av de referenser vi jobbar med i serien Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey. Så är du intresserad av att veta när det kommer något nytt så glöm inte att prenumerera på inlägg:

Stötta bloggen?

Upplevde du att inlägget gav dig ett värde och kanske en besparing? Dela gärna vår blogg och inlägg till fler, det är från er läsare vi får in mycket av de tips och önskemål som vi skriver om. Sen gillar vi även kaffe, så vill du bjuda på en kopp kaffe medan vi skriver på inläggen så tackar vi inte nej (Swish 0705470065).

Vill du stötta mej och hjälpa bloggen framåt? Här är några sätt som verkligen uppskattas av mig

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Stötta med några kr till driftkostnaden
av bloggen via en Swish – 0705470065
Här kan du läsa mer om bloggens
kostnader.
Kolla i min lilla webbshop efter något
som hjälper dig bygga ditt smarta hem.

Följ min resa till ett smartare hem via mina sociala medier

Gör som andra och prenumerera på min blogg via mail! Du får den senaste infon om smarta hem som mail och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Ett svar till ”Optimera din luftvärmepump med hemautomation”

  1. Hej
    En massa bra tips, hittar inte hur man kan göra för att få ut en signal som kan dra kontaktorn till el patronen när priset är tex. under 60 öre. (område 4)
    Kopplingen mellan elpris o potentialfri kontakt.
    Kör idag en wifi TAPO och får då programmera den dagligen för att köra el patronen på billigt spotpris.
    Har byggt mej en kontaktorlåda med hane/hona 16A o stickkontakt 230V.
    (Kan bygga fler om intresse finns)

    Tips, möjlighet att här bifoga bild 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.