Test: Raspberry Pi 5 med olika tillbehör

På den här sidan kommer jag ge olika tips på hur du kan använda dig av en Raspberry Pi för att göra olika smarta hem eller automationer. Du kommer få en bild över hur jag använder mig av Raspberry PI 5 till olika scenarion. Jag kommer ha en vinkling mot hemautomation och lösningar som bidrar till att förbättra hemmet, men det finns även lite allmänna tips som hur du kan använda den för AI och bildanalys.

Jag har under många års tid använt mig av Raspberry Pi i olika sammanhang, och i stort sett alltid med lyckat resultat. Ofta har mitt fokus varit att köra någon Open source mjukvaran som tex Home Assistant. I slutet av 2023 köpte jag en Raspberry Pi 5 (även kallad RPI 5) för Home Assistant och ersatte de 4:or jag tidigare använt mig av.

Test av Raspberry Pi 5 med olika tillbehör - Raspberry Pi 5 (RPI 5), Den har äntligen fått en strömknapp!
Test av Raspberry Pi 5 med olika tillbehör – Raspberry Pi 5 (RPI 5), Den har äntligen fått en strömknapp!

Du kommer i det här testet få mer insikt om vad Raspberry Pi 5 är och om det är något för dig. Vill du veta mer än det som står i testet? Skriv en kommentar så ska vi göra det vi kan för att besvara det. Vi kommer löpande uppdatera det här testet och referera till det från andra inlägg, så är du intresserad att veta vad som händer med just RPI 5 så prenumerera på inlägget.

Sammanfattning av Raspberry Pi 5

Raspberry pi 5 är den senaste versionen av Raspberry:s ”minidator”. Enheten lämpar sig för projekt och som kontroller till Linux projekt. Ett mycket populärt sätt att använda
Raspberry Pi 5 är för att driva Home Assistant. Raspberry Pi 5 finns i några olika modeller och det som skiljer dom är mängden minne, på länkarna hittar du de två mest normala varianterna
4 GB och 8 GB. Den enhet som jag kör till bloggens Home Assistant är på 8 GB, vilket verkar vara rätt lagomt.

Mitt utlåtande

Den senaste versionen Raspberry Pi 5 med 8 GB ram har verkligen fungerat bra tack vare tillbehören för att kunna köra NVME disk, dvs inte mer minneskort som kan bli korrupt
vid strömbortfall. Jag använder liknande konfiguration som finns på länkarna i min guide. Att använda just en Raspberry PI 5 som ett nav i ditt smarta hem gör att du
relativt billigt kan få en dedikerad hårdvara med stora möjligheter att automatisera.

Raspberry Pi 5
Vill du ha en mångsidig hårdvara som går att använda till mycket så är Raspberry Pi 5 både kraftfull och stöds av många mjukvaror.

Sidan senast uppdaterad: 2024-09-21 – Uppdaterar med Info om en USB 3.0 adapter för NVME diskar (till flashning) – Länk till loggboken

Meny

Länkar inom sidanBeskrivning
SammanfattningEn summering av min erfarenheter under tiden jag testar olika saker
Bakgrund till inläggetInformation om vad jag hade för input till det här ämnet
FunktionerVilka funktioner tillhandahåller en RPI för det jag skriver om på sidan.
TeknikerDe tekniker som används för att den här lösningen ska fungera.
Montera NVME disk på RPI 5Här visar vi hur jag monterar en NVME disk med hjälp av en M.2 adapter på RPI 5
Lämpliga användningsområdenVart ser jag att den här enheten eller tekniken skulle passa in
OmdömeMitt omdöme på den enhet jag skrivit om
Värt att vetaBra information om saker jag upptäckt under tiden jag testat tekniken
Kompatibla kontrollers och mjukvarorVilka kontrollers och enheter jag testat den här i kombination hårdvaran / mjukvaran
Kompatibla sensorerVilka sensorer har jag testat i kombination med den här hårdvaran / mjukvaran
AutomationerHär kommer jag skriva olika automationer jag skapat
Relevanta länkarLänkar till mer innehåll om tekniken jag skrivit om på sidan.
LoggbokHär kan du följa vad som hänt sedan vi publicerade på sidan.
Om Automatiserar.seSammanfattning om Automatiserar.se.
Raspberry Pi 5 med box
Vi sammanfattar Raspberry PI 5 till en mycket mångsidig och kraftfull enkortsdator med en stor mängd användningsområden.

Är du intresserad av vårt betyg så kan du hoppa dit direkt.

Vi upplever Raspberry Pi 5 som en mycket kraftfull och genomtänkt enkortsdator. Den har ett mycket stort ekosystem av både mjukvaror och hårdvaror som ger den stora möjligheter. Vi har under många år använt oss av Raspberry Pi i olika sammanhang. Vårt hem använder en Raspberry Pi 4 med OPENWRT som brandvägg.

Mjukvaror och det stora ekosystem av tillbehör lyfter RPI 5 och dess funktionalitet. Är du ute efter att komma med smarta hem eller vill börja laborera med olika tekniker så kan RPI 5 vara en mycket bra start. Den har ett stort Community och sällan dyker du på ett problem som inte någon annan redan varit på.

Målet är att du ska få en bild över vad enheten är och vad den klarar. Sen kopplar vi våra tester av den tillsammans med olika smarta hem system för att visa vad som är möjligt med dessa. Vi vill dessutom ge dig en insikt till hur vi påbörjade detta inlägg och utifrån vilka förutsättningar det gjorts.

Vi har tidigare använt Raspberry Pi 4 för att köra Home Assistant. Den fick stöd att boota operativt från en SSD disk via USB, vilket gjorde att vi äntligen kan lagra mer frekvent till disk utan att vara rädda att skriva sönder lagringsmedia. Micro SD korten som man normalt botar från brukar nämligen kunna skrivas sönder eller få korrupt data vid strömavbrott. Däremot så blev paketeringen av RPI 4:an inte allt för snygg med en extern SSD disk, något som vi hoppas kunna få snyggare nu med RPI 5 och en NVME disk.

Att vi nu går mot RPI 5 för Home assistant beror på att RPI 5 har stöd för att native köra NVME / M.2 diskar som boot media. Vilket gör att den får en prestanda på ~600/600MB läs och skriv till disk via PCI Express.

Med en NVME Disk, dvs en vanlig typ av disk som sitter i dater så presterar RPI 5 riktigt bra.

När Raspberry Pi 5 släpptes så läste vi en hel del intressant om just PCI-Express porten som den erbjuder. Den hade dock vid lansering inga expansionskort som gjorde det möjligt att montera en disk. Vilket gjorde att vi först testade att använda oss av en SSD disk via USB.

Men i början av 2024 så dök det upp prisvärda expansionskort för NVME. Vilket vi beställde och kör nu Home Assistant på hårdvaran. Några av de kommande guiderna om Home Assistant kommer använda den hårdvaran.

Så med den här bakgrunden så tänker vi nu beskriva vad vi testat och hur vi upplever funktionaliteten på RPI 5

Raspberry PI 5 är en mycket mångsidig enkortsdator, den ger stöd för en mängd olika lösningar. Vi kommer efter vi kört klart testet med Home Assistant fylla på den här delen av testet med andra funktioner. Bland annat så funderar vi på att skriva om hur den tillsammans med RPI HQ kameran kan användas för objektsdetektering.

För att komma igång med din nya RPI 5 så laddar du ner Raspberry Pi imager. Den och en microsd kortläsare gör att du enkelt flashar in ditt önskade operativ till din RPI 5.

Om du vill se hur du från din dator kommer igång med din RPI 5 så kan du kolla in vår guide för RPI 4 för SSD. Där kommer du se hur Raspberry Pi imager fungerar och vilka OS du där kan välja på.

Här har vi en guide som visar hur enkelt du kommer igång med Home Assistant till din RPI på en SSD. Motsvarande fungerar på RPI 5 med.

Vi kommer testa flera olika tekniker tillsammans med RPI 5 vilket gör att den här delen om tekniker kommer innefatta både mjukvara och hårdvara. I samband med att vi publicerar så är det NVME disken som finns med.

Vi testade först att köra RPI 5 i original chassit med SSD som boot enhet. Vi kunde dock inte montera den extra kylaren där eftersom lådan blev för liten.

Montera NVME disk på RPI 5

Vi kollade inte upp adaptern för NVME disken innan inköp, vi insåg att den blockar en hel del och ställer till det för kontakterna till kamerorna.

För att dra nytta av högre läs och skrivhastigheter till vår RPI 5 så valde vi att beställa en M.2 adapter som kopplas via PCI express 2.0 till RPI 5:an. För att enkelt installera ett operativsystem på NVME disken så valde vi att flasha in Raspbian via Raspberry Pi Imager. Detta gjorde att vi kunde starta upp Raspberry Pi 5 från ett microSD kort och sedan från Raspbain köra igång Raspberry Pi Imager för att skriv Home Assistant till NVME disken.

Monteringen av M.2 adaptern för NVME disken.

Att montera M.2 adaptern för NVME disken inkluderade 3st mässings distanser. Vi har på bilden ovan vikit ut så att adaptern exponerar PCI express kabeln. Den blåa sidan med kontakterna på kabeln ska sitta ut från RPI 5:an.

I samband med installationen av NVME disken så planerade vi att även montera en extra stor kylare. Nu visade det sig dock att klistret som sitter på den befintliga kylflänsen satt hårt. Så vi valde att avvakta med att montera någon extra kylning. Filmen nedan visar hur NVME disken sitter på RPI 5, riktigt bra passform.

Vi har valt att montera en NVME disk från Kingstone till vår RPI 5
Med den här billiga NVME to USB 3.0 adaptern så kunde jag enkelt flasha in mjukvara på NVME Disken från min vanliga dator via en USB port.
den köptes från Amazon (länk längst upp i inlägget till vart jag köpte den)

Raspberry Pi 5 har följande hårdvara

FaktaVärdeBeskrivning
CPU: Broadcom BCM2712 quad-core Arm Cortex A76 processor2,4 GhzTre ggr snabbare än RPI 4
PCI Express: PCIe 2.0 – Stödjer grafikkort eller NVME disk (kräver ,2 hat eller expansionskort)PCIe 2.0
Minne: LPDDR4X-4267 SDRAM
4GB eller 8GB SKUsVi valde att köpa 8 GB varianten.
Antal skärmar:2st 4K 60pStödjer två 4k skärmar med 60p.
Antal USB portar:2X USB 3.0 – klarar 5Gbps simultant.
2X USB 2.0
Bluetooth:5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE)Välkommet för att få in BLE enheter i tex Home Assistant.
VideoCore VII GPU, supporting OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2
4Kp60 HEVC decoder
microSD card slot, Supportar high-speed SDR104 mode
Gigabit Ethernet, with PoE+ support (Kräver separat PoE+ HAT)
2 × 4-lane MIPI camera/display transceivers
5V/5A DC power via USB-C, with Power Delivery support
Raspberry Pi standard 40-pin header
Power buttonKanske en av de mest efterfrågade funktionerna har äntligen kommit..
Källa till tabellen: Raspberry Pi 5 – Raspberry Pi (Extern länk)

Vi försöker här ge olika sammanhang där tekniken passar in i det smarta hemmet. Målet är att här visa hur du skapar värden med hjälp av det vi skrivit om på sidan.

Vi har valt att använda en RPI 4 som primär brandvägg hemma med OPENWRT. Så har du en RPI 4 och funderar på vad du ska göra med den efter att du uppgraderat till en RPI 5 så kan det vara ett alternativ. Kräver dock ett eller två USB nätverkskort om du vill hålla det enkelt.

Många som vill komma igång med smarta hem letar en bra hårdvara för det. Vill du inte köpa en färdig lösning som Homey Pro 2023 eller IKEA Dirigera så brukar bygga själv vara ett alternativ.

Ofta finns det en gammal dator som går att återanvända till att köra open source mjukvaran Home Assistant. Men det brukar kräva att du sätter dig in i virtualisering med Proxmox eller lär dig Docker. Raspberry PI är då ett ganska prisvärt alternativ för att snabbt komma igång och undvika allt strul som uppkommer med virtualisering och USB enheter om det inte är ditt primära intresse.

Sammanfattning av Mjukvaran Home Assistant

Home Assistant är en mjukvara som du kan installera på olika hårdvaror, tex Raspberry Pi, virtuellt eller fysiskt.
Med Home Assistant (även kallat HASS) kan du mycket fritt koppla ihop en egen lösning för att styra ditt smarta hem.
HASS är den mjukvara som idag är ledande och Open Soruce, dvs många bidrar till koden och inget enskilt företag
äger det. Även om projektets grundare har ett företag som heter Nabucasa som erbjuder mervärden till Home Assistant.

Nu är Home Assistant inte riktigt ”plug & play” om du inte har lite vana av liknande lösningar, men det är där jag kommer in
med bloggen. Jag försöker här ge dig en förståelse och tips på hur du använder HASS för att få ett optimalt smart hem.

Home Assistant strävar efter att du som användare ska ha full kontroll och kunna köra smarta hem saker hemma
utan krav på koppling mot molntjänster.

Mitt utlåtande

Jag har under många år använt Home Assistant som min primära smarta hem lösning, detta beror på att jag ofta vill testa
de absolut senaste teknikerna och ibland kunna göra saker ”under huven” för att komma vidare med problem.

Jag upplever att Home Assistant har gått från ett projekt som krävde att du hade god kunskap om ”YAML” och script till
Något som snart är ”Plug & Play” tack vare det stora community som finns runt Home Assistant. Idag är det sällan jag är föst
med att upptäcka eller fundera på hur något ska lösas.

Home Assistant är det största Open Source projektet inom smarta hem.

Finns att köpa här:

Raspberry PI 5 är en mycket vettig lösning för att få en helt fristående installation:

Lämpliga tillbehör för att göra Home Assistant snabb & som Zigbee kontroller.

Köplänkar kan vara affiliatelänk eller ha en tagg, mer info om orsak till eventuell affiliatelänk.
Genom att använda länken så stöttar du bloggen och gör det möjlighet att ha bloggen helt fri från reklam.
Du kan stötta bloggen genom att Swisha en donation om du uppskattar innehållet med på 0705470065

Vårt omdöme är utifrån vår upplevelse under testet och hur vi tycker enheten eller tekniken fungerar vid publicering. Vi är objektiva och vet att mjukvara och hårdvara kan ha brister om dom precis släppts. Därav så brukar vi undvika att vara allt för tidiga med att ge ett omdöme på helt ny teknik.

Vi upplever Raspberry PI 5 som genomtänkt och ett riktigt prestanda monster. Den version vi köpte har 8GB ram.

Positivt

  • Bra plattform att bygga vidare på
  • Många tillbehör som adderar funktionalitet
  • Stort Community
  • Genomtänkta och enkla programvaror för att komma igång.

Negativt

Vi upplever att det kan vara svårt att avgöra vilka tillbehör som fungerar med varandra. I alla fall när det gäller just Chassin och olika adaptrar, samtidigt så förstår vi att det är svårt att hålla koll på det från RPI:s håll.

  • Priset är mycket högt på Raspberry RPI 5
  • Har varit brist och svårt att få tag på dom.
  • Svårt att avgöra vilka tillbehör som är kompatibla med varandra.
  • Den kräver en mycket kraftig USB laddare för att starta utan varning.

Betyg

Vårt betyg är utifrån vår upplevelse och den totala bilden vi fått under tiden vi skrivit. Nu kan betyget komma att ändras över tid eftersom mycket kan ändras:

Motivering till betyget:

Vi ger hårdvaran 3 i betyg eftersom den har en mängd användningsområden och skapar unika möjligheter. Det som drar ner från en 5:a är priset tyvärr, svårt att motivera den här lösningen när en fullstor dator begagnad går att få tag på för samma pris. Den har dock inte samma möjligheter med GPIO pinnar.

Betyg: 3 av 5.

Idag finns det fler likande hårdvaror som orange pi och banana pi som ger likvärdig prestanda men till ett lägre pris. Dessa är dock inte lika etablerade som just Raspberry PI.

Här gör vi vårt bästa för att testa med olika andra lösningar om det är relevant, skulle det inte vara relevant just i det här sammanhanget så kommer troligen kollumen stöds vara helt tom. Datum är det datum vi testade eller senast gjort någon verifiering av detta tillsammans med hårdvaran.

Med Just RPI 5 så tänker vi att de kontrollers som ligger i kolumnen hårdvara får ligga kvar, vi integrerar från RPI 5 mot många av dom via mjukvaror på RPI 5.

HårdvaraMjukvaraStödsDatum
Homey Bridge
Homey Pro (early 2016-2019)
Homey Pro 2023
Sonoff Zigbee 3.0 USB stickZigbee2mqtt
Home AssistantJA2024-03-28
OPENWRT
IKEA Trådfri
IKEA Dirigera
Conbee 2Deconz
Samsung Smartthings hub
Här har vi en länk till de kontrollers vi skriver om på bloggen. Den här listan kommer revideras i arbetet vi gör med att strukturera innehållet på bloggen.

Här är det svårt att avgränsa allt som RPI 5 är kompatibel med. Men vi väljer att lägga med info på några av de delar vi köpte för att testa den. Listan nedan är baserat på att du använder Zigbee2mqtt och Sonoff USB 3.0 usb stick. Sen så kommer det troligen fungera med ZHA och SKyconnect med, men jag har inte testat så vågar därför inte skriva det.

Men med kombinationen Raspberry Pi 5, Zigbee2mqtt och en Sonoff sticka så kan du enkelt få igång allt nedan!

Som en del i att se vilka sensorer som går att använda till kontrollen vi skriver om så kommer vi lägga till sensorer som en del i mallen. Vi länkar till sensorer vi testat på bloggen och vårt utlåtande om hur det fungerat och vad du bör tänka på om du funderar på att skaffa den.

Raspberry Pi 5 med NVME disk
SensorInformationStödsDatum
HQ KameraHögkvalitativ RPI kamera från RPI (test kommer)

Med tex Home Assitant och Zigbee2mqtt, via Sonoff USB zigbee stickan kan du få in många av följande sensorer

Vi beskriver här Automationer vi skapat med hjälp av det vi skrivit om på sidan. Nu kan detta vara tomt precis vid publicering ibland, men målet är om möjligt att visa hur vi använder lösningen för att underlätta hemma.

Här hittar du relevanta länkar till olika saker som kan vara relevant till den här sidan. Alla länkar på sidan är interna om inte annat anges, externa länkar märks upp med just (extern länk) om den lämnar vår sida.

ÄmneLänk
Installera Home Assistant på SSD disk på en Raspberry Pi 4https://automatiserar.se/del-1-installera-home-assistant-pa-raspberry-pi-4/
Officiella sidan för Raspberry PIRaspberry Pi 5 (extern länk)

Senast ändrad:

Kort summering av ändringen – ska rymmas på en sida sedan.

  • 2024-09-21 – Uppdaterar stilen på inlägget, uppdaterar information om USB 3.0 NVME adapter för att flahsa in mjukvaran Home Assitant.
  • 2024-08-04 – Uppdaterar inlägget med en sammanfattning längst upp, justerar utseende på rubriker mm.
  • 2024-03-28 – Skapar testet och sammanfattar vår erfarenhet än så länge.

Jag skriver om smarta hem bloggen helt ideellt och frivilligt på fritiden. Detta gör jag för att själv dokumentera vad jag lärt mig om tekniken, samtidigt vill jag dela med mig av erfarenheterna för att spara tid till andra. Detta gör att du som läsare kan få en sammanfattning av oss innan du själv beslutar dig för nästa steg, vilket besparar dig tid som vi ändå har lagt ner.

Har du redan kommit igång med det jag skriver om? ge då tips eller feedback på det som en kommenterar. Detta höjer kvalitén på innehållet och ger fler tipset med.

Vill du stötta mej och hjälpa bloggen framåt? Här är några sätt som verkligen uppskattas av mig

Gillar du att sidan är helt fri från reklam och vill stötta bloggen? Swisha gärna en swish-kaffe på 0705470065 medans vi skriver på nästa inlägg :)
Stötta med några kr till driftkostnaden
av bloggen via en Swish – 0705470065
Här kan du läsa mer om bloggens
kostnader.
Kolla i min lilla webbshop efter något
som hjälper dig bygga ditt smarta hem.

Följ min resa till ett smartare hem via mina sociala medier

Gör som andra och prenumerera på min blogg via mail! Du får den senaste infon om smarta hem som mail och behöver inte längre hålla koll på bloggen för att hänga med.