Tekniker som hjälper dig skapa ett smartare och tryggare hem.

Genererad bild för att visa hur ett hem kan spara pengar med hjälp av hemautomation

Aktuella ämnen inom smarta hem 2023

Den här veckan samlar vi relevanta inlägg inför vinterns utmaningar. Vi har själva med hjälp av innehållet i dessa inlägg halverat vår elförbrukning från 2020 tills nu. Vi kommer troligen använda det här inlägget framöver med för att ge sammanhang till olika tekniker vi bygger vårt smarta hem med.

Så söker du inspiration för styrning av uppvärmning med tex luftvärmepump och vattenburna system så finns det en hel del i detta inlägg. Det finns dessutom länkar och sammanhang till flera enheter och sensorer som passar bra in i smarta hem.

När vi samlade in alla sensorer blev det kaos i automationerna
Kan inte mer än säga att varje gång jag går in i rummet där detta ligger så händer det saker i HELA huset…

Vi hoppas att de sammanhang vi skriver här ger dig en bättre bild över hur vi använder olika tekniker för att göra vårt hem smartare och tryggare. Upplever du att något saknas på bloggen eller att vi borde testa något mer så hör av dig!

Grunden vi byggt från

För att du ska kunna göra många av de delar vi skriver om så rekommenderar vi det första inlägget om hur du kommer igång med Homey & Home Assistant. Vi har valt att fokusera på dom två lösningarna på bloggen. Att vi valt det är för att dom två klarar en stor mängd tekniker och dessutom löser liknade behov, den stora skillnaden är hur mycket tid du och pengar du behöver för att komma igång.

Följande tekniker kommer vi testa i kombination med Homey och Home Assistant.

Länk: Guide för nybörjare med fokus på Home Assistant och Homey

Inom detta ämne så finns det två spår att välja, endera bygg själv med Home Assitant eller köp färdigt med Homey, nu med Home Assitant Yellow och Green så börjar även det vara en lösning du kan köpa färdigt:

Länk: Del 1 – Installation av Homey

Länk: Del 1 – Installera Home Assistant på Raspberry PI 4

Spara pengar med hemautomation

Här berättar vi hur smart styrning och investering i luftvärmepump och varmvattenberedare mer än halverade vår elförbrukning utöver att köpa el på dom billigaste timmarna.

Länk: Spara pengar med hemautomation

maximera värdet vår luftvärmepump

För att maximera värdet vår luftvärmepump så har vi valt att optimera den utifrån andra källor med. Detta gör att den ändrar från uppvärmning automatiskt om vi eldar i kaminen. Vi kontrollerar dessutom pelletsförbrukningen och jämför om elpriset är bättre än pelletspriset, något som gör att vi får värme från den billigaste källan relativt automatiskt. Vi lyckades i December 2022 få 102.60 öre/kwh och Januari 2023 121,66 öre/kwh, dessutom kunde vi hålla nere totalförbrukningen och få relativt bra örespriser utan att påverka komforten hemma. Vi räknade aldrig med att det skulle komma ett bidrag utan optimerade som vanligt.

NÄR du väljer luftvärmepump kontrollera en sak! Om den tar emot ett kommando från tex en fjärr, går det att stänga av så den inte piper. Detta var något som ej var möjligt med vår pump… Vilket gjort att vi endast kan styra den på dagtid / kväll. På natten upplevs det som störande annars.

Länk: Optimera din luftvärmepump med hemautomation

Vi valde att styra luftvärmepumpen med Sensibo Air

Tillsammans med Homey och Home Assistant så kan du använda Sensibo Air eller Ambi Climate Mini och styr dessa via ett API.

Vi valde smart styrning av luftvärmepump vi via IR med Sensibo AIR. Detta är något som vi även testat Ambi Climate Mini. Men vi fastande för Sensibo eftersom deras app var helt OK och och vi där även får Sensibo Pure. Vi kan med Sensibo Air både styra vår luftvärmepump via Appen, fjärrkontrollen, Homey och Home Assitant

Sensibo Air
Du får utöver en styrning även information om temperatur vid Sensibo Air enheten. Den har dessutom en extern temp sensor.

Länk: Test: Uppvärmning med Sensibo Air

Ambi Climate för styrning av luftvärmepumpen

Nu valde vi inte att gå vidare med Ambi Climate för styrning av vår luftvärmepump, men den fungerade helt och skulle kunna ha varit ett alternativ. Nu känner vi dock att API:et i Sensibo var lite bättre i samband med vårt val av primär styrning.

Ambi Climate mini
Vi kunde inte se att den här enheten var sämre, men vi kunde inte köra två parallellt

Länk: Test: Ambi Climate Mini för styrning av luftvärmepump

För styrning av vattenburen värme

För att kunna optimera vår uppvärming och växla källor utan att fysiskt behöva gå in tex pelletsbrännaren så valde vi att justera hur den får köra eller inte via termostaterna. Nu har vi än så länge bara testat TADO, och vi kan säga att det har fungerat ok men vi kommer inte bygga vidare vår styrning med den tekniken. Bakgruden till det är att vi så mycket som det går vill köra allt lokalt utan beroenden mot internet. Något som den här enheten kräver, men samtidigt så är detta inte ett krav så fungerar det här system väldigt tillförlitligt vad vi sett.

Tado termostaten är nu monterad
Med dessa delar och Tado termostaten så har vi sedan optimerat vår luftvärmepump för att maximera värdet från dess energi

Länk: Spara energi med TADO?

Övervaka pelletsnivån:

2015 byggde vi en lösning för att se hur vår nivå i pellets förrådet, nu är detta ett sätt som går att göra mycket bättre. Men vi länkar till det här inlägget tills vårt nya är på gång. Vi kommer bygga det med laser och ESPHome som det ser ut just nu.

Länk Övervaka uppvärmning – Del 1 – Övervaka pelletsnivå (OBS gammalt inlägg och fokus mot Vera )

Du glömmer väll inte att prenumerera på våra inlägg? Vi har som mål att varje söndag morgon publicera ett inlägg om smarta hem. Genom att prenumerera på bloggen via mail så får du hela inlägget läsbart utan att behöva besöka bloggen alls.

Larma, skydda och övervaka ditt hem

Det här området håller vi på att bygga på under året, vi har flera tekniker idag för att få koll på när något avviker från det normala.

Brandvarnare är en bra start att ha koll på nu i höst. Mörkret nu gör att fler värmeljus och eldar tänd så kan det vara ide att kolla över brandvarnarna.

Heiman brandvarnare
Vi har flera brandvarnare på gång, men det här är den första på Zigbee som vi testat. Tidigare har vi kört några på Z-Wave bara.

Länk: Genomgång av Zigbee brandvarnaren HS1SA-E från Heiman

Smart utomhusbelysning

Nu fungerar de flesta lampor utomhus, så de flesta som har stöd för tex Zigbee eller wifi går att köra så länge det står i manualen. Men en lampa vi blev lite imponerad över var en flod light.

Belysning med Lidl:s flood light, (den finns nu åter hos Lidl 2023-10-22). Med 30w led som dessutom går att välja färger på så är det en bra lösning inför vintern. Det har varit en bra kombination för att hjälpa kameror att få nog med ljus om en rörelse upptäcks via Philips Hue. Något som även gjort att vi kan med färg återkoppla om vi får ett larm.

Lidl:s LED Outdoor Floodlight

Länk: Test av Lidl LED Outdoor Floodlight

Sensorer för utomhusbruk

När det gäller sensorer utomhus så är det mycket vanligt att dom är specificerade ner till -10 grader, något vi sett att de flesta klarar.

Men den sensor vi lyfter som rekommendation är Philips hues outdoor sensor, den ger oss rörelse, ljus och temperatur med hög noggrannhet och bra batteritid

pågående test av Philips Hue
Här testar vi hur pass noga temperaturen stämmer mot både Xiaomi Aqara och vanliga termometrar

Länk: Philips Hue – Utomhusrörelsevakt

Sensorer för inomhusbruk

Den här listan skulle bli oändligt lång om vi lägger till allt på bloggen, så här rekommenderar vi dig att söka först. Men vi har några tips som vi vill lyfta fram.

Här är några favoriter vi vill lyfta fram:

Många vi läser om har problem med Tibbers integration i Home Assistant

Vi har kört tibber Pulse P1 med Home Assitant i typ ett år, men vi upplevde att deras API ständigt får integrationen att hänga sig. Så vi började kolla på alterativ med tex ESP32 och ESPHome. Sen visade det sig att man kunde hålla in knappen på Pulse P1:an och få den i ett återställningsläge och där peka mot en egen MQTT server. Något som gjot att vi kunde behålla hårdvaran och ha 100% kontroll över den. Eftersom vi inte har eller kommer ha dom som leverantör så tappar vi inte någon funktionalitet med lastbalasning eller så heller, något som vi för övrigt kan göra själv på våra faser hemma om behovet finns 😉

Vi köpte under en rea en egen Tibber Pulse P1, men vi valde att koppla bort den från internet. Nu är detta något du kan göra med en ESPHome med.

Länk: Test: Tibber Pulse P1 – Tips, Trix och Lokal MQTT

När det gäller att övervaka växter så är Mi flora ett tips

för att inte missa att vattna dessa så är Xiaomi Mi Flora ett bra alternativ. Under sommaren 2023 så kunde vi helt automatisera våra gurkor med hjälp av den här sensorn och Gardena Citygardening. Något som resulterade i 0 jobb och 10+ fina gurkor. Vi tar in dom enheterna via Bluetooth i både Home Assistant och via ESPHome

Med Xiaomi Mi Flora så kan du hålla koll på dina plantor.
Xiaomi Mi Flora Använder Bluetooth,

Länk: Övervaka växter med Xiaomi Mi Flora

När det gäller att hålla koll på temperaturer så kan vi säga att Xiaomi Aqara

Vi har kört dessa sedan dom kom. Vi upplever inte att någon annan sensor har samma prestanda när det gäller batteri / data. Dom anpassar sig och skickar bara data när det ändrats en viss %, vilket gör att batteriet håller länge. Så har du platser du vill övervaka och inte har ett behov att se resultatet annat än digitalt, då är detta rätt sensor.

Alla Xiaomi Aqara i skrivande stund.
När det gäller att automatisera och mäta temperatur över tid så är dom här sensorerna svår att slå! MEN det kräver ett väldigt stabilt Zigbee nät. Så har du en familj som släcker dina Zigbee lampor med lampknappen så är om kanske inte rätt sensor.

Länk: Test: Så bra är Xiaomi Aqara temperatursensor

Sensor med Display

Hemma får vi ofta höra att det skulle vara bra att kunna se temperaturen i ett rum utan att ta upp telefonen. Något som vi inte haft en lösning på med Aqara sensorerna. Nu är detta ett problem vi fått en lösning på, vi får rapporter om temperatur samtidigt som vi får en visuell enhet för en bra bit under 100kr.

Bluetooth sensorn LYWSD03MMC
Vi (familjen) har ofta irriterat sig på att behöva ta upp telefonen för att få veta temperaturen, något som vi nu löst med den här Bluetooth sensorn. Med ett pris på ~50kr st vid bulk köp så är pris / prestanda mycket bra.

Länk: Få koll på fuktighet och temperatur med LYWSD03MMC

Lidl har en väldigt prisvärd rörelsesensor för ~79kr ( vet inte om det var rea ), men den har fungerat bra för vårt garage. Dessutom har den ett larm för sabotage, vilket gör att vi kan placera den ute under tak med.

Vi upplever att den kanske är i största laget, men för 79kr på LIDL och dessutom vanliga batterier så är det ett vettigt köp tycker vi.

Länk: Test av Lidl smart motion sensor

Lyssnare för zigbee, 433 MHz och Bluetooth

När Telldus bestämde sig för att ta betalt för sitt api så var det många som letade alternativ. Där har vi själva kört RfxTrx och en OpenMQTTGateway. Nu är detta något du har native stöd för i Homey Pro early 2019 och Homey Pro 2023. Dock kan mängden stödda enheter skilja sig lite.

ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openmqttgateway
ESP32 från LILYGO med LORA ger oss en openmqttgateway

Länk: Vad är OpenMQTTGateway, en ny 433Mhz Gateway?

När du kommit till den insikten att du vill ha ett enda stort Zigbee nätverk

Vi kan säga att zigbee2mqtt är en mycket stabil lösning tillsammans med Sonoff Zigbee usb 3.0 dongeln, vi har idag mer än 130 enheter i vårt nät och upplever det som att både Aqara och kablade enheter fungerar mycket bra där. Så är du på väg att komma igång, spana in hur vi byggde det och vad du ska akta dig för att missa.. Vi fick göra om vårt nät efter att ha kommit upp i 70 enheter pga en miss med PANID och nyckeln i vårt nät.

Vårt Zigbee2mqtt nätverk med mer än 120 enheter.
Vårt Zigbee nät är idag väldigt stort (130+) enheter och vi upplever Zigbee2mqtt och Sonoff Zigbee USB 3.0 som bra kombination.

Länk: Kom igång med Zigbee2mqtt och Home Assistant

När det gäller att få in enheter så är ESPHome en billig lösning.

Vi har under många år använt oss av ESPHome för att få in allt från Bluetooth sensorer till att bygga egna lösningar. Så både Xiaomi Mi Flora och Bluetooth displayen är möjligt att enkelt få in via en ESP32.

ESPHome

Länk: Guide: Home Assistant och ESPHome

Skydda din post mot tjuvar och nyfikna

Vi skrev under hösten hur vi med hjälp av en icke uppkopplad postlåda ändå kan skydda vår post. På vissa orter t.o.m ge brevbäraren en digital nyckel till lådan. Nu kan vi inte säga att vi haft behoven av att ge någon annan access till brevlådan ännu, men det är rätt skönt att kunna åka hemifrån flera dagar utan att fundera över om någon annan är och snokar i brevlådan. Det vi däremot gick på en mina med var att den låda som vi har på bilden byggde ut längre än andra lådor på uppsamlingsplatsen, vilket gjort att vi behöver ändra monteringen där och placera den på sidan av de andra lådorna.

Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi
Det digitala låset från Inside The box i brevlådan Biggi

Länk: Skydda posten med digitalt lås till brevlådan

Komplettera dina rörelsesensorer med kamera

Vi har under hösten börjat publicera några inlägg om hur vi med hjälp av Home Assistant och kameror får larm om vad kameran ser. Nu har vi bara börjat skarapa på ytan inom det området ännu här på bloggen. Hemma har vi i något år nu testat Frigate och Google Coral för att få detekterig av obejkt och utifrån det och vart på bilden något händer aggera. Så är detta något du är intresserad av att veta mer av så säg till 🙂

Reolink RLC-520A
Reolink RLC-520A

Länk: Test av Reolink RLC-520A som billig övervakningskamera

Håll rent hemma

För några år sedan så testade vi Neato D8 som ett sätt att hålla rent på golven, nu har vi upplevt att utvecklingen av den helt stannat av. Vi saknar möjligheten att flytta den mellan våningsplan med bibehållna kartor. Du kanske har ett tips på vilken modell som är gällande idag?

Neato D8 har fungerat ok under den tid vi kört den, däremot så är integrationer och möjligheterna med flera våningar fortfarande något vi saknar… Har du tips på någon bättre modell?

Länk: Erfarenheter av Neato D8

När det gäller att få ett bättre inomhusklimat så har vi testat flera olika luftrenare, något vi upplever har resulterat i att filtret i luftvärmepumpen mer sällan blir fullt med damm. Så det bidrar utöver en bättre luftkvalité även till att luftvärmepumpen får lättare att sprida luften.

Här har vi testat och kör Starkvind från Ikea

Som vi nänmer så använder vi Starkvind som ett sätt att få renare luft men även för att få en rapport via Zigbee på pm2.5 partiklar hemma.

Luftrenaren Starkvind har vi inkluderat i vårt Zigbee nätverk och upplever den som väldigt stabil. Utöver att få renare luft så får vi även partikelmätning och en bättre bild på luftkvalitén hemma

Länk: Test av luftrenaren STARKVIND från IKEA

Vi har även en tid kört med Sensibo Pure

vilket är en luftrenare som kopplar upp sig på WIFI, så där finns inte något behov av att ha ett fungerande zigbee nätverk. Den fungerar dessutom bra i kombination med Sensibo Air, vilket är den enhet vi använder för att automatisera luftvärmepumpen.

Sensibo Pure
Sensibo Pure

Länk: Renare luft med Sensibo Pure?

Det här var allt för den här veckan.

Hoppas du hittade något som var intressant inför kommande veckas inlägg, där hoppas vi verkligen på att få nog med tid för att färdigställa Homey Pro 2023 inlägget! Som vanligt så har vi gjort allt detta helt utan reklam och på vår fritid, så uppskattar du det jobb vi gör så dela gärna våra inlägg och bjud på en kopp kaffe via vår swish 🙂

Nu ber vi om ursäkt om du hittar några fel i upplägget på inlägget, vi kommer gå in och rätta i efterhand. Så till dig som läser detta via mail så ser du konstigheter i inlägget, gå in på sidan och se om det är rättat eller säg till oss. Vi hade inte tid att gå igenom inlägget mer än en gång, har lovat barnen att åka på badhuset så det gick inte att förhalda till mer tid än detta 🙂

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg 🙂

Trevlig söndagsmorgon och helg!

Har du precis börjat med smarta hem eller redan kommit en bit på resan? Läs mina dedikerade guider om smarta hem. Dom ger dig kunskaper och insikter som hjälper dig fatta rätt beslut i din resa.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Vill du lära dig mer om smarta hem
och inte riskera missa några nyheter?
prenumerera då på bloggen via mail.

Gateway / Kontrollers & mjukvaror

Det finns idag en uppsjö tekniker och enheter på marknaden, tyvärr så finns det inte någon perfekt lösning ännu, utan varje lösning har sina styrkor och svagheter. För att du lättare ska kunna välja vilket spår som passar dig så har jag samlat alla tekniker jag testat och en bra sammanfattning om dom. Utifrån det kan du själv avgöra vad du anser mest lämpat. Är du osäker på vart du ska börja så kolla in min nybörjarguide om smarta hem, där får du tips på vad du ska leta efter och fundera över innan du kör igång.